www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при мъжа => Темата е започната от: Trayan в Януари 16, 2019, 19:50:29 pm

Титла: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
Публикувано от: Trayan в Януари 16, 2019, 19:50:29 pm
На 36 съм, жена ми е 7 години по-млада. След като около половин година не се получаваше - реших да отида на андролог, да изпреваря събитията и да действам навреме. Оказа се, че имам малки тестиси и след спермограма - asthenozoospermia. Предписа ми Orthomol fertil plus. Пих го 3 месеца, после пак спермограма, и нещата бяха по-добре :) Не много, но все пак по-добре.
И въпреки това той каза - ин витро. Попитах за други медикаменти и той ми предписа Polux forte. Пак 3 месеца пиене и после пак спермограма - вече на друго място, не трябвало 3 пъти на едно и също място.
И резултатите от третата бяха доста по-лоши :( ...

Ето ги и трите:

(https://i.postimg.cc/S2M1TF3g/Sprmgrm-1.jpg) (https://postimg.cc/S2M1TF3g)

(https://i.postimg.cc/D8FpgNgc/Sprmgrm-2.jpg) (https://postimg.cc/D8FpgNgc)

=========

Няколко неща да посоча, които може да имат връзка с това:

1. Не пуша, пия доста умерено. Спортувам също така.
2. Работя седнал на стол.
3. Няколко дни преди третата спермограма имах доста стресова ситуация на работа, не можах и да спя след това. Не знам дали то също не е повлияло.
4. Последните няколко месеца се усещам различен, по-малък тонус и енергия. Не знам на какво се дължи - дали на вторите хапчета, които пих, или промени, които настъпиха на работа, или пък това, че спрях да пия кафе.

=========

Та - сега реших още три месеца да не правя нищо, но и да гледам да го карам по-спокойно - да не се ядосвам и да намаля стреса до минимум, след което да отида да си направя още една спермограма, ей така контролно.

Но все пак - някаква идея защо може да се е получил този резултат? ... Доста стресиращо беше, особено след втория резултат.
Титла: Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
Публикувано от: teri_90 в Януари 16, 2019, 21:00:52 pm
Здрасти, не виждам резултатите, защото съм от телефона, но набързо да ти разкажа как беше при нас с мъжа ми.
Лоша спермограмата: 3%  морфология, 3% бързо подвижни. Диагноза Варикоцеле
Последва операция, месеци наред Ортамол, Трибестан, Л-карнитин, бабини зъби, каквото се сещаш. След 6 месеца имаше подобрение в подвижността. Започнахме да говорим за инсеминация дори. Докато дойде времето уж за инсеминацията показателите отново се влошиха. Той каза, че и физически започна по-зле да се чувства. И така вече 9 месеца. Правихме и едно инвитро, чакаме сега за втори трансфер.
Моето лично мнение е да не губите време. И моят мъж искаше все да изчакваме, за да се подобрят нещата. И месеците си минаваха, а аз се разочаровах всеки следващ цикъл. Подайте си документите за инвитро, пък ако докато ви одобрят нещата са се подобрили, чудесно. Просто да имате спасителен вариант.
Освен това е хубаво да си направиш микробиология на еякулат и изследване на хормони. Те също влошават спермограмата. Може да пишеш в темата за въпроси към медицинския консултант. Отговаря д-р Даскалова, а тя е специалист по мъжки стерилитет
Титла: Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
Публикувано от: Мели в Януари 19, 2019, 13:17:55 pm
Траяне, при тебе има основна причина, която води до лоши показатели и това е размерът на тестисите. Ако те са по-малки, това респективно води до по-лоша функция и това обяснява лошата спермограма.

При тази ситуация са необходими следните неща:
1. Да се уточни колко по-малки са тестисите, дали се измери техния обем, а също така да се видят с ултразвук и останалите органи от пикочо-половата система и да се направи доплерова велосиметрия.
2. Да се оцени ендокринната функция на тестисите (тестисът е жлеза с вътрешна секреция, освен производител на сперматозоиди).
3. Да се прецени дали няма други ендокринни нарушения.
4. Да се направи репродуктивна оценка на рисковите фактори и да се потърсят други възможни причини за влошената сперматогенеза.
5. Примерен Въпросник за оценка на репродуктивната функция (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=230:2017-09-21-15-16-38&catid=34:2009-11-08-10-50-46&Itemid=60).
5. Да се проведе лечение (не само хранителни добавки).

Поздрави!
Титла: Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
Публикувано от: Trayan в Септември 03, 2019, 17:53:32 pm
... Подайте си документите за инвитро, пък ако докато ви одобрят нещата са се подобрили, чудесно. Просто да имате спасителен вариант. ...
Много ти благодаря за отговора, в крайна сметка така и направихме, и даже ни одобриха :)
В последствие се появиха други неща и все още нямаме двете чертички, но като цяло - да, права беше, изчакването е напълно излишно.

Траяне, при тебе има основна причина, която води до лоши показатели и това е размерът на тестисите. Ако те са по-малки, това респективно води до по-лоша функция и това обяснява лошата спермограма.
Благодаря Ви за мнението и препоръките, д-р. Даскалова.
От цялото ровене в нет-а за този проблем оставам с впечатлението, че това не е никак рядко явление и доста хора го имат този проблем. А преди да се сблъскам с него - никъде не съм видял или чул това да е посочено като проблем мъжки стерилитет. :(

И също така - пак от цялото ровене и четене - попаднах на ей тази статия  за това интересно африканско племе:

https://www.zarata.info/%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%BB-%D1%81/

Интересно ми е дали не може да се измисли цяр за този проблем, който изникна при мен? Да се проучат точно кои неща от начина им на живот влияе така и се направи лекарство, базирано на конкретните вещества с такова въздействие?
Титла: Re: Третата спермограма се оказа най-лоша ... ?
Публикувано от: Мели в Септември 03, 2019, 23:00:01 pm
Траяне, това наистина е една основна причина за инфертилитет и тя е в рубриката "хипогонадизъм". И да, у нас има доста пациенти с този проблем. Основната причина за това е проста и цинична - това е липсата на специалисти по андрология в България. А липсата на такива специалисти е в резултат на арогантното и пренебрежително отношение на държавата към мъжкото репродуктивно здраве. Аз лично и сдружение "Зачатие" като общност от 15 години задаваме този въпрос на всички възможни нива - защо в България няма андрология. Но аз съм единственият лекар в България и "Зачатие" е единствената българска организация, която пита такива неща ... понякога това ме докарва до истерия, а друг път си казвам - щом като никой пациент на протестира, нито един(!), то може би аз и сдружението грешим.