0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #60 -: Август 29, 2018, 17:31:23 pm »
Ох, явно навсякъде е така с тези градини.
И аз, що ядове брах това лято... При нас дори и ремонти нямаше-просто не стигаха учителките, защото си ползват отпуските. В момента, дори сутрин имаме учителка, а следобед е някоя леля, медицинската сестра, дори директорката беше с тях 2 дни( е за по 1 час, де) и после ги вадят всички навън "да чакат мама".  В момента всички музикални са на работа, за да могат да заместват и пак не стигат. А са сборни групи. А ядове за боклуците, които ядат, за отношенията вътре...

Ужасявам се, като си помисля, че в ДГ просто трябва да ги гледат. А следва училището, където трябва и да ги учат...
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #61 -: Август 29, 2018, 17:57:35 pm »
Охоо, раздвижи се темата :)

Бебе, хич не съм редовна и чак сега виждам отговора ти. И аз установявам, че децата имат странното свойство да ме вбесяват като никой друг... Успокоявам се, че е защото ги обичам като никой друг :)

Маги, всичко чуват и помнят, но трябва нещо да ги жегне, за да изпълнят... Не знам рецепта, всеки път е различно. Последният пример беше по време на традиционната борба преди баня и сън. Не искат и не искат, 10 пъти повторих събличайте се и в банята. Аз се ядосах и предадох. Малкият ме видя разстроена и за секунда се съблече и влезе в банята, такова скоростно събличане не съм виждала. Но какво точно го предизвика и аз не знам...



   La vita è bella
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #62 -: Септември 02, 2018, 23:12:32 pm »
Привет на всички,
Вмъквам се да отбележа, по повод на дискусията ви и негодуването, че събират децата ви в сборни групи, различни възрасти

В Германия /мисля се смята за една от най-развитите държави на Земята/ :), няма възрасови групи в детските градини, децата от 3 до 6 години пребивават заедно в една група, до края, докато не тръгнат на училище....
И при двете ми деца е имало текучество и смени на възпитателки, не съм видяла проблем и драми от това. :D
И двамата оцеляха, сега се борят с училищата и науките.

Не ги мислете и драматизирайте толкова тези неща, не си заслужава, децата не са толкова крехки.

поздрави

*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #63 -: Септември 03, 2018, 00:16:47 am »
Албена, тук е България. Не може 9месеца по български, 3да черпим опит и после хайде пак на обратно. То и Япония ако става въпрос се смята за една от най-развитите държави на земята , ама нали ..
Ако детето  рязко си промени поведението значи има проблрм, ако рязко откаже да ходи на градина, ми да, има проблем. Детенце от групата на Нора започна да се напикава и то не на сън. Мойта хептен пехливанка стана. Не съм се интересувала  за мнение от майките, но знам какво ще е. И едва ли всички да се втеляваме.
Не може за 3мес. да се изредят всичките възпитателки по ведомост като всяка седмица детето е с нова и в различна група, ми не съм ОК. В Германия може да е така, ама е даденост е от самото начало. И нямам предвид текучество, а поне 10 различни възпитаъелки се изредиха за 3месеца. Та те не могат да запомнят кое как се казва, камо ли подход да имат малко от малко спрямо характера. Щ'от, нали не е казарма да се унифицират нещата със заповеди.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #64 -: Септември 03, 2018, 09:26:29 am »
И аз съм съгласна с Авалон.Ако системата е целогодишно да са с големи деца, да си знаят, че сменят стаи и т.н. разбирам, но те имат една сигурност и изведнъж им я взимат.Ето днес заведохме Моника в напълно нова група, нова стая, нови деца, нова учителка и в групата и беше само побойника от нейната градина  :? Как се чувства тя?Как ще я взема?Как ще я заведа утре?От другия понеделник пък съвсем не се знае къде ще са!Честно иде ми да хвана кмета, зам. кмета и тия дето са писали обществените поръчки и под строй да ги набия!

*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #65 -: Септември 04, 2018, 09:09:47 am »
Попаднахме на добри учителки в тази група и детето е спокойно.А и обстановката е хубава.В предната стая беше ужасно и децата ревяха само като видеха вратата.Моника не е плакала, но ме питаше защо ходи там и не може ли в нейната градина.Само че са там до сряда и после пак на ново място  :? И днес пак трябва да звъня по телефоните, защото петък е работен ден за всички, а те не могат да кажат дали ще е там детето ми!

Това ако не е психически тормоз за родителите не знам какво е!!!

*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #66 -: Септември 04, 2018, 09:48:55 am »
Маги, това е отвратително. А това, че няма на кой и къде да се оплачеш още повече вбесяващо. Не че няма, а на никой не ми пука от протеста ти. Такива като теб са единици, остамалите  - овчи душици.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #67 -: Септември 04, 2018, 09:53:21 am »
Не знам на къде да поема.Да пиша във ФБ, защото всички въпроси на града се решават там, да звъня в отдел образование, който още не ми е върнал отговор на жалба, вече 2 месеца????Искам да приключи ремонта и да си върнат децата в нашата градина.А кмета да забрави, че ще гласувам за него!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #68 -: Септември 04, 2018, 10:38:57 am »
Маги, ти беше в Ст.Загора, нали? Не знам как са овчици родителите, но явно имат опции освен градината - не работят, или имат баби свободни. Или па изкарват много пари за детегледачки... Нашите баби работят, ние също и от сега мисля да питам по нова година - януари 2019, колко и кои дни ще "почива" градината. От сега замислям схеми :( Иначе моите деца са в градина в село, което по принцип си е с 2 групи само - 2-5г и 5-7г ("учениците"). Така и малката свикна по-леко, че се засече 1 година в една група с батко си. Друг е въпросът, че на него му е омръзнало от нея - все на главата му е. Лятото правиха сборна група - от двете нашите + още една градина и ходиха 1 месец в едното село всички, един месец в съседното. Обаче тази схема е всяко лято и децата и госпожите от двете градини си се познават вече. Сборните групи обаче са изрично само при двама работещи родители. Ремонти нЕма - само отпуските да си вземат възпитателките. А зимата - да икономиса общината от отопление. Цялата система е скапана - сякаш не е целта да се грижат добре за децата и да са спокойни родителите, да работят. Пак явно на село поне гледането на децата е по-спокойно, повече се познават сякаш. Но пък майки се оплакват, че е по-слаба предучилищната подготовка, а и няма никакви допълнителни занимания - езици, спорт.
Два пъти сме се борили с "вятърни мелници" - т.е. срещу установената система и в името на общото благо. И двата пъти освен всички нерви в процеса на "борбата", сме обрали и оплювките на тези, които са имали най-много полза от цялата работа :( Честно, в такива моменти ми иде да се махна от прекрасната ни държава, заради липсата на стриктни правила и свястно управление.


*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #69 -: Септември 04, 2018, 10:44:30 am »
В Плевен съм ама разликата не е голяма.И аз не знам как успяват.Моите родители и свекърва ми работят, ние работим, идея нямам какво ще я правя в петък, че и краен срок за проект имам 10.09 и ще работя и събота и неделя.Отделно тормоза за мен и нея с честата смяна на градини.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #70 -: Септември 04, 2018, 14:32:07 pm »
От една страна ни заливат със съвети и информация - как да се грижим за психичното здраве на детето, дан' се стресирало, да се чувства защитено, обичано и т.н. Сакън пък да не му се скараш! От друга страна, в детските градини всичко е "анти" тези съвети и направо ми вменяват вина, че съм хукнала да работя (да вметна - не правя кариера, няма начин с двете дребосъчета, само изкарвам едни пари тука), вместо да си седя у дома и да се грижа за дечицата си. И все последни и все бързаме след работа да идем за си ги вземем.


*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #71 -: Септември 04, 2018, 22:48:05 pm »
Аааа, ма няма такова нещо като вменяване на вина. Няма значение това дали аз и родата ми (като потенциални гледачи) работим. Приета е дъщеря ми, имам права и си ги търся.  По принцип има кой да я гледа когато се налага, но точно миналия септември когато се опитаха да ни изритат 2-3 дни по-рано от яслата нямаше кой. Тъй се ядосах ... казах й на госпожата, че я водя Нора, пък те да я изхвърлят на улицата. А, да видим тогава. Моментално омекна въпросната. Значи положението е ако мине номера.
И наистина се съмнявам реално да има нормативен акт, на чиято основа да могат да поставят условие "само ако и двамата родители работят". Ами ако единия е инвалид??? Много ми е интересно какво мнение ще има по въпроса съответната регионална инспекция.
Маги, институциите нямат ли установен срок  за отговор?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #72 -: Септември 05, 2018, 11:25:50 am »
Здравейте,
Виждам, че драмите с градините са еднакви навсякъде. И при нас са сборни групи от 1,5г до 6г, като в понеделник даже не знаеха 1 или 2 групи ще са, зависело от децата  8O После вземам вечерта малчо и в групата са 34 деца  8O Вчера бяха вече 2 групи с по 25 деца. Той първият ден рева, но от вчера влиза просто с неудоволствие.
И да си се оплача - много е станал страхлив - особено от сешоара за ръце - заради това и не иска да пишка в тоалетната в градината  8O Казаха ми, че на обяд му слагат памперс и всичко си прави там, после като го взимам, казват , че не е пишкал и се стиска - едва издържа до вкъщи  :? Направо не знам какво да правя, казах им да го мъчат, да викнат психоложката /даже говорих с нея/ да се пробват, защото не може да се стиска толкова много, а и да приема памперса като тоалетна там.......
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #73 -: Септември 05, 2018, 11:29:19 am »
И Моника дълго време я беше страх от такъв сешоар и в заведение като ходехме до тоалетна отказваше да си суши ръцете.От скоро иска, но не съм я насилвала.С натиск се постига обратен ефект винаги.Аз се учудвам, че имат такава вещ, която стресира голяма част от децата, защото те просто от шума и от това че духа въздух отказват да го ползват.По-добре е да говорят и да му обяснят, че той може да пишка и да си измие ръцете без да ползва сешоара.И ако може някоя леличка да е с него.

Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #74 -: Септември 10, 2018, 15:08:43 pm »
Здравейте мамчета,
Отдавна не съм писала.
Ох, с разни машини и ние имаме страх. Чуе ли малкия, нещо да бучи и не вижда какво е и почна рев. Вчера го люлея на площадката и от един апартамент се чува бормашина и той като почна да реве. Успокоих го но всеки път като почнаха да бучат, той пак се разплакваше. Наложи се да отидем на др площадка. Та не знам и аз какво ще правим ако имаме такъв проблем завбъдеще. Странно ми, е че има сушоари за ръце в детските градини. 8O
Този месец става малкия на 1г., няма да го пускам на ясла и мисля чак за др година, за септември като става на две. Обаче, кога трябва да кандидатствам?  Сега мога ли да кандидатствам или си има някакъв срок в сф градини? Много благодаря!
Йоан 19.09.2017г.
Матей 22.10.2018г.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #75 -: Септември 11, 2018, 15:03:29 pm »
Bonbolini, вие поне си имате психоложка :) А у вас с памперс ли спи детето? Аз започвам да се тревожа, че нашата госпо'ица още спи и денем, и през нощта с памперс. Баткото към 2 и половина махна на дневния сън, на 3 - махна нощния памперс, а уж момичетата по-рано махали... Ама и с него бях в майчинство за малката и се занимавах. А сега - цял ден ние на работа, те - на градината и там няма кой да се занимава само с нея, да я изпишква преди/след сън.
У нашата градина нова мода заради ХЕИ - бършем ръце с книжни хартии. До сега си носехме хавлийки - всяко дете си има в гардеробчето негова си. Ма не било явно хигиенично. Чак се чудя - кой ги мисли тези неща и защо не помислят за комфорта на децата примерно, да се чувстват по-добре, да има допълнително персонал. А не - забранени шишета (зимата ще пият ледената вода от чешмата), забранени хавлии. Сега очаквам и вместо пантофи да се въведат еднократни чехли, като по хотелите :)


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #76 -: Септември 11, 2018, 15:45:50 pm »
Имат го тоя навик по градините - „който си има баба, да го гледа ваканцията“ или по-ужасното - „който е бил послушен, не ходи в сборни групи, а си стои в къщи“. Не работя, но летните ваканции детето ми си ходеше на градина. Добре, че в това отношение е малко непукист. Аз също и като се опита едната госпожа да ми каже нещо за бабите, я прекъснах с информацията, че едната баба е покойна, явно доста злобно съм го казала, та ми се извинява 100 часа после. Да, аз не работя, но детето си иска детска компания, на тях това им е работата. И аз като Авалон - приели са я, да си я гледат.
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #77 -: Септември 11, 2018, 16:02:00 pm »
Справихме се с институциите. Вчера казаха, че до края на ремонта децата са в една градина и това е.Но беше голяма мъка!

Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #78 -: Септември 11, 2018, 17:19:16 pm »
bebe_13+15,
до скоро спеше на обяд с памперс, сега го махнахме и има понякога пропуски. Сега психоложката каза, че щели да го мъчат да свиква с тоалетната в градината, защото аз й казах, че не съм ОК да го връщат на памперс  :? Вечер ту спи, ту не спи с памперс в зависимост от това колко вода е пил преди лягане и обикновено сутрин не устисква и пишка в памерса, ако  го има. При нас сега са с шишета, защото са разхвърляни из разни групи децата, после не знам , а нашият само и единствено пие от шише и миналата година като му го бяха прибрали се беше дехидратирал и се бяха уплашили и му го оставят засега....
*
Re: Нашите пораснали деца през 2018 г.
« Отговор #79 -: Септември 17, 2018, 12:07:25 pm »
Честит първи учебен ден на всички деца и на техните родители!Малки или големи всеки поема нов етап и е интересно!Успешна да е!