0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #20 -: Октомври 15, 2020, 13:15:16 pm »
Честита нова тема,дано скоро всички задружно се преместите в бременната.
Така Грейси аз съм пациент на Надежда,правила съм и имунологични и биопсия на ендометриума. Имунологичните ми бяха ОК,но в ендометриума не бяха ОК,правих PBMC и повторна биопсия от която се видя че се повлиявам от лекарството. Така че двете имунологии не да свързани.
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #21 -: Октомври 15, 2020, 13:28:53 pm »
Яничка, изследвала съм и придобита тромбофилия - нямам. Д-р Калчев ми пусна - там лупус и други разни. Също нямам анитифосфолипидни и антинуклеарни.
Имам хетерозиготни PAI 4G/5G, ACE и фактор XIII. Хомозигот по мутантен алел MTHFR 677. Останалите от основен пакет и няколко допълнителни са нормални. Знам, че комбинацията на 3-те хетерозиготни може да доведе до спонтанни аборти. Но нали обикновено терапията за тромбофилия е от + тест. Иначе доц. Русев ми е изписал аспирин протект през ден преди и след бременност. Аз пия от овулация до нов цикъл. При трансфера бяха изписали Натаспин - тогава пих само него. Сега, откакто съм на Агапурин не смея да пия аспирин да не стане много. Отделно след + тест доц. Русев ми е изписал всеки ден 0.4 Фраксипарин.
АМХ ми е 3,26 (юли 2020).
Антралните фоликули - по 5-6 в яйчник, броени на 2-ри ден. Нямам пред мен изследване, не ми дават, но помня на момента и си записвам в едни бележки.
Колко до НК клетките - както кажете, може и да знаете повече. Може да не са те проблем при мен. Но защо одобрявате вливането на Интралипид? Ако НК клетките не са проблем за забременяване или ако периферните клетки не са показател - защо изобщо някои са правили или ще правят вливки с Интралипид?
Благодаря, Круела, за споделения опит. Може да се навия да направя биопсия преди трансфер.
« Последна редакция: Октомври 15, 2020, 13:34:43 pm от Gracy »
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #22 -: Октомври 15, 2020, 13:50:37 pm »
Грейси, аз съм с фактор 12 и 13, като имам някакъв комулативен ефект и казват, че се равнява на Ф5.
След последната загуба АГ-то ми и хематолога бяха категорични, че съм започнала късно терапия. Затова казаха, че при следваща бременност трябва да правя кръвен тест по-рано. При мен по-рано е 3 дни преди очакваната дата на МЦ, защото съм с много къс цикъл. Това се пада на около 12-ти ден от овулация.
Обаче горното е, ако бременността е спонтанна. Ако е асистирана, терапия се започва заедно със стимулацията.

Аз от това, което съм изчела за ПАИ специално е, че прави проблеми при имплантация и ранна бременност. Та според мен си струва да помислиш и в тази посока.

А витамините как са?

26.09.2019
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #23 -: Октомври 15, 2020, 14:08:03 pm »
То PAI ако прави проблем - как да го третирам? Аз правя уринни - отрицателни. Рядко се навивам на кръвни, ако видя много бледа линия. Ама ако не видя - няма смисъл. След трансфера пуснах на 14 ден след трансфер въпреки отрицателния уринен - 0 беше.
Витамините са много добре - Б12 над горна граница, Д3 на горна граница, Б9 също към горна граница, хомоцистеин - 5. Б6 не съм пускала, че по-скъпо, но пия профилактично Преди 1 година бях над горна граница. Спрях за месец, оттогава пия през интервали - половин-1 месец. Разбира се, преди да почна да ги пия при изследване август 2019 бях с леки дефицити (B12, B6 и Д3), само фолиевата беше предозирана.
« Последна редакция: Октомври 15, 2020, 14:11:19 pm от Gracy »
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #24 -: Октомври 15, 2020, 14:26:20 pm »
Ами с терапия се третира. Ключовият въпрос е кога да я започнеш. Дали по време на процедура, дали по-късно. Просто ти трябва някой да обърне сериозно внимание.

26.09.2019
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #25 -: Октомври 15, 2020, 14:38:56 pm »
Аз съм без мутации на тромбофилия и ми изписват фраксипарин веднага след трансфер. После по някое време го спират, но така процедират.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #26 -: Октомври 15, 2020, 14:39:41 pm »
Грейси, това са практиките по света. Почти никой не изследва периферни НК клетки. Аз на своя глава го направих и още ме е яд, че ги правих тук и дадох сума ти пари.
След 4-5 аборт изследвахме локално и там не беше много добре работата. Тогава в препоръката беше написано, че всички кортикостероиди и подобни не трябва да се прилагат при мен. Само надраскване беше достатъчно. Не сме използвали лекарства.
А за интрарипида- той е хранителен, соев продукт за парентерално хранене. Реално не е медикамент. Така 'като ни помогне, поне няма да навреди' е по-скоро вярно за него, затова аз не го отричам.

Терапия през ден не прави много.
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #27 -: Октомври 16, 2020, 08:19:40 am »
Грейси, аз съм с подобна на твоята мутация след една ранна загуба и една биохимична, след трансфер ми назначиха фраксипарин.Ниска доза, но всеки ден. не през ден, не виждам логика защо да се слага нелекарство през ден, като действието му е 24 часа??? И след 13-та г.с. минах на аспирин протект, така до 32-ра г.с.Имах два пъти съвсем леко прокървяване, но всичко премина и родих близначки.Но от трансфер.Кръвния тест го правих изключително рано за повечето лекари, на 7-ми ден от трансфера на 5 дневни ембриони.Но така хванахме и биохимичната, така знаехме какво да правим следващия път.

Правила съм изследване на НК клетки, завишени са.Не съм си вливала никога нищо.

*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #28 -: Октомври 16, 2020, 10:54:11 am »
Нещо не сте прочели правилно поста ми. Написала съм всеки ден Фраксипарин 0.4. АП е през ден. А при повишаване на Д-димер включване на Натаспин. Това е терапията на доц. Русев.
А в клиниката, където съм, след пункция ми назначиха всеки ден Натаспин - само това без АП. Може следващия път и Фраксипарин да включат.
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #29 -: Октомври 16, 2020, 12:51:24 pm »
Да, извинявай не съм прочела наистина.Так апо-го разбирам.

*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #30 -: Октомври 16, 2020, 13:30:57 pm »
Тоест Грейси, при последният опит не си слагала Фракси така ли? Тоест е по-лесно да попитам дали терапията на Русев следваш или тази на клиниката?

26.09.2019
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #31 -: Октомври 16, 2020, 15:16:09 pm »
Ай честита нова темичка! Много здрави и пухкави и щастливи бебета да се заченат в нея! Бременностите да са леки и да завършат с успешен финал. Териии дойде ли МЦ днес?
Оф Дарк. Няма край, но ще изгрее слънцето на края на пътеката. Въпросът не е дали ‘ще’ а ‘кога’? ‘Дано е по -скоро’ казвам аз! За твойта дружка , аз бих третирала бактерията, защото пo ще ме е страх как потенциално биха ескалирали нещата при бременност. Аз съм много да се видим на една Софийска среща :*
Грейси, за тромбофилия не бих се доверила на терапия от имунолог. Аз съм с твойта мутация и според мен освен ненужните  кортикостероиди до голяма седмица спирането на А без изследвания също изигра голяма роля за късната ми загуба в края на 20та гс. Това е не само мое мнение но е подкрепено от Майчин Дом и шейново. Интралипид не пропъчват в Надежда, но няма да ти откажат вливка ако искаш. Техните имунолози експериментират или недоглеждат пациентите си. Изследват някакви протеини на плацентата в 6та гс, когато е безпредметно. Ако желаеш мога да разтърся в изследванията на. Ангелчето и да кажа.Като човек изпатил от там ти препоръчвам да видиш сериозно хематолог или доц. Паскалева от кардиологичната( въпреки, че тя не се впечатлява от тези мутации). НК клетките ,  ако бяха такъв фактор не биха били игнорирани на толкова места. Дали ще направиш вливка или не си твое решение изцяло :) позволявам си да коментирам, защото разказите ти ми напомнят моя опит със късната загуба, само че се консултирах със Конова. Абсолютно същите терзания имах. Наистина е трудно да намериш правилния път но за мен при вас , както при мен кръвотока трябва да се следи много добре заедно с чести доплери. Не е имунологията проблема. Успех ти желая.
« Последна редакция: Октомври 16, 2020, 15:18:07 pm от Lina88 »
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #32 -: Октомври 16, 2020, 15:41:45 pm »
Мисля, че отново ще се повторя, но пак ще разкажа как стоят нещата при мен.

Втората ми бременност (2018 г., естествено забременяване с клостилбегит) не бях на абсолютно никаква терапия, като имах основен панел тромбофилии, но не бях на терапия - следящият ме местен супер лекар не счете за необходимо. Загубих плода в 26 г.с.

Третата бременност (юли-август 2019, естествено забременяване без нищо) бях на Фраксипарин 0.6 всеки ден и АП през ден (от + тест, терапия на КИРМ, Плевен). След 2-3 седмици при изследване в Русе и следене в Русе (в Плевен бяха отпуска, но и не исках да продължавам там), смъкнахме на 0.4 Фраксипарин. Също и НК клетки бях пуснала - излязоха завишени. Влях 10 мл. Загуба в 9 г.с.

Оттогава до бременност не съм стигала. Терапия от доц. Русев имам от септември 2019. Фраксипаринът от неговата терапия е от + тест. Нещо си през м. декември 2019 не го броя, защото ЧХГ първо беше 14, после 18, после изчезна и ми дойде. На видеозон не потвърдиха. Бях почнала да слагам Фраксипарин тогава, между другото.

При инсеминациите (от април 2020 досега) не съм била на Фраксипарин, пила съм АП. При инвитрото - не са ми изписвали Фраксипарин. Към момента не мога да кажа коя терапия следвам. Не съм стигала до + тест, за да следвам на доц. Русев терапията. А и да стигна до + тест, ще обсъдя с моя доктор и най-вероятно него ще слушам. Със сигурност ще бъда на Фраксипарин, бяхме говорили бегло за това. Той не ще и да чуе за доц. Русев. Пък е инвитро специалист... трябва да се доверя на него. Чух от д-р Станулов, при когото 1 път бяхме на консултация след неуспешното инвитро, че трябва Фраксипарин след трансфер. Но той не ме грабна. И в крайна сметка си останахме в Тутракан. И не ми се сменя повече. Да става каквото ще.

Само да добавя, че не знам за какви кортикостероиди става въпрос. Агапурин май не е кортикостероид? Или се лъжа? Докторът ми каза, че ако НК клетките не са паднали преди инвитрото, ще ми влива Октагам.
« Последна редакция: Октомври 16, 2020, 15:58:20 pm от Gracy »
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #33 -: Октомври 16, 2020, 16:07:18 pm »
Агапуринът е по-скоро антиагрегант.
Октагам е човешки имуноглобулин. 
Мисля, че се объркаха, защото обясних моето виждане за вливки с интралипид и  'реалните' лекарства.

Според мен трябва да обсъждите терапия с нмх веднага след процедура и също да осъдите и биопсия. Така ще знаеш какво става локално и дали има повод за притеснение.

Грейси, епистоларната комуникация не помага за ясното разбиране. Усещам, че се чувстваш нападната. Не си. От една страна, поне аз, искаме да те предпазим от залитане по 'имената', а от друга да те накараме да обърнеш внимание и на друго, докато звучиш като да си решила, че НК клетките са виновни за всичко.
Извинявай, ако те карам да не се чувстваш комфортно.
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #34 -: Октомври 16, 2020, 16:12:26 pm »
Грейси, сега вече ми се изясни цялата картинка. Благодаря, че описа пак подробно.
Аз ще си дам мнението какво аз бих пробвала, без да казвам, че трябва и ти да го правиш. Просто какво е моето усещане.
Бих говорила с лекуващият ме лекар (този, който не искаш да сменяш) да ме пусне на профилактична доза Фраксипарин от трансфер. На мен това щеше да ми е следващата стъпка като опит, ако не бях успяла с тази бременност (и още ми е на дневен ред де, защото не я водя за успешна). Щях да искам Клексан от след овулация, макар че моята доза никак не е профилактична.

Просто това, което ми описваш отвсякъде ме клони към тромбофилията. Казвам го на базата на много истории на момичета, които съм изчела, а не че съм лекар... макар че тая бременност лекарите само ми одобряват медикаментите, които съм си предписала или спряла. Не знам дали го правят, защото не им се разправя с мен или защото съм права, но поне засега съм успешна.

Знам, че и всички вие ще успеете. Просто няма друг вариант.

26.09.2019
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #35 -: Октомври 16, 2020, 16:16:40 pm »
Първоначално ми звучахте, че отричате нещо без да сте навътре в нещата (за мен). Впоследствие разбирам, че се опитвате да помогнете и имате също опит и сте чули и видели други неща. Все пак е трудно да сте на "ти" с моята история при откъслечни обяснения и аз искам максимално да предам как са нещата, за да може вие да дадете адекватен съвет. В общи линии схванах насоката на препоръките и ще ги имам предвид, като вземам решения.
Благодаря ви. Към момента не се чувствам некомфортно, а чута. Защото няма с кого друг да обсъждам, освен с мъжа ми.
« Последна редакция: Октомври 16, 2020, 16:18:18 pm от Gracy »
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #36 -: Октомври 16, 2020, 20:56:48 pm »
Грейси,тук има жени с много загуби,с доста опит,доста чели,някои и учили,искат просто да ти кажат това,което те знаят.Пример давам с Павла,която от шест май бяха бременности има едно дете,второ от раз,познавам я и на живо,супер лежерна и ненатоварваща,но много неща знаеща.Тя и Маги много са ме отрезвявали,бутали и помагали.И още го правят,тук са ме подкрепяли всички момичета в най-гадните моменти по пътя,колкото тук съм споделяла какво чувствам,с мъжа ми не съм.
Понякога първо съм питала тук,после Гугъл.
Успех!
Аз пак да питам,една писалка Овитрел,за десетина дни се е изчистила,нали?Днес на моята приятелка й върнаха два петдневни,тя е при Александров също,който като почне с неговите 14 дни до тест,направо ми призлява.Аз й казах да направи един Шуър чек другата събота,когато е осми ден ,сто процента няма да има остатък от Овитрела мисля.Единия останал ембрион са й казали,че ще го замразят днес или утре,защо замразяват на шести ден,какво може да наложи това.
Яна,ти имаш шестдневен ембрион,идея?
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #37 -: Октомври 16, 2020, 21:16:03 pm »
На 7ми ден след трансфера са направи кръвен. Одител е алфа, а не бета чхг. Няма какво да се занимава с 14-20 дена сред трансфер.
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #38 -: Октомври 16, 2020, 21:57:36 pm »
Честита нова тема. Надявам се скоро в бременната тема да има много нови попълнения.
Тери следя си те душицо и силно ти стискам палци.
Аз да върна малко на вас, но да каже, че нямах тромбофилия, но до към 14 г.с ние фраксипарин 0.4.
Късмет на всички
*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #39 -: Октомври 17, 2020, 00:13:35 am »
Радвам се, ‘че ме разбираш, Грейси. Знам колко е трудно като си бил на толкова прегледи, толкова специалисти . Споделяме опит и гледни точки- от там си ти , с това , което усетиш като най-правилно за теб, от всички консултации на които си била.
Ох, Тери, и щях да припикая онзи бял лист ако имах йод!!! Аз тестове всякакви обичам, знаете!:Д