0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Женска консултация
« -: Юли 31, 2006, 09:18:51 am »
Добро утро, мацки!
Надявам се всички да се чувствате добре и да изкарате една спокойна и ползотворна седмица.
Аз обаче пак съм се наежила и сега смятам да проуча въпеоса. Та.....споделете къде сте се записали на женска консултация и най-важното...на колко броя безплатни ултразвука и кръвни изследвания ви казаха, че имате право по закон? И какво точно ви включват кръвните? Също така, ако някой знае къде и как може да се провери от официалната, законна информация....нека пише.
Благодарско предварително.

*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Re: Женска консултация
« Отговор #1 -: Юли 31, 2006, 09:22:13 am »
Доктор Илиева от 14-та Поликлиника в ж.к. Толстой ме уверява, че имам право на ДВА безплатни ултразвука и ТРИ пъти безплатни кръвни изследвания за цялата бременност......по закон?!
Боже????!!!! Ако чаках тези хора да ме напътстват.......Боже...пази ме от такива.

*

    piera

  • ****
  • 896
  • Keen on boots
Re: Женска консултация
« Отговор #2 -: Юли 31, 2006, 09:32:35 am »
http://www.zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=163
Oги,това е линк за ЖК (благодаря на Мели за което).Тук можеш да прочетеш какво ти се полага по закон.
*
Re: Женска консултация
« Отговор #3 -: Юли 31, 2006, 10:32:35 am »
Огънче,

и аз като теб се записах на женска консултация с идеята, че поне на бременните се полага някое и друго изследване по ЗК. Да, ама не. Даже кръвните изследвания, които се полагат, в по-голямата част си ги платих. Щото първо при регистрацията лекарката ме убеждаваше, че не се поемат. Намерих аз същата статия, към която piera ти едала линк и въоръжена с нея отивам при лекарката. След лек скандал ми дава направление, което в лабораторията не приемат, защото не било написано по правилата. Аз пред избора да се върна още един път при нея (при всяко посещение при нея вдигах кръвно, наложи ми се дори да лежа в патологията на МД) или да си платя, извадих 50 лв и си платих изследванията. После ме праща на консултация с ендокринолог и кардиолог, но направление пак липсва. Обяснява ми как имала много ограничен лимит и не била нейна вината, а на здравната каса. Добре, че поне за ендокринолога моята лична ми даде та поне ТСХ единия път не го плащах. Аз вече съм в 10 л.месец и преди седмица за последен път ме прати на изследване(ПКК, глюкоза и урина) ама аз вече и дума не отворих за талон. Имах желание само да си получа направлението за болницата и обменната карта и да се разкарвам от нея.


*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Женска консултация
« Отговор #4 -: Юли 31, 2006, 11:35:01 am »
Всеки месец ходя на Женска Консултация заради болничния. Там само ме теглят, мерят килограми и кръвно, никакъв ехограф. Отказаха ми направление за токсоплазмоза, щото "нямало нужда при мен". Когато попитах за направление за изследване на кръв+урина чух следното: "Ми то Вие трябва да ги имате стойностите, нали сте правили инвитро, донесете ми ги да си ги препиша". Ей наистина си ги преписа, нищо че бяха от януари месец, а бременността е от април. В пети месец получих първото направление от ЖК за кръв и урина, като първо ме питаха дали искам. Всичко останало съм плащала - ехографи, ПКК, микробиологии, стерилна урина, токсоплазмози... Иначе редовно си ходя при една чудесна лекарка да ме следи, но за жалост при нея болничния е проблем. Такова е положението при мен.
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Re: Женска консултация
« Отговор #5 -: Юли 31, 2006, 11:58:53 am »
За пореден път се убеждавам, че в тази скапана държава никой не мисли за нас. :balk_198:
Записах се ЖК само и единствено да взимам болничен и да ползвам безплатни кръвни. Осигуряват ме на 850 лв. и няма да ви казвам какви суми от мен и от моят работодател влизат в тази "циганска" държава всеки месец. И кво?! Накрая получавам същото, както циганката, която никога не е работила. Нямам думи колко съм разочарована. :balk_149:
Не ми е притрябвал скапаният ехограф в поликлиниката, щото и без това няма да им дам да ме гледат. След Д-р Владимиров на никой друг нямам доверие и няма да дам да ми пипнат бебето. Но въпросът е принципен. Д-р Владимиров си ми следи бебето, но кофтито е, че не може да ми дава големи болнични и затова се принудих да се запиша ЖК. По принцип пуска всеки месец кръвни, което означава, че само малка част от тях ще получа free от любимата държава. Не стига, че за стерилитет нямат никаква грижа, а като успееш все пак да забременееш, пак ти дават трохички. А те си возят смръдливите задници в нови S-класи мерцедеси. Браво и ви благодаря за всичко, мили управници.

*
Re: Женска консултация
« Отговор #6 -: Юли 31, 2006, 12:05:14 pm »
Ами какво да ви кажа, както с всяко друго нещо в здравеопазването ни така и с това се злоупотребява, за съжаление. Май нещата опират до това да попаднеш на свестен лекар. Аз ходя на женска консултация в 25 поликлиника в Младост 3 при д-р Папукчиев. Еми не мога да кажа нищо лошо, напротив всичко, което ми се полага те ми го дават без дори да знам, че имам право на него, до момента са ми давали два пъти направления за ПКК, урина, кръвна захар и веднъж за РХ антитела, на ултразвук ме гледа всеки месец като отида на консултация, иначе тегленето, меренето и т.н. си е ясно. Дори последния път и с някакъв апарат, както каза доктора на моите години слушахме тоновете на бебка :D
А болнични дава без проблеми, чак се изкефи като си поисках, защото той ме агитира от 2 месеца да си почивам вече, а аз от днес си поисках :lol:
та така, ако на някой му е близо и удобно да се записва при него, препоръчвам го.
« Последна редакция: Юли 31, 2006, 12:07:02 pm от StefiZ »
Re: Женска консултация
« Отговор #7 -: Юли 31, 2006, 15:42:17 pm »
Брошура по програма  "Майчино здравеопазване"  на НЗОК, в съотвествие с НРД 2006 www.nhif.bg/downloads/maichino.pdf
« Последна редакция: Август 02, 2006, 11:15:53 am от little_rabbit »
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Женска консултация
« Отговор #8 -: Юли 31, 2006, 16:13:11 pm »
Аз си платих 200 лв абонамент в 1 аг и съм доволна. Всички изследвания са включени, като ме следят 2 пъти в месеца на ехограф. В това се включва и избор на лекар. биохимичния и феталната за мен са задължителни, но си ги плащам отделно. За пореден път плюя на здравната каса и на това което поема. Като си направя сметка, то с направление може и да ми излезе по скъпичко. :(.
Не се и хабя вече да ходя за направление, пътя  и нервите са ми повече от колкото ми струват изследванията. А за нашата поликлиника , не благодаря, там ходя само за направление , но преглед абсурд. :|
С две думи , незнам защо са ми тез осигуровки.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Женска консултация
« Отговор #9 -: Юли 31, 2006, 22:26:02 pm »
Това е горчивата истина, момичета! Изпалзвах касата само за безплатни кръв и урина, в началото на две седмии ме гледаха на УЗИ и то само поради добрината на лекарката, която явно не се вълнува от касата и глупостите и! В 24 седмица имах право на едни безплатен ехограв, който трябваше да е триизмерен, но не беше или поне не използваха триизмерния накрайник! Какво друго - а да, изпратиха ме на ендокринолог, който ми пусна безплатно TSH, иначе останалите път си го плащах!
Матей - 1.04.2006 г
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Женска консултация
« Отговор #10 -: Август 01, 2006, 10:45:01 am »
Аз съм спорила и съм се карала по въпроса и съм се прибирала с контракции от нерви. Всеки месец сама си пускам изследвания, но ми е крайно неприятно да ме лъжат в очите. Когато разбра, че все пак си знам правата ми каза - ми нали Стаменов ти следи бременността, пък и щом си ходила на частно досега, значи имаш пари.
Досега имам пуснати 1 път кръв и урина при регистрацията и един преглед с допотопен ехограф, който дори не успя да регистрира бременността. Опъваха се и за болничния, но ходих вчера с Румен и уредихме нещата :lol:
Мога още много да разказвам, но няма смисъл... Добре, че сме образовани и се интересуваме, за да се следим. Чудя се обаче какво се случва с жените, които нямат достъп до инфомация, а имат проблем...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Женска консултация
« Отговор #11 -: Август 01, 2006, 13:41:25 pm »
Какво се случва с такива жени ли, живеят си безгрижно и щастливо докато не се случи някое неприятно събитие (опазил ги господ).
Около мен всички жени ми се чудят, как може всеки месец да си пускам изследвания сама без да ми ги е назначил акушер-гинеколог.
Това е много тъжно наистина, защото акушер-гинеколозите са тези които трябва да ти обяснят кое ,кога и как се изследва, а не да се извиняват за своята некомпетентност и немърливост със здравната каса.
Момичета аз си палщам всичко от до, една урина и една ПКК имам от касата поета, ми те стуравт 4 - 5 лв.общо, а на фона на всичко останало което трябва да изследвам това е доста смешна сума, за която не си стурва да си хабя нервите. Знам че не съм права и трябва да си търся правата, но аз съм уморена и отгечена от бюрокрация (може би защото работя в бюрокрацията).
И не на последно място момичета , оказа се че ехографа в Бургас в момента е развален в родилна зала, за какво говорим просто не е истина. . .   8O :twisted: :!: :?: :mrgreen:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Женска консултация
« Отговор #12 -: Август 01, 2006, 15:45:56 pm »
О,за Бургас се носят легенди,Наде.Но и в София не мисля,че положението е розово.Аз се записах в поликлиниката още в 7ма седмица и оттогава не съм стъпила там.Онази Гинка само плаче ,че няма пари,не им давали от касата и тн.и ми пусна 1талон за кръвна картина,която струва 5.90 в "Кандиларов" и на фона на всички изследвания ,които си плащаме изобщо не използвах талона,даде ми и 1 за васерман,обаче касата не давала пари,ами тогава за какво ми е талон?Повече не стъпих там.А знаете ли как гледа бременните?Кара ги да пият 2 литра вода?!?Кошмарно е,направо.
Сега ,незнам д-р Стаменов излиза в отпуск до края на август. :(Къде бих могла да отида,ако се наложи?Цял месец,без преглед ще ми бъде доста притеснено.
Re: Женска консултация
« Отговор #13 -: Август 01, 2006, 15:54:19 pm »
Моята док е на работа поне до 18-ти, ако искаш отиди при нея!
Матей - 1.04.2006 г
Re: Женска консултация
« Отговор #14 -: Август 01, 2006, 16:28:41 pm »
Ще ти се обадя,ако имам нужда.
Мерси
*
Re: Женска консултация
« Отговор #15 -: Август 01, 2006, 20:01:34 pm »
Мда много кофти ,че оставаме без нашите лекари през лятото ,но пък и те имат нужда от заслужена почивка
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Женска консултация
« Отговор #16 -: Август 02, 2006, 10:00:55 am »
Здравейте, момичета!
Във връзка с обсъжданията за лекари и изследвания бих искала да ви помоля за съвет. При мен положението е следното: в началото на годината направих ИКСИ, но за съжаление бременността ми приключи с ранен спонтанен аборт. Т.к. през есента ми предстои отново такава процедура /която ще правя в чужбина, въпреки че живея в България/, бих ви помолила да ме посъветвате към кой лекар да се обърна при евентуална бременност. Бих искала да чуя мнението ви за свестен специалист по проблемна бременност в София. Знам, че въпросът ще предизвика дискусии, защото от всеки лекар има доволни и недоволни, но все пак се надявам да ми помогнете с мнение.
*
Re: Женска консултация
« Отговор #17 -: Август 02, 2006, 11:25:05 am »
Да понякога липсата на лекуващият ни лекар, води до фатални последствия  :(. Въпроса е че няма много такива лекари на които сме се доверили, това е проблема за съжаление.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Женска консултация
« Отговор #18 -: Август 02, 2006, 13:08:45 pm »
Хайде и аз да се разпиша, за да не остана по-назад. На ЖК ходих само заради болничния и както се изрази един док да съм "вързана за системата". Два пъти ми пуснаха стандартните кръвни изследвания за бременни, и два пъти ме гледаха на УЗ (по правило трябвало 3 пъти) - един за установяване на бременността, един в 5 месец и един в 9. Само, че на втория УЗ така ми натискаше корема с трансдюсера доктора от ЖК-то, че ме заболя много и се притесних да не е смачкал на някое бебе нещо, после 2 дни се шашках и чаках да мръднат. Така, че третия УЗ по касата си го спестих- отделно че нищо не се виждаше на скапания им апарат. На всеки 2 месеца пътувах до София, Пловдив или Варна за УЗ прегледи при д-р Мазнейкова, д-р Димитрова, д-р Даскалов, д-р Александров, д-р Спасов и доц. Маркова, а на всеки 20-30 дни си пусках кръвни изследвания, плюс токсоплазмоза и щитовидините хормони, които касата не поема рутинно за бременни, а тук от форума разбрах, че са много важни. Честно казано не съм очаквала повече от тях.
« Последна редакция: Август 02, 2006, 13:22:25 pm от cygnus »
Re: Женска консултация
« Отговор #19 -: Август 02, 2006, 14:23:50 pm »
Аз само като ви чета се ядосвам, пък не знам на вас какво ви е да се разправяте всеки път с простотии  :?