0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #20 -: Октомври 24, 2018, 05:22:58 am »
Ами за жалост разширената потвърди обикновената.. резултатът е 0 сперматозоиди,няма бързи,бавни,неподвижни...ама никакви 8O...Въздържание 3 дни,обем 2.10,втечняване :нормално,ph 8.00, клетъчни елементи: множество, агрегация : липсва, аглутинация: 1А, Кръгли клетки :0,67 . Заключение: Азооспермия ;Препоръки:тест за наличие на левкоцити.  Още другата седмица отиваме при андролог,надявам се нещата да са поправими, защото ми се струва, че сме в някакъв филм. А вие дами, какво мислите?
*
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #21 -: Октомври 29, 2018, 08:55:31 am »
Не се вкарвай във филми, а действайте. Най-напред при читав андролог, за да прецени от къде идва проблема и какво може да се направи. Можете да пуснете изследвания за Микроделеции на  Y хромозомата и Кариотип, за да не губите време. Това са генетични изследвания за мъжа ти, които и без това ще му пуснат при този резултат, а те насочват и доктора. Желая ви успех!
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #22 -: Декември 15, 2018, 16:50:46 pm »
Здравейте. Въпреки забраната на моята генеколожка да се ровя в интернет, си обещах, че ще опиша какво се случи след потвърждението на Азооспермията и какви мерки взехме, за да могат и други отчаяни двойки да извлекат полезна информация от всеки пост. Веднага след 2рата спермограма запазих час при Милен Кацаров. След 7минутен преглед установи,че всичко е наред, единствено тестисите на моя мъж са една идея по - малки от нормалните. Назначи хормонални иЗследвания,които бяха в норма. Очаквах да назначи и други изследвания,но той каза направо биопсия. Тъй като върша всичко паралелно с моята генеколожка, тя каза,че биопсията се прави в краен случай,тоест,ако всички изследвания са наред. Посъветва ме да пуснем изследвания за трансмисивни инфекции и ето ти на.... хламидия. Още на следващия ден започнахме лечение с 2 вида антибиотици и двамата. През това време предписа на мъжа ми да пие Полукс форте, което е доста скъпичко,но съдържа всички нужни витамини за мъжа и за подобряване на спермогенезата като цяло. След 2 месеца ни чака ново изследване за хламидии, а след 3 месеца нова спермограма. Надявам се гадната хламидия да не е причинила запушвания,както при него така и при мен. Благодаря, ще пиша как вървят нещата при нас, късмет и здраве на всички ни! 🍀
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #23 -: Февруари 24, 2019, 20:21:09 pm »
Здравейте, имаме 2 деца, и след като доста дълго време  работихме за трето - изненада, спермограмата показа диагноза азооспермия. Слава богу , след 3 месечно лечение на уреаплазма, спермограмата се подобри значително. Явно бактерията е била стара и е нанесла големи щети. Сега се надявам на 2те чертички в скоро време. Желая успех на всички.
Изследване, проведено от естонски и британски изследователи, открива структурен вариант в Y-хромозомата, който предразполага мъжете, които я носят, да са безплодни.

 Изследователският екип, ръководен от д-р Марис Лаан, професор по човешка генетика в университета в Тарту в Естония и д-р Крис Тайлър-Смит, бивш ръководител на група в Института Wellcome Sanger, установи  че мъжете, носещи неоткритата по-рано инверсионна мутация, са почти 9 пъти по-склонни да имат много ниско производство на сперма, отколкото не-носители.

 „Възможността да се идентифицира генетичната причина за тези мъже с увредено производство на сперматозоиди ще им помогне да им поставим диагноза и достъп до подкрепата, която това носи“, казва Лаан.

 „Докато преди беше известно, че някои делеции на Y хромозомата пречат на производството на сперматозоиди, разбирането на това ниво на детайлност е важно за управлението на проблемите на фертилитета при мъжете и в този случай възможностите за раждане на деца в началото на живота или запазване на сперматозоидите за по-късно  може да се обсъди използването. "

 Около 5% до 10% от всички мъже са безплодни, но изненадващо малко се знае за генетични фактори, които могат да допринесат за лошо или липсващо производство на сперматозоиди.  Причината за безплодието на около 60% от тези мъже остава неизвестна.

 За да проучат допълнително генетиката на този често срещан проблем, изследователите извършиха задълбочено изследване на Y хромозомите на 2324 естонски мъже.  От тях 1190 са имали някакво ниво на неуспех в производството на сперма, вариращо от леко до тежко.  Останалите 1134 мъже в групата служат като плодороден контрол.

 В предишни проучвания е установено, че мъжете с делеции в зоните AZFa, AZFb и AZFc на Y хромозомата са по-склонни да имат сперматозоидна недостатъчност, отколкото мъжете, които нямат.  Около 80% от тези заличавания попадат в AZFc региона.

 Различните Y хромозоми имат различни линии в зависимост от това откъде произхождат мъжките предци на въпросния мъж.  Специфичен Y род, R1a1-M458, е славянски по произход и присъства при повече от 20% от европейските мъже.

 Резултатите от това проучване, които са публикувани в списанието eLife, показват, че неоткрита досега генетична инверсия (r2 / r3) от приблизително 1,6 MB в R1a1-M458 Y линия силно дестабилизира AZFc региона и го прави много по-уязвим за делеции  които могат да повлияят на плодовитостта.

 Като цяло, 13 мъже в цялата група имат инверсия r2 / r3 плюс делеции в AZFc секцията на своите Y хромозоми.  Забележително е, че въпреки че тази инверсия увеличава риска от сперматозоидна недостатъчност 8,6 пъти, трима от 13-те мъже имат относително нормални нива на сперматозоиди и са в референтната група.  Всички те бяха млади, на възраст 18-23 години, което може да е значително, но броят им е твърде малък, за да бъде сигурен.

 „Най-голямата изненада е, че подтипът Y хромозома с толкова вредно въздействие върху плодовитостта изобщо присъства в популацията.  Защо не е изчезнал, ако е толкова вреден?  Може би едва наскоро е започнало да има този ефект върху плодовитостта, тъй като броят на сперматозоидите е намалял поради екологични причини през последните няколко десетилетия и е довел до пагубна комбинация от генетика и околна среда? "  казва Тайлър-Смит.
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #25 -: Декември 02, 2021, 10:24:05 am »
Здравейте,
Проблема е азооспермия при нас. От две години почти се лутаме насам-натам по изследвания и така нататък, знаете много добре как се започва. Всичко става доста бавно, но най-лошото, че няма човек тоест доктор който да се осмели да предложи лечение (не биопсия), а лечение евентуално, както и да изследва проблема и да потърси причината за него. Да, наясно съм, че биопсия е крайния и най-лесния вариант. Но с моя проблем - матурационен арест според мен ще бъде загуба на време и финанси. Сега по същество, в нашия случай има арест на сперматогенезата, в еякулата има само сперматогония и нищо повече от това. Инхибин Б беше последно преди година 250, а FSH и LH дори в момента не са повече от 2 макс 2.50 забравих мерките какви бяха, но сме близо до долните граници на нормата при всички хормони включително тестостерон на долна граница. Генетични причини няма - изследвани са всички налични. Сериозни заболявания няма освен инсулинова резистентност, но може би я преодолях защто съм с 12 кг по-лек, вече в норма 173/73 кг. И така, няой има ли предположения какво може да се опита освен биопсия? Вече правихме пункция и не намериха сперматозоиди, но не сме правили хистопатология. То е явно, че има клетки предшественици тоест ясен е ареста без биопсия. Благодаря предварително! Ще се радвам да обсъдим, виждам, че има и хора с опит в ареста на сперматогенезата надявам се да се включат.