0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #600 -: Февруари 28, 2013, 01:02:44 am »
боби, дай да чета тогава, щото на няколко места го чета това, включително ветеринар, с която бременеехме заедно казваше, че същият процес го има при бозайниците, но за много по-кратко време. а както ти знаеш, аз обичам да чета. бях намерила една статия специално за гастро-ентестиналния тракт при бебета, но ади я затри :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #601 -: Февруари 28, 2013, 01:42:07 am »
Момичета, да си призная в целия форум "най-безполезната" за мен тема беше тази. Безполезна - в смисъл на консултация за едно и друго "в движение". Като бременна я четях, колкото да стигна до извода, че няма да питам и да споделям тук по тези въпроси, защото става шизофренично положението. Бях си направила изводите, бях проиграла вариантите АКО еди какво си откъде да търся помощ и никога не ми мина през ум да питам: „Какво количество масло се слага в една попара?” , защото ако го направя следва това:  Ма каква попара на тази възраст?!!! Ама ти защо си дала глутен сега (чак), или едва сега, защо сирене, а защо такова сирене? Маслото да е колкото нокът, половин кибритена кутийка, цяла кибритена кутийка... Попарата да е с чай (защо чай и защо не), с АМ, с вода... Защо за БОГА даваш попара изобщо?!!! Спор ЗА и ПРОТИВ попарата. Калмарът, прасковата, сусамът, мангото...к'вото дойде. Ами не - мерси нали... :lol:

Позицииите обикновено са полярни: "може всичко след Х месеца" и "захранваме - на час по лъчжичка и зърно по зърно до абитурентския бал". Нещо "по средата" - рядък случай. Ако и това не стига - почваме да си мерим знанията, дипломите, линковете, източниците на информация...и разбира се - личният опит. Като опрем до последното - скандал, ключ и пр.

Аз да ви кажа - просто си взех от една мама във форума схема за захранване, изрядно водена на Word, модифицирах си я според своите нужди, планове, дете и неговите СПЕЦИФИКИ и внимателно, но без истерия си го захраних детето. Не е имало проблеми, не е имало бързане, не е имало и бавене. И не, не е да не съм запозната с рисковете, че затова да съм била спокойна. Просто бях информирана достатъчно, без да се вживявам в ролята на няколко медицински специалисти едновременно, че и отгоре... Не е толкова сложно да се направи. Даже е добре - и за вас и за децата.

Моят пост сега, че е спам - спам е. Но призовавам и "двете страни", дето все са в двете крайности по тези въпроси да бъдат по-рационални и умерени, когато дават съвети, за да бъдат полезни наистина. Защото на мен ми писна пък,  да отговарям на ЛС на въпроси, на които БИ трябвало именно тук да се получи бърз и ясен оговор, понеже на поредната захранваща тепърва жена не й се чете ей това дето е последните няколко поста. И не само в тях за съжаление.

Хайде със здраве ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #602 -: Февруари 28, 2013, 02:30:18 am »
предлагам да отворим една тема на жбрул, където да се обсъждат темите, които за нея са интересни и важни и по начина, който тя смята за правилен, за да не я тормозят хората на лични  :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #603 -: Февруари 28, 2013, 02:59:08 am »
предлагам да отворим една тема на жбрул, където да се обсъждат темите, които за нея са интересни и важни и по начина, който тя смята за правилен, за да не я тормозят хората на лични  :wink:
Приема се.  :lol: И въпреки иронията ти, стоя си зад думите в предишния пост. Нито всички имат времето, нито знанията, нито възможността да четат страници "академични спорове", за да решат колко грама и какво да дадат, или дали да оставят детето да си вземе каквото и колкото иска.

Защото Елена, ако ти имаш деца с проблемите каквито имат някои майки тук - няма да "вееш байряци" какво си взимала Ади от масата когато иска и колко е хубаво това, ми ще се разнасяш освен със слинг и с ампулите урбазон. Имала си късмет, както и аз. Което не значи, че съм ЗА крайните мнения и на тези майки и третирането на всяко дете, като склонно да получи анафилактичен шок от произволна храна. Само дето аз Елена - просто мога "да си отсявам" и си давам сметка, че не много хора го могат същото. Та на тях викам да сте полезни все пак, като толкУ ви е мерак да пишете тук.

Ама май меракът е повече да се пише, отколкото да си полезна реално...;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #604 -: Февруари 28, 2013, 06:32:20 am »
дааам, верно ако някой сега захранва ще му се скъсат нервичките :-).
За майките, които сега захранват, ето общите правила, примесени с някои практични съвети:

- захранване означава всяка храна, която не е  кърма или АМ, това включва и сокове, въпреки че са течни
-започва се според някои след 4ти месец, според други от 6тия, така че това е спорна тема, но според повечето педиатри след 4 месеца няма проблем. питайте педиатъра си какво препоръчва
- не се дават сокчета, те само изместват течните хранения. Няма сок, в който да има повече витамини, от колкото в кърмата или в АМ, така че нищо не  изпуска детето, а само ще загуби.
- всяка храна се дава по отделно - целта на това е ако има алергия да знаете от какво е. Ако дадете 2 неща заедно за първи път, ако има алергия няма да знаете от кое е и трябва и двете да ги спрете.
- започва се с по 1-2 лъжички, пак по същата причина, ако има алергия да не прекали, като постепенно се увеличава количеството в следващите дни
-  не се дава мед до една годинка, понеже може да има спори на опасна бактерия, която причинява ботулизъм, неясно защо само при бебетата, но го има и по-добре човек да е внимателен
- не се дава мляко -  целта е да не замести млякото АМ или кърмата. до края на първата година млечната храна трябва да е или кърма или АМ, след това вече се разрешава мляко.
- няма никакво значение дали ще дадете първо зеленчуци,плодове или каша. Колкото лекари, толкова и схеми. Някои хора предпочитат да започнат със зеленцчуци, защото са по-безвкусни и вярват, че по-лесно ще ги приемат, от колкото ако вече им е дадено сладко с плодовете, други не смятат така, въпрос на лични предпочитания. Може пък да искате да дадете пъро зеленчук, после плод, после пак зелекчук и т.н, ваша си работа, не е грешно. Не бих започнала с нещо, което моеж евентуално да запече, като бабан примерно, понеже ако се запече нямате какво да му дадете, като не сте захранили с друго.
- глутен по последните препоръки ( те непрекъснато ги сменят, ама това е друг въпрос) е добре да се даде до края на 6тия месец.
- ако децата имат кръвни роднини с алергии, екзема или астма, се препоръчва да се изчква с храните, които са най-често срещани алергени, да се внимава и да се наблюдават по-внимателно, поради семейната обремененост ( казвам астма, защото тя може да се причини от екземата като бебе, а човекът да не знае, че е имал екзема, но астма ше знае, че има)
- естествено, ако детето получи алергия от нещо, ведната трябва да се преустанови даването на тази храна и да се консултирате с лекар  
-всичко друго, определяно като тежка храна влиза в раздел по желание, няма ограничения от медицинска гледна точка, но всеки се решава какво да даде.Няма трайно увреждане от други храни, но има храни, които може да подразнят някое дете. Ако детето го боли коремчето от някоя храна, естествено е да не повтаряте известно време.
- и едно правило от мен :-) - това, че сте дали някоя храна и не е имало алергия, не е гаранция , че по-късно няма да има към нея. Така че наблюдавайте си детето при всички положения и няма да сбъркате.

Ако нещо съм забравила, подсетете ме, но мисля, че това е.

Симптомите на алергия се появяват от няколко минти до 1-2 часа след като е поета храната, Ако нещо се появи след 2 дена, не е от това. Симптомите са обрив, зачервяване на кожата, повръщане, суха кашлица, свирене( астма) при дишане,подуване на езика или устните, проблеми с дишането. Ако детето получи някой от описаните след сухата кашлица ( включитлено и нея) аз бих го завела на лекар веднага.
« Последна редакция: Февруари 28, 2013, 06:36:58 am от Bobbie »


  
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #605 -: Февруари 28, 2013, 08:18:26 am »
интензивно кихане, също
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #606 -: Февруари 28, 2013, 14:00:33 pm »
жбрул, да си ме видяла някъде на майка с дете с алергии да казвам да не се тревожи или да дава на детето й всичко, което то иска. винаги съм казвала при деца, които не са в риск. но както и да е, вероятно не си ги чела тези ми постове

от описаното от боби, остава големият въпрос с количествата храна - и трудността да се оставят децата да ядат колкото те преценят. само по този повод да кажа - често се случва да се храни детето с лъжица, а то да избутва храната навън с език. (обикновено това става при захранване преди 6-7 месец). това е проявление на рефлекс при бебетата, който ги пази да не погълнат нещо и да се задавят, не на злоядство и означава, че трябва да се поизчака със захранването докато този рефлекс не отшуми спонтанно (около 6-7 месец).

до към края на втората година храненето с твърди храни (пюрета) се нарича "допълващо" (complementary), тоест целта му е запознаване на детето с вкусове и текстури, с техниката на хранене, а не "наяждане". до втората година основната храна на бебетата е кърма/ам (разбира се в намаляващи пропорции, смята се около 75% към края на първата година, че е делът на млякото, и постепенно се увеличава делът на твърдата храна). в същото време, обаче нуждите на бебетата намаляват след първата година (защото не растат толкова интензивно, не наддават толкова интензивно), това означава, че не е необходимо да се тревожите, че детето ви яде малко/не наддава, това е нормално.

децата и да нямат зъби могат да се справят с "твърди" храни като парченце месо например или хляб. пюрирането, стърженете и тн техники не са задължителни, а са по желание на родителя.

след първата година, децата които са на ам, могат да минат на пълномаслено краве мляко, ако майката иска. добре е млечните продукти, които се дават на децата да са пълномаслени. няма такова нещо като "кърмата губи хранителните си качества/стойност след еди кой си месец". спирането на кърменето е въпрос на избор на майката, няма "показания" за това.

не е добре всички зърнени продукти, които детето яде да са пълнозърнести, защото в тях има много фибри (което е добре за възрастните, но не и за децата, тъй като те заемат много място в стомаха и по този начин засищат и детето яде по-малко други храни).

сигурно има и друго, но засега това се сетих
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #607 -: Февруари 28, 2013, 14:17:46 pm »
След годинката, няма никакъв проблем детето да премине на т.нар. "общо хранене", ако това му харесва и кърмата, или АМ да не бъдат главна, или значителна част от менюто му. Това може да се случи по най-разнообразни причини, не по желание на майката, та ако на някого се случи - да не се шашка. Приемът на достатъчно млечни продукти под различна форма компенсира некърмене, непиене на АМ, или на чисто прясно мляко.

Моят син както пиеше АМ "в количества", внезапно на година и три месеца просто отказа АМ, ей така "за една нощ" както се казва. Опитвах да сменям АМ, да ги предлагам в шише със сламка, с твърд накрайник, в чаша...само и само да пропие пак - не. Ако му попаднеше в устата - плюеше и толкова. Така, че бързо се отказах от тези опити и започнах да предлагам млечни продукти "на корем", които той ядеше охотно и до днес яде доста от тях. Всички показатели са му идеални в изследванията и на вид си е съвсем ОК, та го споделям това, ако при нечие дете се случи подобна ситуация - да не се тревожи напразно. Повече го отнасям към майките хранещи с АМ това, при кърмените деца рядко е възможна подобна ситуация.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #608 -: Февруари 28, 2013, 18:10:49 pm »
до втората година основната храна на бебетата е кърма/ам
Елена, това че казват, че е добре до втората година да се кръми е понеже до втората година трябва мялко и какво по-добро мляко от  кърмата. Обаче не значи, че е основната храна. Аз поне не знам някъде да съветват за дете на 1 година и 11 месеца примерно повече от половината му калории да идват от млечно хранне.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #609 -: Февруари 28, 2013, 23:57:42 pm »
боби, различно е на различните места - със сигурност до края на първата казват около 75 % (което и аз цитирах) и оттам 50-30 % се смята, че е добре да е от млечните хранения. затова се препоръчва и примерно пюретата да се правят с мляко, а не с вода.

пиша го само, защото аз водих този разговор с една представителка на правителството, тук има такива "прегледи" на края на първата година, която се опита да ми обясни, че те в края на първата година всичките хранителни нужди на детето трябвало да бъдат задоволявани от твърдата храна, което са пълни глупости, но явно ги има и съм чувала и лекари да го казват, та затова го пиша. знаем колко често майките се шашкат, че децата "не ядат", но това е защото не броят млякото за храна, а то им е основната. има деца, които и до края на втората година са основно на мляко и това не им е проблем. има и други, като дани
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #610 -: Март 05, 2013, 17:50:42 pm »
Малко тъп въпрос .
Как въведохте ръжта ?
Не искам да е с ръжени сухари .
Дайте ми идея , моля !
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #611 -: Март 05, 2013, 18:35:27 pm »
Аз отделно ръж не съм давала. Купих една седем зърнена каша на Милупа мисля беше, и от там опитахме някои от зрънцата ;)

Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #612 -: Март 05, 2013, 19:02:29 pm »
Да ви се похваля имаме си зъбче:)Голямото мрънкане е било от това.Искам да ми кажете дали дневното ни хранене е ок-7.00 кърма,11.00 месно(не го харесва яде около 70гр)или зеленчуково пюре,14.30 кърма,17.30 каша(елда,овес)и плодово пюре около 180 гр,21.30 кърма.Следобяд всеки ден каша ли да давам,идеи за друго?
Качила е само 300 гр за 50 дни,ама не изглежда слаба.Изследванията и ги взех днес и още не съм ги носила на лекарката,хемоглобина и е 130 ,има повишени лимфоцити 5.5 при горна граница 4.1,тромбоцити 675 при горна 600 и тромбокрит 587 при горна граница 450,дали е нормално?Или да се вкарвам във филма,аз го мога най добре:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #613 -: Март 05, 2013, 19:08:38 pm »
Боби, то аз не че имам намерение да спирам млякото и млечните продукти. Но ми стана любопитно днес (вчера, признавам си, много се ядосах, но на сутринта вече ми беше поминало), защото имам приятелка с алергия към млякото. И не яде нищо, в което има мляко. Ще я питам дали е забелязала някаква разлика, когато е спряла да консумира млечни продукти.

Дъщеричката ми е с алергия към кравето мляко и тъй като още кърмя,не консумирам млечни вече втора година. Да ви кажа честно - много съм склонна да вялвам на негативните неща, които се пишат за млякото напоследък (още повече, че това по магазините е далеч от истинското мляко).
Ефектите при мен са - прекрасна кожа, чувствам се много добре и не боледувам  yahoo_33
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #614 -: Март 06, 2013, 01:17:46 am »
Номине, благодаря ти за споделеното! Аз живея в Германия и купувам само био прясно и кисело мляко. Така че, не вярвам да си правя лоша услуга. Мога да си представя живота без кюфтета и луканка, но не и без сирене и мляко.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #615 -: Март 06, 2013, 01:49:02 am »
теди, чеситито ти зъбче  :D
за ръжта - ръжен хляб?

имам приятелка, която също не яде млечни, заради алергия на детето си и също споделяше, че от известно време й е неприятно сиренето и млякото дори само като миризма. аз също, когато спра месото за по-дълъг период от време се чувствам добре и "по-леко". но се чудя дали това е заради "нещо в млякото/месото" или просто защото напоследък диетата на западния човек е твърде богата на калории? но  това са лични "размисли и страсти", сега жбрул ще каже колко са не-полезни :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #616 -: Март 06, 2013, 02:14:10 am »
"Диетата на западния човек" - няма нищо общо с моята "диета", но аз съм балкански човек все пак  :lol: Карам на кафе, алкохол и цигари и ненавиждам спорт. Вероятно в Бангладеш не свинстват така чак, поради което са здрави, щастливи и всичко им е БИО... Идея нямам, нито ме интересува.
Но колклото повече ви чета - при цялото ви старание /не го казвам иронично/ - все оплаквания от нещо. Та ползи от цялото втелясване в какво ли не и по какъв ли не повод - аз не съм видяла досега.

Ако вземете да живеете /не към теб Елена/ така, че да ви е повече приятно да го правите, а не обратното - моЕ и да останете изненадани. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #617 -: Март 06, 2013, 08:43:15 am »
Чак втелясване... Просто ми се наложи да съм на такава диета и се оказа, че не е трудно. Преди съм пушила, пийвала, яла боклуци, но спокойно си живея добре и без това. Било ми е приятно и да постя, така че - въпрос на настройка и гледна точка  :wink:
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #618 -: Март 21, 2013, 21:08:17 pm »
Ния е на АМ и е на ХИП . На опаковката пише ,че е до десетия месец . Според вас какво мляко да й давам след десетия месец ?
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #619 -: Март 21, 2013, 21:17:40 pm »
Хип не съм хранила, но другите са на номера. Просто преминаваш към следващия  :)