0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #900 -: Декември 16, 2014, 19:49:47 pm »
леща
Разядка с авокадо
Наденица на грил
Печена тиква и тиквеник

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #901 -: Декември 17, 2014, 08:11:38 am »
За тази вечер - пилешки пържоли с гъбен сос и залата зеле с моркови.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #902 -: Декември 17, 2014, 09:35:08 am »
последните 2 дни

запечени сандвичи с кашкавал
бял боб
миш-маш
пиле с ориз

днес ще правя мъфините за коледния базар в офиса, срам ме е да кажа колко похарчих за хартийки, формички и прочие бъзикни, но пуста краста  :oops:
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #903 -: Декември 17, 2014, 11:35:16 am »
наденички печени

шопска салата

баница с тиква


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #904 -: Декември 17, 2014, 15:57:18 pm »
Момичета, дайте изпробвана рецепта за щолен, моля! В рецептурника има само една. В нета е пълно. Но предпочитам нещо, което със сигурност да стане.

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #905 -: Декември 17, 2014, 16:06:20 pm »
Аз правих по тази рецепта:
http://yoli-www.blogspot.com/2013/12/blog-post_6.html

Тя е за мини-щолени, но аз направих 2 големи и без марципан. Стана много хубав, но се различава от купешките като вкус. Напомня ми повече на козунак.  :wink: 
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #906 -: Декември 17, 2014, 16:13:21 pm »
Лично аз не съм го правила, но рецептата е изпитана - на видна кулинарка в съседният ни форум на бг-мамите. :D
Дрезденски щолен

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #907 -: Декември 17, 2014, 17:13:45 pm »
Аз си сглобих една рецепта от няколко немски сайта, омесих я в машината за хляб и се получи доста добре. Ако се меси по класическия начин също би трябвало да стане.

Количеството е за 1 кг готов Щолен. Всички съставки са със стайна температура и повечето изисквания за козуначно тесто е добре да се спазват. Въобще цялото изпълнение вкл. печенето е като на козунак.

Тесто:
1 яйце
150 гр. меко масло
175 мл прясно мляко (по желание ч.л. ликьор, лимонов сок)
485 гр бяло пшенично брашно
1 пак. суха мая
150 гр. сурови бадеми, обелени и смлени
100+100 гр. бели и черни стафиди, накиснати поне един ден предварително в ром
общо 100 гр. цитронат, оранжеат и/или други кандирани плодове, намокрени в ром
Стафидите и коричките предварително оваляни в брашно.
Подправки, смлени: 2 до 3 лъча звезден анасон, канела, настърган мускат, 1 кардамон, 2-3 бр. карамфил, ванилия

Плънка:
250 г. марципан омесен с ром; по желание сиропирани череши

Втасалото тесто се разточва на дебел пласт, плънката се слага на руло в средата, но малко към едната страна и всеки край на тестото се загъва върху плънката за да се получи характерната форма. Притиска се леко. Почива поне 30-40 мин и се пече.

Глазура:
разтопено масло и пудра захар
Опеченият горещ щолен се маже с разтопено масло и се ръси с пудра захар. Процедурата се повтаря през десетина минути толкова пъти, колкото е необходимо докато се получи плътен пласт пудра захар. 50 гр. течно масло ми стигнаха за 2 пласта, но ми се струват малко.
« Последна редакция: Декември 17, 2014, 22:33:45 pm от mishanta »
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #908 -: Декември 17, 2014, 18:38:00 pm »
през последните дни:

пържоли и кюфтета на грил-тиган
салата Снежанка
мариновани камби
супа топчета
пуешко филе с ориз
салата маруля, репички,краставица,варено яйце, кисело мляко
салата домати
боб яхния

днес:

пица
салата зеле с моркови
салата цвекло с моркови


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #909 -: Декември 17, 2014, 21:56:57 pm »
Блу, щолена в Рецептурника май аз го пуснах, и по тази рецепта за Дрезденски щолен съм правила, също и по рецепти на Йоли и Йоанна. На Йоли мини щоленчетата имаха лъжица мас ако помня добре, бих я пропуснала, другите рецепти са ок, но тази за Дрезденския препоръчвам да я разделиш на 2 или 3 в нея няма яйца и мисля, че е подходяща за дълго отлежаване.

Не съм готвила, защото от хойкане и манджите ни седят  :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #910 -: Декември 17, 2014, 22:32:10 pm »
:eat: вчера и днес
Салата от прясно зеле с магданоз
Пилешки хапки със сусам
Тостери
Свински карета със зеленчуци в плик
Банани и мандарини

Привет Момичета,  ще кача рецептата на mag за Щолена,
другите две рецепти на Теди и Додич,
моля да ги опишете с ваши думи + линка като източник, за да ги кача и тях!
Спокойна нощ!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #911 -: Декември 17, 2014, 23:13:25 pm »
Така аз правя Дрезденски щолен
Източник : www.kuking.net
 1500 г брашно
 300 г захар
 500 г масло
 750 г стафиди
 500 г бадеми
 100 г портокалови корички
 100 г лимонови корички
 сок от 1 лимон
 ванилия
 канела
 3/8 л мляко прясно(375мл)
 1 ч.л. сол
 120 г прясна мая

Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко, захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.След това се добавя захарта, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Бадемите се нарязват не много ситно(при мен с блендера). Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите, лимоновия сок, лимоновата настъргана кора и бадемите.Премесва се и се оставя отново да втаса.Оформят се продълговати щолени(от това количество 6 броя). Слага се в тава с пергаментова хартия.Оставя се да втаса. Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин.

Изстиналия щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранявам завит във фолио за свежо съхранение.
Снимка - утре :)


« Последна редакция: Декември 18, 2014, 05:06:01 am от mishanta »
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #912 -: Декември 17, 2014, 23:35:00 pm »
Дрезденският се води най-хубавият.  8) Ще опитаме със снахата. Утре ще ходя да напазарувам продукти и формички, че трябвало няколко дена да отлежава, а в събота и неделя със сигурност домашните ще искат да ядат.  :lol: Е, ще трябва да правим няколко пъти, де. Това е ясно.

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #913 -: Декември 17, 2014, 23:50:27 pm »
Коледен щолен
Източник: http://yoli-www.blogspot.com/2013/12/blog-post_6.html

1 яйце
2 с.л. течен мед
40 г захар
ванилия
70 г + 2 с.л. стопено масло (оригинална рецепта 2 с.л. мас)
около 1/2 кубче прясна мая (оригинална рецепта 10 г суха мая)
100 мл хладко прясно мляко
сушени плодове по избор, накиснати в ром или уиски (аз сложих стафиди и сушени боровинки)
250 г брашно
меко масло за намазване
пудра захар

Маята се разтваря в леко затоплено мляко. Яйцето се разбива с меда и захарта, добавя се разтопеното масло, млякото (с разтворената мая) и ванилията. Разбърква се добре, добавя се постепенно брашното и се омесва. Прибавят се сушените плодове, донамесва се и се слага в купа да втасва около час. След това се оформя и се слага в тавичка, покрита с хартия за печене. Втасва още около 30-40 мин. и се пече  в предварително загрята на 170 гр. (пека на вентилатор) фурна около половин час. Докато е горещ щоленът се намазва с масло и се овалва с пудра захар.
Като изстине се завива в найлоново фолио и се оставя да преседи няколко дни. Ние го започнахме още на следващия ден. :)
В оригиналната рецепта към тестото се добавят бадеми и марципан, но аз не сложих.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #914 -: Декември 18, 2014, 04:59:03 am »
:flower: М-и:flower: Dodich страхотни сте!
Само след минута ще са в Рецептурника :)

Теди♥♥, напиши и споменатия от теб вариант :) нека са повече!

« Последна редакция: Декември 18, 2014, 05:40:35 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #915 -: Декември 18, 2014, 08:50:14 am »
Дрезденски щолен

Необходими продукти:
1500 г брашно
300 г захар
500 г масло
750 г стафиди
500 г бадеми
няколко капки бадемова есенция
50-100 г портокалови корички
50-100 г лимонови корички
сок от 1 лимон, ванилия и канела
3/8 л прясно мляко
1 ч.л. сол
120 г мая

Начин на приготвяне:
Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко и захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин. След това се добавя захарта, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса. Бадемите се нарязват не много ситно. Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите и бадемите. Премесва се и се оставя отново да втаса. Оформят се продълговати щолени, върху които с остър нож се прави лек разрез по дължината на тестото, но не по средата, а така, че тестото да се раздели от браздата на 2/3 и 1/3.. Слага се върху постелена с пергаментова хартия или фолио тава. Оставя се да втаса. Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин.
Изстиналия щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.
Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици.
Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.

p.s. От тази доза излизат 2 големи щолена.

Източник: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_4148.html


"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #916 -: Декември 18, 2014, 13:30:08 pm »
Дрезденският се води най-хубавият.  8) Ще опитаме със снахата. Утре ще ходя да напазарувам продукти и формички, че трябвало няколко дена да отлежава, а в събота и неделя със сигурност домашните ще искат да ядат.  :lol: Е, ще трябва да правим няколко пъти, де. Това е ясно.

Блу, нямаш ли някоя баба германка да ти даде рецепта?
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #917 -: Декември 18, 2014, 14:13:21 pm »
М-и, имам. Как да нямам?! Ама бабата (т.е. дядото, че той ходи на пазар) всяка година купува от магазина. Не помня някога да е правила сладкиш. От девет години я познавам.
А тя като е била млада (по времето на ГДР) много се съмнявам, че в магазина е можело да се купят продукти за щолен. Самият дрезденски щолен е можело да се купи (една от няколкото най-често изпращани стоки в посока изток - запад).

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #918 -: Декември 18, 2014, 15:32:12 pm »
Още не съм схванала как плодовете и ядките да не изскачат :)
Ето обещаните снимки
« Последна редакция: Декември 18, 2014, 15:34:46 pm от м-и »
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #919 -: Декември 18, 2014, 18:37:22 pm »
Тази вечер:
Поизменена салата Цезар с пилешко филе
Печени печурки със шунка и кашкавал
Забулени яйца
Ще дояждаме и малко мусака от вчера
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”