0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« -: Януари 27, 2007, 14:11:37 pm »
Откриха ми киста на яйчника която е с големина 5-6см. Гинеколога ми изписа Доксициклин и Дуфастон, и да ги пия 7 дни. Днес ми е 4 ден. От вчера започна да ме боли точно като при цикъл, и даже прокървих малко, а още е рано да ми дойде. Прочетох в листовката на ДУфастона, че е възможно кървене измън месечния цикъл, но болката ме притеснява, защото гинеколога ме предопреди, ако усетя болка веднага да потърся медицинска помощ и да заминавам за болница, защото кистата може да се усуче.
Искам да попитам ако някой има представа, силна ли е болката и може ли да се сравнява с болката при менструация, каквато в момента имам- не много силна, но ме боли. И нали така или иначе целиме този ефект кистата да се спука от хапчетата, защо тогава, ако се усуче и се спука, трябва да отида незабавно в болница? И какъв риск се крие ако се усуче кистата? Лекара при който ходих никаква яснота не ми даде по въпроса, и затова се обръщамм към вас. А искам да изчакам да ми свършат лекарствата и да ми мине цикъла (най-вероятно до 1 седмица трябва да ми дойде) и ако и тогава не е изчезнала вече ще потърся мнението и на друг лекар.
Много виблагодаря на всички. Успокойте ме малко, защото от вчера съм изпаднала в паника.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2007, 12:59:43 pm »
Здравей!
При мен, когато кистата се спука, имаше много силна режеща болка в яйчника и леко прокървяване. А после остана една тъпа болка.
Не мога да ти дам компетентен съвет как да постъпиш, но ако съм аз, ще звъня на д-ра си. Няма смисъл да се притесняваш излишно.
Успех!  :)
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2007, 17:55:34 pm »
Ще ти кажа при мен какво се случи. Ненадейно ми откриха киста - 4см.. изчакахме един месец уж да се пукне сама, през това време станала 6 см. Отказах хормонална терапия, защото тъкмо си бях подредила хормоните след 3 години хаос. Айде под ножа (лапароскопа де :lol:), махнаха гадината 7см.. с нея ми замина и половиния яйчник.

За болката - мен не болеше ужасно преди цъкъл, буквално превита на две - без да предпполагам какво ми има..и така няколко месеца преди лапароскопията.
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2007, 21:26:32 pm »
 Аз съм със СПЯ,от хормоните кистите изчезнаха,така че дерзай.
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2007, 09:09:28 am »
Здравей , на мен също ми откриха киста 6 см , след 1 месец на хапчета тя  стана 7 см. Има значение да ли е хормонална киста , която се влияе от хапчета или не е . Лекарят при който бях ме предупреди изрично да се пазя много и след изследванията направо ми написа направление за болницата . Пази се много .
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 13:21:07 pm »
Зравей MGBG, при мен след коремната операция се оказаха и други неща, ендометриоза , надупчена тръба и разбира се кистата.
Исках да кажа , че има голяма опастност при някакво на натоварване да се пукне , а след това поразиите са големи .
*

    adian

  • *
  • 7
  • [url=http://www.mamaibebe.com][img]http://www.mama
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2007, 15:03:41 pm »
Здравейте момичета, при мен киста откриха(около 6/7 см) точно когато теста ми беше с две черти. За две седмици докато ходех по лекари стана 8,5 после 10 см. наложи се да направя кюртаж, колкото и да не исках, но според докторите с тази киста не мога да износя бебето. След кюртажа и тя започна да намалява, назначиха ми ясмин и лека по лека 6., 4, 2 см и за оклоло 4 месеца изчезна. Но наистина зависи от това каква е кистата.
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2007, 15:27:06 pm »
Много зависи каква точно каква е кистата.Моята се пукна без да разбера просто пукането съвпадна с М и не съм разбрала.Когато след седмица влявох за лапаро се установи че вече я няма.Да не си помислите че отървах ножа-нищо подобно.Направиха ми лапарото да видели дали няма други по-малки.Слава богу нямаше.
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2007, 15:23:32 pm »
Здравейте момичета!
Не подценявайте кистите в никакъв случай! Аз получих първата си киста едва на 19 години. Не бях усетила появаването и, но ми направи огромен вътрешен кръвоизлив и трябваше бързо да ми направят операция. Тогава намерили, че и на двата ми яйчника имало множество малки кистички. Изчистили са ги, но от тогава се почна едно постоянно появяване на кисти и по двата яйчника и все около 6 - 7см. и така вече 12 години. До колкото съм успяла да се наблюдавам сама, моите кисти се изчистват с М. (два пъти съм се отървавала така от втора операция). Боли, остро и продължително.
Лекарствата, които лекарите са ми изписвали все са били противозачатъчни таблетки, които не вземах редовно, защото не мисля, че е правилно цял живот да ги пия, а и сега вече 6-ти месец се опитвам да забременея - за съжаления без успех.

Моят съвет е да отидеш при лекаря си възможно най-скоро.
« Последна редакция: Февруари 13, 2007, 15:26:13 pm от Ablena »
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #9 -: Януари 19, 2013, 17:55:07 pm »
Здравейте,тъй като цикъла ми закъсня с около седмица отидох на преглед и ми казаха ,че имам киста на левия яйчник,около 4-5 см.  8O  Последно бях на преглед точно преди месец  (беше на 9 ти ден от цикъла)и доктора потвърди поликистозата,която така или иначе имам,нямах доминантен фоликул-сигурно и овулация не съм имала в този цикъл...       :?  Мисълта ми е за колко време се образуват тези кисти? Доктора ми каза ,че все още не знае каква е,защото май има кръв във нея,изписа ми противозачатъчни Марвелон 2 по 1 хапче за 21 дена и после като ми дойде цикъла пак да отида да ме види-ако не се е повлияла от хапчетата сигурно ше излезе ендометриозна...  :(
Има ли и друг с такъв проблем-хем поликистоза,хем ендометриоза!!! Ужасно уплашена съм!!! :(
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #10 -: Януари 19, 2013, 18:47:13 pm »
Аз съм с поликистоза също. И в следствие на това кисти- повече фоликулярни, най голямата беше "серозна" киста 55 мм, но пък *Sunny*Angel* звучи адси несериозно от страна на твоя лекар да не може да каже каква е кистата при положени ече я имаш. Това би трябвало да се разбере още на същия преглед, и силно се надявам да не е ендометриозна. На мен не ми изписаха нищо, трябваше да се чака, при пукването на кистата дни по късно ми дойде Мц  :)
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #11 -: Януари 19, 2013, 20:39:57 pm »
*Sunny*Angel*, хормонални изследвания правила ли си?
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #12 -: Януари 20, 2013, 04:41:15 am »
Да,правила съм хормонални изследвания,даже преди месец бях настанена в ендокринологията в София,защото имам Хашимото и инсулинова резистентност-от 2 месеца  съм на Л тироксин 0.25 мкг. ,а от месец пия и Сиофор 850 по 3 пъти на ден. Тогава ме прегледа и гинеколог и нямах тази киста от 5 см... Имах си многобройните малки кистички около яйчниците,характерни за поликистозата!  :( Този месец цикъла ми закъсня-имах само зацапване около 1 седмица и като отидох на преглед-киста!!!  8O
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #13 -: Януари 21, 2013, 22:25:50 pm »
При поликистоза често се случва да има такива кисти, това са неспукани фоликули обикновено. Не казвам, че при теб е така, само споделям информация. Тази киста би трябвало да изчезне със следващия цикъл. На мен ми се е случвало, но не помня колко см беше. Имах две седмици закъснение, отивам на преглед - киста. На следващия цикъл я нямаше. Но за да се отхвърли предположението за ендометриозна киста ми назначиха да изследвам CA125, това е туморен маркер, но се изследва именно във връзка с ендометриозата, не за туморни образования, да не се стреснете.
Фанта, не е вярно, че може веднага на прегледа да се установи какъв вид е кистата. В някои случаи може да се предположи, но всичко зависи в каква фаза на цикъла е жената. Моля те, не давай такива категорични становища, при положение, че нямаш нужната информация. Особено пък ендометриозата се доказва с биопсия, след лапароскопия или операция.
*Sunny*Angel*, започни си Марвелона и на следващия цикъл отиди пак на преглед. Дано кистата я няма. Ако все пак е там, надявам се лекарят ти да предприеме нужното, за да се изясни какъв е проблема.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #14 -: Януари 22, 2013, 08:57:52 am »
Аз също съм имала киста, фоликулярна, пих противозачатъчни, точно Марвелон и на следващия цикъл я нямаше.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #15 -: Януари 23, 2013, 14:26:56 pm »
Благодаря ви за инфото момичета!!!  :wink: Д-р Владимиров,който ми откри кистата,не беше сигурен каква е,каза че в повечето случаи кисти,които изглеждат по този начин се оказват ендометриозни ( течността в нея не била бистра или нещо такова... )! Затова каза да пробвам с Марвелона,а пък след месец ще видим дали се е повлияла или ще се окаже по-лошото!  :ask: Мисля,че трябва да му имам доверие,въпреки ,че съм го посещавала само веднъж!!! 
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #16 -: Януари 23, 2013, 14:28:43 pm »
Имай му доверие, добър специалист е.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #17 -: Януари 23, 2013, 14:47:17 pm »
Исках да попитам вие като сте имали кисти имали ли сте болки,тъй като аз в момента усещам нещо-не точно болка,а един лек дискомфорт,напрежение-сякаш ще ми идва!  8O
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #18 -: Януари 23, 2013, 14:51:51 pm »
Болка не, по-скоро дискомфорт, точно както описваш.Но при всеки е индивидуално.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #19 -: Май 31, 2013, 23:13:12 pm »
zdraveite momi4eta i az imam kista na qi4nika predstoi mi laparo na 03.06.2013 postupvam vav bolnicata pri doc.tiufek4ieva,ako nqkoi e minal po tozi put da mi dade kuraj mn me e strax  :(