0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #480 -: Март 29, 2015, 17:38:47 pm »
последните няколко дни:
- пилешка супа;
- пица "изчисти хладилника";
- яйца по панагюрски;
- печено пиле на сол;
- пълнение гъби;
- картофена крем супа с кротони и сирене.
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #481 -: Март 30, 2015, 10:48:39 am »
Супа от коприва и ориз
Яйчена салата

Момичета, може ли рецептата за печените фалафели (Denis, M-и, или друг ако прави).
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #482 -: Март 30, 2015, 11:35:39 am »
Свински ребра с картофи на фурна, салата от домати и краставици.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #483 -: Март 30, 2015, 12:12:44 pm »
Днес дояждаме в допълнение с една баница и зелена салата.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #484 -: Март 30, 2015, 20:50:46 pm »
супа от коприва за нас и децата

домашен ръжен хляб

печено пиле с гарнитура запечени картофи соте

кекс



*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #485 -: Март 30, 2015, 21:30:45 pm »
Смайл, Денис може да даде изпитана рецепта, дори и да ги пържи мисля не е проблем ти да ги опечеш, аз с фалафелите стигнах само до четене  :lol: но ми даваш добра идея и ще опитам ето тази рецепта http://indianshopsokoni.blogspot.com/2013/08/blog-post_9295.html пипер няма да сложа, защото не мога да го ям. И ще ги пека на хартия.
Последно време гледам лесни и бързи манджи.
Крем супа от червена леща
печени на скара кюфтета
салата: маруля-домати-краставици-маслини
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #486 -: Март 30, 2015, 23:16:57 pm »
мусака
млечна салата


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #487 -: Март 30, 2015, 23:53:31 pm »
В последните дни:
Пиле, печено в плик :)
Питка със сиренце:)
Боб по манастирски в гювеч :)
Паниран пангасиус :)
Ориз със гъби :)
Козунак :)
Днес - Лапад с ориз и пилешко месце :)
Салати - млечна, зелена с риба тон, домати и краставици :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #488 -: Март 31, 2015, 09:59:54 am »
Кажете рецепта за питка, ама за новобранци, моля  :D
Хич ме няма в тестените.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #489 -: Март 31, 2015, 10:09:14 am »
Ето тази правя почти винаги и аз :)
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50871.msg1087001#msg1087001
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #490 -: Март 31, 2015, 10:22:17 am »
Питка

Елфи, ако ти трябва нещо с по-малко брашно, аз правя едно тесто за тутманик:
Продукти:

500 гр брашно
1 бр яйце
25 гр. масло
1 с.л. олио
250-300 мл прясно мляко
1 ч. л. захар (непълна)
1 ч. л. сол
1 пак. суха мая (7 гр.)
250-300 гр. краве сирене за плънка
около 2. с. л. олио за намазване върху корите
1 жълтък + олио + прясно мляко за намазване отгоре



http://zi4e57.blogspot.com/2014/08/blog-post_30.html също тази погача ми се получава чудесно и има подробно обяснение.

пп Забравила съм как се смаляват снимки
« Последна редакция: Юни 26, 2015, 13:59:51 pm от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #491 -: Март 31, 2015, 11:24:41 am »
Же, рецептата за тестото е тази която ти е пуснала Петя,
а формата може да бъде всякаква. Ето няколко варианта, които не изискват много разправия :)

1 * на охлювчета - от тестото разточваш кора, мажеш с масло/ може и натрошено сирене/,
навиваш, режеш на кръгчета и обръщаш в тавата за печене. :photo: тази е на Петя :)

2 * на голям охлюв или така наречената Болярска питка :photo: , същата като предложението на М-и

3 * на малки топчици като милинки като във всяка топка може да се сложи кубче
кашкавал или сирене :photo: -от нета

4 * на възелчета - от тестото се правят топчета, от тях фитил и възел, големината
на възела определя и мащаба на питката :photo: от нета

За мен един от най-важните моменти е втасването след оформяне,
моделираш питката както решиш и я оставяш за 40 минути във фурната на 60 градуса,
след това мажеш с жълтъка и увеличаваш на 180-190 и ако се препече от горе преди да се е
изпекла от вътре слагам лист фолио и допичам.

И последно, много добре работя с тестото, ако е охладено в хладилника,
за няколко часа или дори от предната вечер.

 :eat: вчера и днес
Акция празен хладилник
Спагети 2/1 - към останалите Кюфтетата с доматен сос от неделя добавих
едни сварени спагети и поднесох с микс от настъргано твърдо сирене и кашкавал.
Салата от зеле и моркови
Свински хапки на тиган
Плодове и мляко с мед
« Последна редакция: Март 31, 2015, 11:29:14 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #492 -: Март 31, 2015, 11:36:56 am »
Мише, на 60 градуса дрождите трябва да са измрели според мен  :lol: ако ще се втасва във фурна 30 са достатъчни.

Днес сьомга с подправки на тиган, великденска салата, кюфтета с бял сос, макарони със сирене
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #493 -: Март 31, 2015, 12:36:52 pm »
Руло "Стефани"(свекърва ми го изпрати),аз ще добавя картофено пюре,домашно и зелена салата...



*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #494 -: Март 31, 2015, 14:50:45 pm »
М-и, ей са ме засрами от раз  :oops:
Този приом с втасването на 60 градуса на фурната си го краднах от Козунаците
и си го прилагам и при питките все ми се получават!В какви дрожди ме хвърли ти  8) ?
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #495 -: Март 31, 2015, 15:17:46 pm »
Мхм, М-и е права. Над 55 градуса дрождите бегат  :lol:. Аз второто втасване също го правя във фурната, но пускам само лампата.
По темата : лапад с ориз и много зелен лук
     
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #496 -: Март 31, 2015, 15:28:30 pm »
Нали сега разбирате как всеки ме видя Блондинка, обяснете ми като на такава,
какво аджеба имате предвид! Дрождите в маята ли убивам с тази температура!?
Аз съм кулинарна хулиганка и този детайл ми убягва
и бъдете снизходителни, молим!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #497 -: Март 31, 2015, 16:07:05 pm »
Тази вечер един миш-маш ще забъркам.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #498 -: Март 31, 2015, 19:58:59 pm »
Нали сега разбирате как всеки ме видя Блондинка, обяснете ми като на такава,
какво аджеба имате предвид! Дрождите в маята ли убивам с тази температура!?
Аз съм кулинарна хулиганка и този детайл ми убягва
и бъдете снизходителни, молим!


Мише, аз съм го чела отдавна в една тема за хлебопекарните в мама-та. Ето какво открих сега:

Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 μm, а дължината им е от 4 до 10 μm. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Дрождите са клетки, които живеят при аеробни условия. Имат малки ядра, голям брой, но малки митохондрии и хемогенна цитоплазма. Анаеробно живеещите дрожди имат големи ядра – малко на брой, но големи митохондрии и хетероплазмена цитоплазма. Размножаване Дрождите се размножават по-два начина вегетативно (пъпкуване и делене) и чрез спори (полов и безполов). При пъпкуване клетъчната им стена се издува, а чрез делене от начало се разделя ядрото и след това се образува преграда. При половия начин се сливат от 2 до 8 спори. При безполовия начин се сливат 2 клетки и ядрата им започват да се делят 2,3,4 пъти в кл. Обвивка се образува от 4 до 8 аспоспори. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.

Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.

Друго много важно приложение на тези едноклетъчни, е използването им за синтезиране на рекомбинантни лекарства. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синетзирани именно в клетките на Saccharomyces cerevisiae.

източник: bg.wikipedia.org

============

таблица за температурите влияещи на маята при втасването.
При температура от:
под и 2Ц : Маята все още не е активирана, не протича втасване.
16-21 Ц: Вече действа, но все още е забавено втасването.
21-32 Ц: за прясната мая е най удобната температура.
41-46 Ц: за обикновенната суха мая най удобната температура.
52-54 Ц: най удобната температура за инстант сухата мая.
59 Ц и нагоре : Маята бог да я прости, умира.
     
Re: Какво ще готвим тази вечер - 21
« Отговор #499 -: Март 31, 2015, 20:02:53 pm »
спагети с пармезан зехтин чесън  люти чушки и чаша вино  :)