0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eхография в начална бременност
« -: Април 22, 2014, 18:34:36 pm »
Здравейте момичета! Търся помощ чрез информация относно начална бременност и по-специално относно това, кога най-рано/най-късно е нормално да се установи наличието на ембрион в плодния сак; какви са нормалните размери на сакчето за 5-6 гестационна седмица? Изчела съм безброй неща в сайта, но все още не умея да боравя с форума - предварително благодаря за отговори от ваша страна, както и се извинявам за евентуални грешки от моя страна при постването.
*
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #1 -: Април 22, 2014, 21:59:25 pm »
Здравей!
В момента съм в тези седмици, но не мога да ти отговоря конкретно на въпросите ти.
Знам само, че на този етап сме видяли сърдечни пулсации, но не знам какви са размерите
Ако пишеш в темата на бременните, може да ти отговорят повече момичета.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50199.780


*
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #2 -: Април 22, 2014, 22:05:56 pm »
Това, което аз знам - в 5 г.с. се гледа за наличие на плоден сак, а в 7-ма - за сърдечна дейност.

Лека бременност!

*
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #3 -: Април 22, 2014, 22:47:23 pm »
Здравей, maia78, погледнах си бременната графика от преди три години, за да си припомня. Тъй като съм записвала подробно, мога да ти кажа с точност как е било при мен:
първи преглад в 4с. и 6д. - плодно сакче 0.78 см. (предполатам на този етап не може да се измери ембриончето, защото прегредът беше в репродуктивна клиника с добра апаратура);
след 11 дни, втори преглед в 6с. и 3д. - чухме сърчице, сакчето 2.05 см. , ембрион 7 мм.

Не знам какви са стандартите за размер на плодния сак по седмици, но тогава лекарката не ми е казвала, че вижда някакъв проблем, вероятно тези размери са били в норма.
Спокойна бременност!

Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #4 -: Април 23, 2014, 00:08:08 am »
И аз знам,че в 7 г. с. вече може да се установи и сърдечната дейност на плода, а 5-6 се вижда само плоден сак и то по-добре с вагинален ехограф.
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #5 -: Април 23, 2014, 00:39:26 am »
Мили момичета, благодаря за отговорите! Не умея още да боравя с този форум - бях написала доста неща като допълнителен коментар и уж ги изпратих, но виждам че нищо не се е получило и са "изчезнали". Преди да се опитам да повторя всичко отначало, ще видя първо дали сега ще успея да кача съобщението си...
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #6 -: Април 23, 2014, 01:07:09 am »
Да, този път стана - явно някак съм объркала бутончето преди малко...
И така, още веднъж сърдечно благодаря на всички за отговорите! Под огромно напрежение съм, поради тоталната неяснота какво става с моята бременност!? И, ако трябва просто да чакам 10 дена в пълно неведение, със сигурност ще се побъркам, само че не в преносния, а в буквалния смисъл на думата.
Ехографската ми снимка е от преди 2 дена - плодно сакче с размер 4,7мм, 5 гест. седмица и 4 дена. Ембрион не се вижда. Случи се така, че не ми стигаха 10 лева, за да доплатя за преглед към 40-те лева за ехографията, и макар вероятно това да е по-рядко явление, но ме отпратиха доста нелюбезно без никакви коментари, освен този да отида след 10 дена (и 50 лева, :) за проверка дали се развива бременността. Отделиха ми точно 2 минути, повечето от които бяха за попълване на данните и за разплащането...
И така си тръгнах по-притеснена, отколкото отидох на прегледа, с куп съмнения и страхове, допълнени още и от липсата на някои общи за ранната бременност симптоми - нямам никакво гадене и повръщане; гърдите ми, макар че реагираха и са чувствителни, все пак са твърде меки и го няма познатото силно напрежение. Това не ми е първа бременност, така че имам база за сравнение, макар и всъщност, моят случай де е доста уникален, за което се надявам по-късно да разкажа, когато нещата се изяснят.
Срещнах из форума информация по моята тема, според която има и по-малки сакчета от моето за съответната фаза, но все пак преобладават по-големите "мерки", а и моят преглед беше с вагинален ехограф, от който се очаква доста по-добра информация.
Ще съм безкрайно благодарна за всяка полезна информация, защото чакане в пълно бездействие ми е немислимо... Ако нищо не може да се направи, поне да науча колкото може повече.
Не познавам лично никого тук - на всички пожелавам превъзходно здраве и сбъдване на най-съкровеното!
*
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #7 -: Април 23, 2014, 10:40:53 am »
Кураж и спокойствие, Мая  :bighug:

В бременните теми назад във времето намерих тази табличка с размери на ембрион.  http://www.rund-ums-baby.de/40_wochen/ssl.htm Стойностите почват от 6 г. с. 0 д. Явно най-рано в седма седмица се вижда ембрион. Ползвах я при моята бременност и ми вдъхваше кураж.

Може също да използваш овулационния календар на Зачатие, за да следиш коя седмица си. Въвеждаш ПРМ и положителен тест и то ще ти показва всеки ден кой е по ред. 5 г.с. и 4 д., 5 г.с. и 5 д...




   La vita è bella
*
Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #8 -: Април 23, 2014, 11:42:11 am »
maia78, както описваш, според мен няма повод за притеснение, отпратили са те набързо и си останала с впечатление, че нещо не е наред, но на този раненен етап измерването, което са направили е достатъчно и следващата стъпка е преглед за сърчице след десетина дни.
Това, че ти се струва по-малко сакчето, не е определящо и наистина е още рано да измерят ембриончето. Лекарите, на този етап от бременността, се интересуват основно от наличието на плоден сак и след това - сърдечни пулсации.
Така наречените бременни симптоми понякога ги има, при други жени- не, това не е определящо за самата бременност.
Желая ти спокойна и лека бременност!
« Последна редакция: Април 23, 2014, 11:44:55 am от marsi »

Re: Eхография в начална бременност
« Отговор #9 -: Април 23, 2014, 20:27:36 pm »
Благодаря много на всички за ценната информация и за подкрепата! Изкарах един спокоен и обнадежден ден :) И се убедих вече, че изчитането на прекалено много и противоречива информация, може да вкара натоварения с бременни хормони ум в "чудно" приключение - бях изчела какво ли не, преди да се сетя да задам тук конкретен въпрос. Така че, за  друг път ще знам -  преди три денонощия да чета за всички възможни ужасни варианти - да попитам просто и по човешки... Вярвам, че по-голямата част от Чудото си е Божа работа, но все пак и от нас зависи не малко да положим старания и информирана грижа за себе си - не рядко, макар и не винаги, но понякога това може да бъде решаващо.
Относно овулационния календар: не бях забелязала, че показва гестационната седмица и деня, мерси! Според него съм даже в по-напреднала седмица, но се опитвам да не мисля за това. Наистина, имам известни основания за притеснение, понеже седмицата по време на ехографията ми е била даже 6-та и няма как да е имало по-късна овулация, защото е засечена съвсем точно (на 15ден) и за "капак на точността", контактът е един - 2д по-рано. Каквото е положението, такова - ще се разбере скоро. Надявам се и табличката за растежа на ембриончето да влезе в употреба! Поне успях да повярвам, че все пак може и всичко да е наред; защото аз вече бях решила, че това е невъзможно.

Още веднъж много, много благодаря на всички вас момичета, които ми писахте! Нека всички сбъднем мечтите си за здрава рожба - вярвам, че го заслужаваме, и че е възможно!