0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #80 -: Октомври 17, 2014, 00:06:37 am »
Здравейте момичета :)
Ние с Мати си се гледкаме отлично и сме безкрайно щастливи заедно 8) Наддава много добре засега, вече дори има бузки, дори бузища;) Аз продължавам да се цедя и да го храним с кърма изцяло, макар че кърмата ми леко намаля последната седмица заради стреса от разни баби "помагащи" вкъщи, все още докарвам около литър на ден и има предостатъчно за бебчо :)
Още в болницата като го гушнех да го храня и ми направи впечатление, че се обръща инстинктивно към гърдата и отваря уста. Затова щом се климатизирахме заедно и той наддаде малко за да има сили го пробвах на гърда и той хич не се зачуди какво да прави 8O Някак бях убедена, че след 2 месеца на сонда и биберон е изключено да засуче, а той сам го пожела! Е не се справи иделнло първите пъти, но с помощта на силиконови зърна постигнахме успех :) Засега го кърмя веднъж дневно а през другото време си караме на изцедено, защото дори и с везната ми е доста трудно да го хвана какво е изял, а той е много заспало бебе - реално аз го будя на сила да яде и се тревожа да не остава недохранен, че нали още сме в етапа на ударното наваксване и не ми с експериментира... Та тук сега се замислих сериозно по една дилема и се надявам да ми помогнете:
За мен смисъл да го закърмя изцяло на гърда има ако спра да се изцеждам - това би си струвало, защото сега губя двойно време в цедене и хранене, а съм изцяло сама в отглеждането и предстои и да върша странични неща и трябва да успея да се оптимизирам. Ако въпреки кърменето ще се налага да се изцеждам всеки път след това (в началото ще трябва, но се надявам да се урегулрам по него и да не трябва да го правя всеки път), то си губи целия смисъл! По-добре да направя график за цедене няколко пъти на ден, така хем ще може да го храни и някоя баба евентуално ако трябва - аз ще зареждам шишетата и готово. И понеже около мен всеки твърди различно искам да попитам да споделят тези от вас кърмили успешно дали са се изцеждали след това за да не се запушат или за стимулация или някакви други доводи или просто е било каквото бебето изяде и гърдата постепенно започва да произвежда точно колкото трябва за бебето :ask:
Другият ми въпрос е вие като сте хранили от шише как го храните - гушнато или в креватчето/шезлонг/... защото на мен ми е страшен кеф да си го гушкам и разнасям, ама натежава и това носене на една ръка вземе да му хареса ще стане страшно за мен :lol:
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #81 -: Октомври 17, 2014, 01:16:55 am »
Mousyt, аз никога не съм цедила след кърмене, по принцип ако няма напрежение, знам, че не е необходимо да се цедиш. Ако събираш за контейнери с някаква цел, сигурно може да цедиш.
Дали не можеш да увеличиш броя на кърменията и постепенно да махнеш шишетата като си с него? Така ще ти намалее работата. За храненето от шише, можеш да седнеш някъде и да си подложиш възглавница под ръката за да ти е по-удобно, то и при кърменето се създават някакви удобства, кой легнал, кой на фотьойл или с подлагане на възглавница под бебето. Моят син много повръщаше, включително и по време на хранене и бих се притеснявала да го сложа някъде да си яде, но ако вие нямате такива проблеми, мисля, че може да го слагаш в шезлонга и там да яде.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #82 -: Октомври 17, 2014, 01:41:51 am »
Mousyt. първо да ти благодаря, че съсипа със замах всички тези как храненото дори веднъж от шише бебе после не засуквало, та се обърквало кое зърно кое шише... По-нагледен и "брутален" пример от вас, ако има че това са дивотии - здраве да е.  :lol:

Матей е още малък (нали следим коригирана възраст при вас?), нормално е след този "шоков старт" да е "по-заспал" както казваш, сукането от гърда е по-трудоемко за новородените, това се знае. Ти си майка която има кърма и държи да храни с кърма щом може, което за мен означава, че е най-добре храненето да мине изцяло на сукане от гърда и цеденето да отпадне. Права си, че е много трудоемко и донякъде глупаво - хем да кърмиш директно, хем да цедиш. Добрата новина е, че ще можеш да храниш изцяло от гърда, според мен скоро, ако си го поставиш за цел. Лошата е, че твърд срок - никой не може да ти даде и ще трябва да я караш на кърмене и цедене още някое време. Когато храниш само от гърда - да, количеството кърма се регулира според нуждата на бебето.
Опитвай просто да добавяш хранения от гърда. Сега е едно, опитай да вкараш второ, после трето, четвърто.... От раз няма да стане, но малко по малко - да, особено при ситуацията която описваш - кърма имаш в изобилие, той търси гърда - имаш всички шансове да си го кърмиш от гърда дъъъълго време. Повече отколкото ти би искала дори.  :lol:

Ако това ти идва въз като процедура - можеш да минеш само на цедене и хранене от шише, изборът е твой, решението което би взела не те прави по-добра, или по-лоша майка на детето ти.
Аз хранех Дани от шише, първо гушнат, после като се оправихме с рефлукса - хранила съм го навсякъде и във всякакви пози, освен с главата надолу  :lol: Като се научи да стиска шишето - просто му го връчвах (някъде около 6-я месец мисля).

П.П. Нормално е да си под стрес, да опитваш да си улесниш ежедневните грижи по бебето, добре е да го направиш и никога не се чувствай виновна за това! Желая ви успех и мнооооого здраве  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #83 -: Октомври 17, 2014, 09:30:36 am »
Подкрепям казаното от Jbrul. Щом имаш толкова много кърма и бебето има желание да суче, преминете постепенно само към хранене от гърдата. С дъщеря ми се цедях през времето, в което имах кърма, а то беше много малко. Тя въобще не желаеше да засуче. Ами какво да ти кажа, цялото ми време минаваше в цедене. Тъкмо я нахраня и започвах да събирам кърма за следващото хранене. Тя наистина беше малко и за да се събере някакво количество, трябваше по-често цедене. Синът ми засука веднага и никога не съм се изцеждала след кърмене, само когато се налагаше някой друг да го нахрани, тогава цедях. А пък и той сучеше на доста малки интервали, та нямаше как да се препълнят гърдите ми. Несравнимо по-лесно е, спор няма. И в двата случая, обаче е много важно да храниш бебето гушнато. Така не се губи контакта с майката, който е много важен в първите месеци. Желая ви успех и на двамата.
<br />[link=http:
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #84 -: Октомври 17, 2014, 10:16:12 am »
Аз също ще подкрепя думите на Jbrul , относно отказването на децата да сучат, ако преди това са се хранили с шише.
Малкият ми беше захранен с шише и АМ в болницата, след което започнах да го кърмя - никакъв проблем не е имал. В началото бяхме само и единствено на кърмене от гърда, но се наложи да започна да ходя на работа за по няколко часа на ден и тогава настъпиха проблемите ни, тъй като не искаше какъвто и да е биберон. С доста зор го накарахме да се храни от шише, когато аз отсъствах, но пак повечето хранения му бяха от гърдите ми.
На по-късен етап, когато стана по-голям и съответно се изискваше по-голямо количество кърма, се оказа че на моменти не му достига и това наложи да се доизцеждат след кърменето и да замразявам. Замразявах и защото знаех, че ще започна процедури за второ дете и тогава трябва да спра да кърмя, а имах кърма. После започнах постепенно да смесвам храненията - кърма и АМ, за да няма драми при отбиването му. Точно така се и получи, на 7 месеца спрях да го кърмя, 1 месец след това беше на смесено хранене, след което премина само на АМ. Като междувременно на 6 месеца започнах и захранването. Целия този процес при нас мина много гладко и плавно за детенце и по същия начин ще процедирам и с второто ми дете като се роди.
Каквото ти е усещането, така постъпвай, ти най-добре познаваш детенцето си и знаеш кое е най-правилното и за двама ви. Ние само споделяме собствен опит, който в никакъв случай не е универсален за всички.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #85 -: Октомври 17, 2014, 10:50:13 am »
Както и момичетата са казали, спираш да цедиш след къмене.Цеди се само ако иманапрежение в гърдите и то докато се облекчат, не до край да изкараш всичката кърма.
Аз бих ти предложила на всяко хранене първо да го слагаш на гърда, да го събуждаш ако заспи нанея да го подканяш да яде.След това му предложи шише той сам в един момент ще спре да иска т шишето и ще уреголира кърмата в гърдите ти.
Ти ще усетиш кой е правилния начин за двама ви.

Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #86 -: Октомври 17, 2014, 14:41:41 pm »
И аз съветвам да не се цедиш... ние по същия начин започнахме да се храним от шише с изцедена кърма, после със силиконови зърна и накрая директно от гърда. Не сме имали проблеми ,че от шише мина на гърда, но за мен беше 1000 пъти по-лесно само да го кърмя , от колкото да цедя и да храня (а ние се кърмехме в продължение на 1 час и пак ми беше по-удобно)
Бях си предизвикала хипер лактация с помпата и непрестанното цедене , и ме посъветваха да спра да се цедя ,ако много напрягам да си слагам горещи компреси на гърдите и като се затоплят каналите излишната кърма сама изтича ,но не се стимулира производството на още ,както е с цеденето. Ако се налага цедене - по-добре на ръка, пак ,за да не стимулираш лактацията. За около 3 дена се регулира количеството , което произвеждаш. После вече се  цедях само ,когато кърмата ми намаляваше и исках да я увелича... за да не напрягаш -не се цеди с помпа -личен и изстрадан съвет от мен. Много късмет ви желая и и сили за мама.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #87 -: Октомври 17, 2014, 17:42:11 pm »
Благодаря ви, точно това се надявах и очаквах да чуя  :bighug:
Аз също с помпата си докарах хипер лактация, сега малко имам отстъпление назад, но се справяме :)
Иначе както е казала Jbrul, не знам каква е тази повсеместна паника с шишетата... Също и с кърменето. Факт е че има майки с проблеми с кърменето, факт е че има и капризни бебета. Но ми направи много лошо впечатление в МД, че на 10 бебета я имаше някое на кърма я не - повечето майки като ги попиташ казваха, че те изобщо не са имали кърма или че лекарите ги посъветвали да си я спрат, че и без това нямало да има смисъл  8O Аз може би затова и хич не очаквах да ми тръгне кърмата, защото мислех че от недоносеността ще се объркат работите, ама то като тръгна и стана страшно :lol: Също и за Матей не съм се надявала да засуче, не съм се и борила. Бях решила да опитам за спортна страст, като мислех да пробвам като позаякне, че да има сили, че нали било трудно, а то се оказа че няма нищо общо с всичко наприказвано ми. Първо той сам прояви интерес като втрещи всички захапвайки наред дрехите като го гушнеш и като му подадох зърното изобщо не се зачуди че е странно и а си захапа и засука най-естествено! Е не ни се получи от раз, но той просто захапваше много повърхностно и не пускаше и той се нервира. Със зърната нещата тръгнаха от раз, защото аз имам много кърма и той беше адски доволен че пуска - чак по бузите му течеше  :lol: Но той и от болницата като го взехме и му сменихме тотално биберона изобщо не го отчете. Важното е да се яде, оттам насетне не му пука особенно :lol: Та така след няколко успешни опита се кърмехме по един път на ден, но се разболях и трябваше да пия хапчета та минахме на замразена кърма за няколко дни. Сега започваме с нови сили и планът ми е едно по едно да му подменя яденетата с кърмене. Моето желание е именно да не се цедя. Напрежение след първия месец насам нямам - редовно пропускам да се изцедя доста дълги интервали и не ми е дискомфортно и не се запушвам. Така че, въпреки огромния си страх от запушване мисля, че ако се следя внимателно и го кърмя няма проблем - все пак във всеки момент на притеснение мога да извадя и изцедя с помпата :) Притеснявам се донякъде да не ми спадне много кърмата и после да спре да му достига :ask: Знам, че звучи уж абсурдно, защото с тези ми сегашни количества а и факта че той ще стимулира по-добре от помпата, но нали съм недоспала а всеки отвсякъде си дава непоискания акъл, та  :x Сега ми опяват (свекървата), че трябвало на всяка цена да се цедя след всяко кърмене а ако ще е така, аз смисъл не намирам... Сестра ми, която има две малки деца и тя с първото в началото цедеше, за да има кърма, за да не се запуши и прочие....но сега каза, че няма смисъл и че си кърмиш и то се урегулира, та аз на нея и вярвам, и сега като ви слушам виждам, че явно мислим в правилна посока - просто исках да чуя още някой ;)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #88 -: Октомври 17, 2014, 18:56:51 pm »
Mousyt, ако се тревожиш дали ще имаш достатъчно кърма занапред, продължи да кърмиш бебето си и нощем, докато продължава да се буди и иска да суче нощем. Стимулацията на гърдите и хормоните, които поддържат лактацията, са особено важни през нощта.

Аз не мога да ти дам съвет за екслузивно кърмене без цедене, защото се върнах рано на работа и комбинирах кърмене и цедене. Но кърмих до година и половина, като последните кърмения преди отбиването бяха нощното и сутрешното.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #89 -: Октомври 17, 2014, 21:26:56 pm »
Кърмя вече 2 години(без 12 дни  :lol:) и не се изцеждам след това.Бебето е най-добрата стимулация ,колкото повече суче,толкова повече стимулира.Ако съм усетила ,че нещо намалява кърмата- хомеопатия ,чай и лактогонни храни са вършили чудеса много бързо.Освен това кърмя "на поискване",не гледах часовник,ръководих се по бебето и денем и нощем.
<br />
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #90 -: Ноември 20, 2014, 20:08:43 pm »
Подкрепям опита на Mousyt, че след сукане от биберон и с АМ може да се мине изцяло на кърмене. При мен също се получи. Пепи се роди много мъничък и се наложи да постои в неонатологията, за да наддаде нужните грамчета. Там го хранеха основно с шише и АМ, а аз, когато успявах да изцедя, носех кърма. Разбира се, при мен много помагаше, че Ани си сучеше добре и стимулираше лактацията по естествен начин. Когато него си го прибрахме у дома, цедях и му давах с шише. Редовно го слагах на гърда и, когато укрепна и не се изморяваше, преминахме изцяло на кърмене. Отдъхнах си  :D. Много по-добре е от цеденето.

Mousyt, слагай го на гърда при всяко хранене и додавай с шише, ако не изсуква достатъчно. Постепенно ще преминете само на кърмене и всичко ще се регулира от бебето. Ако усетиш, че кърмата ти намалява, можеш да кърмиш по-често и това ще стимулира производството на кърма.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #91 -: Ноември 20, 2014, 21:54:20 pm »
beata, много се радвам за споделения опит  :bighug:
Аз не срещнах никакъв проблем с научаването на Мати да суче - идеално се справя. За нещастие обаче тамън почти да минем изцяло на гърда и на мен нещо гърдите ми взеха да се запушват ли и аз не знам как да го кажа :? Горе-долу веднъж дневно въпреки, че са пълни отказва да тече от тях и стават като на буци - на следващото изцеждане успявам да ги изпразня, но и няколко пъти след като той суче продължително и ме болят доста каналите и гърдите и не посмях да не се запуша нещо или инфекция нещо да стане и оттогава само се цедя и му давам - нали той яде, това е важното :)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #92 -: Ноември 20, 2014, 23:45:06 pm »
И на мен са ми се запушвали гърдите и един от добрите начини да се справя с този проблеми е бил докато суче бебето, да масажирам, така че да се отпушат каналите (притискаш с пръсти в посока от основата към зърното). Това помага, когато бебето суче добре. Иначе и цеденето помага, както и топли компреси. Може би имаш свръхлактация заради цеденето, а може и просто да е нужно още малко време бебето само да си определя колко да суче.

Браво на твоя малчо! Явно детето си има развит сукателен рефлекс и това ще ви помогне скоро да регулирате кърменето.
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #93 -: Декември 05, 2014, 01:23:02 am »
Z22 кажи ми моля те каква хомеопатия вземаше за стимулация на лактацията?
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #94 -: Декември 05, 2014, 23:32:50 pm »
Драконче, аз доста дълго пих Ricinus communis 5 CH, но за съжаление не помня как го пиех /ще кажеш, че е било преди сто години  :)/. Сега обаче се разрових в едни форуми и съвета на д-р Михайлов за увеличаване на лактацията е "За да подсилим кърмата ще предложа Ricinus communis 5 CH- примерно 3- 4 пъти днвено по 3 зрънца, още чай от маточина, сминдух, по 6 г дневно- вземате директно, поставяйте в храната или добавяйте в билков чай. Лещата също помага да се увеличи количеството, бира също". При мен сякаш имаше ефект и честно казано не смеех да го спра. Стискам ти палци да се справиш и този път  :bighug:

Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #95 -: Декември 06, 2014, 19:16:37 pm »
Благодаря :-) засега е добре като количество, но да зная все пак :-*
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #96 -: Декември 08, 2014, 21:17:47 pm »
Чак сега виждам.Рицинус 5 пиех и аз.След всяко кръмене смучех по 5 .Взимах си и лактогонен чай,българси.Сминдух има по аптеките на капсули ,но аз не съм пила.
<br />
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #97 -: Януари 06, 2015, 14:45:20 pm »
Мислех си, че този път ще съм по-сигурна в себе си, но пак съм в разни размисли и страсти относно кърменето. Отначало започнах да кърмя на два часа, защото бебето беше малко и със силна жълтеница, но в последствие минах на режим да храня на три часа като кърмя и през нощта пак без по-големи паузи от четири часа. Още не сме ходили на консултация да разбера как наддава бебето, но видимо се е поналяла. Та чуденката ми е дали трябва да се цедя след всяко кърмене, за да не ми намалее кърмата и по този начин да я стимулирам. Като се цедя след кърмене са около 30-40мл. Аз кърмя и от двете гърди и не знам дали е правилно, но се чудя ако кърмя само от едната дали ще й стига.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #98 -: Януари 06, 2015, 15:09:22 pm »
Никога (айде в болницата, когато още нищо не течеше и после веднъж или два пъти за проба, което повече ме обърка)  не съм цедила. Може би до 8-мият месец детето не знаеше, че имам 2 гърди  :lol: Според мен се води по него.
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #99 -: Януари 06, 2015, 16:33:58 pm »
Аз кърмя както реши бебка...ако и стигне само едната, другата не я давам, ако ли не - суче и от двете. Не съм цедила, само в болницата като слезе млякото и се втвърдиха гърдите за да се облекча. Пробвах една вечер, че ми се ходеше на кино и на другия ден да има да я нахрани баща й, не успях да изцедя повече от 40 мл от двете и се отказах от цеденето. За първия месец наддаде 1500 гр., което си е рекорд в сравнение с наддаването на кака й за този период :)
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.