0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« -: Февруари 15, 2007, 16:25:05 pm »
Ами....малката е мързелива и не суче активно. А вторият е, че аз за капак нямам много кърма.  :balk_144:
Още от родилното съм в депресия с това кърмене и незнам какво да правя?! В момента сме на режим на 3 часа (нощното го пропускаме), като от мен тя суче по 20 гр. (15 минути на всяка гърда) и после изцеждам с помпата около 40 мл., които й додавам с шише на следващото хранене. Та сумарно я мъча с около 60 мл. кърма. До тук добре. Дете спеше спокойно и всичко е ОК. Обаче от 2 дни забелязвам, че започва да не й стига. Спи неспокойно и се буди след 1 час сън. Реве и постоянно отваря уста, като я пипнеш по бузката-гладна е. Аз се тормозя, щото не искам да дохранвам с АМ. Но незнам имам ли друг избор?! Пия течности като за световно, ям ядки, лук, варено жито, чай за кърмачки....само дето лайна още не съм яла само и само да увелича кърмата. Обаче по закона за всеобщата гадост...усилията са ми напразни. И много се тормозя. :balk_146:
Ако е имал някой същият проблем като мен, моля да сподели как сте го решили?
Възможно ли е Вики все някога да започне да суче активно или просто да се примиря с мързела й?
Четох доста статий от Мамата и в главата ми е каша от информация.
Дайте ми съвет, мацки, как да постъпя?

Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2007, 16:34:15 pm »
Oги,откъде знаеш.че суче 20грама,а не повече?мойта за 15 минути сигурно изсмуква поне 60грама.не се шашкай,аз се бях панирала,след болницата и сега дори помислих,че ми намалява кърмата,но постепенно се увеличи.пия много течности,вода,сокчета и така.според мен не започвай с адаптираното все още.мисля,че за тази възраст на бебчето 60грама са ок.ама нека по-опитните майки се изкажат.
поздрави от нас
с бебчето :lol:/color]
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2007, 16:39:50 pm »
Oги,откъде знаеш.че суче 20грама,а не повече? :lol:/color]
Ами меря я преди и след хранене. :balk_144:
Браво на вас. Продължавайте в същият дух.
А вие на какъв режим сте, морковче?  :balk_600:

Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2007, 16:45:00 pm »
 :lol:о,не питай!на поискване сме,а през нощта на 3 часа,може и 4 :lol:
но нямам кантарче,откъде се купува и колко струва?
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #4 -: Февруари 15, 2007, 16:57:26 pm »
Оги, рано е още за АМ, вие сте едва на седмица, две.
По мое мнение продължавай да изцеждаш, това би трябвало да стимулира жлезите, както е все известно.Но на всеки 3 часа трябва да се изцеждаш.Аз като родих и след 12 часа една сестра ми връчи помпата и вика почвай да се изцеждаш на 3 часа и през нощта.Аз и казвам , че само коластра тече, а тя нищо трябва да почнеш.И така си докарах супер лактация, вървях и млякото ми течеше из къщата, стигаше не за две, а за 3 бебета,даже по едно време замразявах здраво.Но после явно умората си каза думата,а и аз спрях да се доизцеждам...но докарах до 5 месеца поне с добавка на АМ.
Така че смело напред.Дано има кой да ти помага.

« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 17:00:15 pm от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #5 -: Февруари 15, 2007, 17:54:38 pm »
Огънче, рано е още да се притесняваш. Някои деца сучат по-слабо в началото, някои майки нямат много кърма в началото ...
Тоя режим през 3 часа защо така строго го прилагаш?
Спри да се тормозиш, и грам кърма да нямаш, пак няма да е трагедия.
По колко часа на ден спиш?
А, и защо ядеш лук?

« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 19:38:45 pm от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2007, 18:23:02 pm »
Не zнам дали Ще ти помогне, но мене ме караха да пия беzалкохолна малцова бира (акуШерката). Кърмата ми се увеличи, но не достатъчно и в крайна сметка дохранвах с АМ. Трябва и да се успокоиШ, колкото си по-нервна, толкова по-малко Ще е кърмата.
По време на кърмене трябва да се иzбягва консумирането на zеле, фасул, грах, лук, чесън, zаЩото могат да предиzвикат болки в коремчето на бебето.Твърде многото и силни подправки променят и вкуса и и детето може да откаже да суче. Успокой се  :)
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #7 -: Февруари 15, 2007, 18:51:06 pm »
Оги, купи си българския лактогонен чай, на мен той ми действаше в началото, пих до 40-50-я ден. За лука и аз знам, че не трябва да се яде, защото предизвиква газове. Важно да си почиваш повечко в началото, да се храниш пълноценно, яж супички всеки ден.
цунки на малката принцеса :D
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #8 -: Февруари 15, 2007, 19:05:05 pm »
Като я дохранваш с шишето ще стане като при нас - не ще и да чуе за гърда. Чувала съм, че трябва да се дохранва с лъжичка, ама нещо не си го представям... Аз цедя и дохранвам с АМ, защото не ми се получи номера с кърменето и с помпата изцеждам 100-200мл на ден. След няколко безсънни нощи реших, че най-важното е детето да е сито и спокойно и вкарах АМ
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 19:09:42 pm от setakap »
"Всичко е възможно! Невъзможното просто отнема повече време"
*

    piera

  • ****
  • 896
  • Keen on boots
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #9 -: Февруари 15, 2007, 19:23:06 pm »
Оги, защо не пробваш да я храниш на поискване, колкото по-често суче, толкова по-вече кърма би трябвало да произвеждаш.Според мен не се тормози с този 3 часов режим, а и давай да суче когато поиска.Тя няма нито да се прехрани, нито да стои гладна.Това е само мое мнение, разбира се, но искрено се надявам да си я кърмиш дълго.Аз доста изчетох за кърменето в мамата, защото  имах сходен проблем, но за съжаление вече сме само на АМ.Аз в началото имах много кърма, но постепенно започна да намалява, изцеждах много малко, бебето не наддаваше достатъчно, започнах да дохранвам и на 3 седмица напълно ми спря кърмата :(.
Искрено се надявам да стимулираш лактацията с по-често сучене и след това изцеждане и да си я кърмиш дълго време.Не се отказвай и бъди спокойна, това е също важно.
Бях чела някъде, че лактацията е на база търсене-предлагане, т.е. колкото по-вече изсуква бебето, толкова по-вече се стимулира процеса на образуване на кърмата.Така,че моят съвет е- слагай я по-често на гърда, ако заспива я пощипвай лекичко и я буди.
Пожелавам ти успех и цунки на малката Вики! :balk_21:
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #10 -: Февруари 15, 2007, 23:01:29 pm »
И аз да се изкажа, като една стара кърмачка.
Първо: защо не кърмиш през нощта? Най-доброто средство за увеличаване на кърмата е нощното кърмене.
Второ: кърми на поискване. Изнедоволства ли слагай да суче. Бебето само ще си изгради режим. Не е сигурно, че 3 часа са подходящ режим точно за твоето бебе.
Трето: в началото бебчетата имат повишаващи дни, това ще рече че искат да сучат едва ли не през 5 минути. Това показва, че им трябва повече храна и със сученето регулират производството й. Периодите траят от 2 до 5 дни.
и последно: забрави за помпата и слагай бебето на гърдите често. Така ще си спестиш гадното цедене. Ако започнеш да дохранваш много скоро ще спреш да кърмиш.
Успех. В началото е голям стрес с кърменето, но после е невероятно удоволствие, близост и сътрудничество.
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #11 -: Февруари 15, 2007, 23:06:40 pm »
Сега видях, че пишеш, че дохранваш с шише.
Това не се препоръчва в никакъв случай. Ползвай лъжичка. Техниките на сучене от гърда и ше са съвсем различНи, а и от шишето е много по лесно, така, че ако искаш да кърмиш шишето трябва да ти е враг номер 1.
Ние пък имаме противоположния проблем: изключително кърмен е Александър и не може да пие от шише. По тази причина сега сме минали на чашка с накрайник. Вече успява да й схване техниката, но все още гърдата е номер 1 :D
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #12 -: Февруари 16, 2007, 09:47:24 am »
Oganche,
Аз пък, като още по-стара кърмачка, ще кажа следното:
1.   Постарай се да се успокоиш – с нерви и депресии нищо няма да се получи!
2.   Ако наистина искаш и си готова да кърмиш, следвай всички съвети на NinaE (много точно и синтезирано ги е дала). Няма нищо, което да стимулира лактацията толкова, колкото сучещото бебе!
Успех ти желая!
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #13 -: Февруари 16, 2007, 11:55:24 am »
Oganche,
наистина Нина ти е написала всичко най-важно  :P
Само да добавя от личен опит и да попитам - ти ли я държиш точно по 15мин. на всяка гърда или тя започва да се дърпа? Моята дъщеря в началото сучеше по 30 и повече мин. Суче, задрямва, пак посуква и така. Тя беше захранена с шише в болницата и имаше по слаб сукателе рефлекс в тази връзка, освен това се роди едва 2,500 кг. Но след първите две адски седмици като че ли всичко се нареди. Просто си я оставях да стои на гърда колкото реши и като промрънка пак я слагах.
Късмет, наистина е важно да си спокойна !
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #14 -: Февруари 16, 2007, 16:14:31 pm »
Нина страхотно го е написала - послушай я - режима е враг на кърменено! Давай когато поиска и колкото поиска - аз съм кърмила в началото и през половин час! Имай предвид, че това е само в началото, докато се регулират нещата! После започва да разрежда постепенно!
Успех и пиши какво става!
Матей - 1.04.2006 г
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #15 -: Февруари 18, 2007, 18:24:34 pm »
Тъй като си започнала да дохранваш с шише защо не пробваш с силиконови зърна, докато засуче и след това постепенно да преминете на гърдата?
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #16 -: Февруари 23, 2007, 09:57:53 am »
Като допълнение на написаното от Нина ще ти кажа само да си вариш семе от копър и да го пиеш - 2 чаени лъжички се заливат с 200 мл вряла вода преседява 1 час и се отцежда - пие се разделено на 3 пъти за деня - помага за кърмата и против колики.
Наблегни на нощното кърмене - опитай се да имаш поне едно кърмене между 3 часа през нощта и 8 часа сутринта. Започни да държиш дребосъчето по-дълго на всяка гърда и започни да му намаляваш добавката от шише - така ще я редуцираш напълно след време.
Както ми казаха на мен - гърдите не са резервоар за кърма - тя там се произвежда демек няма как да свърши просто тече по-бавно като намалее първоначалния запас - ако бебчето заспива разтривай му крачетата под коленцата отзад и го погалвай по бузките и ушенцата.
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #17 -: Февруари 23, 2007, 12:42:00 pm »
Огънче, не знам доколко мога да бъда полезна, т.к. още не съм на този етап, но имам приятелка с вашия проблем, която е изключително доволна от витамините за кърмачки на Hipp.
*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #18 -: Февруари 23, 2007, 12:53:50 pm »
Рита, ако имаш в предвид чая за кърмачки на Hipp, според мен няма ефект от него, особено гранулирания. Този на пакетчета е по-добър, но най-полезен за мен беше българския лактогонен чай.


*
Re: Кърмене- два проблема си имаме с Вики
« Отговор #19 -: Февруари 23, 2007, 13:26:37 pm »
Габи, не съм сигурна, но мисля, че е в шише като сок, сироп или нещо такова,но определено не вари нищо