0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните 99
« Отговор #360 -: Февруари 24, 2017, 10:26:37 am »
Тути , стискам палци всичко да е наред.За килограмите според мен си си перфектно,аз направо не смея да си кажа..по 2 на твоето(започнах от 51).С доктора си говорехиме,че на мен явно медрола много ми повлиа(пих го до 16 г.с някъде).Преди години от едно лечение с урбазон бях качила 20 кг.Та той ми каза,че щом съм успяла да ги сваля,сега да не го мисля,защото ще ми е още по лесно,а и по важното е че кръвното и кръвната захар са ми перфектни.

Блу, няма защо.Ще се радвам да помогна с каквото мога
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #361 -: Февруари 24, 2017, 10:30:16 am »
Медицина задочно няма.  Нямам идея стажовете как се водят, но не са трудов договор. Те са преди държавните изпити, т.е. до тогава е студентка. И зависи към датата на раждане . Но все пак си е казус и едно запитване няма да е излишно.
Ако не греша ... по общ спомен , Шуши, аз лично бих се разровила по-насериозно из социала и НОЙ.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #362 -: Февруари 24, 2017, 10:35:32 am »
Незнам Шуши как се осигурява,но за да говори за майчинство по КСО и се плаща фонд Общо заболяване и майчинство,което изклюва помоща за студенти
Условията за студенти е :
Да сте студентка – редовна форма на обучение – може да сте бакалавър, магистър или докторант

Да нямате трудов договор (това означава да не сте в отпуск по майчинство към момента на кандидатстване)
Детето да не е настанено за отглеждане извън семейството
Да запишете следващ семестър или да докажете, че сте последен семестър със статут на завършващ (ако пишете дипломна работа или ви предстои държавен изпит), за да получите втория транш от плащането

Но може да попита самия университет дали няма някаква програма
« Последна редакция: Февруари 24, 2017, 10:39:26 am от bebeshok0326 »
*

    Shushi18

  • ***
  • 192
  • Луда стажант лекарка
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #363 -: Февруари 24, 2017, 11:53:59 am »
Така,при мен работата е следната . студентка съм,последна година и ще се възползвам от правата си. Но се и осигурявам в семейната фирма с цел натрупване на трудов стаж,защото искам и майчинство. Ще направя 12 месеца стаж скоро и прекъсвам осигуровките ,за да мога да взема и студентските си привилегии. Поне аз,защото при сестра ми така де получи,че нито студентски взимаше ( защото роди 2 месеца след дипломиране) ,нито майчинство ( защото нямаше трудов стаж достатъчнп ). Може да звучи нагло и нахално,ама ми омръзна да гледам как малцинството взимат каквото могат,а ние мизерстваме.
Тути,стискам палци за баба ти да се възстанови бързо.
А за качването на кг не ми се коментира. Аз сега съм в 13 г.с и съм качила 3 кг,при непрекъснато повръщане. Мисля да започва вече тренировки за бременни.
Любовта е сила !

Re: Тема на бременните 99
« Отговор #364 -: Февруари 24, 2017, 12:16:15 pm »
Shushi18 чакаи ,чакай ,не можеш така.Държавата не е толкова...не дава лесно.Прекъснеш ли работа,прекъва и майчинството.Трябва да си избереш за съжаление.
Обяснение:
Приемаме хипотетично ,че бебко ще се роди на 1.6 обаче ти стажа (12те месеца )ги придобиваш 1.7 какво можеш да направиш:
-кандидатстваш за социално майчинство(това по чл. от закона за семейните помощи).Ако аз която съм придобила право за майчинство по КСО ще взема пари от НОИ 45 дни преди раждане и др. то ти ще вземеш по въпросния закон(нямам представа като сума как е),като стане 1.7 ще започнеш да си взимаш по КСО (като всяка майка до 1 год. на детето 90% и после до 2рата година на детето по 340 мисля че беше)
-докато ти се възползваш от тези си права по КСО работодателя ти подава декларация образец 1 (за осигуровките)и се плащат здравни 18.40 лв,в момента в който обаче този работодател спре да подава тази декларация спират и твойте права.(може по погрешка да получиш ощя някой месец пари от НОИ,но в един момент ще те накарат да ги върнеш и влизаш в един цикъл....)
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #365 -: Февруари 24, 2017, 17:16:50 pm »
Аз не съм напълняла за сега. Може би, защото не вечерям много и спрях виното, а то си е доста калории. И ми е тежко и мога да хапвам по малко, сякаш преди да забременея имах повече апетит. Но преди да забременея не бях в най-"деликатната" си форма, така че го отдавам на това. Започнах сега да ходя по няколко километра пеша и смятам това да ми е основния всекидневен спорт. Ако ме пускат от работа, ще почна и йога мама, но там по-скоро за медитациите, не за физическата форма ще се боря. Знам, че напълняването е нормално по време на бременността, но не ми се иска да ми е супер тежко в най-горещите месеци от годината, затова ще се стремя да не вдигам повече от 10кг.
Шуши, подкрепям те с 2 ръце! И на мен ми омръзна да изхранваме разни ромки, които започват да раждат още като деца. И възмутителното е, че имам над 10 години стаж с високи осигуровки, а с ромките ще взимаме еднакви пари през втората година!
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #366 -: Февруари 24, 2017, 23:09:38 pm »
Аз бях качила през първата бременност 15 кг и изобщо не ми тежаха. От родилното излязох с десет по-малко. Така че, не се шашкайте чак толкова за глупавите килограми!

Re: Тема на бременните 99
« Отговор #367 -: Февруари 26, 2017, 14:04:37 pm »
Шуши, проучи добре въпроса, както ти е обяснила Бебешок. Еднократната помощ за студенти се отпуска на два транша-първия при раждането, а втория при записването на следващ семестър или завършване. Тоест и двата пъти следва да не работиш на трудов договор. Разбирам, че ромските майки си карат на соц. майчинство или каквито помощи могат да вземат, но и редовните студенти не са за оплакване, защото размера на помощта не е никак малък. Често студентите изобщо нямат никакъв трудов стаж, но държавата се е погрижила да получат повече от добра помощ. Към тази помощ и да добавим 250лв еднократна помощ при раждане, като общо всичко става около 3150лв. Всичко това го казвам от личен опит и смятам, че сумата е добра и не се оплаквам, че е малко.
*

    Shushi18

  • ***
  • 192
  • Луда стажант лекарка
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #368 -: Февруари 27, 2017, 20:06:48 pm »
Да,аз задължително ще го проуча. И все пак досега имам 13 месеца трудов стаж,смятам че няма нищо лошо да взимам майчинство в този случай.
Както и да е,финансовата част за всеки означава различно нещо и не е редно да обсъждаме на кой колко му стига.

Днес излизах с едни млади майки с малки бебенца и толкова им се радвах :) Моят племенник вече е голям мъж ,на 2 и половина и го възприемам като голям човек вече,а тези малки бебешочета ми напълниха душата :)
Утре съм на женска консултация да " разшифроваме пола" , въпреки че аз до раждането не вярвам много.
Вие как сте
Любовта е сила !

*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #369 -: Февруари 28, 2017, 18:13:58 pm »
Здравейте на всички ,
Как сте в това прекрасно време?Шуши надявам се да постъпиш най-добре за теб спрямо майчинството кога как и какво, но на "ония" и на мен ми писна да им плащаме и все да се оплакват(разбрахте ме коя маса от обществото имам предвид) и аз съм на мнение че каквото има от държавата ще вземам независимо как къде и какви документи и висене по опашки ще ми струва:)
Йоли как си поуспокоили се малко как се чувстваш какво реши че ще правиш?
ДриймОн как сте ?
Аз след като подомакинствам си бия камшика  на вън да не изпискам слънчицето:)
Баба ми и мина слава богу успешно операцията, сега предстои най трудното раздвижването все пак е на 85 години, майка ми направо се е видяла в чудо и като и заявих че ако баба е там (което е естествено след болницата майка да я гледа), аз ще си остана лятото в София майка милата направо изпадна в криза:тя "искала бебешко дупенце да миела ,е не задника на майка си ":)
Ама как да и го причиня това аз бебе сина ми баба на легло ако не се оправи брат ми баща ми - егати дядовата ръкавичка ставаме :)))
иначе нашето диване си рита върти се и така
Кажете вие как сте нещо ново около някой:)
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #370 -: Март 01, 2017, 08:45:45 am »
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА МОМИЧЕТА, ОТ СЪРЦЕ:)
БЪДЕТЕ МНОГО ЗДРАВИ СПОКОЙНИ И ЩАСТЛИВИ, МНОГО РАДОСТНИ МИГОВЕ И СБЪДНАТИ МЕЧТИ!!!
ХУБАВ СЛЪНЧЕВ ДЕН НА ВСИЧКИ:)
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #371 -: Март 01, 2017, 08:51:59 am »
Честита Баба Марта на всички! Бъдете най-вече здрави - и вие, и семействата ви (родени и неродени още членове ;)), а всичко друго ще се нареди.


*

    Shushi18

  • ***
  • 192
  • Луда стажант лекарка
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #372 -: Март 01, 2017, 12:54:39 pm »
Честита баба марта :) Нека ви донесе много здраве,щастие и усмивки :)

Аз тази сутрин усетих къде точно се намира бебчо,защото имах безболезнено втвърдяване на корема на 2 пръста под пъпа. Много яко чувство :) може би усещам и някви движения,ама с тази предна плацента се съмнявам.
Хубав ден на всички!
Любовта е сила !

*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #373 -: Март 01, 2017, 14:06:16 pm »
ЧБМ и от мен! Здраве и усмивки ви желая! :)
Гледам, че публикацията от сутринта не ми се е постнала, та ще се опитам да се повторя...

Тути, бързо възстановяване на баба ти!

Вчера бях при Сигридов. Оказа се, че съм имала вътреклетъчна анемия. Може и от нея да ми е този гаден задух. Предписа ми инжекции Б12 и вигантол.
Другата новина е, че си пуснах пренатест. Не мога повече да се осланям на предположения и догатки. Аз бях готова и на амнио, но мъжът ми каза да пуснем неинвазивно изследване и аз с охота се съгласих. Въпреки, че цената ми се струва почти скандално висока и честно казано бих дала тези пари за ремонт на детска стая или за количка, ама здраве да е... Сега чакам тези 10 дни да минат и се моля на добри резултати.
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #374 -: Март 02, 2017, 10:44:21 am »
Здравейте момичета,
Йоли, благодаря за пожеланието , дано наистина бързо се оправи баба ми!
Радвам се ,че сте направили изследването и съм сигурна е всичко ще е наред и ти  го пожелавам от сърце, и ти ще се успокоиш и радваш на една спокойна бременност:)

Хубави празнични слънчеви дни на всички:):):)
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #375 -: Март 02, 2017, 16:20:49 pm »
Добър ден и честита Баба Марта  :D.
Йоли стискам палци всичко да е наред
Тути бързо оздравяване на баба ти.
Днес мина контролната ми ФМ (заради околоплодни води на долна граница)-влезнали са в норма и бебка си е добре,натрупала е грамчета и хълцаше по време на прегледа :).Серклажа си е добре. Обясних на доки за болките ми от време на време-от разширение на матката са.
Сега вече съм доста по-спокойна и мога да се наслъждавам на идните почивни дни.
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #376 -: Март 03, 2017, 08:10:22 am »
Супер новини, браво Бебешок!
Имам си коремче от няколко дни и май дупето ми малко е наддало, днес ще се качвам на кантара :)
Вчера бях при моето АГ да погледнем дали НТ не е намаляла. Ми, не е, но пък за първи път се насладих на бебо откакто прилича на човече. Спеше, събудихме го, разгледахме всичко, много е сладък. Да, момченце е, не исках да зная първоначално, но той ни се надупи и така... Нищо чудно, че имам корем, то бебето е вече цели 12 см, направо не можах да повярвам! Онази доцентката нещо се е объркала - пъпната връв си отива точно в средата на плацентата.
Знам, че е неразумно още да се радвам, но имах нужда да видя малкото човече, а то има нужда от моята любов и сила. Сега ще мога да се зарадвам и аз на почивните дни - отиваме на вилата в Родопите и ще събирам слънце. Пожелавам ви слънце и усмивки и ви благодаря, че ви има!
*

    Shushi18

  • ***
  • 192
  • Луда стажант лекарка
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #377 -: Март 03, 2017, 11:51:42 am »
yollie ,и аз имам малко коремче от скоро ,но за успокоение се качих на кантара вторник и съм доволна,че въпреки нездравословната ми диета(храня се само с хляб,кремвирши и зеленчуци,като мъжа ми-никви манджо ), не съм качила кг все още. Вчера бях до болницата да си пусна пкк,че попринцип съм с анемия и искам да се следя и сестра ми,която е кардиолог ме викна при нея " да се запознаела с малката". Гледахме я малечка палечка на ехографа и мн се забавлявахме.:) хубави моменти :)

Весел празник на всички и хубав ден ви желая
Любовта е сила !

*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #378 -: Март 03, 2017, 19:02:56 pm »
Здравейте момичета,
Bebebshok радвам се за хубавата новина.
Yollie,  радвай се на бременността си всичко ще е наред.
Това, че си видяла  и си се наслаждавала на малкото човече е страхотно изживяване:)
Нашия батко постоянно ми дебне корема да усети движение някакво, а когато се върти и сложа ръката на мъжо на корема ,то се успокоява и не шава хахаха
Shushi 18  прекрасно е нали да си видиш пелечката:)
И ние днес се наслаждавахме на слънчицето почти цял ден , а детенце си беше с приятели и то на вън:)
Другите нещо се загубиха :))
Хубави  и слънчеви спокойни дни на всички
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #379 -: Март 04, 2017, 08:20:39 am »
Здравейте, момичета. Скоро не съм имала възможност да влизам, но ви чета. Дано всички сте добре и имате лека бременност и много усмихнати моменти.
Вчера бях за изследвания, биохимичен скрининг, урина и куп други, ще ги очаквам в понеделник и много се надявам всичко да е наред. Нухална гънка е точно 1.00. Гледахме бебчето, шаваше, риташе, страхотно чувство. Таткото се набираше на стола от вълнение.
В края на трети месец съм, все още съм 52 кг., малко отслабнах, но вече имам коремче и на работа ме оглеждат и ще трябва вече да кажа, взех си медицинско свидетелство.
Купих си вече два чифта дънки, понеже старите леко ми опъват на корема. Хормона на щитовидната ми падна още, 1.30 е вече, доктора ми коригира дозата по телефона и казва, че е нормално да падне още по - натам.

И малко запитване, ако се боядисвате. Ползвам къна на Eagle's, черна, но в нея има парафенилендиамин. Спрях я като забременях и минах на червена къна, а после индиго, но не става черно и общо взето положението е зле. Чудя се да се върна ли на къната? Косата ми е ужасно израснала и не знам дали има някакъв сериозен риск или от тази химия по - скоро аз съм застрашена от алергии?
Четох, че няма доказани случаи, че вреди, но при боядисване е добре да се изчака да мине поне 12 седмица. И все пак не искам да вредя на бебето и наистина не знам как да си вкарам косата в ред, да я оставя ли, но положението ще е доста грозно.

Много ще се радвам, ако имате информация.
« Последна редакция: Март 04, 2017, 08:25:27 am от maimunka00 »