0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Резултати ТАТ и МАТ
« -: Септември 13, 2006, 10:50:50 am »
Днес взехме резултатите на сестра ми за щитовидната и прогестерона.
 FT4             15.44 pmol/L               11.50 - 22.70 
 TSH             1.61 mIU/ml                  0.35-5.50 
 Anti - Tg       282.7 IU/mL                  0 - 115   
 Anti - TPO      639.6 IU/mL                 0 - 34   

 Progesteron    40.46 nmol/L            10.62 -81.28
 
Има бременност през 1998 и седемгодишен син (моя любим племеник) , мисед през 2005 г. март в 9 г. с. и положителни тестове миналото лято (5-6 месеца след миседа), последвани от цикъл и до момента година и нещо забременяване няма. Май се оказват доста завишени ТАТ и МАТ, та сега се чудим прърво консултация с д-р Тодорова ли да направим или да отиде до Плевен да си пусне всички имунологични изследвания и ако е възможно да се срещне с Конова? Може ли да почне да пие аспирин и селен отсега или да изчака консултацията с ендокринолога? Останалите репродуктивни хормони са ОК. Пролактина е в норма. Спермограмата им е средна хубост. Мели каза, че няма проблеми с нея, така че май проблемът е точно тук. За колко време се свалят ТАТ и МАТ и в кой случай се налага вливане? А някой скоро да е говорил с Тодорова, не си вдига телефона? Дали приема в момента в МД?

« Последна редакция: Септември 13, 2006, 13:25:13 pm от cygnus »
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #1 -: Септември 13, 2006, 13:50:23 pm »
Дони аз ти казах ,но ще напиша и тук.
Първо е хубаво да се проверят резултатие, че съм ти казвала за моите притеснения за лабораторията Лина. Верно пари стурва ,но пък е по добре да се изключи някоя грешка.Само ТАТ и МАТ да провери при Тошкина, ул.Лермонтов № 33, това като съвет. Задължително консултация с д-р Тодорова, макар че по телефона знаеш как е.
Принципно аз пия аспирин Bayer Protect 100 мг, селен 50 мкг. на Walmark и селен 100 мкг. на Cefase, както и Eutyrox 50 мкг, трябваше да е 75, но си го намалих заради силното сърцебение (предполаагм от жегите). Тава пия сега, но перди да забременея още първия път 2004 г., пих единствено Eutyrox от 50 мкг., почти след 20 дневен прием е настъпила овулация и съответно бях забременяла, за нещастие с лош завършек. Тогава ТСХ-то, както и другите хормони бяха в норма, като изключа антителата ТАТ и МАТ, но цикъла ми си беше супер нередовен, предполагам и овулация съм нямала. След спонтанният аборт антителата бяха влязли в норма, но само за известно време. Горе долу година и нещо след това, неможах да забременея отново, както и цикъла ми беше на периоди, ту с  норамелна дължина и ову според БТ и тестове, ту невероятно дълги (предполагам ановулаторни). През цялото това време се консултирах с ендокринолог в МЦ Св.София, като всеки месец си пусках ТСХ,ТАТ,МАТ и Пролактин. Оказа се,че след аборта имах завишен Пролактин, котето между другото е нормално, но въпросната ендокриноложка ми назначи да пия Парлодел. Също така и ТАТ беше отново със завишени стойности, но МАТ слава богу беше в норма. Така в продължение на година и няколок месеца пих Парлодел и Еутирокс, но бременност не настъпи.
Наскоро научих от други момичета ,които имат проблем с ТАТ и МАТ, че МАТ влияел и на забременяването ,не както се счиаташе преди на износването.
Мисля че най добре е преди да започне сестра ти да пие аспирин, да говори с д-р Тодорова, чела съм че аспирин е добре да се пие след овулация, понякога от аспирина се прецаква овулацията. Това трябва да прецени док., аз аспирин започнах да пия след овулацията, която доц.Маркова установи и за мое щастия до сега го пия.
Знам също така, че щом има завишени стойности на щитовидните антитела, то по всяка вероятност е възможно да има, но не и задължително антифосфолипидни антитела, а от там тези нарушения може да имат генетични корени.
Така да резюмирам аспирн е най удачно да пие след овулация, а селена може и веднага да го почне поне 150 мкг. на ден,  вече за тироксина трябва ендокринолог да каже.
Антитела се повлияват много бавно за съжаление, минимум след 6 месечна терапия. Ако питаш мен най добре ще е да се консултира сестра ти и с доц.Конова, освен с д-р Тодорова за терапия преди забременяване.
Хубаво е да си следи всеки месец ТСХ-то и ФТ4, защото  сега наближава зимния сезон и организма ще започне да изпитва по голяма нужда от този хормон.
Принципно ТСХ-то и Т3,Т4 се изследват два пъти в годината. Един път през лятото и един път през зимата.
Тъй като те познавам, мисля че ще напарвите и имунологичните а според резултатите им ,вече да мислите за генетични.
Малко набързо го написах, дано поне съм го написала разбираемо. :)     
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #2 -: Септември 13, 2006, 14:25:39 pm »
е то аз какво повече да кажа :P
Дони, само да кажа, че антителата може и да не влязат в норма, моите си останаха на нивата, които са при сестра ти в момента :x важно е да се парират с аспирина, селена и тироксина за да не правят бели.
Конова 100% ще каже вливане и е добре сестра ти да го направи, още повече, че има мисед.
спокойствие и само спокойствие не е чак такъв big deal.
що се касае до антифосфолипидния синдром - често се свързва с Хашимото, но аз дори не съм правила изследване за него, така че не знам дали притежавам и него :P
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #3 -: Септември 13, 2006, 14:40:16 pm »
Оф сори Дони че ти спамя темата, ама Манхатънче айде душа аз чакам вече да видя тема мама Манхатън има син, а ти даже още не си в болницата. :D
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #4 -: Септември 13, 2006, 14:46:34 pm »
ми Наде, тва нащо шишенце не ще да излиза още бееее :D
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #5 -: Септември 13, 2006, 14:53:52 pm »
Man,  а то TSH й е в норма, тва значи ли , че пак трябва да пие тироксин? Иначе за аспирина и селена ясно, че ще ги почва. На теб колко ти беше TSH като ти изписаха тироксинчето?

Наде, ми и аз тва питах , ама ултрата ми каза, че още се ослушвал сладура :)
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #6 -: Септември 13, 2006, 14:57:59 pm »
Идеални са и TSH i FT4, не трябва да пие Елтироксин или подобни! Явно само аспирина и селена, но МАТ не падат от нищо! за съжаление, но от аспирина се парира действието им!
Пу, помислих, че е бременна!
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #7 -: Септември 13, 2006, 15:22:22 pm »
Идеални са и TSH i FT4, не трябва да пие Елтироксин или подобни! Явно само аспирина и селена, но МАТ не падат от нищо! за съжаление, но от аспирина се парира действието им!
Пу, помислих, че е бременна!
Вени, ми тя се ядосва, че още тогава не направи заедно с тебе пълните изследвания. Сега ще ги повтори и ще направи и останалите имунологични.
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #8 -: Септември 13, 2006, 15:50:10 pm »
но МАТ не падат от нищо! за съжаление

Хм как не пада от нищо бе. :o Знам че изчеват и после пак могат да се появят, то затова е такова названието му на заболяването автоимунно. Ти си имала повече лични контакти с доц.Конова и д-р Тодорова я раздуй. На мен са ми казвали, че лтироскина също влияел на антителата ама дали и той само ги парира като селена и аспирина, вече незнам.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #9 -: Септември 13, 2006, 15:55:06 pm »
Наде, аз го пиех щото ми беше високо TSH-то и ниско FT4-то. А ТАТ и МАТ пък ми бяха ОК. Отначало ми каза Тодорова да пия Матерната, защото в нея йодът е достатъчно, обаче към края като ми падна FT4 под долната граница ми каза да пия по половинка лтироксин.
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #10 -: Септември 13, 2006, 18:12:31 pm »
Наде, аз го пиех щото ми беше високо TSH-то и ниско FT4-то.

Именно Дони, когато е ниско FТ4 и високо ТСХ се налага прием на лтириоксин. ФТ4 е хормона който подсказва дали организма има нужда от допълнителен прием на тироксин. Освен това лтироксина влияе и на антителата ТАТ и МАТ как точно незнам, затова питах и Вени дали ги парира като аспирина и селена или лекува.  :?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #11 -: Септември 13, 2006, 20:42:56 pm »
Добре де ти с колко МАТ забременя? А Ман и Вени? Искаш да кажеш, че не е нужно да падат, важното е да се елиминира действието им, така ли? Хич не съм запозната в тази област щото моите бяха в норма и не съм се занимавала с това.
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #12 -: Септември 14, 2006, 11:32:36 am »
След като има терапия от аспирин, селен и евентуално лтироксин които парират антителата, стойностите им падат, така да кажа влизат в норма, обаче не означава че си се излекувал.То затова го наричат автоимунно заболяване, защото се отключва при различин обстоятелства и по различно време. В повечето статии пише ,че е доживотно, в което на мен хич не ми се иска да вярвам. :(
Аз съм съм забременявала и двата пъти, след терапия. Първия път само с лтироксин, но тогава се случи фаталното, а втория път тоест сега забременях с МАТ в норма, но завишени ТАТ. Явно МАТ-а е по опасното антитяло, според мен.
Вливанията пък парират антителана но са на цикъл от 28 дена ако не се лъжа, чух от друго момиче че имало и вливания които да покриват два цикъла. За да се приложи каквато и да е терапия, трябва док да каже. Аз бях решила да правя вливания преди да забременея или пък евентуално след положителния тест. При мен  изневиделица  се появи  положителния тест 8O, още преди да сме повторили имунологичните изследвания и доц.Конова беше точно тогава извън страната, така че ми се наложи да се консултирам с д-р Тодорова и да остана на аспирин,селен и лтироксин.
Гледах си първите резултати 01.05.2004 г.и видях, че МАТ ми е бил над 400, а ТАТ над 200. В момента МАТ е в норма, а ТАТ варира оокло 200.
Според мен е важно да влязат в нрома антителата и всичко като се следи и приложи правилната терапия вече ще бъде ок.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #13 -: Септември 14, 2006, 14:35:12 pm »
Спомням си те аз как забременя :) Отиде да те пипне Маркова и след 2 седмици ми звъниш за втора черта :)

Искаш да кажеш, че като се започне с аспирина и селена и евентуално лтироксина, чак след 6 месеца може да се очаква да може да се забременее, а трябва ли да се следят през това време и през какъв период? Записахме час за Конова вече. А вече за Тодорова ще видим как ще я дирим. ТАТ и МАТ ще ги повтори в Плевен за по-сигурно да сравним резултатите тук и там.
« Последна редакция: Септември 14, 2006, 14:37:30 pm от cygnus »
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #14 -: Септември 14, 2006, 15:08:51 pm »
Искаш да кажеш, че като се започне с аспирина и селена и евентуално лтироксина, чак след 6 месеца може да се очаква да може да се забременее

Не бе защо точно пък 6 месеца, значи аз първия път на 01.05.2004 имах ТАТ над 200 и МАТ над 400, имах и възли двустранно, ТСХ в норма. Д-р Манолова ми пердписа еутирокс. След около 20 дена прием вече съм имала ову и съм забременяла. Обаче пък тогава въобще нищо не съм следила и не съм пила нито селен нито аспирин и бременността ми завърши с аборт. Важното е да се  зачене и веднага да се започне терапия със аспирин,селен и т.н., като може и предварително да се започне с терапия, така мисля успеха е по голям. Каква терапия ще й е необходима Конова и Тодорова трябва да решат. Иначе на всеки 3 -4 седмици се следи ТСХ, FT4, ТАТ, МАТ по време на бременност.   
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    Велина

Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #15 -: Януари 26, 2007, 11:29:11 am »
Здравейте,
за пръв път пиша, но ви чета от доста време вече. Виждам, че темата е по-старичка, но все пак се надявам някой да ми отговори.
Значи, историята ми е такава, че август`06г. забременях. Направих си изследвания, от които се оказа:
                                              TSH 5,9 (0,2-4,2)
                                               FT4 11,44 (12-22)
                                               TAT 914,9 (до 115)
                                               MAT 164 (до 34)
И в крайна сметка се получи мисед + кюртаж на 26.10.06г.
Сега започнах обиколките по лекари и нови изследвания. Новите резултати са ми:                   
                         TSH 6,66 (0,2-4,2)
                         FT4 14,83 (12-22)
                         TAT 477,0 (до 115)
                         MAT 196,3 (до 34)
След много време прекарано в този форум и форума на bg-mamma, реших и посетих д-р Катя Тодорова. Тя ми предписа Еутирокс 50, аспирин-100 и селен. Проблемът е, че на рецептата ми за селена първо е писала по едно хапче дневно, а после го е поправила на две и аз сега не знам кое е правилното. Вие как смятате, колко трябва да е дневната доза? Може би е най-добре да й звънна, но първо реших да питам тук, защото като й звънна докато й обясня коя съм и какъв ми е проблемът, ще стане утре.
Другото, което искам да споделя (и евентуално да ми дадете съвет) е, че д-р Тодорова ми назначи генетични изследвания (при проф.Кременски) и имунологични (при доц.Конова). Бях при Кременски и той ме посъветва изобщо да не се занимавам с изследвания, защото ми било първи аборт (това сигурно сте го чували и вие). Но аз пък искам да направя всичко, което е по силите ми, за да не съжалявам после - ако отново се случи. Кременски каза още, че в София (аз съм от София) се правят имунологични изследвания и няма нужда да се ходи до Плевен. И сега, в момента, съм в една такава дилема, че вече не знам кого да слушам и какво да правя :balk_159:
Извинявам се ако е станало прекалено дълго и объркано!
Радвам се за всички, които са минали през тези трудности и са успели - чета ви постовете и се обнадеждавам. Някакси в себе си усещам, че следващият път всичко ще е наред, но има и едно "но".
Благодаря!
Поздрави,
Велина
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #16 -: Януари 26, 2007, 11:50:40 am »
Здравей, аз съм също с Хашимото и един спонтанен-и според всички лекари това е следствие на Хашимотото. Въобще не ги слушай тия дето ти обясняват че от един път няма какво да се плашиш. Не те съветвам да си губиш времето с имунолозите тук(София). Тичай направо в Плевен при Конова и няма да съжаляваш.Тя си е най-добрата. Ако иска и генетични там могат да ти ги направят. Не се оставяй така. Хашимотото никак не е безобидно.
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #17 -: Януари 26, 2007, 12:31:37 pm »
Естествено, че ще направиш всички изследвания, преди да абортираш пак. Мене така ме подлъгаха два аборта да направя, че после ми обясняваха, че и два аборта не били проблем, чак три като станели да се изследвам. Брей... хората са го казали - на чужд гръб и 100 тояги са малко. Някои лекари са много сербез...
Та на мен по мое настояване ми направиха някои изследвания след втория аборт и откриха понижена функция на щитовидната. Докторът вика - открихме проблема. Добре, че имам приятелка с подобни проблеми и дългогодишен опит в борбата (която наскоро се похвали тук, че успя  :D), та тя ме насърчи да изследвам всичко възможно. Та тази понижена функция се оказа Хашимото, а и генетични проблеми излязоха.

Затова, направи всички изследвания, не се колебай.

Момичета, на мене за антиталата ТАТ са ми дали само селен. Някой може ли нещо да напише за аспирина? Виждам, че на вас ви го предписват в комбинация със селена. А, и също защо ви изследват само FT4, а не и FT3?
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #18 -: Януари 26, 2007, 13:51:30 pm »
Защото Т4 може да се трансформира в Т3 при нужда и обратно. Аспирина и селена влиаят на антителата доколкото разбрах.
Който знае повече да казва.:)
*
Re: Резултати ТАТ и МАТ
« Отговор #19 -: Януари 26, 2007, 14:23:58 pm »
Аспирина подтиска антителата ТАТ и МАТ не ги лекува, а селена е за подсилване на имунната система. Както знаете Хашимото е автоимунно заболяване. Аспирина освен, че блокира действието на антителта, влияе добре и на имплантацията на ембриона.
Нямам време много да ви чета, бебешоната ми е много ревлива но ще се радвам ако съм ви помогнала с инфо. Селена е добре да се пие минимум 150, а най добре 200.
Изследвания най добре да се правят не всеки 20 или 30 дни, за да се следят щитовидните хормони и антитела (това аз го правех по време на бременност)
Незнам за Кременски, но аз се доверих на д-р Катя Тодорова и съм много доволна, също и от доц.Конова.
Успех, стискам палци.  :crossfingers: yahoo_17
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!