0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #20 -: Август 05, 2014, 14:21:30 pm »
Ивелинка, защо не опиташ направо с детска седалка на тоалетната?
Ако се научи там, няма да е проблем, защото в яслите има тоалетни. Не са само с гърнета.
Опитах, там е още по-зле...и имам чувството ,че не му е удобно на тоалетната. Получих съвет да взема от ония гърненца, които са като коли (нашия е луд по колите), щял да седи там по дълго, но как ще разбере , че тая кола е за ако и пиш , пък другите са за игра...то така няма ли да почне да върши работата във всички коли... ?...Май по-удачно ми се вижда да му взема гърне тип тоалетна ,
Jbrul-че , по повод изумените погледи,  и мен ме успокояват , няма голям здрав човек с памперс , нито непровървял , нито непроял , ...Пък ти ,наслаждавай се и се присмивай на завистта и тъпотията...аз често го правя :) . честно , ако не ме притискаха обстоятелствата  и аз щях да бия отбой и да го оставя моя юнак на мира и когато стане, тогава...,ама няма как за жалост
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #21 -: Август 05, 2014, 20:17:09 pm »
 ivelinca, права си че то "моят метод" може да е чудесен, ама ако човек може да си позволи да си седи у дома с детето и да си чака. А когато просто се налага нещата да се случат по-рано - знам, че става, виждала съм го при приятелки, ама си е усилие, кандърми, дебнене, чистене на "издънките" и пр. При мен всъщност беше възможно, понеже и с тръгването му на ДГ - нямаше проблем да си ходи с памперс и никой от никъде не ме натискаше да бързам. Пък като не ме натискат - аз не бързам, да не съм луда  :lol:
От днес вече и гърнето си взима сам, като му се ака, върши си работата и вика да го избърша - аз чак тогава разбирам, че е правил нещо. То, ако за всяко изхождане трябваше да му светя и да го дебна - баси и "напредъка" по моята логика, ама все пак и той е доста по-голям сега и затова бързо и лесно стана. Преди година, ако се беше наложило - пак щеше да стане, ама...по обичайния начин, който ме хвърляше в потрес мен лично. Добре, че ми се размина пу пу  :lol:

П.П. Днес селските баби го призоваваха да се изпишка пред тях на улицата, понеже така и не ми вярват, че от един ден за друг съм свалила памперса. Не можело то да бъде, ако няма гърч. Човекът извади "шланга" гордо им препика китките и замлъкнаха най-после  :lol: Останаха само коментарите как "То ние сега все сме гледали да ни е лесно, нали, не като тях да се гърчим" (ако не се гърчиш и не ти е кофи - значи си калпава майка разбирай, нищо, че пак имаш същия резултат). Откачалки.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #22 -: Август 06, 2014, 16:34:43 pm »
Калпава си ми, ти сега ли разбра! ЕБХ се тренира от раждането на бебето  :lol: :lol: :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #23 -: Август 07, 2014, 10:13:45 am »
... върши си работата и вика да го избърша - аз чак тогава разбирам, че е правил нещо.
Мен  и това ми спестява вече :)  - упорито спори с мен и твърди , че можел сам да се бърше .
 Ходи си сам в тоалетната , не пожела да ползва детска седалка -направо от гърнето много бързо реши , че предпочита директно на тоалетната чиния -сяда и се държи .


*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #24 -: Август 08, 2014, 12:11:05 pm »
м-и, само да те уведомя, че на всите баби собствените деца (сега на по 50 и кусур години), максимум на по 9 месеца са ходели само на гърне и не са се изпускали изобщо ни денем, ни нощем ;) Внуците - също, а правнуците им...още на 6 месеца махат памперсите. Само аз и моето дете сме такива тъпи и малоумни налЕ, че чак сега...съдба, к'во да праИш, не може всички да сме супер.  :lol:

nimika, за бърсането опита и той, ама му излязох с номера, че понеже нямал очи на гърба и не си виждал дупето и не можел сам и нали още е будала - взе, че ми повярва.  :lol: Сети се все пак да ме пита, аз като нямам очи на гърба защо мога и сама, ама там пробутах версията, че понеже съм момиче (нямам пишка) и при мен акането е различна раУта, че затова мога... Бе лъжа си го горкия за разни такива неща, като убежденията не помагат и това е.
Иначе пък и в гърне и в тоалетна се справя еднакво добре и с мерак. Просто сега сме на село и затова за акането ползвам гърне, че ми седи на двора, а тоалетната е на втория етаж на къщата и ми е по-удобно така. Като се приберем в града - гърне няма да има, да не съм луда. Ще ходи само в тоалетната. Тук пишкането се осъществява по двора предимно. Баща му се бъзика, че като тръгнел пак на ДГ, щели да видят зор, като настоявал да ходи да пишка по двора им  :lol: Но няма такава опасност - знае, че може и на двете места човека, а по двора САМО като сме си тук. Радва ме също така, че чинно вдига дъската на тоалетната чиния, когато пишка там. Имах едно гадже навремето, което и досега вероятно не е усвоило този полезен навик и ме влудяваше с ходенето си до тоалетна. Снахата ще ми е благодарна за това поне ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #25 -: Август 08, 2014, 20:56:49 pm »
Жбрул и аз и моето дете сме от малоумните сигурно, щото и моята майка ме е научила преди 9м. ма от зор, кой ще пере на ръка обема за деня  :lol: та като няма зор сме калпави  :wink: Здрави да са  :D
А за последното ти изречение-благодарни снахи няма, да си знаеш и да не градиш високи очаквания  :lol: :lol: :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #26 -: Август 08, 2014, 22:53:03 pm »
Лошо ли е, ако имаш момченце, да го учиш да пишка като момиченце, демек седнал??
Пишкането прав ми се струва много нехигиенично и дори и мъжът ми моля да не го прави.
Луда ли съм за връзване  :lol:
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #27 -: Август 08, 2014, 23:14:01 pm »
Според мен да.
С момче на година, две или три може.
Със зрял мъж е безумие. Ако на теб мъжът ти нарежда как да си поставяш превръзките и тампоните, как ще се почувстваш? Остави човека на мира, някои дейности са лични и неприкосновени.

Моят син вече трети месец пикае прав в тоалетната и улучва всеки втори път. Ще отнеме време, докато се научи да не пръска по пода, но е моя работа да чистя, да съм търпелива и да му дам шанс да придобие и това умение.
« Последна редакция: Август 08, 2014, 23:16:26 pm от цигу »
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #28 -: Август 09, 2014, 00:03:37 am »
изчетох много по темата, мнения бол чух, но да споделя личния си опит.
още на 8-9 месеца започнах да слагам малката на гърне, но уви, то бе рев и мятане, мъка ви казвам. отказах се бързо и лесно, за да не се мъчим двете. след няколко месеца пак и нещата се повториха, само, че вече ходехме и гърнето се мяташе или замеряше мен с него. реших , че ще сме с памперс дълго време и се успокоих. на година и половина заминахме на море, после на село. времето позволяваше да е голичка през деня и памперс само за спане. като почна да пишка и ака и стана интересно и си пляскаше за браво, на плажа умираха от смях, защото бяхме в чужбина. след, като се прибрахме опитах с гърнето след ставане от сън и изненада, хареса й. за няма и две седмици сама си сяда и ходи там, а на вън прави странен знак и пишкаме пак. е, напикаваме се веднъж седмично, но вече махаме памперса и то следобдения сън. убедих се, че детето трябва да еготово и да разбира, какво става и какво прави и не съжелявам, че се отказвах на два пъти. вече сме на 1 и 9 месеца и до 2 год. мидля, да сме приключили. а ако проговори ще е по.лесно, но чакам и този момент спокойно и тъпрпеливо.
никога не отстъпвай на принципите си!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #29 -: Август 09, 2014, 01:54:41 am »
Цигу, докато аз чистя тоалетните чинии и около тях и докато ползваме общи такива, работата не я намирам за чак толкова лична.  :wink:

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #30 -: Август 09, 2014, 09:23:17 am »
Смайл, чакай дребното да почне да ти опикава, тогава е чистене. Имам случаи кога от бързане не е свалил гащите напълно и като го притисне ластика стой та гледай, красота-стени, казанче  :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #31 -: Август 09, 2014, 12:17:03 pm »
Смайл, чакай дребното да почне да ти опикава, тогава е чистене. Имам случаи кога от бързане не е свалил гащите напълно и като го притисне ластика стой та гледай, красота-стени, казанче  :lol:
Ха-ха, направо си го представих  :lol: :lol: :lol:
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #32 -: Август 09, 2014, 22:50:54 pm »
Аз не съм фенка на пикаенето прав вкъщи. Навън - да. В градината не им разрешават също. Явно и там няма мераклии да чистят на 70-80 пикльовци.

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #33 -: Август 13, 2014, 14:35:13 pm »
Да се включа и аз с молба за съвет.

Жорко се научи много бързо да пишка и ака в гърне, за около една седмица, без никакви усилия от моя страна. Много бях изненадана, бях се подготвила за големи мъки. И така от около месец е без памперс, само нощем му слагам, но почти винаги е сух. Сутринта даже за наш ужас стана в 5.30 ч. да каже, че му се пишка, изпишка се и пак легна да спи.

Проблемът е като излезем навън. Не иска да пишка, защото му няма гърнето. Вчера бяхме цял ден навън, карах го, показвах му другите момченца как пишкат до дървото, той разбира, сочи и обяснява нещо на неговия си език и като му събуя гащите, и край. Сложих му и памперс, но и в него не беше пишкал. Чак като се прибрахме се изпишка в гърнето, това след 10 часа стискане.

Четох скоро за същия проблем, но не помня тук във форума ли беше. Като за начало повече такива дълги разходки няма да правим, това е ясно. Но какво да правя, че да се отпусне?
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #34 -: Август 13, 2014, 16:39:58 pm »
Врабчо, сестра ми имаше същия проблем с дъщеричката си. В крайна сметка купи едно малко гърне което носи, когато са навън.
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #35 -: Август 13, 2014, 18:11:39 pm »
Врабчо, ако го водиш да пишка в тоалетна дали няма да се получава? Другото, което си мисля е, че съм чувала в чашка от кафе или кофичка от кисело мляко, но първо в къщи примерно пробвайте и после навън. Някой деца се притесняват някак от публика и компания, може и това да е.
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #36 -: Август 13, 2014, 23:08:25 pm »
Врабец, има сгъваеми гърнета за навън в Джъмбо, на цена 5-6 лева. Ако не намериш начин, вземи едно и не се стресирайте и двамата.

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #37 -: Август 13, 2014, 23:47:32 pm »
Как не улучват мъжете ви бре?  8O Сериозно питам. Иван никога не е опикавал около тоалетната, а това мъж да пишка седнал - даже не си го представям. Ако го видя - ще го сметна за чисто луд, признавам си.
Дани също не цапа около тоалетната, хем не е с дълъг стаж. Единствено като приключи - може да има някоя капка по ръба на тоалетната чиния (дъската я вдига чинно), ама това не е драма, въпрос на техника и задобряване с "тръскането"  :lol:

Лично аз - изключително избягвам да се ползва гърне, или да свиква, че там се вършат нещата. Наблягам на тоалетната, защото тоалетни има навсякъде - в градината, когато сме на гости, на заведение... Не исках да ми се случи това, което споделя Врабчо, защото си е неудобство все пак. Това го казвам за момичетата, които тепърва започват да се занимават с темата. Когато сте у дома - няма никаква техническа необходимост тези неща да се вършат в гърне. Има стъпалца за тоалетна, та стълбички, та цели конструкции такива - пеещи, светещи... Има 10 000 вида седалки за тоалетна...защо гърне?  8O Аз в апартамента си нямам гърне честно казано, няма и да имам. Взех едно за акането, докато сме си на село, просто защото допреди дни тоалетна имаше само на втория етаж на къщата и е разкарвачка. Сега тоалетна има и долу, гърнето го прибрах, днес си ака там на тоалетната, с адаптор - без грижи. Предвид, че съм му казала, че може да пишка из целия двор...едва ли ще се запъне да го направи в някой парк в града при нужда.

Та мисълта ми главно е - започнете ли да сваляте памперс - постарайте се да не създавате навик и "ритуал", че тези неща се вършат САМО в гърне например и то непременно у дома. При всяка възможност - показвайте различните опции, за да бъдат нещо нормално и естествено за детето. Не да си махнете един дерт образно казано, че да си отворите друг.  :? Ако бях махнала памперса, та да ми се налага да мъкна гърне с мен, или да търчим до нас за всяко изхождане...баси "далаверата", честно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #38 -: Август 13, 2014, 23:59:07 pm »
В "Любов по време на холера" има един параграф към края, когато семейството вече е остаряло и жената заставя мъжа си да пикае седнал, за да не цапа. Мъжът се чувства унизен и безсилен, но признава, че го прави, за да й угоди и да си спести разправиите. Кофти става семейната динамика, когато се стигне дотам.

Но не виждам нищо нередно мъжът да чисти тоалетната. Една приятелка вече е прехвърлила това задължение на 11-годишния си син, защото главно той пръска по пода. Това ми се струва справедливо.
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #39 -: Август 14, 2014, 08:48:27 am »
Проблемът е, че не иска друго гърне. Само неговото си. Това, което майка ми му купи, като отидем при тях да си има и там, той го приема за играчка и не иска въобще да седи на него. И като пътуваме задължително носим неговото.

Ще пробвам с чашка.

Благодаря ви за съветите и предложенията. Ако някой има други идеи, да пише.