0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Нина има едни детски бишкоти май се казваха Плазмони -италиански. твърди са и същевременно се топят много бързо от слюнката.Аз на поникнали 2-3 зъба давах освен коричката и от тях.Има и такива бисквити,специални детски бързо топящи се ,но им забравих името.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
 jam, какво да ти кажа, само ме стряскат, че трябвало да му давам вече и по големи парчета.  Пък и нали е пюре за 8 месеца(не че се ръководя от това, какво пишат производителите), само ме е страх да не закъснея с големите парченца. Кога според теб да започна да давам по грубо пюре?
nia72 , ще потърся такива бишкоти. Сега захранвам глутена, може би след седмица ще е най добре.
Да добавя най-после и моя отчет за захранването:

За ранно захранване не съм си и помисляла, въпреки че имах недостатъчна кърма и покривах с нея само 50% от манджата. Но все пак реших да не чакам до 6 месеца като американците, а бавно да започна въвеждане на най-ниско алергизиращите храни на около 4.5 месеца. Идеята ми беше да въвеждам съвсем малки количества и всяка нова храна да идва през по-големи интервали, около 7-10 дни. Така щях да осигуря време на детето да свикне с концепцията за храна, различна от млякото. Да, обаче педиатърът посъветва да поотложим заради едни недобри кръвни изследвания, които трябваше да се повторят и така почнахме на 5 месеца и 4 дни, с обедното хранене около 2ч.

Той вървеше малко едричък, затова по съвет на педиатъра реших да не почвам с по-вискококалоричните каши, а с пюре. Пак за да не провокирам вкус към сладко, реших да не е плодово, а зеленчуково. Ползвала съм пюрета почти само на HIPP, почнахме с морков, изяде 1.5 малки силиконови лъжички, още има малко оранжево петънце на стената за спомен. На следващия ден яде 4 лъжички, на третия отказа от умора, после пак прояде и така на седмия стигнахме до 80г, като се дохранвахме с мляко. После въведох домашно пюре от картоф (сварен, поизстинал и пасиран). То обаче става малко лепкаво с пасатора, а само като е намачкано с вилица парченцата са си едрички. Затова го смесих пасираното с малко АМ, така яде с умерен интерес. След 4 дни бяхме на 70г и повече не искаше, затова почнах да смесвам морков с картоф. После дойде ред на ябълка, тиква, морков с ябълка, тиква с картофи, банан, сливи, круши, ябълки с круши. За плодовете е редно да кажа, че изобщо не искаше да яде или да пие между храненията (те са му през 4 часа), затова и плодчетата ги давах за десерт на обедното хранене, след като съм видяла, че е изпил достатъчно мляко. При тиквичките видях, че на ХИПП пюрето има и малко ориз, така че се събраха 2 нови храни, но понеже детето ми няма алергии, нито наследствена обремененост, реших, че рискът е премерен и все пак дадох пюрето. Не му беше много вкусно, но и алергични реакции нямаше.

Дотук вече бяхме на 6.5 месеца и док посъветва да дам каша на закуската в 10ч. Първата беше Милупа млечна с банан, хич не я хареса. Смених с ХИПП оризова с круши, слабо подобрение на интереса. Почнах да смесвам 2/3 каша с 1/3 плодово пюре и открих разковничето – на 7 месеца вече ядяхме цала порция. На 7 месеца добавихме още зеленчуци – броколи, карфиол, смесените пресни зеленчуци на ХИПП, само грах от дуото грах с пуешко на Нестле; плодчета- ябълка с боровинка, праскови, кайсии. На 7 месеца започнах да давам и жълтък в зеленчуковото пюре, първо по четвърт, на 8 месеца вече половинка, през ден. На 7.5 месеца въведих месо, пак с ХИПП – първо фино телешко със зеленчуци, после зайче с картофи, после пуйка с грах на Нестле. Сега вече можеше да дам и пуешкото с картофи и царевица на ХИПП, последва пиле с ориз и зеленчуци. По принцип се редува през ден месо  зеленчук с жълтък, но ние имахме лека анемия, така че по съвет на док давам 5 пъти седмично месо (може да дохранвам със зеленчук, но без жълтък и без млечно дохранване, за да може да се усвои желязото от месото).

На 8 месеца дадох храни с по-големи парченца, до 5мм, в началото категорично ги отказа и си иска фините пюрета, но след около месец вече има прогрес – сега ядем мъничко по-едри картофчета, фино настъргани ябълки, мъънички парченца банан.

Пак на 8 месеца дадох и първата глутенова храна – бърканица от натрошени глутенови ХИПП бисквитки Babys Erster Keks, АМ и плодово пюре, много я хареса. После въведох намачкано обезсолено сирене, натрошен сухар с АМ, сега правя и попарка, но още ни е нова и не е ясно как ще се приеме. Давам и  парченца сухар, бисквитки или банан за гризкане, на 8.5 месеца имаме 2 зъба и скоро ще има още 2.

Сокчета – дадох на 5 месеца, настъргана и изцедена през стерилна марля непръскана ябълка, после съм предлагала и ябълка, слива и круша на ХИПП, но той просто не иска да пие сок или вода. Само в един период от 2 седмици, като стана на 8 месеца, изведнъж реши да пие сок или сок с вода 50/50 между храненията или нощем и правехме 200 мл/ден, но сега отново отказва да близне течности. Аз предлагам, пък той си знае, бебета са мъдри, така че не ме тревожи това, на 2-3 месеца през лятото пиеше по 400 мл вода/ден.

Режим на хранене – пюре на обяд в 2ч, не съм го местила от самото начало. Каша – почнахме на закуска в 10, сега е следобяд в 6ч, защото на закуска дойде попарата. Понякога отказва каша, често отказва попара, тогава давам любимо пюре (тиква, тиква с картоф, морков с ябълка), понякога даже дохранвам с АМ. Като пробиват зъби или е много изморен, отказва всичко и си иска АМ. Предлагам пюре или каша, ако откаже, не го мъча, това винаги е временно, така че минаваме за 2-3 дни пак само на АМ.

Надявам се да съм била полезна, добър апетит на всички бебчета.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
хиляди благодарности :D
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
за разбиращите руски - http://semper.decna.com/

това е сайт на руският представител на шведската фирма за бебешки храни Semper. има асортимент, състав на пюретата, енергийна и хранителна стойност, както и много интересни четива за захранването.
пише и за етапите на въвеждане на частиците...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:
Пюре със спанак (подходяща за деца над 7-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
60 г спанак, 1 картоф (30 г), 1 морков (30 г), 30 г ориз, 30 г сирене
Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
2. Морковът се почиства и също се настъргва.
3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.

Оризова каша с банан (подходяща за деца над 7-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
1 банан
4 с. л. готова оризова каша
Начин на приготвяне:
1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
3. Бананът се обелва и се намачква.
4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.
*
NinaE,
Бебетата дъвчат и с венците си, не само със зъбите.
За приучаването към дъвчене съм чела, че се дават мънички парченца меки продукти (много добре сварен картоф или морков, добре узряла круша или банан и т.н.), които се поставят в устата отстрани към бузката, а не върху езика -така бебето не гълта направо.
Но при положение, че си захранила късно, май още е рано за едри парчета.
*
Верди,
не смея да дам едри парчета. Сега му давам трохички хляб, ама като вземе да се дави и ги плюе, зле  ми става. Даже не посяга към тях. Оставям ги пред него и там си стоят. Търсих бишкоти(бисквити), но от седмица в никой магазин не ога да намеря, а съм виждала преди. Дано заредят скоро. Май му излизат горните зъбки, защото от няколко дни само каша с плодово пюре яде. На обяд зеленчуковото не го иска. Стиска устата. Дано да е временно, че не знам иначе. Не може само сладки неща да яде.
*
Аз съм в чуденка как да продължа. И кое да въведа първо месото или глутена? И кога краве сирене?
Досега съм давала морков, картоф, тиква, карфиол, тиквички, ябълка, круша, банан.
Синът ми има 7 навършени месеца.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
според мен - първо месото, после глутена.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Аз съм в чуденка как да продължа. И кое да въведа първо месото или глутена? И кога краве сирене?
Досега съм давала морков, картоф, тиква, карфиол, тиквички, ябълка, круша, банан.
Синът ми има 7 навършени месеца.

Краве сирене въведох с попарата на 7 месеца и малко. Месото го бяхме въвели на 6,5 месеца, а глутена май също със сухарите от попарата - взех едни, на които не пишеше какви са и се оказа, че са пшенични.
<br />[link=http:
*
NinaE,
Не мисля, че е добра идеята с трохичките хляб, защото те залепват по езика и небцето. Пробвай с мек плод. Щом яде каша, пробвай с домашна каша от малко по-едро смляно брашно.

gybka,
Сега можеш спокойно да въведеш месото, на 8 месеца глутена, а на 9 – сиренето.
*
Как се запазват витамините

Фактори, които разрушават витамините, са светлина, топлина и въздух.
Основните правила за запазване на водноразтворимите витамини са:


1. Съхраняване на плодовете и зеленчуците на тъмно при температура 1-5 градуса и относителна влажност 80-90%.
2. Избягване на повторното замразяване и затопляне на продуктите.
3. Измиване на продуктите непосредствено преди употреба или обработка.
4. Нарязване на по-едри късове - така общата повърхност на контакт с въздуха ще е по-малка.
5. Съкращаване на времето от обелването и нарязването до последващата обработка.
6. Съкращаване на времето за термична обработка - продуктът да се поставя не в хладка, а във вече кипяща вода.
7. Избягване на честото разбъркване.
8. Желязото и медта разрушават витамините - да се използват никелирани и емайлирани съдове или от неръждаема стомана.

Източник: Справочник на витамините
*
според мен - първо месото, после глутена.
мале, мале, малеее. Горкото ми дете. Как оцеля просто не знам...Пак не се ебавам. Просто съвсем искрено ми иде да си прасна един шамар...
В очакване ....
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
според мен - първо месото, после глутена.
мале, мале, малеее. Горкото ми дете. Как оцеля просто не знам...Пак не се ебавам. Просто съвсем искрено ми иде да си прасна един шамар...
Алоооо, девойко, ще те бия!!!! Споко бре! Ако не е направил алергична реакция - всичко е наред. Да не мислиш, че там от където идва са спазвали всичко, дето ние тук го правим. Карай полека и ако има нещо - свиркай за помощ!
Цунки!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Верди,
не смея да дам едри парчета. Сега му давам трохички хляб, ама като вземе да се дави и ги плюе, зле  ми става. Даже не посяга към тях. Оставям ги пред него и там си стоят. Търсих бишкоти(бисквити), но от седмица в никой магазин не ога да намеря, а съм виждала преди. Дано заредят скоро. Май му излизат горните зъбки, защото от няколко дни само каша с плодово пюре яде. На обяд зеленчуковото не го иска. Стиска устата. Дано да е временно, че не знам иначе. Не може само сладки неща да яде.

Нина, ако можеш намери от някъде гевречета или пък корички хляб. Давай му от тях и така ще го научиш лека полека да дъвче по-едри неща. С коричките ще си прави масаж на венчетата, а и няма да се притесняваш, че ще се задави. Аз така правя - тук има едни баварски гевреци, доста са добри за тренировки  :lol: Махам солта от горе му и малчо ръба спокойно ;)
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Не давай трохички, а коричка за масаж на венците. а като омекне го вземи да не отхапе голямо парче и да се задави.Ели правеше така, или на коричка или на гумени играчки.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте момичета!
Моите бебки /на 6 месеца/,ядат само АМ,плодови кремчета,
бисквитена кашичка,и пият сокчета.
Моля ви кажете ми какво друго мога да въведа в менюто?


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
За вредата от захарта

Според моята гледна точка за правилно детско хранене, аз избирах такива продукти, които не съдържат захар, сол, нишесте и краве мляко. Може би много от вас си задават въпроса: “Защо? Нали всички тези продукти постоянно присъстват в менюто на възрастните......все някога детето се сблъсква с тях и това не може да се предотврати?”
Да, това е така. Ще дойде време, в което децата ще хапват вкусният солен борш и ще получават за десерт шоколад. Но....в нашите ръце е силата да научим детето да се храни правилно и да не му натрапваме нашата представа за вкус.
А сега искам да изброя причините, поради които аз не съм давала на сина си захар до годинка и половина (да, и сега я включвам в менюто му в изключителни случаи в състава на някои продукти като хляб например). Внимание: използвайки думата “захар” в текста, аз имам пред вид рафинираната захар, която ние обикновено използваме.

И така :
1. Захарта не съдържа и няма никаква хранителна стойност, освен енергия.
2. Захарта води до затлъстяване.
3. Захарта е вредна за зъбите (даже и ако все още нямате).
4. Така, както захарта има висока енергиина стойност, тя дава много “празни” калории (в една чаена лъжичка – 30-40 ккал), които е по-добре да получим от други продукти, които освен калории, ще ни донесат и витамини, минерални вещества и други.
5. Който яде захар, се нуждае от голямо количество витамин В1, тъй като е необходим за усвояването й.
6. Захарта е вредна за задстомашната жлеза. Тя увеличава вероятността от диатеза и алегрии (това между другото касае и фруктозата, затова сега препоръчнат захранването да започне не с плодове и сокове, а със зеленчуци и каши).
7. Злоупотребата със захар се явява като една от причините за възникване на захарния диабет.

Като алтернатива на захарта, може да се използва мед (след едногодишна възраст, при отсъствие на алергии) или фруктоза, на която хубавото и е това, че е два пъти по-сладка от захарта и може да се използва в много малко количество.

Автор: Катерина Кузовкина
Преведе Shali oт www.detki.de
Източник: тази тема
*
Здравейте момичета!
Моите бебки /на 6 месеца/,ядат само АМ,плодови кремчета,
бисквитена кашичка,и пият сокчета.
Моля ви кажете ми какво друго мога да въведа в менюто?

Според мен можеш да започнеш да им даваш пюрета/плодово и зеленчукови/ на обяд. Можеш да поискаш съвет и от д-р Birdie в закованата му тема.