0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #900 -: Май 21, 2016, 10:38:00 am »
Forest rain, по принцип е нормално вече да се подуваш, ама зависи къде...и да следиш кръвното!
Предната неделя, като реших да пера и гладя всички бебешки дрешки бая се изплаших, даже ходих спешно до болницата.
Краката ми станаха като тухли четворки, не можех пръстите да движа (ама само стъпалата и до глезена). Ако подуването е по-нагоре и по лицето, тогава вече е опасно! Измериха ми кръвното - 120/80 - като на космонавт :) и ме изпратиха по живо, по здраво в къщи :)
Оказа се, че съм се натоварила повече и затова...Но ако за теб това кръвно е високо, непременно коментирай с док! Веднага, не отлагай!

Иначе, ако подуването е само в краката е неизбежно - от тежестта  на матката,  която притиска главната вена (вена кава) и кръвта не може да циркулира нормално + хормоналните промени в кръвта + натрупването на натрий в организма, който пречи на нормалното обезводняване на тялото. Затова и солта в последния триместър е противопоказна! Първите няколко дена след раждането би трябвало да има по-обилно потене и пишкане, именно за да се изхвърлят натрупаните течности.

Mirracles, и аз да те успокоя, имах зацапване в 9-10 седмица, точно след като чухме сърчицето. Увеличиха ми утрогестана и лежах 3 дена и всичко се оправи, повече не съм имала такъв проблем  :) Мисля, че на нашите години имаме нужда от допълнителен прием на прогестерон и затова....Пиех и дуфастон почти до 13-14 г.с. Имай пред вид, че и двете увеличават апетита, поне на мен така ми действаха :) и въпреки, че имах непрекъснато гадене, доста си похапвах, и качих много кг още в началото :)

По въпроса за чистенето преди раждането, хич нямам намерение да се трепя или да карам някой от роднините да чисти (въпреки, че много ме блазни мисълта да накарам свекито) това в кръга на шегата, моята е свестен човек :)
Викам фирма  и точка по въпроса - мият прозорците, банята, всичко! И готово! Понякога даже има ваучери с намаление в гработо или други сайтове за такива фирми.

Ох, момичета, колкото по-малко остава, толкова повече нямам търпение :) Ако всичко върви ок, остават  18 дена до плановото секцио, на мен ми се струват 18 месеца :)
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #901 -: Май 21, 2016, 11:32:35 am »
Viilia,

Благодаря за подкрепата! За щастие днес не ми се е появявало цапане. Лежа си и постоянствам с но шпа и Утрогестана. То и лежането не лесно се оказа, независимо че сменям позите, доста ме боли кръста.

Аз пък в момента нямам грам апетит. Гади ми се и хич не ми е до ядене, но гледам да хапвам редовно по малко.

Теб вече те тресе предстартовата треска, но не се претоварвай с приготовления! Стискам ти палци за едно леко раждане и прекрасна среща с малкото човече. Момче или момиче очаквате?
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #902 -: Май 21, 2016, 11:52:42 am »
Mirracles, тема на бременните 97 е мъжка :)
Има две девойки зя цвят (поне аз за толкова се сещам) - Нани и забравих коя беше другата, момичета, помагайте :)
Та, чакаме младеж....:) живот и здраве! Но истината е, че няма значение. Макар, че таткото е много горд и само разправя как щели да ходят само ДВАМАТА за риба...:) и как щели да свалят заедно мацки и други такива 8O

Да, предстартовата треска е много изнервяща...
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #903 -: Май 21, 2016, 12:00:20 pm »
А на  мен ми остават само още 10 дни и съвсем нямам търпение. Вече и багажа е готов в сака за всеки случай, да няма изненади. Надявам се да минава бързо времето и всичко да мине нормално, че да си видя и моето малко момче.
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #904 -: Май 21, 2016, 12:09:06 pm »
Галина,

То съсвем наближило при теб! Представям си колко много се вълнуваш. Спокойно, всичко ще е наред и скоро ще гушнеш малкия юнак! Стискаме палци и чакаме добри новини!

Вилия,

И аз така казвам - момче или момиче, важно е да са здравички и всичко да е наред. А татковците разбира се вирят нос много заради момчетата, но и татковците на момиченцата се разтапят от кеф.
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #905 -: Май 21, 2016, 12:21:48 pm »
Момичета,

Да питам нещо за Утрогестана. Леко намокрям таблетките преди да ги поставя, за да се резорбират по-добре, но колкото и да мирувам част от това което съм сложила сутринта си изтича по обяд. Дано да се резорбира колкото е непбходимо. При вас така ли беше?
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #906 -: Май 21, 2016, 12:41:11 pm »
Хм, на мен не са ми казвали да ги мокря...направо ръгах и каквото се задържи вътре, това е :) Ходех непрекъснато с ежедневни превръзки. Когато съм си в къщи, полягвах за 15-20 минути.  И гледах да ги слагам на равни интервали (ама това го научих чак след първия месец) т.е. да няма голям интервал между вечерната и на следващата сутрин. Нали 3 х 1 са ти изписани, ако не бъркам?
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #907 -: Май 21, 2016, 12:47:27 pm »
Вилия,

На мен док ми изписа 2х2 и каза да ги спра след като съм имала 7 чисти дни без зацапване. Каза поне час след слагането да лежа. Но аз и без друго сега основно лежа.
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #908 -: Май 21, 2016, 12:48:57 pm »
Vilia, адашче, аз съм с другите розови гащи  :D и, ако всички е наред утре ще видим колко сме пораснали.

Mirracles, аз също ги слагах на равни интервали без да ги мокря, но понеже имах 2 поредни дни на по-силно зацапване (кафяво) ми казаха да ги пия и така от 6та до 12 седмица. Ама ми се гадеше много от това и като ги видех направо... Едвам изтраях до края :-)

Галина, наистина съвсем малко остана! Успех и спокойствие:-)
« Последна редакция: Май 21, 2016, 13:39:48 pm от vili_sunsmile »


Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #909 -: Май 21, 2016, 12:49:48 pm »
Vilia, мерси за отговора.Най- вече ми се подуват краката. Иначе цялата съм подпухнала, но мисля, че в рамките на нормалното. Тази сутрин кръвното ми беше 110/70. През повечета време ми е ниско, но се случва да го хвана и по- високо. Другата седмица ще кажа на лекаря. Иначе съм решила да огранича солта максимално. Сладкото също трябва да го намаля.

Mirracles, и на мен много ми изтичаше Утрогестана.


*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #910 -: Май 21, 2016, 14:05:50 pm »
chris08, щом сте близо до Пловдив - значи "Селена" ти е идеалното решение. Аз там раждах, при Д-р Даскалов, както и половината форум (неживеещ в София де)  :lol: Не просто нямам забележки, а останах супер доволна от всичко и ако има втори път при мен - пак ще е там. Аз живея в Стара Загора, пътувах си редовно до Пловдив и за проследяване на бременността и за раждането - не е никакъв проблем, това са 45-50 минути път, без да караш с 200. При мен беше планово секцио, но и естествени раждания там е имало на много старозагорки, така че не е проблем и това. Изпробвано е както се казва. Важен момент е, че в "Селена" имат и т.нар. "високорискова неонатология". Дано не се налага на никого да ползва това звено, но все пак си е важно, че и подобен риск ти е подсигурен както трябва. А не, ако все пак се наложи специализирана грижа за бебето - аварийно да го местят в някоя държавна болница и пр. стрес и гимнастики. Когато аз раждах там, предстоеше откриването на това отделение все още, но към този момент - вече има всичко възможно и нужно за подобна клиника. И обстановката и персоналът са на ниво - ще получите професионални грижи и прекрасно отношение. Аз докато отидох да раждам - не съм си представяла, че мога да се чувствам комфортно и дори да ми е кеф да седя в болница, ама...за всичко си има първи път. Даже останах една нощ допълнително по собствено желание.  :lol:

Ако имаш въпроси - драсни едно ЛС, с удоволствие ще ти отговоря.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #911 -: Май 21, 2016, 14:35:46 pm »
Благодаря за информацията. На мен ми се наложи да полежа четири дни в Селена. И аз останах изненадана.С мъжа ми обмисляме да родя там. Ходя на консултации при д-р Ненев. Живи и здрави и аз планирам секцио, заради корекция на очите, която правих преди 3 години.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #912 -: Май 21, 2016, 14:53:04 pm »
П.П. Бебето като си го прибереш у вас - първо вади лупа, да види дали всичко е изблизано, та чак ако е  - остава. Ако не - взима си памперсите и отива на хотел. Докато лъснеш като в аптека.  :lol:
:lol: Това ще е идеалният вариант  :lol:  със собствено мнение, оправно ;)

Действително, разстоянията са малки и всяко решение си има плюсовете и минусите, затова не съм отхвърлила никой вариант. Като понапредна ще му мисля по-сериозно, сега са бледи размишления. :)

Вилия, Галина, то не останало :) Стискам палци всичко да мине бързо и леко, и ще чакаме да се похвалите със сладките бебешоци :)

За чистенето и аз се замислих за фирма. Погледнах тук таме някой сайт, но най-добре ще е да викна на оглед и да ми калкулират удоволствието, че не мога да сметна какво ще ни струва.

Форест рейн, и моите глезени се надуват,не мнооого, но достатъчно, за да не си личат кокалчетата, случва се когато седя цял ден на работа или ми се впива ластика на чорапките. Док каза,че докато кръвното е ок, няма място за притеснение. Предполагам, че към края е нещо нормално, но кръвното ще трябва да си го следиш по-често. И при теб не останало много до термина :)

Мира, и аз не съм мокрила таблетките. Аз бях на 3х2. Горе-долу разпределях времето между тях. Постоянно бях с превръзки, защото колкото и да лежиш, то си изтича някакво количество, а и като се натрупааа... :( Направооо ми беше писнало, имах чувството, че не мога да се измия, постоянно тече нещо, постоянно сменяй превръзки....2 месеца и малко.....ама изтърпях го :)

Да се похваля, днес преполових бременноста :) Освен това си купих 3 рокли (не са за бременни, но са с идеална кройка) и съм много доволна. :) Сега чакам и времето да се оправи, че да се наконтя с някоя :)

Хубав ден момичета :)


*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #913 -: Май 21, 2016, 15:17:47 pm »
Благодаря за информацията. На мен ми се наложи да полежа четири дни в Селена. И аз останах изненадана.С мъжа ми обмисляме да родя там. Ходя на консултации при д-р Ненев. Живи и здрави и аз планирам секцио, заради корекция на очите, която правих преди 3 години.

Е, в такъв случай пък съвсем няма какво да мислиш друг вариант, според мен де. Аз дори не съм спала там нощта преди секциото, отидох сутринта в самия ден на раждането. Някъде към 6:30 пристигнах и в 10:04 вече бях мама. Важен момент е (според мен), че последващото обезболяване е с епидурал. Те ти слагат катетъра, още преди спиналната упойка и после - само вкарват вещество, според индивидуалните нужди. Споделям го това, защото на доста други места - след секцио не обезболяват по този начин. Не те оставят и да се залежиш, рехабилитаторката идва рано на втория ден и реално - лежането ти е докато напълно те пусне спиналната и се наспиш едно хубаво. После си пушка. Не съм сигурна как процедират другите лекари, но моят поне - не слага никакви превръзки и лепенки на разреза, освен първия ден. На втория - станах, походих, махнаха ми катетъра, лепенката и Док каза да влизам да си се къпя така както го правя обикновено. Спестяват ти се всички възможни дискомфорти, като например неприемливата за мен практика по разни болници - поставяне на катетър преди анестезията, след като анестезия ще има и това е ясно. Не съм в състояние да отговоря на въпроса (питали са ме): "Ама как е с катетър, как се усеща...?". Нямам идея - сложиха ми го в операционна, после не го усещах заради епидурала и после вече - го махнаха. Наглед  - дреболии, ама реално - тези неща допринасят за комфорта и спокойствието на родилката. Клизмата също ми се размина, като е планово секцио - има и по-кОлтурни начини да си "прочистиш карантиите". Всеки различно се възстановява след операция разбира се, но все пак да кажа - аз така и не доживях някакви болки, вкл. след махане на епидурала и си бях на крак с нулева нужда от чужда помощ на 20-я час след секциото.

Багаж - не ти трябва никакъв, освен дрехи за изписването за теб и бебето, някакви чехли и ако си кукумицин като мен, който не понася нощници и пижамки - вземи си някакъв удобен за теб спортен екип, или от сорта. Аз с това се подвизавах докато бях в болницата. Другият ми важен багаж беше козметиката ми и лаптопа. За малкия - те ми дадоха всичко, вкл. памперси, мокри кърпи, та ми ги и опаковаха като си тръгвахме - армаганчета разни.
Стандартните стаи са с по две легла. Аз си взех самостоятелна обаче. Представлява нещо като гарсониерка, с баня и тоалетна, легло за теб, голям диван, плазма, гардероб. Там имаш право да си вземеш придружител, който да си стои при теб при целия ти престой. Например, ако искаш съпругът ти да е с теб (аз си взех мама де). Също така - там роднини и приятели те посещават направо в стаята, а не в друго помещение, предназначено за свиждания. Споделям, в случай че тези неща са ти важни - имаш го като опция (доплаща се разбира се). Води и сокове - неограничено ти дават. Храната е уникална също така, от някакъв готин ресторант я доставят, лично аз се пукнах да ям, страшен глад ме тресеше първите дни.  :lol:

Мисля, че можете да отидете на един "предварителен оглед" и да питаш и да видиш сама, всичко което те интересува.  :D

П.П. Не отделям време да те убеждавам във високия професионализъм на всички работещи там, предполагам се подразбира, че това условие е първо, най-важно и налично, за да си позволя да "препоръчам" болница, а и сама си се убедила както разбрах. Затова ти описвам другите детайли.
« Последна редакция: Май 21, 2016, 15:22:43 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #914 -: Май 21, 2016, 15:50:22 pm »
Мамчета,

Исках да ви питам и една друга щуротия. Голям защотко съм тези дни :) Какво мислите по темата за боядисването на косата по време на бременност? Боядисвахте ли се, както преди или пропуснахте поне първия триместър? Те уж разправят, че не прониквали токсините, но мен след боядисване често ме боли главата и все си мисля, че някакви химикали проникват все пак през кожата на главата. Споделете вашия опит, моля.
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #915 -: Май 21, 2016, 16:08:11 pm »
Mirracles, не мога да ти помогна с мнение, защото не се боядисвам, все още си ходя с естествения ми цвят :) имам 4-5 бели косъма, ама те не се виждат от самолет :)
Но иначе се подстригвах редовно, през месец, не съм се вживявала в бабините поверия, че ще му "отрежеш  акъла" на бебчо и други такива простотии. Маникюр и педикюр също редовно, като в момента съм се накиприла в светло синьо , в чест на младежа :)
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #916 -: Май 21, 2016, 16:31:47 pm »
За разкрасителните процедури... Първият триместър - не само се боядисвах, а се изрусявах. Т.е. обезцветяване, че тогава боя. Към 20-а седмица станах пак брюнетка, косата ми расте бързо и за мой лош късмет - започна да побелява още когато бях на 26 (калпав ген някакъв), а сега е едно 70-80% бяла. Та няма как да не я боядисвам, при това на 2 седмици, максимум три се налага. Не съм смятала колко боядисвания са били за бременността ми, ама - доста. Всичко му е ОК на синът ми. Маникюр, педикюр, козметик - не съм променяла нищо през бременността, както и след раждането.

Токсини от боята през скалпа ти не проникват, но е възможно от вдишването на оксиданта за боя, лакове за коса които се пръскат и пр. - да ти стане замаяно, да те боли глава. Има по-чувствители към тези неща хора, които реагират като теб и небременни. Просто помоли в салона да отворят врата, да не пръскат лакове и пр. край теб, излез навън като нанесат боята, докато стане време за миене, вместо да стоиш на закрито и така.

Няма нужда и смисъл да си занемариш външния вид, само защото очакваш дете. Поддръжката на тези неща - с нищо не му вреди. Въздухът, който дишаме - със сигурност им вреди повече, както и храната, която ядем, ама не можем да спрем да дишаме и да се храним и не се чалдисваме нали по тази тема. ;) Само по въпроси, които пряко зависят от нас, ама реално - с нищо не спомагаш за успешен финал, ако ще и като клошар да вземеш да изглеждаш. Та недей. Ще си докараш скапано настроение и нищо повече.

Извън този въпрос, сетих се за нещо по повод храненето. Не яжте никакви сушени плодове (кайсиите масово се ядат за вдигане на хемоглобина) АКО не са домашно приготвени и сте сигурни, че са наистина сушени, а не дехидратирани. При промишленото им производство - не ги сушат, заливат ги с химия, с която си чистим тоалетните и баните, за да им изкарат водата, пакетират и...аре в БИЛА. И това хората го ядат, вкл. бременни жени. Със сигурност е вредно. За разлика от боята за коса. За пиещите кафе - никакво безкофеиново! Кофеинът се отстранява със същия тип химия, с който се "сушат" плодове и зеленчуци.  :? Пийте си нормално кафе (ако нямате изрична забрана от лекаря), може по-дълго, с мляко, но кафе. Истинско и необработвано с химии.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #917 -: Май 21, 2016, 17:04:47 pm »
Аз също се боядисвах и се подстригвах и не смятам че трябва да се занемарим, защото сме бременни.
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #918 -: Май 21, 2016, 17:25:21 pm »
Благодаря ви много момичета!
Успокоително е, че не трябва да ходя като метла в главата.
Не знам как ще ми се отрази самото боядисване като процедура, защото и без друго ужасно ме дразнят всякакви миризми, дори парфюм, какво остава за изпаренията от боята, но да се надяваме,  че ще се справя. Ще е малко по-натам, защото в момента трябва да кротувам и да си лежа.

А как се справяте с гаденето?
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #919 -: Май 21, 2016, 18:17:55 pm »
Никак не успях да се справя.Спрях да готвя, ядях много малко и то предимно сухари, бисквити, солети и домати със сирене, а и рибена чорба.Пиех само газирана вода с лимон и стоях на далеч от всички миризми.Първите 4 месеца отслабнах 5 кг. След 4-тия месец всичко се успокои.