0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #320 -: Август 08, 2013, 11:31:03 am »
И двете хапчета се изписват при бременност за предотвратяване на спазми на гладката мускулатура.

*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #321 -: Август 08, 2013, 11:36:31 am »
Аз също съм с папаверин под ръка. След като спрях редовния прием в 12тата седмица инструкцията беше да го пия щом усетя болка или дискомфорт. Мисля, че е нормално да имаме такива усещания резулат от разтягане, все пак расте бебе вътре, но понеже са ни непознати подобни усещания и се притесняваме често пъти повече, отколкото е нужно. Аз също като Маги мисля, че за собствено успокоение можеш да се обадиш на лекарката сии и да разкажеш какво чувстваш, още повече ти е казала, че можеш да й звъниш.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #322 -: Август 08, 2013, 11:41:08 am »
Благодаря ви Маги, Авалон, днес ще мина през аптеката да си взема от единия вид, че нямам нито едно от двете у дома. Срамота :oops:
Именно защото за първи път имам такива усещания се притеснявам повече отколкото е нужно. Но няма да и се обаждам за сега, вие ме успокоихте. Все пак и тя е човек и има нужда от почивка.  :)




Quiet people have the loudest minds.
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #323 -: Август 08, 2013, 11:50:08 am »
Папаверин бих приела само, ако имам изписана рецепта от АГ-то, не бих го приемала на своя глава, единственото болкоуспокояващо и то пак предписано от него ми е но-шпато.
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #324 -: Август 08, 2013, 13:06:26 pm »
На мен също док ми е казала ако усещам болки  да взимам Но шпа или Папаверин,до сега само Нош па съм пила с изключение на един път в началото когато имах леко зацапване ми каза да си бия 2 амп. Папаверин.Но все пак щом може да и звъниш аз също съм на мнение да споделиш с лекаря си.

*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #325 -: Август 08, 2013, 13:18:19 pm »
Лелееее,колко много бебоци са се народили,а аз да взема да се тръшна на легло! Честито на всички нови мамчета!
Момичета, изкарах две ужасни денонощия.ММ,горкичкият бачка на автопилот вече.От мен две нощи не може да спи,като хората,а работи,като готвач.Излиза сутрин в 9.00 и се прибира в 21.30,цял ден на крак.Като се прибере вечер му треперят мартинките и си сипва чашка ,две алкохолец за разпускане,а аз му мрънкам на три метра от него,че имам чувството,че ми е сипал ракията в носа,а узо да не подуша.Казала съм му ако иска да си опъна палатка пред блока да си сипе едно узо или мастика.
Та, беше ми зле на хранопровода.Напоследък имам киселини от всичко и нищо не ми се яде,и нищо за киселини не ми помага.Направо понякога особено нощем стена и преглъщам и все едно нещо ми пречи да дишам.Направих опит да повърна и стана тя каквато стана....Повръщам веднъж на няколко години и до онзи ден не ми се беше случвало от както съм бременна.Бях същински гейзер,ама едновременно и от устата и от носа и то толкова продължително,че по някое време въздухът ми свършва и очите започват да ми изкачат,отврат.Спирам с това до тук,че стана много цветно.На всичкото отгоре вдигнах и температурка 37.8 Парацетамола след два часа въобще не беше свършил никаква работа и започнах да се налагам с оцет и вода.Чорапи.кърпа на челото и корема.Влизах и два пъти да се обливам в банята с възможно по- студена (но не ледена)вода.
Вече ми просветна и нямам температура.
Радвам се,че лошият тон остана назад и отново му е гот на човек да ви чете.
Коте,разплаках се със сълзи на стхотворението.Много е истонско.Знаеш ли кой е авторът?
И това с петльо много ми хареса.Аз имам една 80 годишна бабка за съседка над нас.Голяма чистофайница.Започва да тупа всяка сутрин още в 8.00 часа.Ама думка яко по металния парапет или с ръка по това което тупа или с тупалка.И то от тази страна от която са им на хората просторите за прането и спалните.След като изтупа пуска някаква свиреща прахосмукачка от кумунистическо време(или е Ракета,или Чайка) и да я разхожда с тропане по паркета,направо може да те докара до нервна криза.ММ си прави гъдел на душицата един два пъти седмично да и залива вратата с мръсна мазнина от пържена риба или нещо панирано.Или когато тръгва на риболов сутрин към 3-4 часа да си държи пръста продължително на звънеца,за да я събуди качествено. :lol:
Извинете ме,стана доста дълго.Дано и аз съм допринесла с някоя усмивка.
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #326 -: Август 08, 2013, 13:22:54 pm »
Здравейте, момичета!

Радвам се, че сте на линия и сте изписали доста :). Съчувствам на момичетата с мигрена, но те най-добри си знаят как да я борят/изтърпят.

За всякакви болежки и въпроси е най-добре да се пита достора, който ви следи бременността. На мен, например, ми предписаха да пия но-шпа при първите признаци на кървене. Явно, за да се успокои гладката мускулатура на матката. Продължавам да пия, докато не ми кажат да спра :). А иначе за т.нар. фалшиви контракции (Бракстън-Хикс) е писано доста в интернет. Те са по-малко болезнени от истинските и не зачестяват с времето. Всякаква по-силна болка обаче си е повод за питане към доктора.

Момичета, по-късно ще споделя и как мина прегледа ми днес, защото може би ще ви бъда полезна с някои неща, които научих. Сега обаче искам да попитам за мнения и съвети за добри специалисти по фетална морфология в София. Искам да си направя ранния скрининг в 11 - 13 г.с. Моля ви споделете лични впечатления. Засега е ясно, че д-р Димитрова няма свободни часове в нужния ми период, но другите специалисти от "Фемина" са по-свободни. Моля, споделете.
« Последна редакция: Август 08, 2013, 13:32:57 pm от beata »
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #327 -: Август 08, 2013, 13:31:17 pm »
А относно нош-пато и папаверина,наистина трябва да е предписан от лекар.
На мен ми изписаха нош-па,но казах на док,че някога когато ме приеха в болница с болки за задържане и ми спукаха трътката от нош-па по 3 пъти дневно,не усетих никакъв ефект,няколко дни нито болката ми намаля,нито задържах бебето.Биеха ми го и все едно нищо не ми бяха били.
Та казах,че имам подозрения,че на мен не ми действа и ми го смениха с папаверин.Само че в листовката пише,че сваля кръвното,а и съм с ниско кръвно,но като почне да ме прерязва корема по-сериозно си го пия и ми минава.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #328 -: Август 08, 2013, 13:54:18 pm »
Коте, joly, beata, благодаря ви много за съветите за но-шпа и папаверина. На мен не ме боли, да чукам на дърво. Просто е нещо като опъване, натискане.. както каза Маги, най-вероятно е разпъване на матката. Ще взема едно но-шпа от аптеката за всеки случай, ако се наложи да действам бързо при евентуална болка. Иначе имам и още от Утрогестана, който мислех да хвърля, но лекарката ми каза да го запазя ако не дай си Боже нещо потрябва.
joly, радвам се, че това с петела те е разсмяло. Аз със сълзи се смях до сега за вашата баба - съседка. Още помня ужасния звук от тези прахосмукачки :lol:
beata, ще чакам полезна информация от теб по-късно. Приятен преглед, въпреки, че не се съмнявам, че ще е такъв! :) На мен ми се иска ако може всяка седмица да ходя! :lol:




Quiet people have the loudest minds.
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #329 -: Август 08, 2013, 13:58:05 pm »
Във Фемина в София, всички специалисти са добри, аз отидох там без препоръки към някой конкретен и попаднах на Д-р. Врагалева, ми жената много хубаво си обясняваше, останах доволна. Там лекарите много хубаво оглеждат бебетата и са наистина подробни в обясненията си. Доколкото разбирам всички познати, от София и от провиницята, които познавам все там са ходили  8O, някои с препоръки, други без и все доволни са били.  :wink:

Относно повръщането ти joly, точно така изглеждах преди 2 месеца. "Като мама" ми попадна из нетя, търся кой е автора, но нещо Гугъл зацикли.  :lol:

Иначе тия съседи си го заслужават, особенно изкукалите бабки са ми любими.  :lol: Ама не мога да им се сърдя, че почти всички един ден натам ще се запътим барабар деменция сенилис  :D
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #330 -: Август 08, 2013, 14:00:05 pm »
А как се борите с киселините???От 2 дни се появиха и ме побъркват!!!
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #331 -: Август 08, 2013, 14:06:44 pm »
 beata, в начална бременност бях с 3 прокървявания. Тъй като имам тромбофилия, бях на терапия с фраксипарин. Когато имах кървене, препоръките от лекаря бяха спиране на фраксипарина, прием на утрогестана перорално, но шпа и почивка. Подновявах фраксипарина, след като имах 2-3 чисти дни. Всичко отшумя след 14 седмица.

Но шпа може да се пие спокойно при бременност. То се изписва без лекарско предписание. Ето листовката:
http://apteka.framar.bg/14000405/%D0%BD%D0%BE-%D1%88%D0%BF%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-40-%D0%BC%D0%B3-20

Листовка на папаверин:
http://apteka.framar.bg/16000469/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-50-%D0%BC%D0%B3-40

До 14 седмица приемах но шпа, след това само при болка или дискомфорт. Около17 седмица се назначават магнезиевите препарати( при нужда).

Сега за ритничетата на бебетата.
Най-рано бебето може да се усети 16-17 седмица ( това при положение, че сте със задна плацента). При предна плацента бебето се усеща на по-късен етап - около 20 седмица.

 Асенце и Старшайн, в 11 седмица бебето тежи около 8 грама и е дълго около 6 см. Няма начин да се усетят неговите движения. Скоро ще дойде моментът с истинските ритничета, но дотогава има още малко време.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #332 -: Август 08, 2013, 14:26:48 pm »
Мецани, много, много, мнооого ти благодаря! :hug2: А какво можеш да кажеш за това опъване и напрежение? Според теб може да се дължи на разпъване на матката, нали?




Quiet people have the loudest minds.
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #333 -: Август 08, 2013, 14:27:28 pm »
Беата, препоръчвам ти доц. Томова. Дано само да има часове!

http://www.docenttomova.bg/

*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #334 -: Август 08, 2013, 14:32:38 pm »
Страшайн, твърде вероятно да е от това. Но за всички притеснения и болки е добре да се консултираш с наблюдаващия те лекар.
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #335 -: Август 08, 2013, 14:38:46 pm »
Благодаря на всички момичета, които ми писаха за фраксипарина и кървенето. Днес при прегледа ми се установи, че хематомът е на изчезване, а кървенето почти спря. Направих си изследване за вродена тромбоза, което ще покаже мога ли да спра фраксипарина. Досега явно ми го бяха назначили за застраховане. Надявам се резултатите да покажат, че не се налага повече да си бия тези инжекции.

По повод на инжекциите фраксипарин попитах сестрите в клиниката за съвети и научих нещо много полезно. След поставяне на инжекцията мястото трябва да се разтрие много добре и продължително, за да не стават бучки. Ако някой ми го беше казал по-рано, щях да си спестя неудобствата. Друг полезен съвет беше да се редуват местата на поставяне, така че да се полуват дни за разнасяне на подутината - например, ляво на корема, дясно на корема, лява ръка, дясна ръка и отново. В ръката може да ги поставя всяка медицинска сестра от манипулационна, поликлиника или просто позната медсестра.

А иначе прегледът ми беше прекрасно изживяване  :D. За първи път чух сърдечните тонове на бебчетата. Чак моето сърце се разтупка с техния ритъм  :lol:. Нали и звукът е доста силен :). А едното ми махна с ръчичка! Момичета, толкова е вълнуващо! Знам, че много добре го знаете, но чудото на живота е всеки път ново.

Та така... Човечетата се развиват добре и еднакво, а аз започвам да намалявам утрогестана и естрофема.

Ах, да! С риск да разводня малко, но и мен сценариите с петела много ме разсмяха :). Колкото до шумовете, и аз си имам една съседка, която, нищо че не е на 80, пак си тупа яко през железния парапет. И редовно си мие балкона върху прането отдолу. Чистница :)

blue_sky, доц. Томова има часове, когато ще бъда в 16 г.с. Тя каза (мисля, че с нея говорих по телефона), че не е късно за близнаци и аз си записах час, но се колебая.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #336 -: Август 08, 2013, 14:51:07 pm »
Благодаря, Мецани, ако имам болки или някакви по-сериозни притеснения задължително ще се свържа с нея.
beata, така силно ти стискам палци резултатите да са добри! За прегледа - разбира се, че всеки път е вълнуващо! Честито за сърдечните тонове. Аз още не съм ги чувала, само съм виждала туптенето на сърчицето, а как нямам търпение и да чуя!.. Радвам се, че си се посмяла за сценариите :lol: Има и още, но друг ден ще ги разкажа. Браво на бебоците, че растат добре. Успех и за напред!  :bighug:




Quiet people have the loudest minds.
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #337 -: Август 08, 2013, 16:18:55 pm »
Имам въпрос към момичетата,които ходят на ЖК.
Искали ли са ви пари,за да ви издадат болничен,а пък и за преглед?
П.П.На мен един 30 дневен болничен ми костваше предварителна уговорка,два тел. разговора,две ходения до поликлиниката.И двата пъти чаках по приблизително два часа и половина при наличието на не повече от 3 жени преди мен и уж с час.За малко щях да стана свидетел на раждане,докато доктора се натутка да напише документите на една жена за приемане,и и поиска 20 лв.за обменната карта.Докато ми писа болничния изпуши две цигари,подписа втория доктор на болничния лист собственоръчно и ме прегледа.Информира ме,че ми се полагат два безплатни прегледа,демек този ми е безплатен,другите щели да струват по 30,но той щял да ми иска по 20лв.и всеки болничен струвал 20.Разбира се не ми даде касова бележка.А изследванията по здравна каса нямало да ми ги пуска,защото съм била в 13 г.с.,а те се пускали в 12-а г. с.Пълни глупости!Егати и здравеопазването,като всичко останало...
*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #338 -: Август 08, 2013, 16:22:50 pm »
Е га ти и доктора бих казала, намери си друг.По ЖК ти се полага всеки месец безплатен преглед, имаш право на два безплатни видеозона, както и на определен брой изследвания.Бременните не плащат и потребителска такса.За написването на болничен пари не се взимат, също така.

*
Re: Тема на бременните N87
« Отговор #339 -: Август 08, 2013, 16:27:39 pm »
Е га ти и доктора бих казала, намери си друг.По ЖК ти се полага всеки месец безплатен преглед, имаш право на два безплатни видеозона, както и на определен брой изследвания.Бременните не плащат и потребителска такса.За написването на болничен пари не се взимат, също така.
А да не гворим, че и пуши.
Днес си пуснах първите изледвания ПКК, урина, захар , токсо- и виросулогия . Платих 2лв. такса. За тези изследвания доктора завчера ми даде бележките. Виж в коя седмица съм. За прегледа не съм платила нито стотинка.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.