0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #520 -: Ноември 30, 2010, 16:33:41 pm »
Много интересна тема! И за да не е само запис, ето една бърза картофена салата:

Картофи, обелени и нарязани на кубчета, се поставят в купа с 1/2 пръст вода, колкото да покрие дъното. Поръсват се със сол и малко олио. Купата се покрива с прозрачно фолио.

В микровълнова фурна се въртят на максимална мощност за 7-10 минути, според количеството. Картофите изстиват и се подправят с оцет, лук, магданоз, копър и/или чер пипер - кой както обича.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #521 -: Ноември 30, 2010, 17:46:34 pm »
 :) Ех че хитро !
Много обичам картофена салата, но мразя да беля сварени картофи...
*

    ivetod

  • ****
  • 591
  • Благодаря!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #522 -: Ноември 30, 2010, 17:56:47 pm »
Да се впиша с моите бързи и вкусни сиренки.

2 чаши брашно ( аз ползвам една за чай или супа, големичка е...събира 300 мл вода )
2 чаши натрошено сирене ( може и по-малко )
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода с връх !
захар, сол

В купа се пресява брашното, добавят се яйцата, малко сол и малко захар.
В някакъв съд се смесват киселото мляко и содата, "кипват" и се слагат при брашното.
Отделно се натрошава сиренето и се добавя към горната смес.

Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато станат. Бързичко е, за около 15 мин.

Аз лично правя тестото по-меко и го слагам с лъжица в омаслената тавичка.
Ако държите на правилна форма се добавя повече брашно.  :) Много са вкуснички!

Наистина са много вкусни.
Вече ги изпробвах и дори ги приполвихме.
А и стават за нула време
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #523 -: Декември 04, 2010, 12:54:40 pm »
Да се впиша с моите бързи и вкусни сиренки.

2 чаши брашно ( аз ползвам една за чай или супа, големичка е...събира 300 мл вода )
2 чаши натрошено сирене ( може и по-малко )
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода с връх !
захар, сол

В купа се пресява брашното, добавят се яйцата, малко сол и малко захар.
В някакъв съд се смесват киселото мляко и содата, "кипват" и се слагат при брашното.
Отделно се натрошава сиренето и се добавя към горната смес.

Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато станат. Бързичко е, за около 15 мин.

Аз лично правя тестото по-меко и го слагам с лъжица в омаслената тавичка.
Ако държите на правилна форма се добавя повече брашно.  :) Много са вкуснички!

Наистина са много вкусни.
Вече ги изпробвах и дори ги приполвихме.
А и стават за нула време

Наистина са много хубави до сега съм ги правила и не опират направо много ни харесаха,Благодаря за рецептата!  :D
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #524 -: Декември 05, 2010, 00:10:26 am »
Еее радвам се че ви харесват  :D
Когато нямаме хляб ги правя без сирене, но слагам подрпавки ( чубрица, ким, .. ) ,
а може и с кашкавал .
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #525 -: Декември 05, 2010, 08:16:54 am »
Раиса, аз също правя подобна рецепта, като отгоре слагам кубче кашкавал.
Мисля, че ще стане много добре и във формички за мъфини.
Аз правих тези дни рецепта за сладки мъфини с банани и шоколад,
и понеже нямам все още форма ползвах старите форми за крем карамел,
като леко намаслих, станаха повече от сполучливи!
« Последна редакция: Декември 05, 2010, 08:36:12 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #526 -: Декември 05, 2010, 15:24:01 pm »
Да се впиша с моите бързи и вкусни сиренки.

2 чаши брашно ( аз ползвам една за чай или супа, големичка е...събира 300 мл вода )
2 чаши натрошено сирене ( може и по-малко )
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода с връх !
захар, сол   ................

Вчера я гледах тази рецепта, но сутринта ги направих по мамината рецепта ... нямах време да пускам компа  :oops:

Разликата в двете рецепти е че в тази на мама няма яйца, сол и захар иначе пропорциите са същите. Отраснала съм с тях, мама често ги правеше. Отгоре слагам парче масло или както Мишанта е писала може и кашкавал. Пак стават вкусни и се изяждат за нула време.
Нямам форма за мъфини, пека ги в тава с достаточно разстояние за да не се слепват.
« Последна редакция: Декември 05, 2010, 15:27:31 pm от Малина »


*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #527 -: Декември 19, 2010, 22:32:27 pm »


 Това е тортата от нашата питка. Не съм я правила аз де  :)
Едно момиче се занимава с това, прави всякакви торти . Ако някой се интересува, да ми пише на лични. Като цени - зависи от големината...от 20 до 50 лв.
Моята беше 12 парчета ( големи ) за 25 лв.
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #528 -: Януари 21, 2011, 12:03:58 pm »
Ванилово-шоколадов чийзкейк

За основата:1 пак. маслени бисквити Еверест 200-220гр.
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа:
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. безсолна извара /аз използвах такава с марката на Фантастико - перфектна/
200мл. течна сладкарска сметана
1 пак. ванилов пудинг на доктора
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес, която разстиламе на покрита с пекарска хартия форма с диаметър 24см.( Изрежете хартията с по-голям диаметър с разрези встрани, за да покриете и стените. ) Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса/с вентилатор/. Охлаждаме.

През това време разбиваме белтъците с щипка сол и оставяме настрани. Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме пропорционално белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, както при кекс Зебра. Може да се поставят и шахматно или както ви душа иска. Печем на 150-160 градуса/ с вентилатор/. Охлаждаме и украсяваме с другата половина на разтопения шоколад, разтопен с малко масло.


Разкошен е! Рецептата е на Гуинет от БГ мамите!!!
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #529 -: Януари 24, 2011, 18:34:30 pm »
Паста путанеска

1 кутия паста (спагети, лингуини, макарони - кой каквото обича)
500-600 мл нарязани домати от консерва
1 консерва аншоа (7-10 филенца, в олио)
1/2 чаша нарязани маслини без костилки (от марина, не от консерва с вода, най-добре каламата)
7-8 скилидки чесън
3-4 супени лъжици каперси
4-5 супени лъжици нарязан магданоз
4-5 супени лъжици зехтин
сол и черен пипер

Пастата се сварява ал денте във вода (7-10 минути) и се изцежда.
В зехтина се задушават чесънът и филенцата аншоа, на слаб огън около 2-3 минути, докато филенцата се стопят.
Прибавят се маслините, каперсите и доматите, изцедени от сока. Сосът се вари 10-15 минути.
Прибавят се пастата, магданозът и черният пипер.
Солта е по желание - аншоата е солена.
Също по желание се добавят още малко зехтин и настърган пармезан в чиниите преди сервиране.




*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #530 -: Януари 24, 2011, 21:09:05 pm »
DariD, благодаря за рецептата - непременно ще я пробвам!
Имам няколко въпроса на първо четене:
1. Ваниловият пудинг се смесва така, както е на прах или се разбива по рецептата и
2. Колко време се пече втория път сместа?
И тук да благодаря на Раиса за чудесната рецепта за бързите сиренки.
И за да не е съвсем спам по темата, ще ви предложа една рецепта за
 
Милинки.

Продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая (от готовите в магазините - половин)
1 яйце
200-250 гр топло прясно мляко
200-250 гр топла вода
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
200-300 гр сирене
3 с.л. олио
Приготвяне:
1. Маята се разтваря с топлата вода и захарта.
2. Към разтворената мая се прибавя солта, прясното мляко, яйцето, олиото и оцета.
3. Разбърква се добре и се слага брашното. Омесва се тесто.
4. Намазваме една тава и се слага тестото, за да се надуе малко.
5. С намазани ръце се късат топчета и се слагат в намазана тава на разстояние едно от друго, като между тях се слага натрошено сирене. Оставят се в тавата да се надуят още малко.
6. Включва се фурната и до като загрее се прави следното: 1-2 с.л. брашно с щипка сол се запържват в сгорещено олио и с това се пръскат отгоре и тогава се пекат до зачервяване. След изпичането се покриват с кърпа.
Дано да ви хареса!
« Последна редакция: Януари 30, 2013, 06:59:23 am от mishanta »

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #531 -: Януари 25, 2011, 08:17:51 am »
Здравей Душка,
Да пудинга се смесва така както е на прах. Втория път аз пекох ок. 30-40мин, но на слабо около 180 градуса. Като видиш че започва да порозовява и леко покафенява е готов. :D
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #532 -: Януари 27, 2011, 18:22:22 pm »
 DariD, скоро ще опитам твоя  чииз кейк.

Чийзкейк

Аз правя  един без печене: блата е пак бисквити с масло ," чииза " е  сладка сметана , крема сирене и желатин , отгоре  заливка от сладко с желатин  /  или плодове задушени с малко захар / -мъжът ми го обожава .
Веднъж правих такъв  с яйца и печене , но нещо не ни допадна.
« Последна редакция: Ноември 05, 2013, 15:18:41 pm от mishanta »


*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #533 -: Януари 27, 2011, 19:19:35 pm »
Нимика, този чейзкейк става уникален аз също правя без печене също става много вкусен, но не е чийзкейк само така му казваме  :D.
Направи го няма дъ съжаляваш, аз събрах много овации  :wink:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #534 -: Януари 27, 2011, 23:06:02 pm »
DariD, скоро ще опитам твоя  чииз кейк.
Аз правя  един без печене: блата е пак бисквити с масло ," чииза " е  сладка сметана , крема сирене и желатин , отгоре  заливка от сладко с желатин  /  или плодове задушени с малко захар / -мъжът ми го обожава .
Веднъж правих такъв  с яйца и печене , но нещо не ни допадна.

nimika, може ли точните пропорции и стъпки! :thankyousign:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #535 -: Януари 30, 2011, 13:38:51 pm »
mishanta  , не мога да намеря оригиналната рецепта.-дано я намеря и ще пиша.
Но го правя от много време и вече съм му хванала мерките "на око".

* Чийзкейк *

Блата :
 - смлени бисквити "Закуска" какао  или други, лесно трошливи/определено какаови е по-вкусно  /  се сместват с  разтопено масло до омесване на плътна маса.
Аз слагам  и няколко  лъжици прясно мляко или вода  -така блата не става после след охлаждане много твърд.
Разстила се като блат във формата , в която ще го правим  , като се притиска .

"Чииз" заливка - зависи дали искате да е повече к-вото или по-малко :
-сладкарска сметана  около  250-500-700 мл + пакетче безсолно крема сирене/или  извара  или друго меко сирене-тип Фета /  + предварително разтворен желатин.
Крема сиренето се пасира  много добре да не е на бучки ,смесва се  със сметаната и разтворения желатин.
Сметаната е подсладена и захар не се слага.С крема сирене най-ни харесва .Изварата понякога има дъх или привкус , които не ни допада в сладкиш ,а  и рядко намирам безсолна.
Излива се върху блата , поставя в хладилник и изчаква да стегне.


Сладка заливка:
-според сезона  задушавам избраните плодове с захар  , охлаждам и слагам разтворен желатин и заливаме  върху  охладената и втвърдена "чииз" смес -най-вкусно е с ягоди, малини, къпини , кайсии
-през  зимата  бурканче конфитюр по избор може направо да се намаже отгоре  , но аз предпочитам да го смеся с малко разтворен желатин и тогава да залея.

Понякога за мъжа ми го правя в много малка доза на око  в кутия само за него.Ако намеря точната рецепта ,ще  я дам.
« Последна редакция: Януари 30, 2013, 07:04:57 am от mishanta »


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #536 -: Януари 30, 2011, 22:56:25 pm »
nimika , сърдечно благодаря, ще пробвам обезателно!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #537 -: Февруари 03, 2011, 18:55:37 pm »
позволявам си да ви пусна един много сполучлив сладкиш /малко ми е трудно да го определя какво е точно, но вкуса е страхотен/

http://stirianowa.blogspot.com/2011/02/fondant-fancies.html



*Fondant Fancies*

175 грама масло /безсолно/
150 грама пудра захар
175 грама брашно
3 яйца
1 пакетче бакпулвер /на д-р Йоткер/
1 бурканче сладко от кисел плод /ползвах кайсиево/

за глазурата:

90 грама пудра захар
100 грама шоколад /натурален или бял/
*боя за сладкиши /ако ползвате бял шоколад може да оцветите глазурата в желан цвят/
25 грама масло
100 мл. гореща вода

Разбиваме захарта с маслото до побеляване в кухненски робот.
Добавяме едно по едно яйцата, като изчакваме предишното да е размесено добре.
Накрая добавяме на няколко пъти брашното, смесено с бакпулвера и разбъркаме внимателно в една посока.
Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса до порозовяване на блата.
След като изстине го разрязваме на две и намазваме сладкото,
след което отново го събираме. Нарязваме получената торта на малки квадрати.

За глазурата загряваме тенджерка с вода на котлона. Слагаме отгоре купа,
така че да не допира водата. Слагаме шоколада и маслото и разбиваме докато се разтопят.
СЛед това прибавяме пудрата захар на части и накрая доливаме от горещата вода,
като следим консистенцията да не стане много водниста /може да не използвате цялото количество вода/.
Отнемаме от котлона и изчакваме да поизстине малко.
На всяко парченце от кекса слагаме по лъжичка маскарпоне
/аз разбих сладкарска сметна на Хопла/ и поливаме отгоре с изстиналата глазура.
« Последна редакция: Януари 30, 2013, 07:09:21 am от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #538 -: Март 19, 2011, 01:41:48 am »
Идва пролет, а с нея и малко по-читави домати.
Предлагам ви рецепта за Гаспачо - студена супа, еквивалент на нашия таратор.



Продукти:
6-8 домата
1/2 обелена краставица
1/2 зелена чушка
1 скилидка чесън
2 с.л. студено пресован зехтин
4 с.л. оцет
2 ч.л. сол
1 1/2 чаша студена вода

Зеленчуците се нарязват на кубчета, смесват се с останалите продукти и се пасират/смилат/блендират (според наличния уред).
За най-добър вкус гаспачото престоява в хладилника 3-4 часа.

Ако не ви харесват люспите на доматите, обелете ги предварително.
Има версии на гаспачо с хляб, но аз го обичам по-рядко и сервирано в чаша за пиене. Може да се поднесе и в паничка с лъжица.
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 05:28:13 am от mishanta »
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #539 -: Март 26, 2011, 22:01:19 pm »
Цигу,тая вечер се пробвах на тая картофена салатка в микрото...ама нещо не ми се получи :x :oops: и карахме на краставици :lol: Сподели малко тънкости,плийс,явно нещо не съм сторила правилно... :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!