0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Извинявам се ако повтарям тема (преместете я ако е нужно), но от седмици ровя из форума и не мога да открия такава, явно темата е обсъждана във месечните теми само. Пускам я с молба да не се превръща в арена за спорове , а да се дават съвети и да се споделя опит. Моля кажете как и кога научихте децата си да си казват когато им се ходи до тоалетна?

Моя малчуган започнах да го слагам на гърне , когато беше на 7 месеца- не съм се надявала да се научи , просто исках да свиква  с него... и не мога да ви опиша изненадата си , когато още с първото сядане той се изака и от тогава голямата работа си я вършеше винаги на гърне .... и най важното  сам си казваше ,че му се ходи като пъшкаше доста показателно. Случвало се е да сме на гости , когато му се е прихождало, но там не е имало гърне  и се стискаше докато не се приберем вкъщи. Бях решила , че вече е научен , сега остава само да се научи и да казва пиш.... Но преди няколко месеца се преместихме, пак в същата къща просто на друг етаж ,защото пространството ни беше ограничено , и не знам дали има връзка , но от тогава Коко не ще и да чуе за гърне. Държала съм го по един час  там -нищо , слагам памперса и веднага се изхожда. Пробвах да го оставям гол за по-дълго, за да види колко ще му е гот ако не носи памперс--- е познайте- опикава и осира цялата къща навсякъде , но не и в гърнето... Дни наред упорствах така , докато един ден след поредния един час молби и поредния неуспех  си изпуснах нервите и му се развиках. После се разревах и почнах да чета Д-р Спок, който съветва да не му се караш и т.н и аз така реших да опитам.... няма резултат да ви кажа. Напротив , когато му се скарах на следващия ден си каза ,че иска гърне и си се изака там ... когато престанах да се карам няма и лъч светлина в тунела, никакъв интерес- нищо. Знам,че много от вас ще ме посъветват да изчакам да порасне още, но не искам да изпусна лятото- сега е момента просто. освен това в нашата ясла не приемат деца с памперси, а искам да започна работа след майчинството , и най -важният ми аргумент е съвета на педиатърката ни да махаме памперса това лято, защото с разнообразяването на храната урината става силна, а памперсите подпомагат  за връщане на урина, а ние вече прекарахме бъбречна инфекция и просто до голяма степен ще се избегне втора такава ,ако ходим на гърне.
 Извинявам се за дългия пост , но много ще се радвам да споделите какъв е успешният метод за т.нар,  ранно приучаване към гърне. Знам ,че децата не са еднакви , но съм склонна да опитам почти всичко, преди да се откажа
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #1 -: Август 01, 2014, 15:18:13 pm »
Здравей Ивелинка,аз имам момиче и също като теб от шести месец започнах да я слагам на гърне веднага след като се събуди от сън и тя се изпикаваше,казвах и браво и така...след това през деня на около час когато сме си в къщи също я слагах и тя бе на година и четири месеца лятото и я оставях по гащи из вкъщи и естестествено пишкаше където свари и се учудваше какво е това,не очаквай на тази възраст да почне да ти казва имам пиш,няма смисъл и да го държиш с часове на гърнето,това ще ти навреди,ще го сметне за наказание,истината е,че трябва да го следиш през колко време се изпикава и тогава да го слагаш,а моята като и се акаше се криеше зад гардероба :lol: ако я видех в тоз момент я слагах на гърнето и се изакваше там,а бе чак на две години и два месеца махнахме памперса изцяло дори и през нощта,зареди се с търпение първата крачка си я направила :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #2 -: Август 01, 2014, 15:32:29 pm »
Много пъти във форума е споменаван книгата на Н. Лата:

http://www.booktraffic.bg/book/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Горещо я  препоръчвам на всички .Има отговор на много въпроси , включително и на темата за гърнето . Просто трябва детето да е готово ,а не вие да мислете , че е готово и да се опитвате да го приучавате . Когато е настъпил момента , ще видите , че всичко става много лесно .
Да , колкото по-рано    по-добре --по икономично е и по-чисто ,спор няма.

Мисля в теми назад някой даже публикувал част от писаното в книгата.
Мисля , че д-р Бърди беше писал , че  приучването е пряко свързано с развитие на опорно -двигателните умения- когато детето може само да изкачва стълби  , че вече има контрол на  седалищната мускулатура. Но пак всичко е до дете .
Успех , мами .


Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #3 -: Август 01, 2014, 15:42:30 pm »
Мерси много, при нас всъщност проблемът е ,че дори и да му се ходи , не иска да го прави в гърнето... например когато му се доака прави една характерна физиономия и леко прикляка... веднага го вземам , махаме гащите и го слагам на гърнето -той добре знае какво се прави там, но се стиска... и при първия удобен момент става и хуква да бяга из къщи и почва да снася по пътя си като кон. За малката нужда , като че ли е по-добре, понякога поне се изпикава в гърнето, но само ако е седнал, прав не мога да го накарам. Другото , което ме тревожи е постоянния запек напоследък... за това и спрях да му се карам като си свърши работата в гащите... уж пие много вода, но пък от няколко дни не пие мляко... може и на това да се дължи... не знам битка ще е.... За казването ,не мисля че е толкова малък... има две майки тук с момиченца - на същата възраст са ,а от 3 месеца насам , децата са с бикини и си казват и си сядат... а при нас всичко става безкрайно трудно... ама и аз съм хипер инат, не се отказвам лесно

А нашия бандит изкачва стълби без проблем ,ако са по ниски на два крака, ако са високи се подпира , но е много подвижен и стабилен ... а книгата ще я взема, също искам да питам някой чел ли е "Приучаване към гърне за един ден" и дали изобщо я има в България (в Д-р Спок се споменава и описаните методи действали реално).
« Последна редакция: Август 01, 2014, 15:48:51 pm от ivelinca »
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #4 -: Август 01, 2014, 15:52:16 pm »
не  гледай другите и не се води по бабини приказки , че вече сте големи  и Трябва да сте без памперс.
Всяко дете е различно , по мои наблюдения момичетата като че ли по-рано махат памперса -това  е лично мнение   , съдейки по децата около  нас .

Пробвате една-две  седмици упорито- без памперс  , по гащи -да се  напикават  , сега  е лято, лесно се чисти и пере. Ако  нямате напредък и попадения в гърнето въобще   - спрете и опитайте пак след няколко седмици .
И не го правете насила и като наказание .Може да купите кукла  , която пишка -има евтини само е една тръбичка -отгоре наливате , отдолу тече  .Нека пишкат куклата , водете я да пишка  , ще им е интересно ... Говорете , че вече са големи , имат гащи  и т.н. Ако тръгнат на градина и виждат , че останалите деца ходят на гърне , ще свикват по-лесно  .А и там ги слагат всички на гърнетата заедно по едно и също време - не че това е правилното  според мен , но за тези които не искат да казват  , когато им се ходи  , е начин да се изпишкат .
« Последна редакция: Август 01, 2014, 16:09:34 pm от nimika »


*

    Crystal

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #5 -: Август 01, 2014, 15:56:49 pm »
Ивелинка, от книгите, коеито съм чела по въпроса, а и от личният си опит с голямата дъщеря, се убедих, че на вашата възраст е много рано да се учите на гърне. Детето още не може да се контролира, да стиска и не може да каже кога му се пишка или ака. Децата са различни, но някъде между 2 и 3 години обикновено настъпва подходящия момент. С голямата и аз като теб се мъчех да я слагам всяка сутрин, акахме само в гърне и така докато стана на 2 години-не искаше изобщо да седи на гърнето, не искаше да ака даже и в памперса и в чудо се бяхме видяли. Получиха се проблеми-запек, с който се борихме повече от година. На 2 години и 7-8 месеца се научихме да пишкаме само на гърне точно за месец. Избрах тази възраст, защото исках да е през лятото, детето вече разбираше като му се обяснява, а и беше в състояние да стиска докато го сложа на гърнето.
Не натискай детето ако не иска сега на гърне. Изчакай няколко месеца и опитай пак. Ако пак не става, не настоявай. Детето само ще ти покаже кога е готово.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #6 -: Август 01, 2014, 16:08:36 pm »
Crystal , аз същото  мисля-че са  малки още.
 На мен и през ум не ми е минавало на  6-7 месеца да пробвам на гърне -той не знаеше още как да яде дори  , та това ли , дори и на година и половина . Майка ми беше купила гърне  , на което не искаше да седне , но много интересно си слагаше на главата  :)
Опитах за няколко дни на  1г 10 м за първи път -нещо не се получи , разболя  се тогава и се отказах да настоявам . Започна да казва първо , че ще ака  -така изкарахме няколко месеца .
Мисля на  2г и 2м  за две седмици    беше готов   и да пишка сам .

Ако това ще ви успокои -няколко деца на възрастта на  моя Калоян- това лято -сега току що махнаха  памперса  ,защото сега вече казват и са готови. И пак за успокоение-  още спим с нощен памперс  . По едно време  без- даже сам ставаше вечер да пишка и лягаше. Има вечери поред с абсолютно сух памперс , и следват  други с напикан . Но   всяка вечер преди лягане пие мляко ,  ако има и диня   , даже памперса прелива сутринта .А да става да пишка не иска -много е крив, ако го събуждам  . Така , че спокойно чакам  , вместо да сменям мокри чаршафи и развалям съня на всички у дома.

 Така , че не виждам смисъл от рано да се  мъчите , пробвате , ядосвате , карате   ...без особен успех.
« Последна редакция: Август 01, 2014, 16:11:51 pm от nimika »


*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #7 -: Август 01, 2014, 16:13:02 pm »
.....Просто трябва детето да е готово ,а не вие да мислете , че е готово и да се опитвате да го приучавате . Когато е настъпил момента , ще видите , че всичко става много лесно .
Да , колкото по-рано    по-добре --по икономично е и по-чисто ,спор няма.

ето това е истината, няма смисъл да си играете години на котка и мишка, да дебнете децата кога пишкат и акат и да ги слагате на гърнета. нека това не прозвучи като упрек, напротив, само искам да кажа, че когато децата са готови нещата стават от раз, буквално за ден.
Разбира се, след една определна възраст, да кажем 18-20 м. можете да пробвате, но ако не се получи просто спирате с опитите, след месец-два отново пробвате и така...
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #8 -: Август 02, 2014, 15:07:25 pm »
Добре де, а има ли някакви трикове , които биха предизвикали интерес към гърнето , като този с пишкащата кукла например.... Знам ли , да сменя гърнето , да взема пеещо ,светещо ... просто ми беше голям рахат , когато си ходеше на гърненце и искам да си го върна... то е ясно ,че всичко зависи от него.... Имам две познати -едната махна памперса на нейния бандит за 4 дена , когато той беше на 1.2 г , но там играеше шамарената фабрика- просто свали памперса от раз и при всяко напишкване или наакване следваше пердах по дупето, но аз  не съм склонна да го опердаша сякаш, много ми е жал...
Другата майка пък, си оставяше детето да ходи насрано с часове, и то много бързо разбра ,че когато ака в гърнето , после не му щипе на дупето, но и това ми се вижда много крайно.... той моя Калоян , както се зачервява и после с дни се мажем с бомаги , докато мине... не, не , не мога да му го причиня
Да, ясно ми е ,че не иска още да ходи на гърне , но съм убедена ,че може и че знае .... въпросът е как да го накарам сам да пожелае да бъде голям. Не е толкова малък, разбира почти всичко.... например понякога ме лъже  и започва да прави " Ъ-Ъ-Ъ-Ъх" и си дърпа памперса и сам си носи гърнето- свалям го и той сам сяда там, но не прави нищо ... става и се изпикава веднага. Онзи ден ми показва в един рекламен вестник  едно гърне и вика " Ако!", значи много добре знае какво се прави и ,че може да казва. Точно това, че вече може да се стиска поражда неуспехите, преди като не можеше , като го видя да пъшка -айде на гърнето и работата е готова, а сега пак го виждам ,че се напъва -слагам го -е, няма -стиска се, вдигам го -след 20 сек. е готов. Казвате, че бързам , но наистина съм притисната,  няма как да чакам... Преди да забременея ме повишиха, след 5 години къртовски труд и работа по 15-16, дори по 20 часа на ден , почти без почивка, и сега ако не се върна веднага след майчинството , сигурно ще ме помолят да напусна... а иначе бих имала сигурна работа, която харесвам , във фирма, в  която съм се доказала и имам авторитет ... и най-важното- с удобно работно време, за майка с малко дете. Е , колко жертви ,пък , трябва да направя заради едно пусто гърне ?
Или да стискам палци , да не влезем отново в болницата с бъбречна инфекция, щото да не го стресирам... все пак нашето поколение сме си казвали от 1 годинка, като гледам не сме стресирани от това... как тогава ние сме били готови да се научим ,а сега нашите деца не са?  Съжалявам за дългия пост, той май е по-подходящ за "Емоционални проблеми " ,от колкото за тук и много благодаря на всички ви за съдействието.
*

    Crystal

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #9 -: Август 02, 2014, 16:00:00 pm »
Не е задължително памперса да е махнат когато детето започне да ходи на ясла. А даже и да е махнат, пак ще има инциденти от стреса. Бъбречната инфекция не може да е причинена от памперса, ако се поддържа добра хигиена и се сменя достатъчно често. Две деца имам, каката до 2г. и 8 месеца беше с памперс и един път не е имала такава инфекция. Веднага уточнявам, не казвам че не спазвате хигиена, възможно е да има някакъв проблем в отделителната система, още повече, че при момчетата по-трудно стават такива инфекции. Правили ли сте консултация с нефролог?
За другото не мога да ти помогна, освен да те посъветвам да почетеш-има достатъчно литература по въпроса.
« Последна редакция: Август 02, 2014, 16:04:46 pm от Crystal »
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #10 -: Август 02, 2014, 16:32:00 pm »
Ивелинка, имам дъщеря и си ходи още с памперс. Чат-пат я слагам на гърне, понякога на тоалетна, но досега нищо. Почва ясла другата седмица. Там никой не очаква такова малко дете да ходи до тоалетна. В яслата на сина ми направо на тоалетна ги научиха. Било нехигиенично гърнето за толкова много деца. Помня, че беше на около 2,5 г. и имаше от двайсетина деца около 3-4, които бяха без памперс. Всичките момиченца. Той се научи малко преди да стане на 3 г. Спа с нощен до четвъртия си рожден ден. Не ми се е налагало да го будя, да го вдигам, за да ходи до тоалетна. Той сам си се контролира и става през нощта, ако има нужда.
За щерката, която е колкото твоят син горе-долу. Ами, идва с нас в тоалетната, наблюдава с голям интерес, дърпа се за гащите, когато някой друг е седнал на тоал. чиния. Махам й памперса, слагам я да седне на гърнето, седи дали има и половин минута и скача. Иначе ми казва след като се е надрискала. Толкова.
А за твоите познати, които пердашели детето на година и два месеца, защото се е напишкало или наакало, това ми се вижда нечовешко. Извинявай за израза!
За кариерата и прочие да ти кажа нещо. След като ти е толкова важна работата (не е упрек), подсигури си отсега една жена, която да се грижи за детето, като започне да боледува в яслата. Щом не може да ходи там с памперс, дръж го още известно време у вас, плащай на жената да го гледа, пък с директорката се разбери да почне по-късно. От друга страна, никъде не пише, че е изискване детето да почне ясла или градина, да е приучено към тоалетна. Това са измишльотини на директорката вероятно.

Поздрави и успех!
« Последна редакция: Август 02, 2014, 16:35:24 pm от blue_sky »

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #11 -: Август 02, 2014, 16:48:29 pm »
Да и аз съм съгласна с blue_sky не е задължително детето да е без памперс,за да тръгне на ясла и моята бе с памперс като тръгна,е,госпожите мрънкаха днес се напикала или се наакала,но в крайна сметка и на тях това им е работата не случайно в яслата са медицински сестри,а не педагози...хич не им се връзвай на мрънкането и на всякакви други простотии,които ще чуеш за детето си една от госпожите бе изкарала детето ми едва ли не престъпник...
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #12 -: Август 03, 2014, 07:22:50 am »
Не съм настоявала за махане на памперс и ходене на гърне. Просто реших, че главоболията и заниманията са ми достатъчно. Моят син посред зима, около година и половина реши, че не иска памперс, имаше пропуски, които като станат 2-3 поредни аз слагах памперса, но той с радост ползваше гърнето(и пак стигаме до готовността на детето), иначе и аз около годината го бях купила и направо ревеше като го види, тогава не съм настоявала, прибрах го.
 Представете си, че сега с много настояване успеете да ги научите да ходят на гърне и като дойде зима, ще е студено, пишка им се често, то са едни ескимоси и чудо, докато сварите да се приберете, че да съблечете, вече всичко ще е опикано. Вариант да не се излиза аз не виждам. Това не е хипотеза, братовчедка ми го направи със сина си. След готова свършена работа и научено да пишка на гърне дете си му върна памперса, защото то в един момент да го влачиш мокро по снега рискуваш и да настине. И следващото лято на ново, същите усилия.
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #13 -: Август 03, 2014, 16:39:07 pm »
Мерси момичета,в яслата ни (тя към ОДЗ) за памперса, наистина държат децата да могат да си казват...ако искам мога да го водя с памперс, но ако се накендза, вероятно ще седи цял ден насран, докато не си го прибера (това се е случвало не веднъж, на не едно дете), а в района няма друга градина, така че няма и алтернативи. Предполагам за това директорката настоява да записваме децата си научени да си казват, защото вероятно е получавала  доста оплаквания от разгневени майки на подсечени и мокри деца.  За бъбречната инфекция- при нас е фамилна обремененост-аз,майка ми, баба ми и т.н сме с бъбречни проблеми и се оказа ,че дребното е наследило слабите бъбреци от мен... тогава и растящите зъби спомогнаха за проявата и , защото  имунитета падал  и тогава бактериите, които така или иначе живеят във всеки от нас, атакуват най слабото място. Тогава Калоян нямаше навършени 8 месеца, когато доц. Близнакова ме пита дали ходи на гърне, и настоя да го слагам да пиша там на всеки час , каза ,че колкото по-малко уринира в памперса , толкова по-малка е вероятността да повтори инфекцията. Аз се учудих , питах не е ли малък, тя отговори : "малък е да си каже сам, но не е малък ти да го изпишваш извън памперса" (то сякаш аз решавам кога да му се допикае, но това е др. въпрос)
Разбира се , после ходихме пак на нефролог, за да се види  дали антибиотичното лечение е подействало.... всичко беше наред, и сега на всеки 6 мес , профилактично  ще се следим ...иначе всичко изглеждало съвсем нормално, няма рефлукс, само възпалени ляв бъбрек и надбъбречно легенче
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #14 -: Август 03, 2014, 18:20:05 pm »
Не съм учила детето на гърне.То не предизвикваше никакъв интерес.
Миналото лято просто свалих памперса и повече не го сложих. В къщи пишкаше по кофички, шишенца и квото се сетите, навън поливаше тревичка,  храсти и дръвчета.Така се научи да пишка прав като мъжете.В рамките на месец се напишкваше, но пък аз винаги носих резервен комплект дрешки.Никога не се е наакал.
Купих  мекичка седалка за тоалетната и на Макси му беше много интересно да седи на тоалетната като голям.
Знам от други майки, че оставят детето за 10 мин мокро за да разбере, че не трябва да пишка в гащите.Аз не съм оставяла.
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #15 -: Август 04, 2014, 11:56:09 am »
И педиатърката ме посъветва да се опитам да го науча направо прав, с една чашка, ама той взема чашата от ръцете ми и понечва да пие от нея, определено не я асоциира с нещо ,в което да пиша. На този етап, повече успехи имам ако го изпишвам седнал, но нашата докторка твърди , че така може би ще се усложня, защото веднъж трябва да го уча да пиша седнал, после трябва пък да го уча и прав.... Нейният съвет беше да го изпишвам всяка сутрин и да засичам след това и на всеки два часа пак да го слагам...ако имам достатъчно успехи ,след 10-14 дни той сам щял да си казва,посъветва ме да го окуражавам , да пляскаме, да се целуваме , когато успее и да му давам награда...но нали виждате ,резултатите са ни 0. Сега смятам да му дам малка почивка , да му купя ново гърне (мисля че може да е намразил това) и пак наново...пък да видим. Предполагам накрая всичко ще се получи, когато стане на 2 и всички тези машинации и мъки ще са били излишни, ще е можело да си спестя доста главоболия... но поне ще знам ,че съм дала всичко от себе си.
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #16 -: Август 04, 2014, 13:37:08 pm »
Ивелинка, защо не опиташ направо с детска седалка на тоалетната?
Ако се научи там, няма да е проблем, защото в яслите има тоалетни. Не са само с гърнета.

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #17 -: Август 04, 2014, 15:15:59 pm »
Включвам се по вечно актуалната тема "махане на памперс", за да споделя личен опит.
Дани беше с памперс 24/7 допреди седмица. Никога, никакви опити и целенасочени усилия за махане на памперс не съм правила. Моята "теория" беше, че когато е готов и му е време - ще стане от раз. Такива филми с гърнета, дебнене, напомняне на 10 мин. да пишка, да пробва да ака и накрая да ми е омазана цялата къща и пак ни памперс, ни гащи - тцъ. Не е за мен.  :lol:
Всъщност, той от месеци знае кога и какво му се прави, може да стиска, да казва, но не искаше. Аз пък не си дадох труд да го натискам докато бяхме в апартамента от съвсем егоистични съображения да не чистя при "авария".
Дойдохме си на къщата в село, миналата неделя сутрин му обух боксерки и очаквах поне няколко дни редовно напикаване, че и друго преди да вземе да сгрява. Е, седмица по- късно: Не е имало напикани гащи, не го "изпишквам" аз - сваля, пишка, "изтръсква го" и вдига гащите. Без напомняне. За акането казва. Или давам гърнето на двора, или го качвам до тоалетната горе (искам да свиква и на двата варианта). И с акането няма проблем, освен един път, когато аз реших, че има време да стигнем до тоалетната горе, ама....нъц  :lol: То детето каза, че не може да стиска, ама майка му нали е куха лейка.

В резюме: Свалихме дневния памперс от раз на 3 години и 5 месеца, без от това да следват някакви усилия и разправии за мен. В 90% от случаите и нощния е сух, ама още не смея да го сложа да спи без. Яде диня, пие вода, отделя много течности и все ще има издънка. Та засега го държа, ама не мисля, че ще е задълго.

П.П. Наслаждавам се на мълчанието и покрусените физиономии на "обществото", което ме убеждаваше как, ако не натискам и не си изкарвам деня в гърнета, кандърми и бърсане на пикни и акита от паркета и дивана - то детето ми нямало да се научи. Неизбежни били тия неща. ВЕрно ли?  :lol: Е, не ми беше финансов проблем да купувам памперси толкова време, разбирам че и това е фактор в доста семейства. Ама, ако не е това - не хабете сили и нерви, ако на вас самите не ви е особено важно по някакви там ваши си причини. Всяко нещо си става само с времето и в точния момент, ако искате да го дочакате. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #18 -: Август 04, 2014, 15:44:38 pm »
моето дете само отказа нощния памперс. В един момент просто отказа да й слагам. Сложих й на сила една вечер,  тя веднага си го махна и така от тогава сме бе и аварии до сега вече 4 месеца сме нямали, по -скоро през деня се изпуска, но никога през нощта
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #19 -: Август 04, 2014, 15:55:58 pm »
На този етап, повече успехи имам ако го изпишвам седнал, но нашата докторка твърди , че така може би ще се усложня, защото веднъж трябва да го уча да пиша седнал, после трябва пък да го уча и прав....

Никога не съм учила сина ми да пишка прав, нито пък мъжът ми го е правил. В градината е задължително да са седнали децата. Вкъщи също предпочитам да седи, защото не горя от желание да мия непрекъснато опикани тоалетни (че имаме и два броя). Сред природата, ако иска и на челна стойка да си върши малките нужди.

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #20 -: Август 05, 2014, 14:21:30 pm »
Ивелинка, защо не опиташ направо с детска седалка на тоалетната?
Ако се научи там, няма да е проблем, защото в яслите има тоалетни. Не са само с гърнета.
Опитах, там е още по-зле...и имам чувството ,че не му е удобно на тоалетната. Получих съвет да взема от ония гърненца, които са като коли (нашия е луд по колите), щял да седи там по дълго, но как ще разбере , че тая кола е за ако и пиш , пък другите са за игра...то така няма ли да почне да върши работата във всички коли... ?...Май по-удачно ми се вижда да му взема гърне тип тоалетна ,
Jbrul-че , по повод изумените погледи,  и мен ме успокояват , няма голям здрав човек с памперс , нито непровървял , нито непроял , ...Пък ти ,наслаждавай се и се присмивай на завистта и тъпотията...аз често го правя :) . честно , ако не ме притискаха обстоятелствата  и аз щях да бия отбой и да го оставя моя юнак на мира и когато стане, тогава...,ама няма как за жалост
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #21 -: Август 05, 2014, 20:17:09 pm »
 ivelinca, права си че то "моят метод" може да е чудесен, ама ако човек може да си позволи да си седи у дома с детето и да си чака. А когато просто се налага нещата да се случат по-рано - знам, че става, виждала съм го при приятелки, ама си е усилие, кандърми, дебнене, чистене на "издънките" и пр. При мен всъщност беше възможно, понеже и с тръгването му на ДГ - нямаше проблем да си ходи с памперс и никой от никъде не ме натискаше да бързам. Пък като не ме натискат - аз не бързам, да не съм луда  :lol:
От днес вече и гърнето си взима сам, като му се ака, върши си работата и вика да го избърша - аз чак тогава разбирам, че е правил нещо. То, ако за всяко изхождане трябваше да му светя и да го дебна - баси и "напредъка" по моята логика, ама все пак и той е доста по-голям сега и затова бързо и лесно стана. Преди година, ако се беше наложило - пак щеше да стане, ама...по обичайния начин, който ме хвърляше в потрес мен лично. Добре, че ми се размина пу пу  :lol:

П.П. Днес селските баби го призоваваха да се изпишка пред тях на улицата, понеже така и не ми вярват, че от един ден за друг съм свалила памперса. Не можело то да бъде, ако няма гърч. Човекът извади "шланга" гордо им препика китките и замлъкнаха най-после  :lol: Останаха само коментарите как "То ние сега все сме гледали да ни е лесно, нали, не като тях да се гърчим" (ако не се гърчиш и не ти е кофи - значи си калпава майка разбирай, нищо, че пак имаш същия резултат). Откачалки.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #22 -: Август 06, 2014, 16:34:43 pm »
Калпава си ми, ти сега ли разбра! ЕБХ се тренира от раждането на бебето  :lol: :lol: :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #23 -: Август 07, 2014, 10:13:45 am »
... върши си работата и вика да го избърша - аз чак тогава разбирам, че е правил нещо.
Мен  и това ми спестява вече :)  - упорито спори с мен и твърди , че можел сам да се бърше .
 Ходи си сам в тоалетната , не пожела да ползва детска седалка -направо от гърнето много бързо реши , че предпочита директно на тоалетната чиния -сяда и се държи .


*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #24 -: Август 08, 2014, 12:11:05 pm »
м-и, само да те уведомя, че на всите баби собствените деца (сега на по 50 и кусур години), максимум на по 9 месеца са ходели само на гърне и не са се изпускали изобщо ни денем, ни нощем ;) Внуците - също, а правнуците им...още на 6 месеца махат памперсите. Само аз и моето дете сме такива тъпи и малоумни налЕ, че чак сега...съдба, к'во да праИш, не може всички да сме супер.  :lol:

nimika, за бърсането опита и той, ама му излязох с номера, че понеже нямал очи на гърба и не си виждал дупето и не можел сам и нали още е будала - взе, че ми повярва.  :lol: Сети се все пак да ме пита, аз като нямам очи на гърба защо мога и сама, ама там пробутах версията, че понеже съм момиче (нямам пишка) и при мен акането е различна раУта, че затова мога... Бе лъжа си го горкия за разни такива неща, като убежденията не помагат и това е.
Иначе пък и в гърне и в тоалетна се справя еднакво добре и с мерак. Просто сега сме на село и затова за акането ползвам гърне, че ми седи на двора, а тоалетната е на втория етаж на къщата и ми е по-удобно така. Като се приберем в града - гърне няма да има, да не съм луда. Ще ходи само в тоалетната. Тук пишкането се осъществява по двора предимно. Баща му се бъзика, че като тръгнел пак на ДГ, щели да видят зор, като настоявал да ходи да пишка по двора им  :lol: Но няма такава опасност - знае, че може и на двете места човека, а по двора САМО като сме си тук. Радва ме също така, че чинно вдига дъската на тоалетната чиния, когато пишка там. Имах едно гадже навремето, което и досега вероятно не е усвоило този полезен навик и ме влудяваше с ходенето си до тоалетна. Снахата ще ми е благодарна за това поне ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #25 -: Август 08, 2014, 20:56:49 pm »
Жбрул и аз и моето дете сме от малоумните сигурно, щото и моята майка ме е научила преди 9м. ма от зор, кой ще пере на ръка обема за деня  :lol: та като няма зор сме калпави  :wink: Здрави да са  :D
А за последното ти изречение-благодарни снахи няма, да си знаеш и да не градиш високи очаквания  :lol: :lol: :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #26 -: Август 08, 2014, 22:53:03 pm »
Лошо ли е, ако имаш момченце, да го учиш да пишка като момиченце, демек седнал??
Пишкането прав ми се струва много нехигиенично и дори и мъжът ми моля да не го прави.
Луда ли съм за връзване  :lol:
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #27 -: Август 08, 2014, 23:14:01 pm »
Според мен да.
С момче на година, две или три може.
Със зрял мъж е безумие. Ако на теб мъжът ти нарежда как да си поставяш превръзките и тампоните, как ще се почувстваш? Остави човека на мира, някои дейности са лични и неприкосновени.

Моят син вече трети месец пикае прав в тоалетната и улучва всеки втори път. Ще отнеме време, докато се научи да не пръска по пода, но е моя работа да чистя, да съм търпелива и да му дам шанс да придобие и това умение.
« Последна редакция: Август 08, 2014, 23:16:26 pm от цигу »
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #28 -: Август 09, 2014, 00:03:37 am »
изчетох много по темата, мнения бол чух, но да споделя личния си опит.
още на 8-9 месеца започнах да слагам малката на гърне, но уви, то бе рев и мятане, мъка ви казвам. отказах се бързо и лесно, за да не се мъчим двете. след няколко месеца пак и нещата се повториха, само, че вече ходехме и гърнето се мяташе или замеряше мен с него. реших , че ще сме с памперс дълго време и се успокоих. на година и половина заминахме на море, после на село. времето позволяваше да е голичка през деня и памперс само за спане. като почна да пишка и ака и стана интересно и си пляскаше за браво, на плажа умираха от смях, защото бяхме в чужбина. след, като се прибрахме опитах с гърнето след ставане от сън и изненада, хареса й. за няма и две седмици сама си сяда и ходи там, а на вън прави странен знак и пишкаме пак. е, напикаваме се веднъж седмично, но вече махаме памперса и то следобдения сън. убедих се, че детето трябва да еготово и да разбира, какво става и какво прави и не съжелявам, че се отказвах на два пъти. вече сме на 1 и 9 месеца и до 2 год. мидля, да сме приключили. а ако проговори ще е по.лесно, но чакам и този момент спокойно и тъпрпеливо.
никога не отстъпвай на принципите си!
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #29 -: Август 09, 2014, 01:54:41 am »
Цигу, докато аз чистя тоалетните чинии и около тях и докато ползваме общи такива, работата не я намирам за чак толкова лична.  :wink:

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #30 -: Август 09, 2014, 09:23:17 am »
Смайл, чакай дребното да почне да ти опикава, тогава е чистене. Имам случаи кога от бързане не е свалил гащите напълно и като го притисне ластика стой та гледай, красота-стени, казанче  :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #31 -: Август 09, 2014, 12:17:03 pm »
Смайл, чакай дребното да почне да ти опикава, тогава е чистене. Имам случаи кога от бързане не е свалил гащите напълно и като го притисне ластика стой та гледай, красота-стени, казанче  :lol:
Ха-ха, направо си го представих  :lol: :lol: :lol:
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #32 -: Август 09, 2014, 22:50:54 pm »
Аз не съм фенка на пикаенето прав вкъщи. Навън - да. В градината не им разрешават също. Явно и там няма мераклии да чистят на 70-80 пикльовци.

Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #33 -: Август 13, 2014, 14:35:13 pm »
Да се включа и аз с молба за съвет.

Жорко се научи много бързо да пишка и ака в гърне, за около една седмица, без никакви усилия от моя страна. Много бях изненадана, бях се подготвила за големи мъки. И така от около месец е без памперс, само нощем му слагам, но почти винаги е сух. Сутринта даже за наш ужас стана в 5.30 ч. да каже, че му се пишка, изпишка се и пак легна да спи.

Проблемът е като излезем навън. Не иска да пишка, защото му няма гърнето. Вчера бяхме цял ден навън, карах го, показвах му другите момченца как пишкат до дървото, той разбира, сочи и обяснява нещо на неговия си език и като му събуя гащите, и край. Сложих му и памперс, но и в него не беше пишкал. Чак като се прибрахме се изпишка в гърнето, това след 10 часа стискане.

Четох скоро за същия проблем, но не помня тук във форума ли беше. Като за начало повече такива дълги разходки няма да правим, това е ясно. Но какво да правя, че да се отпусне?
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #34 -: Август 13, 2014, 16:39:58 pm »
Врабчо, сестра ми имаше същия проблем с дъщеричката си. В крайна сметка купи едно малко гърне което носи, когато са навън.
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #35 -: Август 13, 2014, 18:11:39 pm »
Врабчо, ако го водиш да пишка в тоалетна дали няма да се получава? Другото, което си мисля е, че съм чувала в чашка от кафе или кофичка от кисело мляко, но първо в къщи примерно пробвайте и после навън. Някой деца се притесняват някак от публика и компания, може и това да е.
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #36 -: Август 13, 2014, 23:08:25 pm »
Врабец, има сгъваеми гърнета за навън в Джъмбо, на цена 5-6 лева. Ако не намериш начин, вземи едно и не се стресирайте и двамата.

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #37 -: Август 13, 2014, 23:47:32 pm »
Как не улучват мъжете ви бре?  8O Сериозно питам. Иван никога не е опикавал около тоалетната, а това мъж да пишка седнал - даже не си го представям. Ако го видя - ще го сметна за чисто луд, признавам си.
Дани също не цапа около тоалетната, хем не е с дълъг стаж. Единствено като приключи - може да има някоя капка по ръба на тоалетната чиния (дъската я вдига чинно), ама това не е драма, въпрос на техника и задобряване с "тръскането"  :lol:

Лично аз - изключително избягвам да се ползва гърне, или да свиква, че там се вършат нещата. Наблягам на тоалетната, защото тоалетни има навсякъде - в градината, когато сме на гости, на заведение... Не исках да ми се случи това, което споделя Врабчо, защото си е неудобство все пак. Това го казвам за момичетата, които тепърва започват да се занимават с темата. Когато сте у дома - няма никаква техническа необходимост тези неща да се вършат в гърне. Има стъпалца за тоалетна, та стълбички, та цели конструкции такива - пеещи, светещи... Има 10 000 вида седалки за тоалетна...защо гърне?  8O Аз в апартамента си нямам гърне честно казано, няма и да имам. Взех едно за акането, докато сме си на село, просто защото допреди дни тоалетна имаше само на втория етаж на къщата и е разкарвачка. Сега тоалетна има и долу, гърнето го прибрах, днес си ака там на тоалетната, с адаптор - без грижи. Предвид, че съм му казала, че може да пишка из целия двор...едва ли ще се запъне да го направи в някой парк в града при нужда.

Та мисълта ми главно е - започнете ли да сваляте памперс - постарайте се да не създавате навик и "ритуал", че тези неща се вършат САМО в гърне например и то непременно у дома. При всяка възможност - показвайте различните опции, за да бъдат нещо нормално и естествено за детето. Не да си махнете един дерт образно казано, че да си отворите друг.  :? Ако бях махнала памперса, та да ми се налага да мъкна гърне с мен, или да търчим до нас за всяко изхождане...баси "далаверата", честно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #38 -: Август 13, 2014, 23:59:07 pm »
В "Любов по време на холера" има един параграф към края, когато семейството вече е остаряло и жената заставя мъжа си да пикае седнал, за да не цапа. Мъжът се чувства унизен и безсилен, но признава, че го прави, за да й угоди и да си спести разправиите. Кофти става семейната динамика, когато се стигне дотам.

Но не виждам нищо нередно мъжът да чисти тоалетната. Една приятелка вече е прехвърлила това задължение на 11-годишния си син, защото главно той пръска по пода. Това ми се струва справедливо.
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #39 -: Август 14, 2014, 08:48:27 am »
Проблемът е, че не иска друго гърне. Само неговото си. Това, което майка ми му купи, като отидем при тях да си има и там, той го приема за играчка и не иска въобще да седи на него. И като пътуваме задължително носим неговото.

Ще пробвам с чашка.

Благодаря ви за съветите и предложенията. Ако някой има други идеи, да пише.
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #40 -: Август 14, 2014, 12:19:40 pm »
Как не улучват мъжете ви бре?  8O Сериозно питам. Иван никога не е опикавал около тоалетната, а това мъж да пишка седнал - даже не си го представям. Ако го видя - ще го сметна за чисто луд, признавам си.
Не съм казвала, че не улучва  :lol:
Просто няма как една течност падаща от определена височина върху друга течност или твърда повърхност (демек в тоалетната чиния) да не пръска настрани. Няма да изпадам в подробности, но за мен този начин на пишкане при мъжете си остава нехигиеничен и толкоз  :lol:
Много често моите колежки ползват мъжката тоалетна, когато женската е заета. Аз обаче никога не го правя, защото не искам да ми "залепват" обувките за пода.

Но не виждам нищо нередно мъжът да чисти тоалетната.
И аз така, но трудно се превъзпитава мъж на 35 години. Като му казах, че като цапа ще чисти, той предпочете да пишка седнал.

А за малкия, ще му мисля, има още време. Но щом и Блу казва, че в Германия ги учат седнали значи не е пълна извратения  :lol:
*
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #41 -: Август 15, 2014, 00:10:11 am »

Но не виждам нищо нередно мъжът да чисти тоалетната.
И аз така, но трудно се превъзпитава мъж на 35 години. Като му казах, че като цапа ще чисти, той предпочете да пишка седнал.

Ооох калпазан мамин  :lol:
И аз съм с впечатление, че обществени мъжки тоалетни са по-чисти, пък за залепянето предимство си е пред подхлъзване на мокро  :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #42 -: Август 15, 2014, 22:08:20 pm »

Но не виждам нищо нередно мъжът да чисти тоалетната.
И аз така, но трудно се превъзпитава мъж на 35 години. Като му казах, че като цапа ще чисти, той предпочете да пишка седнал.

Ооох калпазан мамин  :lol:
Мани, мани ....
Свекърва ми е страхотен човек. Само това не мога да й простя - и двамата и сина не са научени нищо да правят сами. Подозирам обаче, че по-скоро свекър ми има пръст в тази работа. Не е дал на свекърва ми да го направи. Тя и до ден днешен му е слугиня, но това е една друга тема...

.... пък за залепянето предимство си е пред подхлъзване на мокро  :lol:
:lol: :lol: :lol:
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #43 -: Август 16, 2014, 07:11:41 am »
Да се включа и аз с молба за съвет.

Жорко се научи много бързо да пишка и ака в гърне, за около една седмица, без никакви усилия от моя страна. Много бях изненадана, бях се подготвила за големи мъки. И така от около месец е без памперс, само нощем му слагам, но почти винаги е сух. Сутринта даже за наш ужас стана в 5.30 ч. да каже, че му се пишка, изпишка се и пак легна да спи.

Проблемът е като излезем навън. Не иска да пишка, защото му няма гърнето. Вчера бяхме цял ден навън, карах го, показвах му другите момченца как пишкат до дървото, той разбира, сочи и обяснява нещо на неговия си език и като му събуя гащите, и край. Сложих му и памперс, но и в него не беше пишкал. Чак като се прибрахме се изпишка в гърнето, това след 10 часа стискане.

Четох скоро за същия проблем, но не помня тук във форума ли беше. Като за начало повече такива дълги разходки няма да правим, това е ясно. Но какво да правя, че да се отпусне?

Врабчо , ние имахме същият проблем до скоро . Бързо махнахме памперса , но на вън стискаше и не искаше да пишка . При нас помогна това ,че когато ми се напишка от стискане и сме на вън я прибирам и обяснявам ,че ако се не иска да пишка ще си ходим вкъщи .Много обича да е на площадката и за нея това си беше наказание та бързо се научи .
Re: Приучаване към гърне- пътят към успеха
« Отговор #44 -: Септември 03, 2014, 16:06:47 pm »
Да споделя как вървят при нас нещата: дадох му почивка близо месец, като през това време пак понякога го питах не иска ли да ползва гърнето, но никога не пожела-просто сяда и става и нищо не върши. Купих ново гърне малко напомня на тоалетничка . Още като го взехме взе да му отваря и затваря капака , да си пуска мелодийки и общо взето се заигра с него. Застанах пред Калоян и като на голямо дете му казах ,че това е неговата тоалетна и трябва да ака и пиша там. Ще ви се стори абсурдно , ама ме разбра, щото почна да имитира рев при тези ми думи. Както и да е - седна на новото гърне, пусна си музиката и ми направи една уплашена муцунка, все едно много го е страх (залагам си главата ,че се преструваше , щото до преди 5 мин. се забавляваше с тая мелодия).
На другата сутрин пак го сложих и Алелуя ,седя, пиша, ака , пляскахме, то не бе радост , не бе чудо, та от няколко дни насам имаме напредък голям. Даже днес , след като ползвахме гърнето , излязохме навън и той ми го показва нарисувано на кутията в която беше (там му държим дребните играчки за навън)  и прави ЪЪЪ-ххх и си пляска. Иначе , когато Коко ака на гърнето , Мечо седи на старото гърне и също ака -това много го забавлява и все надига мечока , за да види пуснал ли е нещо в неговото гърне. Стискам палци да се получи този път, за сега добре върви