0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« -: Януари 27, 2007, 14:11:37 pm »
Откриха ми киста на яйчника която е с големина 5-6см. Гинеколога ми изписа Доксициклин и Дуфастон, и да ги пия 7 дни. Днес ми е 4 ден. От вчера започна да ме боли точно като при цикъл, и даже прокървих малко, а още е рано да ми дойде. Прочетох в листовката на ДУфастона, че е възможно кървене измън месечния цикъл, но болката ме притеснява, защото гинеколога ме предопреди, ако усетя болка веднага да потърся медицинска помощ и да заминавам за болница, защото кистата може да се усуче.
Искам да попитам ако някой има представа, силна ли е болката и може ли да се сравнява с болката при менструация, каквато в момента имам- не много силна, но ме боли. И нали така или иначе целиме този ефект кистата да се спука от хапчетата, защо тогава, ако се усуче и се спука, трябва да отида незабавно в болница? И какъв риск се крие ако се усуче кистата? Лекара при който ходих никаква яснота не ми даде по въпроса, и затова се обръщамм към вас. А искам да изчакам да ми свършат лекарствата и да ми мине цикъла (най-вероятно до 1 седмица трябва да ми дойде) и ако и тогава не е изчезнала вече ще потърся мнението и на друг лекар.
Много виблагодаря на всички. Успокойте ме малко, защото от вчера съм изпаднала в паника.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2007, 12:59:43 pm »
Здравей!
При мен, когато кистата се спука, имаше много силна режеща болка в яйчника и леко прокървяване. А после остана една тъпа болка.
Не мога да ти дам компетентен съвет как да постъпиш, но ако съм аз, ще звъня на д-ра си. Няма смисъл да се притесняваш излишно.
Успех!  :)
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2007, 17:55:34 pm »
Ще ти кажа при мен какво се случи. Ненадейно ми откриха киста - 4см.. изчакахме един месец уж да се пукне сама, през това време станала 6 см. Отказах хормонална терапия, защото тъкмо си бях подредила хормоните след 3 години хаос. Айде под ножа (лапароскопа де :lol:), махнаха гадината 7см.. с нея ми замина и половиния яйчник.

За болката - мен не болеше ужасно преди цъкъл, буквално превита на две - без да предпполагам какво ми има..и така няколко месеца преди лапароскопията.
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2007, 21:26:32 pm »
 Аз съм със СПЯ,от хормоните кистите изчезнаха,така че дерзай.
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2007, 09:09:28 am »
Здравей , на мен също ми откриха киста 6 см , след 1 месец на хапчета тя  стана 7 см. Има значение да ли е хормонална киста , която се влияе от хапчета или не е . Лекарят при който бях ме предупреди изрично да се пазя много и след изследванията направо ми написа направление за болницата . Пази се много .
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 13:21:07 pm »
Зравей MGBG, при мен след коремната операция се оказаха и други неща, ендометриоза , надупчена тръба и разбира се кистата.
Исках да кажа , че има голяма опастност при някакво на натоварване да се пукне , а след това поразиите са големи .
*

    adian

  • *
  • 7
  • [url=http://www.mamaibebe.com][img]http://www.mama
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2007, 15:03:41 pm »
Здравейте момичета, при мен киста откриха(около 6/7 см) точно когато теста ми беше с две черти. За две седмици докато ходех по лекари стана 8,5 после 10 см. наложи се да направя кюртаж, колкото и да не исках, но според докторите с тази киста не мога да износя бебето. След кюртажа и тя започна да намалява, назначиха ми ясмин и лека по лека 6., 4, 2 см и за оклоло 4 месеца изчезна. Но наистина зависи от това каква е кистата.
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2007, 15:27:06 pm »
Много зависи каква точно каква е кистата.Моята се пукна без да разбера просто пукането съвпадна с М и не съм разбрала.Когато след седмица влявох за лапаро се установи че вече я няма.Да не си помислите че отървах ножа-нищо подобно.Направиха ми лапарото да видели дали няма други по-малки.Слава богу нямаше.
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2007, 15:23:32 pm »
Здравейте момичета!
Не подценявайте кистите в никакъв случай! Аз получих първата си киста едва на 19 години. Не бях усетила появаването и, но ми направи огромен вътрешен кръвоизлив и трябваше бързо да ми направят операция. Тогава намерили, че и на двата ми яйчника имало множество малки кистички. Изчистили са ги, но от тогава се почна едно постоянно появяване на кисти и по двата яйчника и все около 6 - 7см. и така вече 12 години. До колкото съм успяла да се наблюдавам сама, моите кисти се изчистват с М. (два пъти съм се отървавала така от втора операция). Боли, остро и продължително.
Лекарствата, които лекарите са ми изписвали все са били противозачатъчни таблетки, които не вземах редовно, защото не мисля, че е правилно цял живот да ги пия, а и сега вече 6-ти месец се опитвам да забременея - за съжаления без успех.

Моят съвет е да отидеш при лекаря си възможно най-скоро.
« Последна редакция: Февруари 13, 2007, 15:26:13 pm от Ablena »
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #9 -: Януари 19, 2013, 17:55:07 pm »
Здравейте,тъй като цикъла ми закъсня с около седмица отидох на преглед и ми казаха ,че имам киста на левия яйчник,около 4-5 см.  8O  Последно бях на преглед точно преди месец  (беше на 9 ти ден от цикъла)и доктора потвърди поликистозата,която така или иначе имам,нямах доминантен фоликул-сигурно и овулация не съм имала в този цикъл...       :?  Мисълта ми е за колко време се образуват тези кисти? Доктора ми каза ,че все още не знае каква е,защото май има кръв във нея,изписа ми противозачатъчни Марвелон 2 по 1 хапче за 21 дена и после като ми дойде цикъла пак да отида да ме види-ако не се е повлияла от хапчетата сигурно ше излезе ендометриозна...  :(
Има ли и друг с такъв проблем-хем поликистоза,хем ендометриоза!!! Ужасно уплашена съм!!! :(
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #10 -: Януари 19, 2013, 18:47:13 pm »
Аз съм с поликистоза също. И в следствие на това кисти- повече фоликулярни, най голямата беше "серозна" киста 55 мм, но пък *Sunny*Angel* звучи адси несериозно от страна на твоя лекар да не може да каже каква е кистата при положени ече я имаш. Това би трябвало да се разбере още на същия преглед, и силно се надявам да не е ендометриозна. На мен не ми изписаха нищо, трябваше да се чака, при пукването на кистата дни по късно ми дойде Мц  :)
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #11 -: Януари 19, 2013, 20:39:57 pm »
*Sunny*Angel*, хормонални изследвания правила ли си?
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #12 -: Януари 20, 2013, 04:41:15 am »
Да,правила съм хормонални изследвания,даже преди месец бях настанена в ендокринологията в София,защото имам Хашимото и инсулинова резистентност-от 2 месеца  съм на Л тироксин 0.25 мкг. ,а от месец пия и Сиофор 850 по 3 пъти на ден. Тогава ме прегледа и гинеколог и нямах тази киста от 5 см... Имах си многобройните малки кистички около яйчниците,характерни за поликистозата!  :( Този месец цикъла ми закъсня-имах само зацапване около 1 седмица и като отидох на преглед-киста!!!  8O
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #13 -: Януари 21, 2013, 22:25:50 pm »
При поликистоза често се случва да има такива кисти, това са неспукани фоликули обикновено. Не казвам, че при теб е така, само споделям информация. Тази киста би трябвало да изчезне със следващия цикъл. На мен ми се е случвало, но не помня колко см беше. Имах две седмици закъснение, отивам на преглед - киста. На следващия цикъл я нямаше. Но за да се отхвърли предположението за ендометриозна киста ми назначиха да изследвам CA125, това е туморен маркер, но се изследва именно във връзка с ендометриозата, не за туморни образования, да не се стреснете.
Фанта, не е вярно, че може веднага на прегледа да се установи какъв вид е кистата. В някои случаи може да се предположи, но всичко зависи в каква фаза на цикъла е жената. Моля те, не давай такива категорични становища, при положение, че нямаш нужната информация. Особено пък ендометриозата се доказва с биопсия, след лапароскопия или операция.
*Sunny*Angel*, започни си Марвелона и на следващия цикъл отиди пак на преглед. Дано кистата я няма. Ако все пак е там, надявам се лекарят ти да предприеме нужното, за да се изясни какъв е проблема.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #14 -: Януари 22, 2013, 08:57:52 am »
Аз също съм имала киста, фоликулярна, пих противозачатъчни, точно Марвелон и на следващия цикъл я нямаше.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #15 -: Януари 23, 2013, 14:26:56 pm »
Благодаря ви за инфото момичета!!!  :wink: Д-р Владимиров,който ми откри кистата,не беше сигурен каква е,каза че в повечето случаи кисти,които изглеждат по този начин се оказват ендометриозни ( течността в нея не била бистра или нещо такова... )! Затова каза да пробвам с Марвелона,а пък след месец ще видим дали се е повлияла или ще се окаже по-лошото!  :ask: Мисля,че трябва да му имам доверие,въпреки ,че съм го посещавала само веднъж!!! 
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #16 -: Януари 23, 2013, 14:28:43 pm »
Имай му доверие, добър специалист е.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #17 -: Януари 23, 2013, 14:47:17 pm »
Исках да попитам вие като сте имали кисти имали ли сте болки,тъй като аз в момента усещам нещо-не точно болка,а един лек дискомфорт,напрежение-сякаш ще ми идва!  8O
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #18 -: Януари 23, 2013, 14:51:51 pm »
Болка не, по-скоро дискомфорт, точно както описваш.Но при всеки е индивидуално.

Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #19 -: Май 31, 2013, 23:13:12 pm »
zdraveite momi4eta i az imam kista na qi4nika predstoi mi laparo na 03.06.2013 postupvam vav bolnicata pri doc.tiufek4ieva,ako nqkoi e minal po tozi put da mi dade kuraj mn me e strax  :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #20 -: Юни 01, 2013, 00:15:31 am »
Няма нищо страшно, не се притеснявай. Ето тема за лапароскопията - има всичката необходима информация, която те интересува, споделен опит от момичетата, отговори на въпроси, които сигурно си задаваш - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48093.0;all
Имаш време до понеделник да попрочетеш малко. Ако имаш въпроси - питай в темата, чийто линк ти дадох.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #21 -: Април 29, 2014, 23:29:57 pm »
Здравейте,дами,моля за съвет,защото съм много объркана и не знам какво да правя.Имам кисти и на двата яйчника 3.5 и 5.5см и инсулинова резистентност.След като док ги откри приемах Дуфастон през втората половина на цикъла и при прегледа на 1-ви ден от МЦ се видя, че са намаляли.Продължих лечението с Логест 2Х1т 21 дни,но днес на прегледа се оказа,че кистите са станали по-големи от първия преглед-пораснали са и двете с по един см.Това,което ме тревожи е ,че док каза да продължа Логеста,а аз мисля че кистите не намалявят от него ,а се увеличават.Изследвах хормони на щитовидната жлеза,всичко е в норма.Нямам други изследвани хормони,моля за съвет.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #22 -: Април 30, 2014, 09:35:20 am »
Здравей! Задължително пусни полови хормони на 3-ти ден от цикъла - LH, FSH, Estradiol, Testosteron, Prolaktin - това минимум. Няма да е зле и андрогени да пуснеш, вероятно си със СПКЯ. Овулация имаш ли? За ИР взимаш ли нещо?

Аз съм пила Логест, но като противозачатъчно средство, не съм имала проблеми. Имам СПКЯ, ИР, ЛУФ синдром - доказан, задържам фоликули, но обикновено със следващия цикъл изчезват. Пила съм противозачатъчни за изчистване на задържаните фоликули, особено преди процедура. Единия път два поредни месеца не успяха да се изчистят, чак на третия, въпреки противозачатъчните.
Щом се увеличават кистите, смятам, че е редно да преразгледате лечението, да пуснеш задължително полови хормони и да проследявате как се развиват кистите.
Ако трябва, потърси още едно мнение.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #23 -: Април 30, 2014, 11:19:17 am »
Благодаря за вниманието,sixsens!Утре ми е трети ден и ще направя тези хормони,които си написала.Овулация нямам,за ИР пия Метфогама 500мг 3Х1тб.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #24 -: Април 30, 2014, 12:50:26 pm »
Идеален момент значи да пуснеш хормоните. Ясно изразена ИР имаш, щом си на 1500 мг на ден, аз съм на 2000.
Направи изследванията и ще ги коментираме после. Част от хормоните минават по каса, така че ако можеш, вземи си направление от гинеколога, а той ако прецени, да пусне още хормони, например - DHES- S, 17-алфа - ОН PROGESTERON, Андростендион.
Ще чакаме да кажеш резултатите!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #25 -: Април 30, 2014, 17:34:17 pm »
Здравейте,днес отидох при Док да обсъдим нещата.Меко казано останах доста разочарована.С влизането ми в кабинета му казах, че някои неща не са ми ясни,попитах дали е възможно от Логеста кистите да растат,а той веднага ми предложи да ме оперира,каза че едва ли не му нямам доверие и ако е така да отивам при друг АГ.Изобщо не погледна размерите на кистите от трите прегледа и да ги сравни и каза,че няма нужда да правя никакви хормонални изследвания.Направо останах без думи,държа се доста зле,което аз не очаквах и не проумявам как е възможно.Това че имам ИР нямало значение за кистите...Това е за сега,утре ще пускам хормони на своя глава.
*
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #26 -: Април 30, 2014, 17:55:01 pm »
gabi1208, хормони си пусни, но при първа възможност и този, т.нар. "доктор" смени.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #27 -: Май 06, 2014, 15:06:40 pm »
gabi1208, хормони си пусни, но при първа възможност и този, т.нар. "доктор" смени.

Подкрепям!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Киста на яйчника - моля дайте ми съвет
« Отговор #28 -: Юли 31, 2014, 12:42:52 pm »
Здравейте отново!Моята одисея с кистите продължава.На 12.06 ми беше направена лапароскопия за премахването им.Всичко мина добре и ме изписаха.След като изгледах записа на лапарото видях,че док не е премахнал кистите,а просто ги е надупчил да изтече течноста и ги е оставил така.Като ме изписа ми каза от първи ден на цикъла да приемам Logest 2x1тб дневно и след един месец да отида на контролен преглед.Отивам аз след един месец и какво да видя,имам нови кисти.Направо бях потресена,док започна да мрънка и каза че докато имам яйчници ще имам и кисти.Попитах го как е възможно това след като пия Logest,нали уж предпазва от образуване на фоликули или греша.Каза че пак трябва да правя лапаро,е до кога така мили момичета,изчетох доста неща за кистите и не намерих като моя случай.Имах голямо доверие на д-р Даскалов,но той много ме разочарова.Сега имам записан час при доц.Тюфекчиева,дано тя реши проблема. :(