0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!

И аз продължавама да не разбирам мотивацията, идеята и мерака ти да си дойдеш....

И аз   честно казано .
Апропо -  Боби , по-спокойна и щастлива ли се чувстваш тук ? Изключвам настоящата случка  , но има ли много други местни абсурди  ,с които  се сблъскваш ? 


*
midge, или аз не съм разбрала добре, или Боби не го е написала (ако е било така), но не медицинското лице в градината е казало, че дъщеря й е болна и не трябва да бъде допускана в този ден, а го е казала директорката, която не е медицинско лице. Та по такъв въпрос - нейната дума "тежи" колкото и моята, твоята, или на някоя друга майка, която си мислела, че... Има съществена разлика в едната и другата ситуация. Ако директорката беше поискала Андреа да бъде прегледана от тяхната сестра след това повръщане и сестрата беше заключила, че детето е болно (което няма как да стане без да има температура, или друго, или тя да продължи да повръща), че на тази база да не я пускат в градината - ОК. Ама аз не видях такова нещо да се е случило.

Понеже Дани ми беше с рефлукс като бебе и имам ясно понятие колко по-лесно повръщат такива деца при някакъв физически "напън", ще ти споделя как процедираха в неговата градина, при аналогична ситуация. Вече беше отишъл, закусвали баница, той много обича и си изял неговата. Явно му се е видяло недостатъчно и отмъкнал тази на другарчето по маса и набързо изял и нея т.е. преял е и то бързайки и гълтайки без да дъвче особено. След което са хукнали да бягат и играят и той е повърнал. Учителката му го е завела в кабинета на сестрата, където е бил прегледан, премерена е температурата и всичко е било ОК. Сестрата е заключила, че повръщането е било заради джаскането му веднага след обилно хранене и са го върнали в групата. Казала е на учителката, че ако има още повръщания - да го води при нея в "изолатора" и да ми звъннат да си го взема. Не е имало още повръщания обаче. Учителката му ми се обади тогава само да ме осведоми, беше пресен още в градината (първи месец) и жената не беше наясно аз дали предпочитам да си го взема след такава случка, или не. Изрично попитах, дали ТРЯБВА да си го прибера, според техните правила и заради случилото се - каза ми жената, че не, не трябва при ТОВА положение. Само ако аз се тревожа и искам, да съм информирана и както аз си реша. Независимо, че градината е частна - за тях са задължителни всички мед. стандарти, които са и за държавните градини. Не е както на тях им кефне, щото си плащам видиш ли ти. Пукат ги от проверки, водят се дневници, 1 ден само пресрочи с непосещаване и си ме накараха пак да пускам изследвания и няма Лабаво. Отделно, че точно щото е частна градина, родителските претенции са по 100 за каквото се сетиш и се угажда максимално, но никой не ми отстрани детето от градина в този ден и при този случай, не по мое настояване забележи.
Не, че много се вяскам в градината му, но си говоря с учителката му най-редовно за какво ли не, вкл. за работата им. Не са имали почти случай, в който родител да вдигне пушилка, че пускали болни деца и те не пускат реално. Ама и не връщат деца, ей така "на око" и "за всеки случай", което за мен лично е разумното поведение.

Моят син конкретно, както с месеци е здрав у дома, ама без никакво пазене и ограничаване на контакти, вкл. с болни хора - пратя ли го на градина изкарва 2-3 дни и лепва някой вирус. Винаги е вирус, бактериално - никога не е хващал. Просто на вируси е много податлив той конкретно, тях самите ги кара на крак, но след тях в 99% от случаите прави усложнения, които минават в бронхити, два пъти избиха на пневмония... В превод - 3 дни градина и 3 седмици у дома на АБ. И това е втора година вече и няма и няма оправяне и изключения. Предполагам се сещаш "колко ми е драго" от ситуацията и, че гледам 4-годишно дете така, все едно кърмаче гледам, вечно у дома и на моите ръце само, ни работа да започвам, ни едно кафе мога да изляза да пия без него в общия случай (добре, че майка ми чат-пат успява да го вземе). Яд ме е на положението, най-лесно е да се хлъзна и аз по "Ми те другите си водят децата болни и са безотговорни и нагли и аз затова страдам". Обаче това просто не е вярно. Моето дете си е такова просто, по-податливо на вирусни инфекции от другите деца и затова редовно лепва вирусите. А знаеш, че като хванеш вирус - ти си заразен вече, преди да избият симптомите на същия и в този смисъл - всеки родител може да си заведе вече лепналото някой вирус дете на градина, без да има понятие, че същото е болно. То междувременно заразява други пет, като вдигне температурите и пр. и си го оставиш у дома - тя "белята е станала". Ми не, не се сърдя на другите родители, че нямат кристално кълбо, за да знаят че хлапето им има вирус и вече е заразно и го водят, при все че няма болестни симптоми. Аз също веднъж съм била в тази ситуация. Пращам го на градина здрав и прав сутринта, към 20 ч. вечерта ми вдигна 39,5 и се подриска. Бил ли е цял ден заразен - да. Можех ли да го знам на сутринта - не. Мърла ли съм в тази ситуация? Не мисля. И това ти го разказвам, само за да е ясно, че мнението ми по тези въпроси не е каквото е, за да ти бъда опозиция на теб лично, или защото съм родител водещ редовно болното си дете на градина и не м пука, че ще зарази други. От октомври миналата година до ден днешен - на градина е бил Дани няма и 2 седмици общо, ама не накуп, ами ей така - 2-3 дни и аре...екшъните.

За мен лично, ей това с болестите по ясли и градини и всеобщата убеденост как "ама те другите родители са кофти и виновни" е поредната илюстрация на склонността на нашето общество, за каквото и да било да му е крив някой друг. Никой почти не желае да приеме факта (както аз го направих), че неговото дете просто има някакви специфики, които не му позволяват да се задържи в подобно детско заведение задълго и здраво. На моята съседка внучето е на няма три години, в същата градина и група като Дани беше до нова година, няма пропуснат ден посещение и досега, а моят син - не може да се задържи седмица дори. ОК, ако там всички деца са редовно болни, защо моето лепва, а другото - не. Еми такова си е другото дете просто, да е живо и здраво и все така устойчиво :) Пък ние с Дани ще се гледаме някак си домашно, докато се налага и това е то.
« Последна редакция: Април 16, 2015, 16:46:04 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Е що другите родители да са кофти и виновни? Не казвам такова нещо, нито преценявам аз дали са здрави или болни. При нас случките и изводите ми са главно от тържества, кадето пускат отсъстващи с бележка от педиатър или събират групи с карантина и без. Да не казвам, че често нашата група е с карантина, а не другата т.е. недоволството ми е продиктувано от неспазването на правилата, а не от вероятността моето гардже да лепне нещо.

Просто опитах да покажа и другата страна на медала.

Пак казвам, че непременно трябва да си търси правата Боби, ако счита, че е опит за сплашване или саморазправа. И аз си ги търся. Мястото е ясно - Инспектората по образование. Не вярвам да повлияе на детето, напротив.
*
Аз не разбирам защо се забива тук към болести като детето дори не е оставено болно там и проблем с това не е имало, дори и това повръщане наистина да беше заразно.
 Проблем аз  виждам в това, че Боби си е вдигнала главата да пита в правилника заложени ли са извеждания и от там вече тя става лошата, дето иска тия да си бачкат за каквото им се плаща и да спазват правилата и задълженията си. На вас някой плаща ли ви да си правите каквото искате?!
Аз дори проблемът на директорката не мога да го схвана. Тя реално не се занимава с тези деца, обличане, събличане и т.н.... Тя е там за да налага спазване на правилата, щом не си върши работата следва при проверка да е наказана, мъмрена или да получи предписание. Няма как инспектиращите я да знаят за някой нередности обаче, без родителите да ги информират.
*
Аз дори проблемът на директорката не мога да го схвана.
Аз мога. Свикнала тя "да коли и да беси", а родителите да я гледат в очите и да мълчат. Точка.
Има още такива екземпляри от старата генерация. Ако не е от тях, то поне е прихванала мурафета.
И такива екземпляри ще продължават да издевателстват, докато родителите си траят.
Някои хора още живеят в комунизЪма - това е положението.
*
Да, да, но не налага контролът и влиянието си на правилното място просто :) има си подчинени, ако ще на Хитлер да се прави. Виновни са и родителите, които си мълчат за да не страдат децата им, защото тия няма да се държат така ако всички се оплакваме.
*
Именно, именно...
*
Аз дори проблемът на директорката не мога да го схвана.
Аз мога. Свикнала тя "да коли и да беси", а родителите да я гледат в очите и да мълчат. Точка.
Им още такива екземпляри от старата генерация. Ако не е от тях, то поне е прихванала мурафета.
И такива екземпляри ще продължават да издеватестват, докато родителите си траят.
Някои хора още живеят в комунизЪма - това е положението.
Баш!

midge, "другите родители са виновни" (нон стоп го слушам това, не се шегувам), защото се предполага, че е тяхна инициативата да си водят болните деца на градина, знаейки че са болни и заразни и един вид поставят на колене горките работещи в тези градини и ги принуждават да пускат там болни деца и пр. Демек - първоизточникът на проблема са самите родители (все "другите" де, никога АЗ  :lol:) Сигурно има и % такива, наистина безотговорни и правещи такива неща, ама не мисля, че са мнозинство.

Връщам към конкретната случка на Боби. Тя й се е случила, защото у нас - навсякъде, не само по ясли и градини - не се работи по правила, ами се работи на "ми според мен" и "така ни е по-удобно на нас". И като ги настъпиш по мазола за тези неща - видно какво следва... Ни е водила болно дете Боби, ни го е оставила в градината УЖ болно. Не, просто е натиснала драгата директорка по въпроса - я да ви видя аз правилата и предписанията за едно и друго и да преценя дали работите както трябва, или не и това е вбесило тази директорка. Не нещо друго. Обаче егати малшанса е изкарала точно на Боби да попадне, чак взе да ми дожалява за нея по тази причина.  :lol: :lol: :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

слабото място според мен , а може и да не съм разбрала добре е - срещу кого ще бъде жалбата?
Има ли свидетели в деня на случката ? Сигнала в Закрила на детето е анонимен.....мисля ,че само по съдебен път може да се "установи" кой е подателя
*
Bobbie незнаех, че си се върнала в България, като гледам добре са те посрещнали  :lol: Направо се чудя дали и ние да не си дойдем  :lol:

Не мога да повярвам, че чак от Закрила на детето са те привикали  8O

Познаваш ли други родители от градината? Може би не си първата която се сблъсква с тази госпожа. Няма да се учудя, ако и с други го е правила, щом толкова лесно вдига телефона и подава сигнали в Закрила за детето, в крайна сметка това е сериозна институция и нормален човек би се замислил преди да "сплашва" по този начин...или не и е за първи път  :?

Също така ако сигналът е бил анонимен, тогава как тя е злоупотребила със служебното си положелние пред социялните?

Иначе съм в шок, че това ти се е случило, подавай жалба задължително, само дано не си променят отношението към детето в градината...
« Последна редакция: Април 16, 2015, 20:44:59 pm от Krisi08 »


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз дори проблемът на директорката не мога да го схвана.
Аз мога. Свикнала тя "да коли и да беси", а родителите да я гледат в очите и да мълчат. Точка.
Има още такива екземпляри от старата генерация. Ако не е от тях, то поне е прихванала мурафета.
И такива екземпляри ще продължават да издевателстват, докато родителите си траят.
Някои хора още живеят в комунизЪма - това е положението.
И аз мисля, че е това, но с изключението, че тази директорка е млада, доста млада за директорка. Не знам от къде е спусната, но не се става така лесно директорка на нейната възраст, в това съм убедена. Прави някои добри неща за градината, има просто дръг поглед понеже е млада , но е супер нахакана, още в деня, в който отидох да запиша Андреа за първи път го усетих.  ГОвореше ми все едно съм и дете, караше ми се обяснявайки ми какво допускала и какво не.

Криси, анонимно е за мен, за тях не е анонимно, те знаят кой е подал сигнала.


Значи да обобщим - оплакването да е към общината(кой в общината?), към РЗИ и към РИО? Защо в РЗИ?
« Последна редакция: Април 16, 2015, 21:59:56 pm от Bobbie »


  
*
Понеже аз ги предложих, основанието ми е, че в Общината имат отдел, който се занимава с ДГ, ще разпитам и ще пиша пак. РЗИ е е здравната инспекция, ако е зададено децата да се извеждат, помещенията да се проветряват или да се хранят еди как си, те са органа към който можеш да се жалиш за това, че не го правят.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Боби, ти си първият човек, когото познавам и е бил привикван в отдел за закрила на детето. Шегата настрана, наистина не бях чувала да функционира тази служба. 

А защо мислиш, че сигналът е анонимен? Те ли ти казаха?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Боби, ти си първият човек, когото познавам и е бил привикван в отдел за закрила на детето. Шегата настрана, наистина не бях чувала да функционира тази служба. 

А защо мислиш, че сигналът е анонимен? Те ли ти казаха?

Те по принцип не казват кой се е обадил, но за да действат така бързо е очевидно, че е някой с авторитет или връзки. А и тя с директните въпроси ги е изхващала  разбрах :lol:
*
Боби, ти си първият човек, когото познавам и е бил привикван в отдел за закрила на детето. Шегата настрана, наистина не бях чувала да функционира тази служба. 
:lol: :lol: :lol: Абе то не е за смях темата, ама всъщност и аз не познавам друг привикван във въпросната  агенция, освен Боби. Май имам повод да почерпя, че вече познавам.

Боби, я сложи една анкета "Вие познавате ли друг нормален родител, освен мен привикан на разпит в закрила на детето?" Ей така в полза на статистиката и науката... ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Боби, ти си първият човек, когото познавам и е бил привикван в отдел за закрила на детето. Шегата настрана, наистина не бях чувала да функционира тази служба. 

Функционира и за съжаление имат немалко работа. Занимават се с насилие върху деца, изоставени деца и тяхното настаняване по домовете. Случаи като на Боби едва ли има и служителите вероятно са точно толкова изненадани и недоумяващи колкото и ние тук. И сред тях има брак, но хората си вършат съвестно работата. Боби е споделила същото.
Боби, направи опит да прочетеш доклада на социалните. Там ще е описан целия случай. Няма съмнение, че е директорката, но така ще се подкрепиш още по-убедително.
Права е  Jbrul, тази особа не знае с какво се е захванала. :) Сериозно е подценила ситуацията и човека насреща. Да не се окаже, че тук списват родители на деца от същата градина. :)
Следя темата и съм изумена от случващото се, а може би и не чак толкова. Намесвам се, защото съм работила 12 години в системата на детските градини и училищата и 2 още две в детските ясли. Абсурдно е децата да не се извеждат навън. В заведенията, които съм работила, точни разписани правила за самото извеждане е имало доколкото се отнася до безопасността на децата и това касае не само излизането на тераса, в двора, разходка извън градината, а и в самата група. Ако е разходка извън територията на градината, екскурзия и др. подобни се прави и специален инструктаж, който разбира се е придружен с куп друга документация и се се съгласува с РИО. Жалбата си можеш да адресираш до трите институции, които са ти посочили и другите - Община - има отдел/при нас беше служителят, който отговаря за младежта и спорта - в момента не мога да цитирам точната длъжност/, а разбира се и Кметът на Общината - те са дофинансиращ орган и детските ясли и градини са общинска собственост. Кметът е работодател на медицинското лице. РИО - те са работодател на директора и всичко се съгласува с тях. Съответно Министерство на образованието финансира бюджетът им. РЗИ-РИОКОЗ - те са контролен орган както на детското заведение така и на медицинското лице, което работи там.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, ти си първият човек, когото познавам и е бил привикван в отдел за закрила на детето. Шегата настрана, наистина не бях чувала да функционира тази служба. 

А защо мислиш, че сигналът е анонимен? Те ли ти казаха?
Хе, хе, ... ми аз съм с привилегии :-).

Да, те ми казаха, че нямат право да ми кажат от кой точно е подаден.

Dodich, кзаха, че можело да си прочета показанията, които разписах, но доклада, понеже имало индентигфицираща информация, не можело. Но при обаждането ми казаха, че е за Андеа, не за Ивана ( тогава още не знаеха,ч е имам 2 деца) и като попитах дали може само аз да дойда и задължена ли съм да водя и детето, ми казаха че да, можели да ме задължат, понеже имало сигнал от институция.  Друго официално не ми казаха, но накрая ме питаха от къде съм заела, че било от нея, понеже и тя звъняла да ги пита аз от къде знам :-) ( понеже в минутата, в която ми звъннаха, аз им казах че явно е отмъщение на директорката на Андреа, и и звъннах после на нея да питам какви са тези работи) .
Съмнявам се да няма начин обаче да имам и аз някаква документация за тази работа. Просто реших да не натискам нещата, нека първо имат време да напишат доклада, пък после ще си го искам.

Теди, благодаря ти. Аз не искам да насочвам нещата в посока излизането на децата, а да се концентрирам върху конкретният опит за сплашване, което ми е най-сериозният проблем.   С медицинската сестра, която беше на смяна, много се разбирам, така че не искам и на нея да и правя проблем. Държа обаче този опит за сплашване да бъде документиран и по възможност разследван, както и използването на държавните институции с тази цел. Това е, което искам.

Впрочем от днес започнаха да ги извеждат. Първа група излиза навън за първи път :-).. пак е нещо.
« Последна редакция: Април 17, 2015, 00:53:23 am от Bobbie »


  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Сега ще ви кажа как обобщавам аз точките по които да се оплача:
1. Злоупотреба със служебното си положение си с цел репресия 
2. Злоупотреба с  държавни институции с цел репресия
3. Отказ да ми предостави конкретни правила касаещи грижата за детето ми
4. Грубо и непрофесионално поведение
5. Извършените от нея действия са ме злепоставили и пред другата градина, тъй като сега и там ще изпращат доклада т.е. и те са уведомени, че съм проверявана и е имало сигнал ( не знам как да го формулирам това все още).


Какво мислите?


  
*
Боби, аз с уговорката, че нямам почти никакъв опит в комуникация и разправии с институции (щото ненавиждам да се занимавам с тях), мисля че по точки си формулирала добре и адекватно случката и оплакванията си от същата. Ако тези оплаквания се пишат в свободен текст - идеално е това като структура на изложението ти, просто към всяка "точка" - добавяш конкретиката и пускаш така.
Съгласна съм, че са нанесени вреди на семейството ти и авторитета ти като родител, заради това, че в градината на Ивана - също ще бъде изпратен доклад на "закрила на детето" (все тая, че е позитивен), понеже има ли доклад - значи са те проверявали, пък щом са те проверявали - "няма да е то напразно" ще си помислят там... Егати "приятното" и "справедливо" изживяване това  :?

Директорката на градината на Андреа...може и да си има качества жената за длъжността, която заема, може и да прави много хубави неща за повереното й учреждение - не знам, нямам лични наблюдения, никой не е само черен, или само бял. НО! Постъпката й спрямо теб си е чиста проба саморазправа с родител, като се е възползвала от заеманата от нея длъжност. И това не бива да остава без последствия според мен поне. Теди ти е казала до кого да адресираш оплакването си, та го пиши и пращай до всички, имащи отношение по такива казуси.

П.П. Знам, че е по-удобно в електронен вариант да пуснеш жалбите си, но предвид, че вече си в България - съветвам те да си направиш труда да ги принтнеш и да ги изпратиш до където трябва с обратна разписка, или да ги депозираш лично получавайки документ, че си го направила. Много сме далеч ние тук от "електронно правителство" и пр. и което не е на хартия, с "подпис и печат" - лесно минава в графа: "А моля? Ама няма такова нещо..."
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!