0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #40 -: Април 11, 2008, 16:37:54 pm »
И аз имам съмнения за ендометриоза и мисля да отида на ядреномагнитен резонанс.Как мислитедали ако имам ще се види там
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #41 -: Април 11, 2008, 16:44:56 pm »
Не. Вероятно не.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #42 -: Април 28, 2008, 11:29:53 am »
Привет на всички! Аз съм оперирана отдавна от ебдометриоза. Не се вижда на ултразвуков преглед, симптомите не доказват нищо. Само лапароскопия може категорично да я докаже. Но вие пак си следете организма, само не се самонавивайте. Ако се притеснявате много и доктора ви има същите съмнение - може да опитате с лапароскопия. Друг начин за диагноза (категорична) няма.
А за кафявото зацапване, какво общо търсите? Тя ендометриозата си е от ваши клетки - ендометриум, само че разрастнали се извън матката. По време на вашия МЦ, от матката се отлюпва ендометриума и изтича през влагалището под формата на кърваво течение (дали по-кафяво или не - няма толкова голямо значение). Въпроса е, че и другите клетки извън матката също се люпят и също кървят. Ама там няма от къде да изтече тази "гадост". Затова постепенно се образуват т.нар. "шоколадови кисти" - кръстени са така, защото вътре от съсирената кръв протичат химични процеси и се натрупва материя с шоколадово кафяв цвят. Тази материя така да се каже се разраства и постепенно може да обвие яйчниците. По този начин пречи на настъпването на овулация - яйцеклетката си зрее във фуликула, ама той не може да се спука и тя не може да поеме по пътя си. И така всеки месец яйцеклетките са като затворнички - гледат света от вътрешността на фоликула и не могат да излязат като узреят. Може би затова после тези фоликули се задържат и се превръщат в кисти. А на други места също може да се разрастне ендометриума и също да пречи за забременяване - например като обхване тръбите - те стават неподвижни и това е проблем.
При мен ендометриозата беше обхванала страаашно много неща - яйчниците (единия беше станал 7 на 9 см), тръбите, та чак и червата - това пък силно затрудняваше дефекацията ми години наред... Но най-напред са започнали в болницата с лапароскопия - много по-добре е ако се справят само така, да не отварят корема, но когато се налага - го правят, докато жената е под упойка. И така са поизрязали бая неща, но няма друг начин. И да ви кажа, поне относно червата след операцията се родих - всеки ден съм като часовник сега, а преди по 3-4 дни не можех да отида по голяма нужда...
Моя съвет е да не се притеснявате излишно, но да се наблюдавате внимателно, няма начин доктора да ви "познае" състоянието, ако вие не му обърнете внимание към проблема!
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #43 -: Юни 22, 2009, 15:17:17 pm »
темата е стара, но прецених, че е по добре да я допьлваме, отколкото да пускам нова.

миналата седмица имах лапаро, при което се установи ендометриоза 1ва степен. споделям ви симптомите ми, с уговорката, че нито аз, нито лекарите, които ме преглеждаха, имаха сьмнения за такава.

резюме на моята история:

тубарен стерилитет, установен с лапаро 2005, когато не се откри друга причина за стерилитета. 3 инвитро опита, неуспешни.

след втория опит (юни 2008) имах вече доста по-силен цикьл, като и по-силни болки през пьрвите 2 дни на цикьла. раздразнен стомах, гадене, разстройство. аз, понеже гледам нали да не сьм лигла, си казвам, че това е от стимулациите. третият опит инвитро е с плачевен резултат, само 4 ЯК, с лошо качество. при  положение, че при пьрвите два правех по 13 ЯК. лекарите не тьрсят причина, не обрьщат грам внимание на моите *симптоми*, ами ми казват, че яйцеклетките ми са калпави просто. и са на изчерпване osi_12 на УЗИ не се вижда нищо...

аз в паника. от октомври 2008 цикьльт ми започва всеки пьт с двудневно зацапване, нещо което никога не е било. аз пак си казвам, организмьт ми е в стрес от стимулациите. свещена простота :oops:

през януари 2009 почвам нова стимулация, прекьсваме поради лош отговор. правя киста, която не се маха 3 месеца, ама не е ендометриална. пука се сама. болките ми при мензис се засилват всеки пьт и чревните смущения сьщо. аз не си и помислям да се ровя да тьрся причини, за да не психясвам. а и нали лекарите (вече сьм сменила трима) не виждат нищо смущаващо, а  и те смятат, че ние (които сме в инвитро програма) сме леко параноидни, понеже нали сме натьпкани с хормони 8O

аз все пак имам чувството, че нещо не е наред и че пропускаме нещо. отивам при гинеколога ми и го моля за сьдействие, защото от инвитро клиниката не искат да ми правят снимка или нещо друго. аз се страхувам и от хидросалпингс... гинекологьт ми ми дава направление за лапаро.

за протокола, освен ендото имам и хидросалпингс.

сега сьм ремонтирана и се надявам на бьдещ успех. обещавам да пиша като има резултати :D

а вие си наблюдавайте тялото и ако имате сьмнения, настоявайте за обстойна проверка. лапарото е песен, в сравнение с психическата болка при неуспешните опити за забременяване. независмо дали са инвитро или не.
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #44 -: Август 19, 2009, 14:31:25 pm »
Излиза, че както нищо ти няма и в един момент може да си пипнал гадната болест, 8O аз също започнах да се притеснявам сега за това, особено след наскоро завършилия ми неуспешен опит инвитро, на който реагирах направо много зле с много малко яйцеклетки  и непосредствено преди трансфера доктора ме озадачи много с евентуалното негово предположение, че му се видяло леко някаква течност като бил извадил фуликулите при пункцията и това му приличало на ендометриоза....ужас - сега пък и това само ми липсваше, след 3 лапароскопии по други поводи и какво ли не още, до сега само за това не са имали докторите съмнения....иначе за симтомите -болки, обилно кървене, кафеникаво зацапване от време на време и разхлабения стомах по време на цикъл -това при мен е било от както имам цикъл, но виж кисти до сега не съм имала, единствено което в последно време забелязах , че от няколко месеца цикъла ми и доста слаб, а не обилен и също по-кратък, а болките намаляха... Ох , не знам-то ако само с лапароскопия се докозва, значи евентулно трябва да правя 4-та такава, дали все пак няма някякъв друг начин с пункция или нещо подобно да се види дали има вътре ендометрионална тъкан?


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #45 -: Август 19, 2009, 15:56:19 pm »
Гадина недна!
Стелилитет 10-12 г., никакви симптоми, мензис оскъден, болки при секс (само няколко месеца преди процедурата), кисти - никога, пмс - рядко, отговор на стимулации - много добър. На лапарото - ЕМ и хидро.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #46 -: Август 19, 2009, 17:58:45 pm »
Искам да попитам дали при ЦС може да се забележи някакъв знак за ендометриоза?  :oops:
Благодаря ви!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #47 -: Август 19, 2009, 21:25:51 pm »
Няма как да се види с цветна снимка.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #48 -: Август 20, 2009, 10:16:42 am »
Здравейте!Аз също съм с ендометриоза,но не за това искам да ви питам.Току що попаднах на статия ,която ме възмути,но не бързам да се разярявам,а искам да питам по-компетентните от мен възможно ли е това?:(става въпрос за раничка на шийката на матката)"Методите за лечение най-често са: химическа коагулация, диатермо електрокоагулация, диетермо конизация, криохирургически методи.


Но недостатъците на тези методи надвишават предимствата – ръбцови изменения, срастване на канала на шийката, ендометриоза, рецидиви."До колкото знам още нито един специалист не се наема да каже със сигурност по какви причини възниква ендометриозата.Знам технически как се появява и какво преставлява,но да се каже,че е следствие на лечение на раничка е доста смело.Не мислите ли?!
 Предполагам,че статията е рекламна,но това дава ли право на някой да ни заблуждава,особено като става въпрос за здравето?!
 Ето и линк към цялата статия:http://www.tialoto.bg/article.php?cat=2&id=9041

П.П. Направих линка активен.
« Последна редакция: Август 21, 2009, 07:47:03 am от Ledena_luna »
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #49 -: Август 21, 2009, 07:52:13 am »
Прочетох я, пълна с правописни грешки, не знам за какво толкова се ядосваш, никой не може със сигурност да каже от какво се появява ендометриозата, но звучи логично да е след "травма"-една от причините.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #50 -: Август 21, 2009, 16:53:40 pm »
Да попитам още нещо , обилната менструация задължетелен признак ли е за ендометриоза или може и с оскоден цикъл пак да я има, защото аз от последния ми мисед, който беше в края на 3-ти месец  изведнъж започнах да имам доста по-оскъден цикъл и по-кратък съответно. Иначе този оскъден цикъл също ме притеснява, след като венаги ми и бил много силен и обилен , а сега пък обратното, чак ме хваща страх да не е и това някакъв проблем.


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #51 -: Август 21, 2009, 20:22:21 pm »
Моя цикъл винаги е бил оскъден с изключение на 2 ден. Преди да ми открият ЕМ, преди да ми дойде имах 2-3 дни кафениково зацапване, 5-6 дни кървене като повечето от тях оскъдни и последващо 3-4 пак кафеникаво зацапване не много, но колкото да се налага ежедневна превръзка. Всичко това над 10 дни и ме накара да се усъмня, че ми има нещо. Други симтоми нямах, нито болки нито нищо. За съжаление на мен първо ми объркаха диагнозата, миома, дермоидна киста, тумор, след направени туморни маркери ме изкараха със злокачествен тумор. Доста лутане беше по доктори, но такава ми била съдбата. За късмет накрая явно попаднах където трябва и всичко приключи бързо и с хубав край виж лентичката :-)

Моя съвет да ходите при доктори, които се занимават с операции.... добри диагностици са според мен. Доктора който ме оперира на първия преглед каза, че е ЕМ и това и излезна. От лутане от поликлиники, неспециализирани болници и квартални доктори полза няма. За съжаление тогава изобщо не бях в час и незнаех къде да отида.  :oops:


*
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #52 -: Август 25, 2009, 17:42:20 pm »
Здравейте! За пръв път се включвам във форум, но като прочетох написаното от вас искам да попитам дали се е случвало и на друг. Преди време доктора ми казах, че има съмнение за ендометриоза,а аз така или иначе не направих нищо по въпроса. От доста време съм с болезнена менструация, но от няколко месеца ми се появи един симтом, който започна да ме тревожи. Първите няколко дена от МЦ съм с адски болки /това си върви постоянно/ и болезнени лимфни възли. Все едно съм болна, дори е като треска. Имам чувктвото дори, че всичко ме боли.След третия ден всичко минава. На някой случвало ли се е това?


*
Re: Симптоми за ендометриоза?
« Отговор #53 -: Август 25, 2009, 21:36:55 pm »
Моите "симптоми" бяха много , ама много болезнен цикъл през първите 2 дена. Едвам издържах , даже накрая и болкоуспокояващите не ми помагаха. Особено болката беше концентрирана в малкият таз и в ляво 9където беше кистата). Болки по време на полов контакт , зацапване по 3-4 дена след цикъл. Това беше основното. Кистата ми (първата ) я откриха когато стана вече 15 см. След 3 лапароскопии и 1 неуспешен опит ин витро , вече незнам кога ще дойде краят ...Надявам се със следващият опит...