0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #60 -: Октомври 31, 2007, 16:06:48 pm »
Обструктивен означава, че има физиологична пречка сперматозоидите да достигнат до еякулата. Имаше в сайта на зачатие статия, където е обяснено по-добре.
При нас се оказа, че вследствие на генетична мутация на муковисцидоза, има проблем със семенните канали при мъжа ми. Направихме необходимите генетични изследвания при него, които потвърдиха съмненията. Последваха изследвания при мен, които отхвърлиха носителството на 90% от вероятните мутации на муковисцидоза. При генетичната консултация ни казаха, че при това положение /аз нямам носителство/ рискът за раждане на дете с проблем е средностатистически и не се изискват други мерки.
Моите генетични изследвания се забавиха повече от нормалното, близо два месеца тъй като бяха по-сложни. Иначе отнемат не повече от 20-30 дни.
« Последна редакция: Октомври 31, 2007, 16:15:20 pm от *vera »
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #61 -: Октомври 31, 2007, 23:22:10 pm »
Аха, 4етох и в уикипидия и май ми се изясни-
има 3 вида азооспермия и обструктивния е най-лекия=шансовете са най-големи, досега в тази теми4ка имаме едни тризнаци от татко с обструктивна азоосп. и едни близнаци от татко с същата азоосп.
Другите два вида са: азооспермия вследствие на засегната сперматогенеза- т.е. сперматозоиди не се произвеждат, увредена е сперматогенезата
3тия вид е следствие от някакви си кисти на панкреаса /по мой "свободен" превод без ре4ник  :lol:/, това е наследствено и хората умират преди 37 години  т.е. при нас такива няма, в тази тема де:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cystic_fibrosis
Въпроса ми е, колко то нас са с обструктивна и колко са с необстр. азооспермия и какви са шансовете за за4еване 4рез икси от мъж с повредена сперматогенеза, ако някой е успял да пише, да даде кураж....
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #62 -: Ноември 01, 2007, 10:55:28 am »
Здравейте!
От дълго време следя темите от форумите и бях подготвена за иследванията, които трябва да си направим с мъжа ми, но когато вчера в лаборатория "Здраве" гр.Русе му поставиха диагноза "Азооспермия" за първи път го видях да плаче. Свързах се с вас, защото знам, че именно вие можете да ми помогнете. На спермограмата пише - Обем 1ml./беше по-малко от обичайното/, ph 8.9, Вискозитет N, Втечняване 15 мин., Седимент Масово Zevoo. Следващите изследвания които трябва да си направи са хормони. Обясниха ни, че ако не е от хормоните, в най-добрия случай можем да се надяваме за ИН ВИТРО.
Моята молба към вас е можете ли да ни насочите към коя клиника да се обърнем, защото живеем по-близо до Варна. Знам, че има достатъчно информация из форумите, но истината е, че в момента ни приемам, ни предавам. Просто имам нужда от приятели.
Благодаря Ви!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #63 -: Ноември 01, 2007, 11:30:58 am »
Здравей Нел,аз съм от Варна но правя повечето изследвания в София,много е неудобно знам и разходите не са малко но при такова сериозно заключение по-добре е да се обърнеш към най-добрите.Тук на всички много помага и Мели дано да се включи с мнение.
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #64 -: Ноември 01, 2007, 12:44:10 pm »
nel11, съжалявам. Знам колко е тежко това, което преживявате. Страховете... :?
Азооспермията сама по себе си не е диагноза, тя показва състояние. Трябва да се разбере точната причина за да се стигне до това положение.
Най-добре е след две седмици да направите контролна спермограма в клиника по стерилитет, такава има във Варна.
Важно е да се установи дали пробата в лабораторията е центруфугирана и дали след тази обработка има наличие на дори единични сперматозоиди.
Необходимо е да направите генетични изследвания, за микроделеции на У-хромозомата и цитогенетичен анализ.
Хормонални изследвания, трябва да ви ги назначи андролог. Основните са: TSH, FТ4, LH, FSH, Prolactin, Testosteron, DHEA's.
Както и микробиология на еякулат, простатен и уретрален секрет.
Бъди плътно до мъжа си, не му позволявай да се заключва. Давай му надежда, колкото и трудно да ти е на теб самата.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #65 -: Ноември 01, 2007, 13:19:10 pm »
Здравей Нел,напълно те разбирам и знам как се чувстваш. :hug2:
Както вече ти е казала Вера,задължително повторете спермограмата в клиника по стерилитет.
Ако азооспермията се потвърди,трябва да се разбере каква е причината,може да е поправимо.Има различни видове азооспермия.
Не губете надажда!
Ние ще помагаме с каквото можем.За съжаление не знам нищо за варненските специалисти.Но тук има доста момичета от Варна.Надявам се,че те ще се включат и ще ти помогнат.
Стегнете се и давайте напред!Знам как звучи,защото съм минала по този път,но така трябва.
Успех!

*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #66 -: Ноември 01, 2007, 13:55:15 pm »
Благодаря ви момичета. Не знаете колко много ми помагате. Възможно ли е "Азооспермията" да се получи в следствие на стрес. Също така мъжът ми е претърпял преди много години катастрофа, в следствие на което има един асансьорен тестис, но въпреки всичко надеждата умира последна. Докторът от Русе каза, че ако не се дължи на хормонална основа ще ни прати при д-р Стаменов за биопсия, за да прецени дали имаме шанс за ИН ВИТРО. Това означава ли, че ако е хормонално има шанс да се лекува.
Благодаря ви от все сърце.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #67 -: Ноември 01, 2007, 14:35:35 pm »
Нел,най-добре задай въпросите си на Мели- д-р Даскалова в темата мъжът(или жена му) пита....Тя най-добре ще ти отговори.
Освен това д-р Стаменов не прави биопсии.Той е гинеколог.На вас ви трябва уролог-андролог.
Не се притеснявай,нещата ще се изяснят едно по едно.
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #68 -: Ноември 01, 2007, 18:20:57 pm »
Нел,
ще се опитам да ти кажа това, което ние научихме по въпроса в резултат на нашето заключение "Азооспермия" от посещенията ни при д-р Кацаров (той е андролог, прави биопсии и работи съвместно с д-р Стаменов - може би това е имал предвид твоя лекар?)
При нес след прегледа, когато установи, че няма анатомични отклонения при моето момче, докторът поиска изследване на FSH (хормон). Каза, че ако неговите нива са добри, има голям шанс да се открият сперматозоиди при биопсия на тестиса. След това прочетох, че този хормон дава оценка на спермогенезата - ако нивата му са високи, има проблем със спермогенезата и тогава и при биоспията трудно може да се очакват да се намерят сперматозоиди.
Не знам дали това се лекува, но според мен по-скоро е добре да не е хормонален проблемът при вас. Защото не знам дали може да се коригира, докато ако при хормоните всичко е наред, имате реален шанс за ИКСИ, ако се намерят сперматозоиди в тестисите. Подозирам, че затова и лекарят ти е казал, че ще ви прати в София при Стаменов, ако няма хормонален проблем - за подготовка за ИКСИ.
Всичко това съм го извлякла от нашия личен опит, не съм лекар, нито биолог и е възможно да не е съвсем коректно всичко, което съм написала. Надявам се да съм ти от полза, защото знам с какъв трепет чакаш отговор. Дано скоро и Мели да се включи, за да ти даде компетентно мнение.

Успех, каквото и да ви предтои от тук нататък!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #69 -: Ноември 01, 2007, 21:05:46 pm »

Не знам дали това се лекува

Това не се лекува, при нас проблема е такъв, нивото на хормона е 26, но въпреки това се откриха сперматозоиди при биопсията, макар 4е докторката специалист дето гледа резултата от биоп-та в Англия, не даде големи надежди намерените сперми да са годни, поради и куп други при4ини...явно ние сме си събрали 2,3 /а може би и пове4е/ в 1  :(
Но живота продължава, бебе ще имаме независимо как.... :wink:
« Последна редакция: Ноември 01, 2007, 21:14:13 pm от makiyaki »
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #70 -: Ноември 02, 2007, 11:35:07 am »
Благодаря ви момичета.
Сега ми стана ясно, че най-доброто за което можем да се надяваме е ИКСИ. Досега съпругът ми е правил само една спермограма и аз продължавам да се надявам, че все ще има някакво лечение. Може би така ми е по-лесно. В момента се чудя при кого да запазя час при д-р Кацаров или д-р Бъчваров. Може би вие по-добре бихте ме посъветвали. Ще бъда много благодарна ако Мели се включи за съвет.
Благодаря ви от все сърце.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #71 -: Ноември 02, 2007, 14:39:48 pm »
Nel11, първото, което трябва да направиш е да успокоиш съпругът си, защото си нямаме дори идея колко трудно  понасят мъжете този факт. Кажи му , че не си с него само и единствено заради поколението, а заради него самия, че той е важният за теб и че винаги ще си с него. Освен това му кажи, че четеш в един форум, в който има доста бебета в т.ч. и няколко двойки близнаци, които са се появили независимо от наличието на спермограма, на която пише азооспермия в дебелата папка.
След това задължително направете спермограма в специализирана клиника по стерилитет. При силно влошена сперматогенеза се прави обработка на материала и е задължително анализът да се направи от ембриолог специалист в тази област. Оттам нататък консултациите с уролог, хормонални и генетични изследвания, биопсия -  vera* ти ги е обяснила много добре - няма смисъл да повтарям нейните думи.
За уролог - ние специално сме много доволни от д-р Кацаров в София.
За спермограма - правили сме в много центрове в България, но  най-често момичетата препоръчват центровете на д-р Стаменов, д-р Владимиров и доц. Щерев в София, в Пловдив д-р Мариела Даскалова, във Варна - д-р Александров .
Аз не съм от Варна, но правих два опита ИКСИ в София и един в АГ болница Варна при  доц. Маркова и д-р Александров, който беше успешен.
Не се предавайте и не се отчайвайте, това не е присъда и се преодолява!
Пожелавам ви успех и скоро да ни зарадваш с хубави вести! Ако имаш въпроси не се притеснявай да ни питаш. Надявам се и Мели ще се включи по-късно.
« Последна редакция: Ноември 02, 2007, 14:48:58 pm от cygnus »
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #72 -: Ноември 02, 2007, 14:54:17 pm »
Забравих да напиша нещо много важно: ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИ ЗА ЦИГАРИТЕ, АКО ПУШИ!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #73 -: Ноември 02, 2007, 15:09:35 pm »
Сега чак прочетох цялата тема, понеже периодично има тема за азооспермия и си мислех, че съм я чела. Извинявам се, че не писах по-рано, понеже въпросът в началото е познавате ли успели с тази диагноза. Естествено, че познавам. И то доста.
В предната тема доколкото си спомням писа и едно момиче taurus също, която очаква близнета, при нас също резултатът е двоен - момче и момиче. Вера, сега разбрах, че и при теб са две! :) 
Голяма съм заспа, признавам си!
« Последна редакция: Ноември 02, 2007, 15:32:56 pm от cygnus »
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #74 -: Ноември 02, 2007, 15:37:28 pm »
Мъжът ми е с азооспермия,след биопсията д-р Кацаров каза,че намерените сперматозоиди са годни за икси и препоръча лечение с прегнил,което не даде никакви резултатати.
При втората биопсия пак при него, след пункцията всички сперматозоиди бяха мъртви.
Защо никой не продупреждава че има такава вероятност,как може за няколко месеца така да се променят нещата и дали прегнила не съсипа всичко?
Просто имам чувството, че бяхме опитни зайчета,хвърлихме толкова пари,подложихме телата си на какво ли не и накрая никой не ти казва защо стана така.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #75 -: Ноември 02, 2007, 15:40:23 pm »
Габи, щом има все пак положението не е отчайващо. Възможно е просто да не е открил. Някакви антиоксиданти и витамини пие ли мъжът ти? Чувала съм, че хормоналното лечение дава ефект по-късно. Нали трябва определено време да се произведат новите сперматозоиди.
Успех!
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #76 -: Ноември 02, 2007, 15:43:41 pm »
Положението е повече от отчайващо,защото ембриоложката каза ,че и при следваща биопсия може да се получи такъв резултат,а мъжът ми няма да се подложи на трета биопсия за нищо на света.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #77 -: Ноември 02, 2007, 15:48:02 pm »
Аз понякога не мога да разбера, защо ние нямаме проблем да се подлагаме на първа втора трета пункция, а те - за нищо на света ...
Габи, нямаш право да се отчайваш, забранявам ти!  :balk_21:
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #78 -: Ноември 02, 2007, 15:57:03 pm »
Gabi77, а на епикризата от биопсията не пише ли нещо за клетките, отговорни за сперматогенезата? Скоро микробиология правили ли сте? За да е назначен прегнил, явно хормоните са били ок. Имаш ли спомен за тестостерона как беше?
За антиоксидантите и витамните - мъжът ми пи безропотно всичко дет бях изчела, че помага тук във форума.
taurus  я бях пропуснала в моята статистика  :wink:. Има и още няколко момичета, които рядко пишат.
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #79 -: Ноември 02, 2007, 19:53:05 pm »
Сега чак прочетох цялата тема, понеже периодично има тема за азооспермия и си мислех, че съм я чела. Извинявам се, че не писах по-рано, понеже въпросът в началото е познавате ли успели с тази диагноза. Естествено, че познавам. И то доста.
Сигнус, има и подвъпрос в темата  :lol: май не си из4ела вси4ко  :wink: а той е: колко от успелите са с увредена сперматогенеза и високи нива на хормоните,
за вера, разбрах 4е е с обструктивна азоосп., за бащата на тризнаците също, при вас каква беше азооспермията, а при таурус и другите моми4ета?
Май засега ний сме единствените с необструктивна А.
Габи, а при вас каква е при4ината за азооспермията? Я направо метни епикризата от био-то, да про4етем...
Прегръдки и целувки, Габи, и горе главата!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!