0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Рубеола IgG & Варицела IgG
« -: Февруари 03, 2016, 18:23:03 pm »
Така...
Пуснах си изследвания за анти-тела за Рубеола и Варицела. Имам чести контакти с дете в яслена група, в която в момента са под карантина за Варицела. Аз нямах спомен дали и какво съм боледувала, майка ми също не можа много да ми помогне, а здравни картони и имунизационни паспорти отдавна са загубени с прехвърлянията между личните лекари.
Та, преди малко ми излязоха резултатите:

Рубеола IgG (Rubella)   11.90 IU/ml   < 9 отр.; 9 - 11 граничен; > 11 пол.
Варицела зостер IgG (Varicela zoster)   18.31 mlU/ml  < 135 отр.; 135 - 165 граничен; > 165 пол.

Според мен са си абсолютно отрицателни (макар този за Рубеола да е граничен), което май никак не е добре. Ще трябва да говоря с Док за евентуална ваксина. А нали уж в детска възраст трябва да са ни слагали такава?
Питанката ми е: Има ли някакъв период, преди евентуално забременяване или процедура, в който трябва да се сложи ваксината (ако реша да я сложа)? В смисъл, ако я сложа сега, трябва ли да се изчака някакъв минимален период и колко е той?
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2016, 22:43:56 pm »
Здравей,
И мен ме терзаят въпроси за варицелата главно.

От това което изчетох, ваксината която на мен са ми били е само за морбили. През 1992 се започва да се бие тривалентна (ако не бъркам термина) морбили-паротит-рубеола. От 92-ра започва селективно да се бие новата вакасина на девойки на 12 годишна възраст. Аз съм 80-ти набор и при мен IgG  за рубеола е отрицателен или не съм била селектирана през 92-ра или е защото учех с 79-ти набор :) Не знам на колко си години, но 11,9 е по-скоро положителен и може би си за реимунизация. Ваксината за рубеола се поставя след 12 месеца, после следва реимунизация на 12 години,а след 25 годишна възраст е по желание.

Относно периода: варицелата има инкубационен период до 21 дни. Така че, ще е хубаво според мен да пропуснеш 1 цикъл, но не съм попадала на такава информация. Дано някой запознат да се включи.

А аз се питам, ако имам положителен резултат за IgG за варицела и имам контакт със заразен, мога ли да се разболея от херпес зостер и това ще е фатално ли за плода, предвид, че съм 4-5 г.с.?



*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2016, 23:22:41 pm »
rosss, аз съм 84-ти набор. Идея нямам дали ми е слагана някаква ваксина. По-скоро си мисля, че са ме пропуснали, като се има предвид, че паротита (т.е. заушката) съм преболедувала в училищна възраст. Ако са ми слагали ваксина за рубеола или пък съм преболедувала (защото имам един бегъл спомен, който майка ми споделя), тогава не знам как толкова са паднали тези анти-тела. Казвали са ми, че рубеолата може и да рецидивира, т.е. да повтори (особено, ако говорим за имунитет от ваксина, а не от заразяване), но съм по-склонна да си мисля, че не съм имала досег с нея. Стойност 11,9 за мен е по-близка до граничната, така че я приемам за отрицателна.
За варицелата сякаш не се плаша толкова. От нея знам, че не съм боледувала, но пък тя е и по-безопасната от двете, така че все някак ще я преглътна (дано ми се размине в тоя живот среща от близък вид). Карантината в яслата е до 15.02 - аз до тогава съм ок откъм планове, но ми се иска да се застраховам за по-нататък, особено с тая рубеола.
Ще гледам утре да се чуя с Док и да поразпитам, но ако някой е бил в подобно положение, ще се радвам да сподели.

ПП: Честито за Точката. Знам, че се притесняваш, но вярвам, че всичко ще бъде наред :)
« Последна редакция: Февруари 03, 2016, 23:25:22 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2016, 23:46:11 pm »
Благодаря ти!
Наистина добре си се ориентирала да питаш док, но не забравяй да питаш и за варицелата, че не е много безопасна за плода, взависимост от г.с., в която се разболее майката.
Пожелавам ти успех в бебеправенето и да не се срещаш с рубеоли, варицели и всякакви подобни!


*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2016, 23:50:42 pm »
Рубеолата е опасна за бременни. Варицелата като цяло не е.
За рубеола има ваксина и се препоръчва на жени, желаещи да забременеят.
За варицелата не се продава в България ваксина. Не е разрешена в страната изобщо, не се продава по аптеките.

Злати, струва ми се, че си ваксинирана. Няма ли кой да ти разтълкува резултата?
В София ли си? Аз си пусках изследвания в Центъра по заразни и паразитни болести и там си има специалисти, които ги тълкуват.

*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #5 -: Февруари 04, 2016, 17:16:01 pm »
Блу, в София съм. Сама си пуснах изследванията, а за резултатите не съм се обръщала към никой конкретно. Днес звънях в РЗИ-София, където ми правиха ваксините за Хепатит Б преди време. От там получих много необнадеждаващ и незадоволителен отговор. Казаха ми, че в България се предлага само тривалентната ваксина, за която споменава rosss по-горе, но тя била предназначена и се слагала само на деца според схемата в имунизационния паспорт (мисля казаха на 1 год и 6 мес и после на 12 год). Не можело да си я закупя от никъде, дори и да искам, пък и съм била във възраст, в която не било характерно да се слага такава ваксина 8O. Питам аз (игнорирайки кандидат-майките без имунитет), ако все пак на едно дете, на което му е правена ваксина на 12 год, му падне титъра след години (защото това е много вероятно) какво се прави и отсреща нищо, само глупости ми наговориха. Можело съм да питам Док в клиниката и ако сметне за наложително да ми се постави тази ваксина, трябвало да издаде бележка, с която аз да отида в РЗИ и там тяхната шефка да разреши да ми я сложат, но то реално се взимало от тези, отпуснати за децата 8O. Питам аз, ако евентуално се постави прословутата ваксина, има ли период, в който трябва да се пазя от забременяване. Казаха ми, че поне месец, за предпочитане даже два никакви опити. В листовката на Priоrix, която намерих, пише че са препоръчителни 3 месеца. Аз май нямам толкова време...Пфууу
Утре мисля да звънна или да отида до НЦЗПБ, както ме съветваш, за да видя за какво, аджеба, иде реч. Става въпрос за сградата на Янко Сакъзов или? Ако там повторя изследването, помниш ли кога излиза резултатът и веднага ли има кой да го разчете?

ПП: Както писах по-горе, не знам дали някога съм ваксинирана. Аз затова си и пуснах изследванията за титрите. Заушка обаче със сигурност съм карала в училищна възраст (това не се забравя). Ако е имало ваксина и тя е била 3-валентна, както се твърди, тогава съм наистина по-склонна да смятам, че са ме пропуснали.
« Последна редакция: Февруари 04, 2016, 17:57:40 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #6 -: Февруари 04, 2016, 19:12:46 pm »
Златето, пращам ти един линк, ще ти е интересно да погледнеш "препоръчителните".
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

Защо 3 месеца да са много, ако с ваксините ще бъдеш спокойна?!
Аз въобще не се бях замисляла за тези проблеми, а сега ще се надявам да не ми се случва, че нямам имунитет за рубеолата.
А пък моите лекари явно са в чужбина и не ми вдигат телефона и незнам да искам ли болничен, за да не се виждам с колежката ми, която е в контакт с болен от варицела?! За варицелата имам имунитет, но пък мога ли да отключа херпес зостер?! Сложно е....  8O


*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #7 -: Февруари 04, 2016, 19:41:32 pm »
rosss, на мен тия задължителни и препоръчителни са ми ясни (покрай малката ми племенница ми се наложи да се информирам), но едно е нещо "на книга", съвсем друго как се случва наяве (тук). Малката все още няма сложена една от многовалентните ваксини (реваксинация го водят), която трябваше да направят след като навърши година и четири месеца, а тя вече е на 2 год навършени. Нямат наличности и това е. За абсурди не искам да си говорим, едва ли не се сблъскваш с тях всеки ден.
Относно трите месеца , не ми се навлиза в подробности. Просто положението ни е такова, че и минутата ако можехме, щяхме да гоним. Ще поразпитам още малко и ще реша/решим как да процедираме. Разбира се, че ще съм по-спокойна, ако знам, че съм игнорирала такъв риск, но пък нали се сещаш, че не всяка жена, която е забременяла или е започнала опити за бебче, е била наясно със статуса си относно обсъжданата тема. Може пък аз да не съм достатъчно информирана, интересуваща се, начетена...не знам.

Относно твоите притеснения, не мога да се изкажа, защото не съм много наясно. Но някак нелогично ми се струва, ако имаш имунитет за варицела да хванеш херпес зостер. Откъде да го хванеш, като той уж е усложнение на варицелата, а ти там си защитена? Ама, знам ли, пак казвам, не се имам за компетентна. Както блу казва, а и както аз съм чувала, тя е по-малко опасна, практически няма какво да се случи на теб и бебчо. Някъде бях чела, че едва 1-2% е вероятността за някакво усложнение и то в малките седмици на бременността. За рубеолата стискам палци да не ти се изпречва на пътя оставащите ти бременни месеци.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2016, 19:42:05 pm »
Между процедурите се разболях от варицела. Всеобща изненада за всички, защото дори майка ми си мислеше, че съм я карала като малка. Тогава и не контактувах с деца, идея си нямам откъде я пипнах. Толкова се изненадах, че чак не вярвах на доктора и ходих до Националния център за заразни и паразитни болести за кръвен тест. Злати, в Банишора до затвора е, на Столетов 44, там е отделът по вирусология. Естествено си пуснах и рубеола. Рубеолата беше добре - мисля IgG около 50 (ще проверя за всеки случай), т.е. имам си имунитет, после проверих и в имунизационния си паспорт, имам ваксина. Варицелата се доказа - IgM положителен (текущата болест) и IgG отрицателно.

Злати, най-добре направи пак изследване в Националния център за заразни и паразитни болести. Другите лаборатории не са надеждни. Бяха отзивчиви и в коментара за изследванията.




   La vita è bella
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2016, 19:58:13 pm »
Руми, благодаря за включването. Ориентирах се за мястото. Аз мисля още утре да се опитам да свърша тази работа. Там на място се прави изследването, нали? Имаш ли спомен колко се чака за резултатите и интерпретирането им?
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #10 -: Февруари 04, 2016, 20:11:14 pm »
Златето, права си за абсурдите къде ли не. И все пак, кой е в грешка министерството или риз!?

Относно времето - Извинявай! Ако аз можех да чакам, щях да си чакам фонда, а не да самофинансирам. Изказах се без да мисля много, много.

От това което изчетох: След като си изкарал варицела, вирусът на херпес зостер остава латентен в тялото ти и при спад в имунитета или при повторно заразяване с варицела не се появява варицелата, а се отключва херпес зостер. Херпес зостера не е опасен за плода, но предвид, че се проявява с изключително силни болки, а аз имам мисед преди години, ме е страх....

Пожелавам ти да се наредят нещата по най-добрия за теб начин!


*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #11 -: Февруари 04, 2016, 20:18:22 pm »
Благодаря, rosss. Стискам палчета и за теб.

Кой крив, кой прав, стане ли въпрос за институции и държавни работи, не ми се рови. Факт, че всеки си прави и говори каквото иска. По-важното е ние да си преследваме интересите и да намираме начин да успяваме.

Това за варицелата не го знаех. Дано нищо подобно не се случва на практика.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #12 -: Февруари 04, 2016, 21:51:27 pm »
Както блу казва, а и както аз съм чувала, тя е по-малко опасна, практически няма какво да се случи на теб и бебчо. Някъде бях чела, че едва 1-2% е вероятността за някакво усложнение и то в малките седмици на бременността.

Малко ме изненадаха тези коментари, затова сверих пак информацията от надежден източник - американската агенция Centers for Disease Control and Prevention. Точно толкова е рискът, 1-2%, за сериозни дефекти у ембриона, ако бременната се разболее от варицела в първия или рано във втория триместът. Оказва се по-голям рискът за бременната, а не за бебето: 40% от инфектираните с варицела бременни жени развиват пневмония.

Моя приятелка тук в Щатите питаше като теб. Лекарите й в репродуктивна клиника наредиха да се ваксинира и да чака 3 месеца. Друга приятелка не успя да се ваксинира, роди едно, а после и второ бебе без проблеми, но трепери доста по време и на двете бременности.
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #13 -: Февруари 04, 2016, 22:40:14 pm »
цигу, за мен срокът от 3 месеца ми се струва прекалено дълъг (за моята си ситуация, разбира се) и всъщност там са ми притесненията. Самата ваксина, като такава, не ме плаши. В огромна дилема съм. Реално всичко е 50/50. Още не съм говорила и с Док в клиниката, така че не знам и там какво ще срещна като страна по въпроса. Предполагам, че ще предпочете да се застраховаме, но да видим.

Много се радвам за твоите приятелки. Да са им здрави и щастливи дечицата. В най-лошия случай, ще треперя и аз и ще се моля да не се случва и на мен.
« Последна редакция: Февруари 04, 2016, 22:47:54 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #14 -: Февруари 05, 2016, 15:03:06 pm »
Ех, аман от тъпотии! Ами, че на мен ми сложиха Приорикс миналата година, защото живеем до квартала на интелектуалците, някои от които са и анти-ваксъри, та беше избухнала епидемия.
За хепатит не съм ваксинирана като дете, предполагам, че на моята възраст никой не е (набор 79 съм). И си направих като възрастна - две дози през 2013 г. и една през 2015 г.
В семейството ще имаме бебе (не аз, да подчертая) и ни предупредиха, че е добре да си прегледаме с мъжа ми ваксините дали са ни актуални. Иначе може да заразим бебето с нещо, срещу което още не е ваксинирано. Аз имам тетанус, полиомиелит и дифтерит, валидни до 2017 г. (в България се опасявам, че последната ни ваксина е правена, като сме били на 17 г. и след това почти никой личен лекар не следи за реваксинации), но нямам за магарешка кашлица. На мъжа ми всичко му е изтекло, а като аз съм била бременна, никой лекар не ми е обърнал внимание. Ще прегледам още веднъж препоръките на местния институт за ваксинации, на СЗО и ще обсъдим с лекаря кога и как ще слагаме това, което липсва, ако е нужно.

Злати, ваксината срещу рубеола е много важна. Не я пропускай! Знам, че ти се струват много 3 месеца, но рискът за бебето, ако се разболееш, е твърде висок. На Запад препоръчват на желаещи да забременеят да се ваксинират първо. Някога не знам каква е била ваксината. Но е факт, че ми излезе на изследванията, че имам имунитет. Иначе и аз нямам имунизационен паспорт от детските си години. Чак на 27 г. ми направиха, когато се бях пребила с колело и тогава ме реваксинираха срещу тетанус. Беше комбинирана с другите две.

Благодаря на цигу за информацията и се извинявам, че съм ви подвела, момичета. Не съм знаела, че за бременната рискът е висок. Но в крайна сметка, в България няма ваксина за варицела, така че не виждам какво можете да направите.

Подкрепям Руми за Центъра за заразни болести. И аз съм си пускала там доста изследвания. Винаги след това са ми ги разяснявали. Имат два филиала - едните са на "Янко Сакъзов", другите са в "Банишора". Зависи какво ще изследва човек.

Да добавя, че живея извън България от 10 г., така че всичките допълнителни ваксинации съм си ги правила тук.

*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #15 -: Февруари 05, 2016, 15:21:25 pm »
Блу, за рубеола в България всички я имаме ваксината, И твоят набор и моя и след нас... На мен също ми излязоха антитела, когато пусках изследвания преди да забременея. Има все пак процент хора, които не изграждат имунитет, ни след ваксиниране, ни след преболедуване. Имаме си майка, която е баш такъв случай за рубеолата. Но и аз съм на мнение, че ако някой има отговори по случая - ще е Центъра по зарани болести. Иначе, в мед. ни картони, които са ни водили от деца - пише всичко, вкл. от какво сме боледували, за ваксините - не помня дали го пише. Моя картон е при сегашната ми ЛЛ т.е. има как да се направи справка за едно-друго при нужда.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #16 -: Февруари 05, 2016, 15:22:17 pm »
Моят е изгубен след прехвърляне от училищата.  :(

*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #17 -: Февруари 05, 2016, 15:33:43 pm »
Блу, дано да успеете да намерите разрешение на ситуацията, в която сте се оказали. То, ако трябва за всичко да си правите сега ваксини/реимунизации... леле-мале :?

Ние с ММ си правихме ваксините за Хепатит Б в края на миналата година (октомври май ни беше последната доза). При нас и работата ни е рискова, относно заразяване с вируса. Слагахме ги по ускорената схема за месец, а не както е другата за 6 месеца или повече. След година време от последната доза, трябва да ходим за още един прием, за да затвърдим защитата, така ни обясниха :)

Аз днес ходих да пусна отново изследвания. Този път в Центъра за заразни болести, както ме посъветвахте. Изумена съм! Не очаквах на подобно място да срещна толкова отзивчив човек. Доста си поговорихме с дамата, която ми взе кръв. Даде ми телефон, на който за звънна в понеделник, за да разбера кога ще са ми готови резултатите, за да не се разкарвам излишно. Сподели, че въпреки, че от много години в България децата вече се ваксинират с въпросната 3-валентна ваксина, е имало "дупка" от няколко години (4 или 5 май каза), когато това не е правено (някакъв проблем с ваксината, но не разбрах с качеството или с вноса). Изказа се за вероятността да попадам в това число неваксинирани, понеже нейната дъщеря била на 35 год и също няма правена въпросната ваксина. Сподели още, че при подобни ваксини (с няколко валенции) съществува вероятността да образуваш анти-тела за някое от заболяванията, а за друго - не 8O
Та, сега ще чакам. След като науча окончателния резултат, ще звънна на Док да обсъдим.

Джей, и при мен, както при Блу, всичко е изгубено с прехвърлянията. Опитах се да стигна донякъде, но безуспешно.

Още веднъж благодаря за споделеното и насоките. Много ми помагате.

"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #18 -: Февруари 05, 2016, 15:43:06 pm »
Zlateto ♡, нямах идея, че е имало "дупка" в имунизациите с тази ваксина. Възможно е значи да я нямаш, щом така казват специалистите. За картона - ясно ми е. Той моя го има май, понеже майка ми стръвно го е пазила и изисквала оттук и там през годините. Рубеолата е опасна за плода, ако баш тогава се накачиш с нея. Откровено казано е толкова опасна, че просто препоръчват аборт, понеже докарва толкова тежки малформации на плода, че често са несъвместими и с живота. Моя близка го преживя това с втората си бременност, наложи се да я прекъсне и то вече в късни седмици. Та, ако нямаш антитела за рубеола - слагай ваксина да ти е мирна главата. Три месеца нищо не са, пред потенциалните рискове и драмата която ще преживееш, ако ти се случи такова нещо. Да, статистически не е особено голям риска, ама нали знаеш...докато не се окажеш ти лично в онзи "пренебрежимо малък процент".  :? Та... "вържи си гащите" и успех с всичко нататък!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Рубеола IgG & Варицела IgG
« Отговор #19 -: Февруари 05, 2016, 21:34:47 pm »
Злате, не е чак толкова зле положението, защото вече има тройна ваксина за това, което му липсва на мъжа ми, а за мен също ще е само едно боцване, но няма да е поливалентна. Децата са ваксинирани срещу всичко (освен срещу грип).
Иначе варицела съм карала като дете. Моите са с ваксина, но също съм чувала, че можело да я изкарат много леко. А може и да не се заразят изобщо.

http://www.who.int/immunization/policy/Immunization_routine_table1.pdf?ua=1

И на немски от Роберт Кох институт, ако на някого му върши работа:
http://www.rki.de/DE/Content/Kommissionen/STIKO/Empfehlungen/Aktuelles/Impfkalender.pdf?__blob=publicationFile
« Последна редакция: Февруари 05, 2016, 21:42:09 pm от blue_sky »