0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На 36 съм, жена ми е 7 години по-млада. След като около половин година не се получаваше - реших да отида на андролог, да изпреваря събитията и да действам навреме. Оказа се, че имам малки тестиси и след спермограма - asthenozoospermia. Предписа ми Orthomol fertil plus. Пих го 3 месеца, после пак спермограма, и нещата бяха по-добре :) Не много, но все пак по-добре.
И въпреки това той каза - ин витро. Попитах за други медикаменти и той ми предписа Polux forte. Пак 3 месеца пиене и после пак спермограма - вече на друго място, не трябвало 3 пъти на едно и също място.
И резултатите от третата бяха доста по-лоши :( ...

Ето ги и трите:

=========

Няколко неща да посоча, които може да имат връзка с това:

1. Не пуша, пия доста умерено. Спортувам също така.
2. Работя седнал на стол.
3. Няколко дни преди третата спермограма имах доста стресова ситуация на работа, не можах и да спя след това. Не знам дали то също не е повлияло.
4. Последните няколко месеца се усещам различен, по-малък тонус и енергия. Не знам на какво се дължи - дали на вторите хапчета, които пих, или промени, които настъпиха на работа, или пък това, че спрях да пия кафе.

=========

Та - сега реших още три месеца да не правя нищо, но и да гледам да го карам по-спокойно - да не се ядосвам и да намаля стреса до минимум, след което да отида да си направя още една спермограма, ей така контролно.

Но все пак - някаква идея защо може да се е получил този резултат? ... Доста стресиращо беше, особено след втория резултат.
*
Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
« Отговор #1 -: Януари 16, 2019, 21:00:52 pm »
Здрасти, не виждам резултатите, защото съм от телефона, но набързо да ти разкажа как беше при нас с мъжа ми.
Лоша спермограмата: 3%  морфология, 3% бързо подвижни. Диагноза Варикоцеле
Последва операция, месеци наред Ортамол, Трибестан, Л-карнитин, бабини зъби, каквото се сещаш. След 6 месеца имаше подобрение в подвижността. Започнахме да говорим за инсеминация дори. Докато дойде времето уж за инсеминацията показателите отново се влошиха. Той каза, че и физически започна по-зле да се чувства. И така вече 9 месеца. Правихме и едно инвитро, чакаме сега за втори трансфер.
Моето лично мнение е да не губите време. И моят мъж искаше все да изчакваме, за да се подобрят нещата. И месеците си минаваха, а аз се разочаровах всеки следващ цикъл. Подайте си документите за инвитро, пък ако докато ви одобрят нещата са се подобрили, чудесно. Просто да имате спасителен вариант.
Освен това е хубаво да си направиш микробиология на еякулат и изследване на хормони. Те също влошават спермограмата. Може да пишеш в темата за въпроси към медицинския консултант. Отговаря д-р Даскалова, а тя е специалист по мъжки стерилитет
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11907
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
« Отговор #2 -: Януари 19, 2019, 13:17:55 pm »
Траяне, при тебе има основна причина, която води до лоши показатели и това е размерът на тестисите. Ако те са по-малки, това респективно води до по-лоша функция и това обяснява лошата спермограма.

При тази ситуация са необходими следните неща:
1. Да се уточни колко по-малки са тестисите, дали се измери техния обем, а също така да се видят с ултразвук и останалите органи от пикочо-половата система и да се направи доплерова велосиметрия.
2. Да се оцени ендокринната функция на тестисите (тестисът е жлеза с вътрешна секреция, освен производител на сперматозоиди).
3. Да се прецени дали няма други ендокринни нарушения.
4. Да се направи репродуктивна оценка на рисковите фактори и да се потърсят други възможни причини за влошената сперматогенеза.
5. Примерен Въпросник за оценка на репродуктивната функция.
5. Да се проведе лечение (не само хранителни добавки).

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу