0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Като начало - нова съм тук,  доста неориентирана към момента и вече стресирана.
Малко предистория: като дете  съм била оперирана  от перитонит, причинен от апендицит. Последните  3 години с приятеля ми (а отскоро и съпруг) не използваме предпазни средства, а от около 5-6 месеца сме решили категорично да правим опити за дете.   
Ето и самата история:
Преди около година, при чисто профилактичен преглед ми откриха течност "зад матката", тъй като не се знаеше какво е точно ме препратиха за второ мнение, второто мнение беше "сраствания от коремна операция-нищо притеснително, млада съм още за да се притеснявам за безплодие ", не повярвах съвсем на гинеколожката  и се започна ходене от лекар на лекар. След препоръка от лекарка се оказах в частната клиника на д-р Славчев - 160 лв . за преглед, единственото което ми каза - "не съм сигурен точно какво е и какво да бъде лечението, ще се консултирам с колеги от Майчин дом, елате следващия понеделник." Същото се повтори и следващия понеделник и по-следващия, накрая се отказах, но пък от него получих лист хартия с моите данни и оплаквания, а като диагноза беше записано - хидросалпингит. Минала седмица реших да отида на преглед в Медицински комплекс "д-р Щерев", на случаен принцип - д-р Александров. Показах му само снимки на течността, без да обяснявам кой какво ми е казал. Неговата диагноза - хидросалпингс на дясна тръба, в следствие на операцията, обясни ми да не се притеснявам и да пробвам да забременея по естествен път, ако не се получи - инвитро.
Вече сме категорични, че имаме нужда от помощ, но на къде да се насочим? Бихте ли ми препоръчали клиника/ лекар, на които мога да се доверя за отстраняването на хидросалпингса и ако преценят инвитро или друг метод. Ако може и някой да ми даде някаква насока, какво, как се случва, дали въобще нещо се поема от здравната каса (относно оперативни дейности и изследвания). Всякаква информация ще ми бъде от полза.
Благодаря ви предварително!
 
Здравей Rums,
Мнения за клиники ще чуеш много,винаги има доволни от определна клиника и съответно недоволни.Според мен правилно си се насочила към репрудоктивна клиника.Нямам представа дали д-р Александров е репрудоктивен специалист,но е добре да се обърнеш към такъв,не към обикновен гинеколог.
От личен опит съм била в Щерев и в Надежа.От къде съм по-доволна във всяко отношение -Надежда.
Но проблема там е чакане около 9-10 м. за първи преглед при репрудоктивен специалист.За обикновен гинеколог(ако искаш още едно мнение)може да си запишеш както се казва "от днес за утре".В сайта на Надежда има графа безплатно второ мнение(не съм го използвала но все пак погледни)
Относно д-р в Щерев съм била при Андреева,в Надежда при Цветков
И в двете клиники час от интервенциите се поемат от здравната каса.Ако говорим ценоразпис в Надежда е по-евтино във много отношение.
Относно самата процедура,която те очаква как точно става и др. въпроси тук има тема в която можеш да се консултираш със специалисти от репрудоктивна клиника
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49160.0

Искам да уточня,че не правя реклама на която и да е клиника изложеното по-горе е чисто от мой опит.Надявам се и другите момичета да се включат с други предложения
« Последна редакция: Юли 22, 2016, 17:32:11 pm от bebeshok0326 »
Bebeshok0326,
Страхотна си! Много благодаря за бързия и наистина полезен отговор.  Тъй като в последно време доста чета по форумите, като че ли тези 2 клиники са се наложили в тази област.  Колкото до д-р Александров, да- репродуктивен специалист е, но след толкова обиколки, не мога да се доверя лесно на някого, иска ми се да чуя и други препоръки.
Хубав и усмихнат петък! :)
Ако има още нещо ,с което мога да съм полезна съм насреща.Разбирам те много добре относно доверието към д-р,аз също съм обиколила доста д-ри ,но по друг повод,като при мен не е само в София.
Успех
*
Здравей Румс!
 Няма място за притеснение! Важното е, че сте взели правилното решение да потърсите помощ при репродуктивни специалисти.
Както казва Бебешок, мнения за репродуктивните клиники ще чуеш всякакви.
Аз нямам база за сравнение. В момента, в който решихме да запазим час за репродуктивен специалист, директно се насочихме към Щерев и д-р Андреева. Отидох на преглед с базови изследвания на хормони, съмнение за хидросалпингс на лява тръба и спермограма (поради това, че оставих ММ сам да се оправя със час за спермограмата, я направиха обикновена, а не разширена, но...това е друг въпрос).
Направих оперативна лапароскопия при Андреева, като идеята беше да се огледа и останалото. Преди операцията имахме пак разговор, в който дадох съгласие, ако дясната не става да се прекъсне или каквото е необходимо да се направи. Операцията мина добре. Резултата махната лява тръба и прекъсната дясна, поради силни нагъвания и много слаба пропускливост и избягване на риск от извънматочна бременност.
На първия преглед, когато Андреева потвърди хидросалпингса и нуждата от операция, ми каза, че мога да си я направя и в Бургас. Аз, обаче, бях и съм на мнение, че ако се налага АРТ, е най-добре да си си при един и същ специалист, който лично да е огледал и да се е запознал със ситуацията. (януари направихме икси+имси, резултата расте в коремчето).
С направление номер 7 за хоспитализация се заплаща около 1275лв. (по спомен от миналата година август, но можеш да провериш на сайта им) - избор на екип, болничен престой 2 дни, хистология и не се сещам друго.
Повечето изследвания за процедура по инвитро/ икси не ги покрива ЗК. За изследванията необходими преди операцията, обаче, личния ти лекар трябва да ти даде (май само за СПИН не ми даде).
Ако се наложи (дано да не се налага) да пристъпите към процедура по инвитро/икси, повечето клиники, ще ви подготвят пакета от документи, за да кандидатствате за финансиране от ФАР. В момента, за получаване на заповед от ФАР се чака около 11 месеца (от подаването на документите, до получаването на заповед). За самофинансиране ще са ви необходими, много условно казано, защото всеки казус изисква специфични изследвания и медикаменти и манипулации, но грубо около 5000-6000лв.  ФАР не поема финансирането на предварителните изследвания.

Един съвет: заедно с твоите прегледи, направете разширена спермограма (по Крюгер) в специализирана клиника (не, в някоя лаборатория), за да изключите проблема, а ако има нещо, заедно да се лекувате, а не да губите време като се изчаквате.

Не се сещам, какво друго да допълня.
Не се притеснявай да питаш. Момичетата тук, за съжаление или за радост, имат много богат опит и помагат с много информация, съвети и емоционална подкрепа.

Пожелавам ти успех!


 :) Rums, д-р александров е репродуктивен специалист. много добър диагностик и оператор!
преглеждал ме е, но основно не съм негова пациентка. ако те притеснява, че е мъж има много жени в щерев, които са страхотни специалисти. :P пожелавам ти да забременееш по естествен път, и да не се налага да ползваш арт техники. не губете време, направете план. д-р александров е хладнокръвен, има малко заядлив характер  :lol:, но е сериозен лекар.

Здравей Румс!
 Няма място за притеснение! Важното е, че сте взели правилното решение да потърсите помощ при репродуктивни специалисти.

Един съвет: заедно с твоите прегледи, направете разширена спермограма (по Крюгер) в специализирана клиника (не, в някоя лаборатория), за да изключите проблема, а ако има нещо, заедно да се лекувате, а не да губите време като се изчаквате.

това е право в десетката - специалисти на ниво, и да видите мъжката страна, че ние така загубихме 2 години

rosss  :P леко раждане, доносено и здраво бебенце ти желая

Rosss, информацията, която ми даде е страшно полезна! Мисля, че вече е време да предприема мерки! Честито за бебчето, много се радвам и леко износване, раждане и безпроблемно отглеждане.

Mecinka - ооо знам, вече се "сблъсках" с характера на -д-р Александров и подигравките му, че не знам каква е "течността" в корема ми  :lol: . Изглежда добър специалист.  В крайна сметка съм решила да действам на лотариен принцип - който лекар е свободен в подходящо за нас време - той да бъде.
Успех на всички с начинанията!
*
Мечинка, Румс, благодаря за пожеланията!

Румс, и аз ти пожелавам да не се налага да опираш до АРТ, а скоро скоро да се похвалиш с  :bfp:


*
Здравей, Румс.
Включвам се в темата ти късно, надявам се да прочетеш отговора ми.

Аз също съм оперирана от спукан апендицит и перитонит. За съжаление вървиш по моя път. Губене на време при неподходящи лекари...

Съветът ми към теб е да не стъпваш при лекар, който ти твърди, че с хидросалпинкс можеш да забременееш. Има много изписано по темата. Хидросалпинксът е токсична течност за ембрионите и не можеш да забременееш при наличието му. Отделно след прекараните операции и вследствие на инфекциите в коремната кухина, както и срастванията, не се знае какви още поражения има. За пореден път чета как д-р Александров от клиника Щерев препоръчва ин витро и/или естествено забременяване на жена с хидросалпинкс....

Ще разкажа накратко при мен. След съмнение от ехографски преглед за хидросалпинкс, ми бе назначена цветна снимка и лапароскопия. С цветната снимка се потвърди наличието на хидросалпинкс в лява тръба. Резултат от лапароскопията - отстранена лява тръба и част от дясна. Махнати сраствания около яйчниците. По думите на лекаря, който ме оперира, положението е било доста трагично. Посъветва ме директно да пристъпя към ин витро и да не храня илюзии за естествено забременяване. Тогава пристъпих към първия си ин витро опит.

И последно да те предупредя. Малко са лекарите, които ще се съгласят да правят лапароскопия на такъв корем като твоя и моя ( заради срастванията от коремните операции), поне преди няколко години, когато беше моята операция, никой не искаше да се занимава с моя проблемен корем. За лапароскопия препоръчвам д-р Николай Попов. От няколко години работи в ин витро отделението на Вита, до преди това работеше в Шейново. Не е казано, че при него трябва да правиш ин витро, препоръчвам го като добър оператор.

И на финал. Няма да се отчайваш и плашиш. Пътят до детето понякога е дълъг и нелесен, важното е, че всичко се забравя, когато гушнеш детето си. Пожелавам ти успех! Ако имаш въпроси - с радост ще отговоря.
« Последна редакция: Август 17, 2016, 07:37:33 am от Мецани »
Абсолютно съм съгласна с Мецани за забременяването и хидросалпинга...и моята лапароскопия я прави д-р Ники Попов :) страхотен е, а като не ти се чака за Надежда може и при д-р Владимиров да отидеш..успех от мен
Re: Клиника/лекар за лечение на хидросалпингс и безплодие.
« Отговор #10 -: Септември 14, 2016, 17:13:16 pm »
Здравей, Мецани.
Аз също отговарям доста късно, но все не намирах време да вляза тук. Относно д-р Александров -  още при първото ми посещение ми беше казал да опитам по естествен път и ако не се получи, и съм готова да предприема мерки,  да се насоча към лапароскопия и инвитро. Сега забелязах, че не съм се изразила достатъчно ясно в началото, но пък  тогава и идея си нямах какво ми е обяснявал.  При повторно посещение му казах, че искам да "действаме" по въпроса с хидросалпингса, задейства нещата направо светкавично, посещението беше в четвъртък, идния вторник вече бях оперирана от д-р Магунска. Резултата от лапароскопията - махната дясна тръба, лявата е непроходима, но не е премахната, тъй като няма видими сраствания и опасения за влошаване. Относно условията в болницата и отношението на персонала - перфектни! Честно да си кажа, въобще не се чувствах като в болница - всички бяха млади, приветливи, беше почти удоволствие престоя ми там, а и белези вече почти няма.  По -  малко от месец след операцията (чакахме цикъл за изследванията) документите вече са ми подадени във фонда.  Решихме да изчакаме одобрение за финансиране от фонда, тъй като на този етап  е безсмислено  да хвърлим 5000 - 6000 лв, все пак ни предстои закупуване на дом и всички други разходи около младо семейство.  Преди около месец и нещо попълних и формуляр за записване на час в клиника Надежда, тъй като прочетох доста добри отзиви за нея, а и инвитрото там е било около 2000 лв  (според това, което съм чела в интернет), сума, която можем да си позволим,  но все още не са ми върнали обаждане за възможен час. Та сега чакаме, ако ни одобрят първо от фонда- в Щерев сме, ако първо се задействат нещата в клиника Надежда и цените се окажат актуални- там сме. Половината път, надявам се, вече е изминат.
 Много благодаря на всички за отговорите, съветите и т.н, не съм сигурна дали щях да се престраша, ако не бяхте вие, а и цялата информация в сайта.
Успех на всички в начинанията им!

ПС: А с теб Мецани какво се случи? Успешен ли беше инвитро опита?