0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #20 -: Септември 09, 2014, 19:42:42 pm »
Ето и други изследвания,ще помоля да ми ги разчетете
INSULIN 0min  <2.00-0 min µU/ml  2.0-29.1
INSULIN 60min  39.2-60min
INSULIN 120min  25.2-120min
ft3   4,5  pmol/l   3.10-6.80
Anti-Tg/TAT/  38,6  IU/ml   do 115
A-TPO/MAT/  20,7  IU/ml  do 34
TSH   0,62  mlU/L  0.27-4.20
FT4  15,46  pmol/l  12.0-22.0

Благодаря!!! :D

Нисък е инсулина.
Интерпретацията се прави на Инсулин + Глюкоза.
Ок. дай да ги погледна

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #21 -: Септември 09, 2014, 22:34:12 pm »
Денис изпрaтих резултaтa глюкозa и инсулин нa ЛС.мерси
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #22 -: Септември 10, 2014, 14:58:07 pm »
здр, моля някой да разчете  резултатите направени на трети ден от цикъла LH - 8.57, FSH - 5.27, Testosteron - 0.26
Благодаря предварително
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #23 -: Септември 10, 2014, 14:59:46 pm »
Инсулина обсъждаме тук - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=29421.0.

Моля, пишете в правилните теми, защото иначе се разпилява информацията и е много по-трудно за търсене!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #24 -: Септември 10, 2014, 15:04:02 pm »
Инсулина обсъждаме тук - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=29421.0.

Моля, пишете в правилните теми, защото иначе се разпилява информацията и е много по-трудно за търсене!
МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ, изтрийте поста
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #25 -: Септември 10, 2014, 15:15:36 pm »
mimon4e99 според мен резултата е добър, аз не виждам проблем с него.

Едно питане и от моя страна -хормоните ФСХ и Естрадиол моат ли да се направят не сутрин , и след прием на храни и кафе тоест мога ли да не ги правя на гладно , храните и кафето оказват ли им влияние  :P
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #26 -: Септември 10, 2014, 17:00:35 pm »
Мерси ф_30...зa първи път се зaнимaвaм с тaкивa изследвaния но мисля че е нaй добре сутрин нa глaдно...aз всичкитетaa съм ги прaвилa
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #27 -: Септември 11, 2014, 03:40:40 am »
Росана, твоят пост си е точно на място, тук обсъждаме половите хормони :)

П.С. Вероятно имаш лека поликистоза, ЛХ ти е с превес над ФСХ. Би ли дала референтни стойности за тестостерона?
« Последна редакция: Септември 11, 2014, 03:42:50 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #28 -: Септември 11, 2014, 09:28:42 am »
Росана, твоят пост си е точно на място, тук обсъждаме половите хормони :)

П.С. Вероятно имаш лека поликистоза, ЛХ ти е с превес над ФСХ. Би ли дала референтни стойности за тестостерона?
sixsens благодаря и аз мисля че пиша на правилното място ама понеже не исках да се заяждам :)

TSH 5.17   mcIU/ml   0.27 - 4.20
LH   8.57   mIU/ml   Ж-Фол.-до12.6, Ов.:до 95.6,Лут.:до11.4, Мено:до58.5
FSH 5.27   mIU/ml   Ж:Фол:до 12,5; Ов:до 21,5;Лут:до 7,7;Мено:до 134,8
Testosteron   0.26   ng/ml   Жени:0.06 - 0.82; Мъже:2.80 - 8.00
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #29 -: Септември 11, 2014, 10:52:27 am »
TSH ти е доста висок, вероятно Хашимото. Добре е да пуснеш и антитела на ЩЗ и да посетиш ендокринолог. Можеш да прочетеш повече информация за Щитовидната жлеза в темата за това - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49339.300

П.С. Понеже постът ми беше след твоя, може би си помислила, че става въпрос за теб, извинявам се. Става дума за нещата свързани с инсулиновата резистентност. Нарочно са направени отделни теми за половите хормони, за ЩЗ, за ИР /инсулинова резистентност/, за да е събрана и систематизирана информацията за всеки един от тези проблеми. Така е по-лесно за потребителите да намерят каквото ги интересува. Имаме теми за всеки тип заболяване/проблем. Например 2 теми само за лапароскопията има. Това е направено за ваше улеснение. Моля, не се обиждайте и сърдете, когато правя забележки по този повод, не е, за да се заяждам.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #30 -: Септември 11, 2014, 11:30:53 am »
TSH ти е доста висок, вероятно Хашимото. Добре е да пуснеш и антитела на ЩЗ и да посетиш ендокринолог. Можеш да прочетеш повече информация за Щитовидната жлеза в темата за това - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49339.300

П.С. Понеже постът ми беше след твоя, може би си помислила, че става въпрос за теб, извинявам се. Става дума за нещата свързани с инсулиновата резистентност. Нарочно са направени отделни теми за половите хормони, за ЩЗ, за ИР /инсулинова резистентност/, за да е събрана и систематизирана информацията за всеки един от тези проблеми. Така е по-лесно за потребителите да намерят каквото ги интересува. Имаме теми за всеки тип заболяване/проблем. Например 2 теми само за лапароскопията има. Това е направено за ваше улеснение. Моля, не се обиждайте и сърдете, когато правя забележки по този повод, не е, за да се заяждам.
няма проблеми, всичко е ок,
TSH го регулирам от три месеца, вече е доста добре от 22 на 5 :)
сега остана да овладеем и поликистозата
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #31 -: Септември 11, 2014, 13:15:43 pm »
rosana_84, очевидно си постигнала много с регулирането на ТСХ  :), но да допълня, че когато се цели забременяване, се препоръчва стойността му да не надвишава 2.0 (дори 1.5).
Освен темата за щитовидната жлеза по препоръка на Sixsens (има много полезна информация в темата), може да прегледаш и тази статия от библиотеката на Зачатие: Функция на ЩЖ и забременяване, подточка Какви нива на този хормон са нормални?  http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=471.
А в следващия материал има информация за СПКЯ, раздел Кръвни изследвания/ хормонални и биохимични изследвания : (за съотношението LH/FSH; също останалите хормони, които е редно да се проверят; евентуално и  Инсулинова резистентност) http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=397 . Консултирай се отново с ендокринолога си или потърси второ мнение на специалист. Успех!  :)

 
      
         
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #32 -: Септември 12, 2014, 15:10:55 pm »
    Момичета какво мислите за моя резултат,мерси
    Пролактин/Prolactin       444.3       mIU/L     M 86 - 324; Ж 102 - 496
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #33 -: Септември 12, 2014, 15:19:12 pm »
    Момичета какво мислите за моя резултат,мерси
    Пролактин/Prolactin       444.3       mIU/L     M 86 - 324; Ж 102 - 496
Висок е. Трябва да обсъдиш с ендокринолога си евентуална терапия.[/list]
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #34 -: Септември 12, 2014, 16:51:34 pm »
Sixsens блaгодaря зa мнението...ДЕНИС ще чaкaм и твоя коментaр....a нa кaкво влияе високия пролaктин спрямо зaбременявaне?С ендокринологa си ще се видa чaк към крaя нa месецa,a нaли знaете кaкво е дa се чaкa :)
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #35 -: Септември 12, 2014, 18:48:57 pm »
Sixsens блaгодaря зa мнението...ДЕНИС ще чaкaм и твоя коментaр....a нa кaкво влияе високия пролaктин спрямо зaбременявaне?С ендокринологa си ще се видa чaк към крaя нa месецa,a нaли знaете кaкво е дa се чaкa :)
Здравей, изследването на пролактина е малко специфично. Първо предната вечер не трябва да си правила секс, или сутринта преди изследването. Преди вземането на кръв трябва да си била в покой поне 15 минути. Пролактинът е стресов хормон и нивата му се влияят силно от психическото състояние, в което се намираш. Трябва да ти се направи изследване три последователни дни, за да се потвърди тенденцията. Пролактинът пречи на овулацията. Ако се установят трайно високи нива е хубаво да ти се направи ядрено магнитен резонанс на хипофизата, за да се установи имаш ли аденом - доброкачествен тумор, причинител на по-високите нива на пролактин. След тези изследвания ендокринологът ти назначава съответна терапия.
« Последна редакция: Септември 12, 2014, 18:51:20 pm от kati_vm »
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #36 -: Септември 12, 2014, 20:10:28 pm »
kati_vm не съм съгласна че при завишен пролактин задължително се прави изследване за аденом на хипофизата. При правилно назначена и спазена терапия и кадърен специалист такова изследване се избягва , а пролактина влиза в норма след 1-2 месеца. Самата аз съм имала пролактин 1228, не съм правила изследвания за аденом на хипофизата. Терапия може да се назначи и от АГ сепциалист, аз не ходих на ендокринолог. Останалото е вярно.  :)
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #37 -: Септември 12, 2014, 20:34:18 pm »
kati_vm не съм съгласна че при завишен пролактин задължително се прави изследване за аденом на хипофизата. При правилно назначена и спазена терапия и кадърен специалист такова изследване се избягва , а пролактина влиза в норма след 1-2 месеца. Самата аз съм имала пролактин 1228, не съм правила изследвания за аденом на хипофизата. Терапия може да се назначи и от АГ сепциалист, аз не ходих на ендокринолог. Останалото е вярно.  :)
ЯМР беше стъпка, приложена при мен по преценка на ендокринолога. Лекуващият лекар АГ специалист, или ендокринолог преценява, дали да се направи това изследване. Лично моето мнение е, че не е излишно. Все пак сме в 21 век и е добре да се използват всички модерни методи за правилна диагностика и последващо лечение, а не да хвърляме боб.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #38 -: Септември 13, 2014, 06:32:12 am »
Аз пък си мислех че съм в референтните стойности,помислих че като не е по голяма ст.от от 496 горна граница,  а мойта е 444.3 значи че е наред,но щом казвате че е завишен може и така да е :(
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #39 -: Септември 13, 2014, 09:11:15 am »
[quote auth. =mimon4e99 link=topic=50611.msg1064216#msg1064216 date=1410579132]
Аз пък си мислех че съм в референтните стойности,помислих че като не е по голяма ст.от от 496 горна граница,  а мойта е 444.3 значи че е наред,но щом казвате че е завишен може и така да е :(
[/quote]
Здравей, аз  казвам само, че е добре да се направят три последователни изследвания при спазване на условията, които съм описала. Може тази стойност да е временно състояние. Тя е в рамките, но е на горната граница, което не е много добре. Успех и дано да нямаш проблем с пролактина.