0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #80 -: Септември 17, 2013, 15:13:35 pm »
От последните постове оставам с впечатление, че е табу да се коментира информация, изнесена от пресата, защото не можем да сме сигурни в нейната достоверност … а да си затваряме очите ли. Това все пак не са жълти медии, а национални телевизии и ежедневници. Ако не разчитаме на тях по какъв начин тогава да се информираме? Дори да има недостоверни данни никоя от замесените страни не излезе с опровержение или разяснение. Мисля, че следващия линк известна яснота, дори по отношение на петия плод.
http://bnt.bg/bg/news/view/107831/rusenka_rodi_chetiriznaci
Както и да са се разделили ембрионите, за да се стигне до тази бройка, лично за мен няма никакво съмнение, че извършването на тази инсеминация не е съобразенo с резултата от стимулацията.
Не крия, че съм пристрастна, защото на самата мен ми предстои стимулация, на този етап за постигане на спонтанно забременяване, и няма да ми бъде все едно колко фоликула ще образувам. И ако е в моите ръце да контролирам сексуалните си контакти, то при една АРТ процедура тежестта за преценката пада върху лекарите кога, какво и колко да се случва.
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #81 -: Септември 17, 2013, 17:07:09 pm »
Никъде в постовете си не съм написала, че е "табу да се коментира информация, изнесена от пресата" !
Казвам единствено, че е нормално да се сложи под съмнение всяка информация, която не сме получили от първоизточника/ при това и от двете страни в случая/ ! Всеизвестно е, че хората имаме способността да доукрасяваме и преиначаваме дадена информация, затова твърдя по-горе написаното.
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #82 -: Септември 17, 2013, 17:32:27 pm »
Като майка на тризнаци (от 2 ембриона) родени в 33г.с и имала лека и безпроблемна бременност, споделям написаното от автора на темата и на голяма част от писалите тук.

Многоплодната бременост не е за "фукане" а е поне 7 месеца денонощен стрес и опасност.

Нито един страничен, от Зачатие, мой познат(или непознат) не видя нищо притеснително, че бях, или съм била бременна с три плода. Всички виждаха в това"геройство". И досега е така.
За всеки съм основно "майка-героиня" и после "браво на теб- с един куршум три заека".

Около мен всички си пожелават минимум близнаци а "защо не и три".

Опасно е много. Глупаво е да сме нехайни към живота си и е престъпно да се нарушават законови и морални категории.

На мен ми беше предложено да помисля за редукция на еднояйчните близнаци но категорично извън БГ.  Отказах се с ясното съзнание какъв огромен риск поемам и, че може да не стигна до живо раждане или до застрашаване на собствения си живот. Истината е, че първите месеци заради еуфорията и радоста, почти не осъзнавах колко опасно е положението ми. Чудех се защо лекарят ми не споделя "радостта" ми след като бременноста ми си протичаше съвсем нормално.

Родих 2 деца по 2кг (2046 и 1950) и едно 1800кг.
Не съм гледала доносено дете и не зная каква е разликата за която говорите след излизане от болницата и за "по-специалните" нужди в отглеждането при недоносените, но слава богу децата ми са добре.

Съвета ми към жените на които предстои процедура винаги ще е да не си пожелават 3 бебета подвластни на емоцията. И не позволявайте на лекарите (на всички лекари) да нарушават правилата.

*
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #83 -: Септември 18, 2013, 10:38:03 am »
Здравейте :)

Аз съм съгласна както с постовете на защитниците на авторката на темата, така и с опозицията. Всяка от вас има право и е аргументирала думите си.

Заченатата тема е хубава, но според мен  се цели да се урони авторитета на клиниката, в която е правена инсеминацията. След като не само в тази клиника се връщат по N на брой ембриони и се прави инсеминация при повече от 3 фоликула, защо тогава тенденциозно още в началото на поста на авторката, се упоменава името на клиниката, в която са родени четиризнаците??? Съвсем нормално е, всички момичета, които правят опити във въпросната клиника, да се почувстват разколебани по отношение на професионализма на докторите там, по отношение на това, дали са избрали правилното място и дали не е застрашен животът им. Ако авторката искаше да направи истинска дискусия по темата (която аз също считам за наболяла), нямаше нужда да изписва името на клиниката, или пък да се хваща за родените наскоро четиризнаци. Както всички знаем - многоплодни бременности има от всички клиники, както в БГ, така и в чужбина.

Бих искала веднага да подчертая, че не съм и не съм била пациент на въпросната клиника "Надежда" и не съм неин почитател. Излагам съвсем безпристрастно мнението си.

Също така съм на мнение, че има огромна разлика между двуплодна бременност и бременност с повече от два плода.
Аз съм майка на близнаци, заченати инвитро в чужбина (Мемориал Хоспитал в Истанбул). След като беше уснановена двуплодната ми бременност, никой от лекуващите ме лекари, включително и патрона на клиниката професор Кахраман, не счетоха за застрашаващо здравето ми и това на децата, износването на двете деца. Никой не ми е предлагал редукция, за което съм много благодарна. Износих и двете си деца до планираната дата за секцио, и не само това, но се и родиха с прекрасни мерки (общо над 6 кг.) Имах лека и безпроблемна бременност, през която нямах прокървявания, не съм пила нито една таблета нош-па или пък магнезий. За сравнение, има страшно много високо рискови едноплодни бременности и такива, които не са рискови, но са завършили с раждане на недоносено дете. Така че за износването на едно или повече бебета, имат значение индивидуалните особености на репродуктивните органи и физиката на всяка жена. За едни - двуплодната бременност може да бъде невъзможна, а за други безпроблемна.
« Последна редакция: Септември 18, 2013, 10:56:51 am от *Надежда* »
Щастлива мама на трима :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #84 -: Септември 18, 2013, 11:03:06 am »
След като не само в тази клиника се връщат по N на брой ембриони и се прави инсеминация при повече от 3 фоликула, защо тогава тенденциозно още в началото на поста на авторката, се упоменава името на клиниката, в която са родени четиризнаците???

1. Името се споменава, защото там е извършена процедурата. Там, не другаде. Както споменавам и останалите факти по случая, които са били оповестени. Това се нарича кратко изложение на случая, по който правя коментар. Ако не го бях написала това име, така или иначе всеки може да го прочете от линка към статията във вестника, нали? Още повече, клиниката сама е афиширала във Фейсбук събитието. Не го крие...

2. Освен това, аз не твърдя, че "не само в тази клиника се връщат N на брой ембриони и т.н....".
Аз вземам случай, който е истински, наличен, доказан и разгласен от пресата и коментирам него. Ако имаме достоверна информация и за други случаи - ще коментираме и тях.

3. Случвало ли ви се е да се ядосате на новините по телевизията, когато ви съобщят, че "от пазара е изтеглена партида отровни бебешки пюрета", примерно, но не ви кажат от коя марка е пюрето? И вие оставата да тръпнете и да се чудите ами сега, аз дали не купих от отровното пюре за моето бебе?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #85 -: Септември 18, 2013, 12:37:16 pm »
Да, но както виждаш не се получи конструктивен диалог, а аз прочетох по-скоро караници yahoo_33
Щастлива мама на трима :)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #86 -: Септември 18, 2013, 12:56:20 pm »
Конструктивен диалог може да се получи, когато всички участващи в него са обективни. Караниците започнаха от субективните изказвания на потребители, които явно са пациентки на въпросната клиника и се считат за длъжни да бранят името й, без оглед на обективните факти :wink:

Сега, само не започвайте пак с мантрата, как авторката на темата била тенденциозна и пристрастна. Сигурна съм, че всички виждате правотата в думите й, но някои от вас не искат да си го признаят, защото са пристрастни. Та да си поговорим пак за конструктивност и обективност. В темата се включиха и модератори, които са пациенти на клиниката, но се изказаха абсолютно умерено и безпристрастно, което опровергава прокрадващата се теза, че модераторите по дифолт са зли, демонизирани и субективни, плюят и очернят. Толкоз за свободните съчинения.

Ако искате, сега да продължим по същество. Абстрахирайте се от името на клиниката и лекаря. Дайте да бистрим въпроса принципно, каквато е и целта на темата. Моля, ако някой смята, че не може да се въздържи от квалификации и не възнамерява да говори по темата, а просто да се запише да ни съобщи какви сме лоши, да се спре на време.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #87 -: Септември 18, 2013, 16:52:10 pm »
Включвам се в темата като майка на близнаци  :D
В стремежа си след много на брой опити да успеем, сме склонни на какво ли не. Аз също визирам себе си. При последния ми шести опит поставихме 3 ембриона, това по мое настояване, лекарят ми искаше да сложим два. Когато видях трите силно тупкащи сърца казах, че ще оставя и трите, д-р Персенска ме погледна и каза: В никакъв случай няма да ти позволя да износиш три бебета, защото това е много опасно както за теб така и за децата. Искам да родиш здрави бебета. Бях много ядосана и гневна, но все пак я послушах. Сега когато преминах през целия път, си дадох сметка и съм и много благодарна, че си отстоя позицията.
Износих ги до края на 36 г.с. родиха се единия 2800 гр. - 51 см. другия 2500 гр. - 50 см. Напълно донесени деца. Всичко вървеше идеално през цялата бременност, но в последната седмица направих прееклампсия и за това ги извадихме.

Сега по темата - Не одобрявам раждането на четирите бебета. Наистина е много опасно.
Техниката с която се проследява бременността в репродуктивните клиники е много добра, така че за мен е абсурдно да не са видели сърцата и да не са предложили редукция. Треперила съм през цялата бременност да не се случи непоправимото, но всичко приключи успешно.

А на модовете ще кажа да не се засягат чак толкова, все пак който иска да прочете сериозна информация чете в Зачатие, за това и сте по строги тук  :wink:
*

    sara68

  • ***
  • 269
  • Няма начин да няма начин :))))
Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #88 -: Септември 20, 2013, 12:00:53 pm »
Здравейте момичета,

Известно време разсъждавах дали има някакъв смисъл да направя още един коментар и вероятно не,предвид това че ме класифицирате към "привържениците" на определена клиника и лекар и мнението ми се определя като пристрастно и емоционално.Но точно по тази причина бих искала да ви кажа следното- аз не съм привърженик,аз съм пациент - има огромна разлика.
Всички ние тук се борим със един и същ проблем и имаме една цел-  в живота ни да има дете.И всеки търси и намира своя вариант да води тази борба.Смятам ,че е важно в тази борба да си помагаме и подкрепяме,а не разделяме и класифицираме.Аз лично не защитавам лекар или клиника,а себе си и своя избор и реагирах на тази тема ,защото по някакъв начин почувствах,че някой се опитва да ми каже ,че избора ми не е правилен,че там където съм трябва да се съмнявам в професионализма,в лекарската етика и т.н.И както вярно е разбрала една независима форумка,пациент на клиника в чужбина- поднасянето на информацията по начина по който е направено няма как да не вкара в размисли  много от пациентите на тази клиника,което кажете ми редно ли е?Да ,чувствителни сме,защото всички ние сме преживяли много по пътя по който вървим и много пъти реагираме повече или по-малко емоционално. Но в случая както емоцията ,така и разума ми казват,че по деликатните теми трябва да се говори деликатно,защото става въпрос за много човешки съдби....и да мислим повече ,когато коментираме неща за които незнаем точната истината.И моля да ме разберете правилно- не защитавам и не браня ничие реноме- те вероятно няма и да разберат за коментарите тук ,които произведе тази новина в медиите.НО със сигирност много пациентки четат нещата,които се пишат тук- за тях ме е грижа,за това как биха се почувствали те.За себе си решенията и изводите си ги правя от личните ми контакти с хора и събития,а не от публикациите и коментари в сайтовете,но за много други хора всяка негативна информация би ги извадила от релси.
А иначе- темата за многоплодната бременност е актуална и трябва да се говори за това и да се поставят проблемите на разискване,но нека да е непреднамерено.
Бих посъветвала всички да участват активно в процеса на лечение,т.е да се информират за всичко което им предстои,да задават въпроси на лекаря си и да търсят отговори,когато за нещо не се чувстват сигурни.Отговорността за това какво се случва с нас е и наша, не само на лекарите.
А когато по някаква причина не се чувстваш добре и нямаш доверие на лекаря при когото си - смени го.Това смятам е също важен момент от пътя към успеха- ако нямаш доверие ,ако нямаш връзка с лекаря си ,ако те кара да се съмняваш в това,което правите- по-добре потърси друг вариант- това мили момичета съм го казвала и на много от пациентките на клиниката,с които си комуникираме тук.
Всеки трябва да си намери своя лекар- за едни е д-р Стаменов,но за много други може да е д-р Щерев или д-р Владимиров,или д-р Ставрев или.......и уважавам избора на всеки и никога не съм си позволявала да правя коментари за някой лекар,ако категорично не съм убедене в негова грешка или липса на професионализъм ,който е довел до сериозен проблем при пациент.

Надявам се никой да не се почувства обиден ,засегнат ....от този ми пост- не ми е била целта това!
Пожелавам ви успех с най-добри чувства!

Re: За рисковете на стимулацията при инсеминация
« Отговор #89 -: Април 05, 2014, 10:36:46 am »
За съжаление и много от жените минаващи по пътя на стерилитета, в желанието си да имат дете понякога губят здрав разум.
Това какво общо има с решението на лекаря? Аз може да се тръшкам за трансфер на 6 ембриона, например. Значи ли, че лекарят трябва да ми угоди?
Лично аз съм на мнение,че в никой случай не трябва да се угажда на такива безумни прищевки и точно там е момента за адекватна лекарска намеса.Защото в крайна сметка,ние всички искаме бебе,ама здраво и нормално,а не бебе на всяка цена...
Предстоеше ми инсеминация миналият месец,която не се проведе,защото след стимулация имах 5 фоликула.И още преди да успея да кажа,че няма да се подложа на манипулацията при такъв огромен риск от многоплодна бременност,тя ми беше категорично отказана от лекаря.
П.С. само за уточнение-не живея в България