0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лапароскопията и всичко около нея!
« -: Октомври 21, 2014, 13:40:26 pm »
Здравейте момичета,моля да споделите мненията си от вашата лапароскопия!
Предстой ми такава след около седмица и имам нужда от малко информация от вас,тези който са преминали през това.Какви са условията преди самата интервенция,възстановителен период след нея,след колко време може да се започне отново с опитите за бебе и евентуални последици...
Благодаря ви предварително! :youwoman:
Успех на всички чакащи и лека бременност и раждане на тези който вече са видели двете чертички!
*
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #1 -: Октомври 21, 2014, 15:09:55 pm »
като начало виж тази тема
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48093.0
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #2 -: Октомври 21, 2014, 16:19:24 pm »
като начало виж тази тема
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48093.0
Да Благодаря ти "Маг",прегледах я!
И все пак ако някой реши да сподели лично мнение,да заповяда!
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #3 -: Октомври 21, 2014, 16:48:44 pm »
Gerita, моето лапаро беше при д-р Начев в Майчин Дом.
Бях го описвала за една съфорумка и сега само ще го копи пейстна.

Преди самото лапаро имах една визитация при доктора - в Майчин Дом на 9-тия етаж. Тогава уговорихме и подходяща дата за операцията.
Преди операцията се пускат кръвни изследвания и урина. Те ще кажат какви точно (аз вече ги забравих). Кръвна група също, ако няма картонче от преди. Най-добре е да се поиска направление от личния лекар, за да не се плащат. Аз не го направих и платих почти 100 лв. за тях.
В деня преди операцията те хоспитализират. За съжаление процедурата с цялата бюрократщина трае няколко часа. От 8-8.30 ч. чак към 12 ч. и нещо ме "хоспитализираха", т.е. регистрираха за операцията.
Трябва да се носи направление от личния лекар.
Първо се минава през регистратура, после през една сърдита лелка, дето си реди пасианси и ти обработва документите, после ми правиха ЕКГ, защото не си бях правила предварително, после среща с анестезиолог (това е интервю дали си алергична и др.подобни). Навсякъде обаче има чакане. Минаваш да си вземеш нощница (Начев държи да си с болнична нощница, а не с лична по време на операцията). Трябва да оставиш залог срещу нощницата (някакъв предмет, не много скъп, аз оставих чадъра си). Връщат ти го при изписването.
След като те запишат, ако си от София си отиваш да спиш у вас. Изчакваш само да видиш от колко часа ти е операцията. Залепят информация на 9-тия етаж.
На другия ден рано рано (към 7-7.30 ч. се отива в болницата). Операцията въобще не се усеща. Не е страшно и не боли. Аз лично треперих след събуждането, защото лапарото се прави в студена зала и измръзваш. Бях в реанимацията едно денонощие (мисля, че защото беше петък срещу събота, иначе можеше да ме преместят по-бързо в стаята). После направо си тръгнах за вкъщи. Не съм спала в болничната стая. В реанимацията също не е страшно.
В понеделник отидох да ме изпишат официално. В четвъртък ми махнаха конците. Дадоха ми 1 месец болничен. Реално се възстановяваш много много по-бързо.
Вещи, които ми трябваха в болницата - чехли, мокри кърпички да се забършеш преди да се облечеш да си ходиш, че си намазан с едно оранжево, малко шишенце с вода, телефон (последните две ги вземаш с теб при операцията и после ти ги дават в реанимацията), удобни дрехи, с които да си тръгнеш (аз си носех анцуг, за да не ми стяга на операцията).
Другите неща, които си носих бяха излишни (като моя нощница и хавлия напр.).
Д-р Начев беше при мен след събуждането и веднага ми докладва резултатите. После идва още два пъти в реанимацията да ме види.
Като се събудиш имаш катетър и дренаж. Аз в началото се стресирах от това, но и то не е страшно.
Платих 800 лв. за избор на екип и някаква малка сума за "нощувките" - по около 5 лв. на вечер (това беше преди 1 година и половина почти).

Опитите за бебе започнахме веднага след първия цикъл след лапарото. Но това зависи от степента на интервенция по време на лапарото. На мен не ми бяха "пипали яйчниците", както се изрази док и затова ни даде зелена светлина.

Желая ти успех!
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2014, 17:07:19 pm »
Мерси много "Усмивчице",въпреки притеснението успя да ме разсмееш искрено,това с залога от чадър срещу нощница направооо :lol: :lol: :lol: паднах!Упойката не ме плаши,преминала съм през това,но това с катетъра сега ме притесни(задължително ли го слагат),защото една позната ми беше разправяла,че е мноооого неприятно и болезнено при слагането и направо ме побиват тръпки!(преди упойката ли го слагат?)
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #5 -: Октомври 21, 2014, 18:47:38 pm »
Здравей, не се притеснявай от слагането на катетъра, ще ти го сложат, след като ти сложат упойката. Иначе си е задължително, защото се прави с пълна упойка, а и след операцията е добре да пиеш течности, но не можеш да ставаш. Аз пих много вода и бързо изкарах упойката, не ми е ставало лошо. На следващият ден от реанимацията до стаята си отидох сама. Болка усещах само първите 4-5 часа след излизането от упойката, дори докато бях в реанимация не исках да ми слагат болкоуспокояващи, нямах нужда. На 5-тият ден след операцията си бях на работа още с конците :) Не съм имала никакъв дискомфорт. Много зависи и какво точно ти правят на самата лапароскопия и поради тази причина нещата са доста индивидуални, но като цяло е щадяща операция. Аз започнах ин витро процедура след месец от лапараскопията, но това най-добре ще прецени лекуващят ти лекар. На мен май най-неприятният момент ми беше разхлабителното, което трябва да се изпие за да се прочистят червата.
Всичко ще бъде наред! Успех ти желя!
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #6 -: Октомври 21, 2014, 20:07:18 pm »
Точно, както Dori Mam казва беше и при мен.
Катетърът ти го слагат докато си под упойка. Махането също не се усеща.
Аз дори не усещах болка след операцията, но се бях изнервила, защото трябваше да лежа (и то без възглавница първите няколко часа), а исках да ставам  :lol: Вечерта ни сложиха болкоуспокояващи, за да спим спокойно.
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #7 -: Октомври 22, 2014, 23:40:49 pm »
Благодаря ви момичета,много се радвам,че споделихте с подробности как е било при вас,защото когато на човек му предстой някаква такава интервенция няма как да няма доза притеснение и  според мен е много важно не само да четеш и четеш стари публикаций,а самата комуникация,а и нали все пак това е смисъла на тези форуми...моралната подкрепа и разтухата когато споделиш и получиш 2 добри думи за късмет и успокоение.Благодаря ви още веднъж!
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #8 -: Октомври 22, 2014, 23:51:48 pm »
Здравейте. Предстои ми лапароскопия на 4.11. в АГ Варна. Има ли някоя оперирана там от Д-р Кузманова?
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #9 -: Октомври 25, 2014, 17:35:27 pm »
Здравей Gerita,
за последните 5 месеца имам 2 лапароскопии, които са в две различни клиники. Втората беше преди 3 дни. Самата операция не е тежка и възстановяването е бързо. След първата започнах работа на следващата седмица и инвитро процедура на следващия месец.Понеже интервенцията се прави чрез разтягане на коремната кухина с въглероден двуокис след това може да имаш болки в раменете и гръдния кош.Това отшумява като се разхождаш / не по улиците разбира се, а у дома напред-назад/.:).Това което ми направи впечатление, е че самата подготовка за операцията е различната в двете болници.В първата ми дадоха един лист с диета, която трябва да спазвам една седмица преди операцията. Деня преди процедурата спях храната на обяд и пих очистително. В деня на лапароскопията ми направиха клизма, а по време на нея ти слагат и катетър. След като излязох от упойката повръщах и ми беше доста зле. Оказа се, че са ми предозирали упойката. Но на следващия ден всичко минава.
При втората операция нямаше диети, разхлабително и клизма. Остана катетъра обаче. Този път анестизиолога май си свърши добре работата и като се събудих имаш усешането, че мога и да затичам.
Ще ти направят изследвания на урина, ПКК, кръвна група/макар че не се налага преливане на кръв/, срещата с кардилог и анестизиолог също е неизбежна.
За мен много важно беше и отношението на болничния персонал. Аз получих и "луксозно обслужване"/так го нарича половинката ми/ и сбирщина от нискоинтелигентни клюкарки.
Преди всичко искам да кажа, че ти стискам палци всичко да мине успешно. В деня на операцията остави притесненията у дома на закачалката и нещата бързо и лесно ще си дойдат на мястото.
Късмет!!!
Re: Лапароскопията и всичко около нея!
« Отговор #10 -: Октомври 25, 2014, 20:11:00 pm »
Благодаря,след 3 дни и аз ще опиша как съм се чувствала и дано и аз успокоя следващата на която и предстои лапаро както  вие мен :thankyousign:!Хубаво е човек да е подготвен какво го очаква.