0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #680 -: Септември 10, 2014, 01:34:03 am »
От целия казус аз не разбрах това лекарство какво е и с каква цел да се ползва? Че цитонамазка в тези седмици е глупава и излишна работа - ясно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #681 -: Септември 10, 2014, 05:31:10 am »
Аз го проверих, противогъбично било.


  
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #682 -: Септември 10, 2014, 08:52:31 am »
Амиии, тази "гинеколожка " като взимаше цитонамазката  каза, че съм имала засилено течение (без да ми е пуснала микробиология)  и реши така, на око да ми изпише Ломексин. Аз в петък си имам преглед при моята  си лекарка,  тя ще ми вземе микробология и след като излязат резултатите, ще видим дали ще лекуваме нещо ...
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #683 -: Септември 10, 2014, 11:07:36 am »
Добро утро :) bonbolini, не се притеснявай, минало е вече, ти повече няма да се доверяваш на такива гинеколози, за да не трепериш повече. И аз се отчитам с преглед днес и шийката си ми е 3.5 см., просто природно ми е по- къса според лекарите. Пуснах и една МБ за всеки случай, въпреки, че съм убедена, че Утрогестана ме тормози. Но е търпимо.
Пожелавам хубав ден на всички и хайде влезте да кажете как сте :)
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #684 -: Септември 10, 2014, 11:25:35 am »
Jbrul,лекарството е ломексин не е само противогъбично има и някакъв антибиотик т.е.комбинирано е,но не знам дали е подходящо за бременни...
Mgstra,приятно пътуване и бебчо е пораснал и ти завиждам благородно,че отслабваш вместо да качваш много е гадно да си дебел :lol:
Catcat,радвам се,че си добре
Михче как си?
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #685 -: Септември 10, 2014, 13:49:58 pm »
mgstra, приятно и безпроблемно пътуване :)
Catcat, браво, много се радвам, че си по-спокойна :)

Ние по малко почваме да казваме на близките, че чакаме още едно бебче. Бабите много се радват :)



   La vita è bella
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #686 -: Септември 10, 2014, 14:34:31 pm »
mgstra, лек и безпроблемен път :)
Catcat, браво момиче :)
Алекс 77, не съм си го слагала това тъпо лекарство да ти кажа  :D
rumyanau, казвай -  да се радват - това е най-прекрасната новина :)
Mih-чееее, губиш се  :D
Рафаила,  osi_9

Момичета, ходите/ще ходите ли на курсове за бременни и полезни ли са за вас? Аз ходих на един, но някои от нещата, които са ми казвали вече родили мами се различават от нещата, които се говорят на курсовете. Оставям настрана и рекламите  :wink:, които правят там...
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #687 -: Септември 10, 2014, 18:18:29 pm »
Хей, момичета, много пишете, браво на вас!

mgstra, лек път и безпроблемен престои. Аз така и не се престраших да направя едно самолетно пътуване ... и тъкмо си мислех, че вече е късно (27-ма седмица съм в момента), и взех да се замислям дали все пак нямам още време.

Не мога да се включа по темата с цитонамазката, но да споделя, че при последния вагинален преглед ми беше доста неприятно, а до момента не съм имала такива усещания. Дали с напредване на бременността се получава или беше просто случайност не знам, но се ужасявам от възможността за такива прегледи по време на раждането.

На курс за бременни май само аз ходя за момента, поне не помня някой друг да е споделял. Аз лично си избрах платен курс, че безплатните са все по средата на деня и не стават за работещи хора. Доволна съм от това, което чух до момента. Лекторката се опитва да даде повечето (ако не всички)  варианти за правене на дадено нещо без да налага мнение и така те оставя сам да си решиш. Аз нямам познати дето да ми дават съвети, майка ми е правила нещата преди доста години и  сама си признава, че не помни почти нищо, та сигурно за това смятам курса за полезен. Открита реклама няма, споделят се мнения за различните продукти и толкова. Аз лично не се чувствам облъчена на курса, а по-скоро информирана за да мога с помощта на интернет и форума да направя избор.

И в тази връзка да питам по-опитните - как избирате козметика за бебето? Ако купя 200 мл шампоан например и той не му понесе купувам пак такова шише на друга марка и се надявам да е ок ли? Има ли някъде мостри на козметика и памперси, или поне малки разфасовки колкото за проба? В Германия е дрогериите съм виждала оборудвани кътове за преповиване на бебе с всякакви мостри, ама по нашите DM няма такива.

Лека на всички и по-малко бременни неразположения!
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #688 -: Септември 10, 2014, 18:57:05 pm »

bonbolini, на мен ми е рано все още за курсове, но бих искала да ходя, защото нямам много знания, а неискам да стана луда от съвети на мами, баби, лели,стринки какво и как да го правя. Имам нужда от знанията на компетентни хора. Например какво се прави ако се задави, на една страна ли да го слагам да спинка, да му давам ли вода и все такива въпроси.
maury, хич не съжалявай за самолетното пътуване. Аз направих едно и си прекарах и двата полета в тоалетната на самолета  :lol: Нооо mgstra е шампион и доста километри прелетя с бебчо, радвам им се как си ходят насам натам  :bighug: А ти със съпруга си ли ходиш на курс или сама? Дали всички ходят по двама, че моят съпруг е доста зает,но ако има само двойки ще го тормозя и няма сама да ходя  :D
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #689 -: Септември 10, 2014, 19:53:01 pm »
Catcat, на бебешките теми ходим двамата. Иначе на темите за раждане и кърмене бях сама. Принципно е свободно, който както иска. Има татковци, дето не всеки път могат да присъстват и тогава обикновено момичетата са сами. Не е притеснително изобщо да си сама, но специално на темата за къпането, масажи и т.н. аз държах и той да дойде. Че нали при нас човеците са двама и си е друго да има още 1 чифт можещи ръце.
Иначе курса има възможност за провеждане на лекции и събота и неделя, така че ако изпуснеш нещо, винаги може да се разбереш с лекторката за лекция през weekend-а, така че и таткото да има възможност да дойде. Обикновено се оказва, че не само ти си пропуснал  :). Аз също съм доста натоварена в работата и не винаги успявам да ходя по график, ама за момента се разбираме как и кога да си мина лекциите. Някак свободно ми е ... не е като да знаеш, че ако пропуснеш днес, няма да имаш възможност да чуеш това скоро. Та от тази гледна точка този курс ми е ОК.
Иначе в Mall Sofia, а сигурно и в другите mall-ове, има безплатни училища за родители, ама са все през деня - примерно всеки вторник в 10:30. Тъй като работя наблизо ги срещам по обед като свършват - обикновено само майките ходят. То и няма как иначе с това време, ако си на работа.

На mgstra и аз ѝ се радвам, направо възхищавам. Ама като че ли нямам сили да се преборя с околните дето все викат "Недей, пази се!".  Иначе аз съм достатъчно луда, че да опитам самолетно пътуване. За сега това с кола ми понася доста добре, даже по-добре се чувствам от началните месеци.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #690 -: Септември 10, 2014, 19:58:36 pm »
Например какво се прави ако се задави...
Това според мен всеки човек трябва да го знае, дори и да не отидеш на цял курс, поне спешна помоще е добре да знаеш. Дои за възрастни как се действа също е добре да се знае. Ето виж тук ( на мен ми се е налагало така да обръщам едната си щерка) : http://ancillotti.hubpages.com/hub/Choked-Use-the-Heimlich-maneuver


  
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #691 -: Септември 10, 2014, 20:14:47 pm »
Например какво се прави ако се задави...
Това според мен всеки човек трябва да го знае, дори и да не отидеш на цял курс, поне спешна помоще е добре да знаеш. Дои за възрастни как се действа също е добре да се знае. Ето виж тук ( на мен ми се е налагало така да обръщам едната си щерка) : http://ancillotti.hubpages.com/hub/Choked-Use-the-Heimlich-maneuver

Съгласна с Боби. Тези неща трябва да ги знае всеки и не само за бебе, а по принцип. Което става като посетиш курс за първа помощ към БЧК (този, който е задължителен за кандидат-шофьорите). Лекторът обичайно е човек с дълъг стаж в спешната медицина, та - много полезно беше за мен това мероприятие. Един ден трябва да си отдели човек (около 8 часа) и 20-30 лв. беше таксата мисля. Курсовете за бременни са за други неща, а и като чета...явно бълват архаични глупости и там за самото отглеждане на бебе - масажи, гимнастики...  :lol:
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 20:21:31 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #692 -: Септември 10, 2014, 21:58:16 pm »
Препоръчвам лекциите на Ла Лече Лига (ЛЛЛ) за кърменето. Има ги в няколко града, безплатни са и обикновено се провеждат през уикенда.

БЧК лекциите не знам дали са подходящи за бременни.

Относно мострички козметика - на безплатните лекции по моловете обикновено подаряват и при редовни посецения може да се сдобиете със завидни количества  :D . Също така има различни томболи, от които можете да спечелите всякакви подаръци: от биберон, шишета и хавлийка до количка  :wink: . От болницата също ще ви дадат подарък - чантичка с мострички. В момента в ДМ ако си изкараш карта 'Мама и бебе' също получаваш подаръци. Така че... мостричките са навсякъде! На лекциите всъщност се случва да подарят на всички присъстващи и цели опаковки шампоан или пък крем против подсичане.

По отношение на гледането на вашето бебе - на коя страна да спи детето, колко често да се къпе, да се дава ли водичка и т.н.т. решаващо значение има само ВАШЕТО мнение. На различните лекции казват противоположни неща, затова просто се запознайте с различните доводи и изберете.
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 22:01:09 pm от lili2011 »
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #693 -: Септември 10, 2014, 22:52:27 pm »
Може и смешно да е, че незнам какво се прави като се задави бебето, но моят опит се състои само в това как една приятелка реагира в такъв случай. И то беше като на картинката на Боби. Аз съм от шофьорите дето ни обучават по "новите" правила, та и БЧК - то ми беше пълна пародия, а лекторът подпийнал женкар.
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #694 -: Септември 10, 2014, 22:59:13 pm »
БЧК лекциите не знам дали са подходящи за бременни.

Ами, като бивша бременна - бих казала, че не са само подходящи, ами безкрайно наложителни за хора, които нямат хабер от оказване на първа помощ ;) Не само на бебе, ами на когото и да било. Пък като им се случи случка (пази Боже) с бебето у дома и са сами - ще глътнат гипса и ще свършат нещо тъпо, или направо вредно. И понеже съм посещавала въпросния курс два пъти таман - горещо препоръчвам всеки да го посети поне веднъж, особено бременните. Специално и как се реагира при една и друга ситуация с бебе има част апропо. Далеч по-смислено отделено време от братвежите на ЛЛЛ, защото техните съвети може и да помогнат за успешно кърмене когато вече  бебе има. Преди това - няма какво да ви пили някой с часове за ползите от кърменето и стойките и чупките за кърмене. Как се кърми - може да ти обясни всяка акушерка в болницата, не е нещо исикващо познания по ядрена физика все пак . Представи си - аз пък кърмих чудесно без помощта на ЛЛ и без да чета по въпроса ;) Ама пък има няколко човека дето са все още живи, понеже не съм си спестила курса на БЧК - буквално го казвам.

Преди година, една майка само дето не разби на колабиралото си дете зъбите и му издра езика, защото - "то си го било глътнало и тя опитвала да му го вади"  8O . Мазаница. Ако беше ходила на курса на БЧК, щеше барем да знае, че език не се "гълта", щеше да знае в каква позиция се поставя главата, в кои точки се натиска долната челюст, за да се постави така, че да не запречва езика гърлото и пр. Щеше...ама тя месеци избирала топ-количка жената и кой знае какви бебешки чекнежи още са й били единствено важни. Аз също избирах и бях оборудвала детето си от-до с какво ли не. Ама не забравих, че самото дете е важното, не бебешкия "мини-маркет" дето си спретнах у дома.
Та...няма такова нещо, че курсът за оказване на първа помощ може би не бил подходящ за бременни. Баш за тях е най-подходящ и належащ. (Без Алекс, тя това работи, може да го пропусне  :lol:)

Catcat, ако си случила на кофти лектор - това не значи, че такъв курс не е нужен, не само за шофьори, а за всеки. Особено с малки деца. Ако не е БЧК - разровете, кой, къде, към коя болница примерно провежда подобен, ако ще много насочен към ситуации с бебета и малки деца. "Специализиран" демек.  Трябва си да ви кажа. Просто при нас специално, на БЧК курсът е страхотен. Ама то се оказа, че всичко ни било така в Стара Загора - детски градини, училища, градинки... :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 23:04:33 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #695 -: Септември 10, 2014, 23:37:58 pm »
Jbrul, откакто ми се налага да (ти) обяснявам по няколко пъти какво имам предвид в мен се заражда подозрение, че имаш... да кажем специално отношение към мен. Не е така, нали?
Относно БЧК курса: от началото на моята бременност психиката ми стана доста по-лабилна, признавам си. Развих непоносимост към ситуации свързани с кръв, смърт, насилие. Тъй като съм карала сравнително сериозен БЧК преди години, изразих мнение че може да е неподходящо да се сблъска бременна жена с подобни неща. Бременността прави повечето жени по-чувствителни и по-силно изживяващи нещата. Иначе самият курс е много важен сам по себе си и всеки би трябвало да знае нещата, които се 'преподават' в него.
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #696 -: Септември 11, 2014, 00:13:24 am »
Лили, имам специално отношение към някои твои тези само, не към теб лично. Ако беше лично ( в негативен смисъл) - щеше да го усетиш, повярвай ми. ;)

Неслучайно съм казала "курсът на БЧК, който минават шофьорите". Наясно съм със системата им, наясно съм какви курсове и подготовки има за доброволците на БЧК (например), какъв е материала, какво се гледа и обяснява. Бременността, дори да направи супер чувствителна някоя жена - тя същата - нЕма да се разреве на курс на БЧК, понеже й показали и обяснили кога, защо и как се шинира крайник, как се прави изкуствено дишане, как се промива око, в което е попаднала киселина да кажем, как се поставя точно задавило се с нещо бебе и какво се прави... Това се обяснява все пак, с манекен максимум, или специално заснето клипче, не си в спешното с наистина страдащи хора. Каква кръв, какви 5лв.?  8O 8O 8O Говориш наизуст в момента. Е, имаше един манекен човешки, на който да ни покажат как се прави сърдечен масаж точно и да се упражним. И според теб някоя бременна от това ще припадне и пометне ли?

Всеки би трябвало да знае нещата преподавани на този курс казваш, ама и двете знаем, че почти всеки - НЕ ги знае. Бременните жени - не са нещо болни, недъгави и "свещени крави", че да ги третираме по метода: "Ах сакън - да не ходи тук и там, да не види това и онова, че...". Че какво точно? Като бях бременна, ей тоя тип отношение ме побъркваше, особено на маса.... Бе кой каквото си поръчал и сипал да яде: "Ма на ся хапни си". Ако не си хапна и оп - помятам налЕ.  :lol: Или пък "Аууу ма как така до Виена, че и с колата, че цял ден ръшкаш магазини...". Е, това с тоя курс е същия вид отношение. Ще се гъне и ражда някоя жена - в кръв, секрети и пр., ама ако и кажат как се диша "уста в уста" - и не може го понесе. Психически.  :wink:
Бъдещата майка - следва да е подготвена за всякакви ситуации с детето си, при това не само хубави и приятни. Травматизмът в ранна детска възраст Лили е висок, масов и по всякакви невероятни поводи. Умението да шинираш счупеният крайник на малкия бяс, докато го закараш до спешното е много по-безценно от това, да му консервираш някак домашни плодове (например), но на второто - всички отделят завидно време и внимание. Пък за първото е: "Ох, ама дано не се случи". Е, ти сега пледираш да ходим на "училище по кърмене" (дето няма нужда да учиш, че кърмиш, ела виж циганките тука  :lol:), ама е много кофти да идем за няколко часа на курс, в който да ни кажат как да сме адекватни, ако някой край нас пострада. Или ние самите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #697 -: Септември 11, 2014, 00:43:22 am »
Най-добре да се отиде и на двете.

Сис, сега се сетих да проверя къде има курсове за първа помощ на деца наблизо. И не са никак далече, така че смятам да изкарам един. Благодаря!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #698 -: Септември 11, 2014, 00:59:31 am »
Извинявам се, ама точно преди да имаш дете е времето да се мине такъв курс, не след това. Каква кръв, те позлват манекени, няма кръв споко.  Няма лошо да минеш на ла лече курса, но не виждам защо да е по-важен от нещо, което може да ти спаси живота. А повчето жени кърмят и са кърмили без да минават курсове. Не са много тези обаче, които могат да си спасят детето, не дай боже се налoжи. Тук имахме майка, която беше правила изкуствено дишане на бебето си ( мисля на 8-9 месеца някъде) добре че е знаела какво да прави и не се е панирала и замръзнала.

За съжаление страшното е, че дори и хора, които минават тези курсове, не ги разбират. Например в детските градини  (тук поне) са длъжни да изкарат курс за първа помощ. Един ден на шега си говорехме нещо, ако детето се задави какво щяли да правят и се втурнаха да ми обясняват колко знаят и как щяли да правят изкуствено дишане. Изпаднах в ужас, защото ако верно се случи това означава, че със сигурнст ще ми убият детето. Да правиш изкуствено диашане на човек, който не диша, понеже има нещо в трахеята е почти равносилно на да го доубиеш, понеже ще го натикаш нещото още по-дълбоко. Та не съм сигурна че тези курсове наблягат на мисленето , а не просто да запомниш, че ако не диша, трябва дишаш за него. Та тогава им проведох набързо един опреснителен курс кога кое се прави, че все пак децата ми гледат... не знам дали имаше ефект, ама да не се налага.


« Последна редакция: Септември 11, 2014, 02:51:33 am от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните № 92
« Отговор #699 -: Септември 11, 2014, 01:19:47 am »
Блу, не съм проверявала, освен БЧК дали и други правят подобни курсове при нас, но сигурно има. В София - още по-вероятно да има. Като правят "курсове за бременни", в които има цяла лекция посветена на това какви обувки да купуваме на бебето (чиста проба реклама) - ми един час да вкарат за такива неща поне. Ама...то кое ли ни е като хората на нас, че и курсовете ни за бременни де.

Боби, повечето хора,, които минават подобен курс по задължение (дали за да им дадат книжка, дали за да започнат даден вид работа) - на самия курс чисто си блеят и чакат да мине лекцията, да избутат там някой тест (ако има изобщо) и съответно - нищо не помнят, не осмислят, защото дори не опитват. Допускам, че една бъдеща майка, която посещава подобен курс по своя инициатива - ще слуша внимателно и ще опитва всякак да осмисля и запомня. И да намери логиката в случките и действията за реакция на същите. Няма чалъм всички да са супер медицински грамотни, че да разбират по друга причина, защо като стане така - се прави (или не се прави) онака. Но едното старание да запомниш как се прави точно - стига.

Да не излиза пак, че съм "игнор на кърменето". Мисълта ми беше, че преди да роди една жена - дори не може да подозира как ще й се получи с кърменето и дали. Може да си тръгне лесно и приятно "от воле". Може да не стане така и тогава идва ред на акушерки, ЛЛЛ и пр. Но не виждам смисъл да изкараш часове на "курс по кърмене", в който да ти разиграят всички възможни и невъзможни ситуации от-до и накрая - да не ти се случи нито една от тях, ей така, чисто "природно"... И в същото това време - ти да не съумееш няколко часа да отделиш, за да научиш основни неща за: ако бебето се задави, удари глава, глътне белина, счупи крайник... Говоря за приоритети просто. Всяко нещо си има мястото и смисъла, по принцип - излишни знания няма.
Реагирах на поста на Лили, защото "обръща приоритетите" един вид. "Непременно идете на лекции на ЛЛЛ, ама курс за "първа помощ" - не е много подходящ за бременни"  8O По тая логика - не е подходящ и за пресни шофьори, че ги стресира.  :lol: :lol: :lol: Ми така де. Ама то пък се оказа, че логиката ми по казуса било "лично отношение"...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!