0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #100 -: Януари 06, 2015, 16:52:10 pm »
аз кърмех на поискване,не съм гледала часове и не съм цедила.Веднъж пробвах да цедя ,за да отида на зъболекар,но и аз не успях много (пък и Никола така и не пожела да пие от шише ),а детето си качваше доста -1600,1450 ,1400 първите 3 месеца ,та съм си имала.Редувах гърдите ,но понякога се налагаше на едно кръмене да давам и от другата гърда,а се е случвало на едно кърмене да ги редувам по няколко пъти(по време на цикъл,когато ми е намалявала кърмата).Водех се по детето и ситуацията,не съм имала правила.
<br />
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #101 -: Януари 06, 2015, 17:58:41 pm »
 Dragony :), струва ми се, че всичко е наред, само овладей паниката  :D
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #102 -: Януари 06, 2015, 18:46:37 pm »
ехеееее, Драконче, супер е качила момата. Браво! Дано и при нас да е така  :)  :)Успокоихте ме за цеденето. Мразя я тая помпа  :)

Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #103 -: Януари 07, 2015, 09:36:15 am »
Reevs, моето момченце никога не е имало такива постижения в качването на килограми, един единствен път качи 1 кг. и това е. Все пак обаче кърмих, мисля успешно 1 година и 2 месеца. Изцеждала съм се само в слуай, че се налагаше майка ми да го нахрани. Тогава изцеждах и от двете гърди. Иначе първоначално кърмех на всяко хранене с различна гърда. Особеното при мен е, че едното ми зърно беше вдлъбнато и се налагаше да кърмя със силиконов накрайник. Когато беше ред на тази гърда, всъщност дохранвах и с другата, защото тук беше по-трудно. В началото даже беше ужасно болезнено докато издърпа млякото. Накрая вече, когато ни беше останало само 1-2 кърмения кърмех само с другата гърда, без проблеми. В общи линии никога не съм имала запушване на канали, подуване и втвърдяване на гърдите. Синът ми сучеше доста начесто и процесът се беше регулирал добре.
<br />[link=http:
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #104 -: Януари 07, 2015, 17:05:14 pm »
Моето бебче се храни на 4 часа и суче и от двете гърди, че имах съмнения, че не му е достатъчна кърмата, защото не мога да изцедя нищо. С баткото изцеждах по 100-140 мл, а сега едва 50-60 мл, ако не съм кърмила.
Но вчера го водих на консултация и за един месец е качил 1.400 кг, което определено не е от глад  :lol:
Мисля си, че вече се наяжда само от едната гърда, но аз се страхувам, че ако ги редувам, става много дълго време да не е сукал от едната гърда и да не намалее кърмата.
Имате ли някакво мнение по тоя въпрос?


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #105 -: Януари 07, 2015, 17:51:31 pm »
mgstra и аз храня от двете гърди, но не затова а защото в началото като започнахме да се закърмваме имах хиперлактация от помпата и ако се хранеше само на едната трябваше да изцедя другата, защото се запушвах и се въртяхме в порочен кръг. После започна да яде и от двете, като и двете не доизпразваше и така се урегулираха и сега си правят и двете колкото му трябва :) Според мен е по-скоро да изградиш ритъм и организма ти се приучава към него, без значение дали ще редуваш или и от двете. Аз единствено ги редувам коя да е първа ;)
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #106 -: Януари 07, 2015, 18:10:25 pm »
Mgstra,и аз храня от двете от болницата още,после и педиатърката така ми каза,но при мен количеството е недостатъчно и дохранвам не мисля,че е проблем,че суче и от двете...но не съм специалист все пак..
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #107 -: Януари 07, 2015, 19:50:27 pm »
Аз също редувам с коя да започна кърменето. Струва ми се, че се наяжда само от едната, но аз не смея да оставя другата да почива толко дълго време. Ако го храня само на едната, паузата за другата гърда ще е 8 часа. При такава пауза се страхувам да не би да намалее или спре кърмата.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #108 -: Януари 08, 2015, 00:25:59 am »
За количество кърма за съжаление съвет не мога да дам - аз съм с обратния проблем (много кърма) и дори не знам как стана :)
На мен много ми помага четенето на блога на Хедра - винаги ми действа ориентиращо и успокояващо :)
Мога само да се похваля, че от три седмици може би не съм се запушвала, зърната не са ми се разранявали и съм се цедила само два пъти и то по нужда :) Та се кърмим вече щастливи и доволни и двамата. Тази вечер излизахме и оставих майка ми да го гледа и шише с мляко и тя каза, че я е изгледал доста странно и бил пооблизал биберона преди да се реши да яде :lol: :lol: :lol:, та сме живото доказателство, че бебе захранено на биберон може да предпочете да суче ;)

Сега и аз имам питанка: Нали попринцип в различните пози дяловете на гърдата се празнят различно. На лявата гърда няма значение в каква поза ще го кърмя - винаги си се изпразва добре и без проблеми. На дясната обаче ако кърмя само в поза люлка не се изпразва добре предния дял (от към другата гърда) и постепенно след няколко дни става по-твърд и като бучка. Ако пък кърмя на футболна поза същото става от външната страна, където е жлезата. Затова сега редувам позите през хранене и е ОК :) От известно време обаче така взе да се уплътнява горния дял - откъм лицето ми. Въртя го дребния, масажирам с пръст надолу да избутам и се изцежда но сякаш донякъде и после много бързо отново се втвърдява. Та се чудех дали има поза, в която да наблегна на този дял, че засега не ми е проблем, ама ако тръгна да правя пак мастит вече не знам... Иначе мисля, че проблемът е от това, че не се доизцеждам след хранене и те гърдите тежат повече и според мен някак се обтяга канала и трябва да се намери правилния ъгъл.... Приемам идеи :)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #109 -: Януари 08, 2015, 08:38:24 am »
Mousyt, пробвала ли си да го кърмиш легнала? Аз май съм позабравила как се оправяха запушвания(то пък и как да запомня като е било 1-2 пъти). Ако помня правилно е, че бебето се слага, брадичката му да е към запушеното - ти не покриваш този вариант(та може и обратното да е било, нослето да е към запушването), но мисълта ми беше, че ако пробваш друга поза може да се получи. Разгледай блога, мисля че можеш и да питаш (на имейл, на телефон). Повечето консултанти по кърмене дават добри и подробни обяснения.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #110 -: Януари 08, 2015, 09:17:34 am »
Аз съм имала доста проблеми със запушвания. Независимо от кърменето на поискване, позата и изпразването на гърдата. Понякога се е случвало да запуша канал между две кърмения. С времето се научих, точно кой канал е запушен и бързо махах тапата.
За най-добро изпразване при мен помага кърменето в поза "люлка" като не си подпирам гърба, а седя леко приведена напред. Също и лекото повдигане на гърдата със срещуположната гърда.
От скромния ми (вече повече от 5 г.) опит смятам, че кърменето от двете гърди на едно хранене при мъничките бебета е по-добро. Така при скок в растежа около 3тия месец има по-малка вероятност от намаляване на количествата кърма. После може и да се пробва кърмене само от една гърда на хранене като се редуват гърдите. При мен първият начин е определено по-удачен.
За увеличаване на количествата кърма не ми помагаха нито честото кърмене, нито капсулите Фенугрийк (мразех миризмата на тялото си от тях), нито чайовете, нито хомеопатията. Просто преди цикъл, по време на овулация и няколко дни след нея рязко намаляваше. :(


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #111 -: Януари 08, 2015, 09:53:22 am »
White, благодаря ти за споделения опит. Значи продължавам по същия начин за сега. Ако нещо се промени, ще мисля в движение какво да предприема.
Със запушвания и разраняване нямам опит и не мога да дам мнение. За мен кърменето е удоволствие, а не задължение.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #112 -: Януари 08, 2015, 11:26:20 am »
И аз също като White да споделя, че преди и около цикъл овулация кърмата ми намалява. Миналия месец имах много силен цикъл и направо спря за 2-3 дни :o :( Е нищо не помогна - оправи се само като свърши :wink:
м-и легналата поза нещо още не ни се получава. Мисля си, че може да има и нещо общо с формата на гърдите ми, което си мислех че си въобразявам, докато не си поприказвах с майка ми и тя е в същото положение. Гърдите ми са относително големи (не твърде, но не са малки) и са изнесени по-встрани и усещането особено като се подуят е все едно са ми под мишниците. Още преди бебето са си били така и повечето сутиени са ми много неудобни, защото ми се впиват отстрани банелите. Изчетох няколко пъти и блога и клипчета гледах онлайн и пак не става - като легна и тя гърдата се притиска отдолу, малкия се бори назад, сякаш и не му пуска достатъчно...ще пробвам пак, ама не знам :)
White аз последния месец се запушвах всяка седмица, но както и ти се научих и веднага го намирах и отпушвах с масаж и изцеждане. Един път тръгнах да се подувам откъм жлезата и слагах два дена зелеви листа, масажирах, кърмих повече на таз гърда и мина. После ми се получи фистола и докато разбера че е от нея зор, а след това имаше раничка докато мине зърното и всичките пъти четох в блога и онлайн и мисля се оправях много бързо и без усложнения.
Сега това с горния дял не ми е проблем, защото както казах той се празни и не създава проблеми, просто усещам че е по-твърдичко там и ми се иска да го профилактирам да не вземе да се подуе/запуши по-сериозно ;)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #113 -: Януари 08, 2015, 11:55:45 am »
Mousyt, единственият начин да кърмя така беше да подлагам ръка под бебето, аз с цел да не поглъща въздух и да не повръща, не съм вдигала и да оригва дори, че почваше от тогава връщането.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #114 -: Януари 08, 2015, 12:09:51 pm »
Ами той се оригва на два пъти - по средата на ядене и в края. Ако не се оригне (случва му се да задреме на гърдата) или започва да му изтича от устата и се буди давещ се и кашлящ или се събужда с рев и писък, защото го напъва и го вдигам да се оригне пак, та няма как да минем "лесната" :?
Ще пробвам пак с ръката, както съветваш, че вече не помня какво стана последния път...
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #115 -: Януари 08, 2015, 14:19:30 pm »
Mousyt, аз също имах доста проблеми със запушени гърди. Не знам дали си пробвала, но при мен подейства много добре Лецитин 1200мг три пъти на ден и от хомеопатията - bryonia 9CH по пет на всеки два часа и като подейства после разреждаш и вземаш три пъти на ден.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #116 -: Януари 08, 2015, 14:20:55 pm »
Reevs, казаха ми за Лецитина, но той също така подпомагал и повече кърма, а аз упорито се боря с хиперлактацията (която е и причината за запушванията), та затова не сме да пробвам...
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #117 -: Януари 08, 2015, 14:26:36 pm »
Не смятам, че хиперлактацията е проблемът. Аз не съм имала хиперлактация, пък се запушвах редовно и то във времето на изключително кърмене (преди захранването). Според мен си е до структура на гърдата и недобро изпразване. С времето просто свикваш бързо да намираш блистера (тапичката), махаш и продължаваш. :D Даже аз периодично проверявах обичайните канали още преди да са се затапили добре. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #118 -: Януари 08, 2015, 15:57:23 pm »
Не смятам, че хиперлактацията е проблемът. Аз не съм имала хиперлактация, пък се запушвах редовно и то във времето на изключително кърмене (преди захранването). Според мен си е до структура на гърдата и недобро изпразване. С времето просто свикваш бързо да намираш блистера (тапичката), махаш и продължаваш. :D Даже аз периодично проверявах обичайните канали още преди да са се затапили добре. :wink:
Така си е...на мен само дясната все ми се запушва, а уж лявата е с по-тесни канали, по-бавно и трудно се изпразва... аз виня и хиперлактацията, защото реално тя утежнява проблема та по-бързо да се запушва. А и откакто се урегулира не съм се запушвала (или поне не сериозно) а в началото си беше ежедневие.
Сега малко офтопик, ама ще вземе някой да чете отстрани и да си каже "тази защо изобщо се мъчи като не става" - не искам да прозвучи така. :) Аз в началото дори не съм си мечтала да успее да засуче и да се кърмим и прочие - бях се примирила да се цедя и докъдето изкараме поне да яде кърма. Просто опитах и стана, а това че няколко пъти сме имали спънки го намирам в рамките на очакваното :)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #119 -: Януари 08, 2015, 16:21:39 pm »
Ти си още едно доказателство, че само желание е достатъчно. :D Пък Матеевците са нещо уникално. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери