0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #520 -: Февруари 14, 2013, 01:04:09 am »
силванче между 10 и 16 часа не ядете ли?  или пие мляко? защото ако пие мляко, то си е пак храна, нали?

и аз като другите да кажа - детето си взима достатъчно, противно на това, което ние си мислим децата след (грубо казано) 6тия месец започват да имат по-малко нужда от храна, просто защото не растат с такава скорост каквато в утробата и през първите 4-6 месеца. например, смята се, че дете на 18 месеца има нужда от по-малко храна от дете на 9. те и започват да наддават по-малко, но това е нормално.

около годинката ади не беше свалила кг, но се беше издължила и изглеждаше по-слаба. аз също се бях притеснила, но все си казвах, тя си знае. после продължих да се притеснявам и започнах да чета по въпроса  :) мога да ти препоръчам една много хубава книга  my child won't eat, педиатър я е писал, ако това има значение за теб. та тя много ме успокои, защото дава нАучни обяснения за отва как и защо децата си променят навиците на хранене.

но колкото повече пееш, увещаваш, играеш и буташ с лъжицата толкова по-тегаво ще става, сама казваш и за двамата вече яденето е тегоба. е как да иска да яде човека? :wink:

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #521 -: Февруари 14, 2013, 01:44:18 am »
Като сме започнали темата със злоядите деца, да споделя и аз. Не се считам за факир в кухнята, признавам не ми се удава, но малко от малко мога да готвя. Но на пръсти се броят нещата, които се услаждат на бебето. Фрустриращо е, признавам, плаче ми се след като се мъча да скалъпя нещо хубаво и полезно (което значи нови рецепти, защото едва сега осъзнавам колко неправилно сме се хранили с мъжа ми досега), и след две хапки чинията е на пода и устата стисната... Обаче не се отчайвам, ровя се из форума (и в тази тема), събирам рецепти и дерзая...

Та по темата - от кога давате (и давате ли) кренвирши на децата? Не луканки, не салами, а кренвирши - пилешки (тук даже има един тип "халал", които се смятат уж за по-добри)? Досега съм избягвала продукти тип "смесен", чийто състав не знам.


*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #522 -: Февруари 14, 2013, 01:54:10 am »
Ако тук имаше добри т.е. такива в чието съдържание съм сигурна - бих давала. Дани си е отмъквал няколко пъти от съседите лятото и ги изяждаше с огромен кеф. :) Купувала съм после на няколко пъти, уж от добрите, но все се намира някой да ми каже как баш тези били само "нокти, рога и нишесте" и се чувствам виновна после... Ако ми беше сигурно качеството - ще купувам и ще давам след като му харесват.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #523 -: Февруари 14, 2013, 03:49:10 am »
Приемам всякакви съвети как да накарам малкия да яде, не издържам вече, реве ми се всеки път като стане време за ядене, на него също  :( .

Сядате ли с него на масата да закусвате, обядвате и вечеряте заедно? Всеки на стол, с чиния и прибори. Давай му каквото ядете и вие, или дори чакай да си поиска. Оставяй го да се храни сам. Достатъчно голям е за всичко това. Може да прояви интерес ако не към храната, то поне към храненето. Моето дете винаги държи да опита от моята храна и според мен това любопитство е добро.

Друг вариант е да му поднасяш храната на малка масичка, където може да сяда и става сам, когато пожелае. Поднасяш, подканяш, ако не яде, а бяга, предупреждаваш, че ще отнесеш храната, и го правиш. До следващото хранене, и отново така.

На твое място бих престанала да меря количествата храна за известно време - седмица, две. Колкото изяде, толкова - не се тормози с мерки и теглилки.

« Последна редакция: Февруари 14, 2013, 03:53:07 am от цигу »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #524 -: Февруари 14, 2013, 04:01:38 am »
Фрустриращо е, признавам, плаче ми се след като се мъча да скалъпя нещо хубаво и полезно (което значи нови рецепти, защото едва сега осъзнавам колко неправилно сме се хранили с мъжа ми досега), и след две хапки чинията е на пода и устата стисната... Обаче не се отчайвам, ровя се из форума (и в тази тема), събирам рецепти и дерзая...

Браво, прави ти чест, че не се отказваш!

Опитвала ли си да предлагаш ястия с ограничен брой съставки - 3 или 4? Там няма да са смесени твърде много вкусове и текстури, а това може да е по-приемливо за детето. Например паста с домати (пресни или сос) и кашкавал, пиле фрикасе, задушена риба с картофи и лук?

Друга променлива е гъстотата на ястието - по-рядко/течно или по-гъсто/сухо може да върви по-добре. Марко яде по-радушно всичко със сос или бульон.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #525 -: Февруари 14, 2013, 04:29:06 am »
Та по темата - от кога давате (и давате ли) кренвирши на децата? Не луканки, не салами, а кренвирши - пилешки (тук даже има един тип "халал", които се смятат уж за по-добри)? Досега съм избягвала продукти тип "смесен", чийто състав не знам.
Повечето кренвирши са боклук и по тази причина нито ги ям, нито ги купувам. Купувам само от една фирма, която знам че са само месо без соя и други глупости, но са няколко пъти по-скъпи от другите. децата ги обожават и аз съм спокойна, че поне е месо без примеси. Ако си сигурна, че имаш качествени кренвирши, нямаш проблем да им даваш. Но иначе, аз лично не бих и то не защото са деца, ами по принцип никого не съветвам да се храни с това, което тук наричат кренвирши.
Халал е начинът по който са убили животното. То е за мюсюлманите както кошер е за евреите ( извини ме, ако го знаеш). Не е по-полезно заради това, но е вероятно да е чисто месо, така че не виждам приична да дадеш, още повече пък пилешки.


  
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #526 -: Февруари 14, 2013, 05:23:41 am »
...след като се мъча да скалъпя нещо хубаво и полезно (което значи нови рецепти, защото едва сега осъзнавам колко неправилно сме се хранили с мъжа ми досега), и след две хапки чинията е на пода и устата стисната...

Звучи ми много познато - и аз, и Тереза сме такива - обичаме прости манджи без много различни съставки, колкото се може по- необработено. Вкъщи готвя за две групи - женска и мъжка  :lol: и живеем в мир и хармония  :D.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #527 -: Февруари 14, 2013, 09:55:52 am »
Благодаря, цигу, elle, за идеята за по-прости храни - и аз самата обичам повече такива. Ще се опитам просто да обогатя някои от нашите предпочитани ястия (например мусака, с по-малко подправки, но повече картофи и моркови), и ще видим как ще ги приеме. Може би наистина текстурата е ключът, защото Емма май предпочита по-гъстите/сухи храни, които може да хване или да залепи на вилицата/лъжицата и да поднесе към устата си (сега е във фаза, в която иска да се храни сама).

bobbie, Jbrul, да, тук тези кренвирши са по-качествени, така че май ще опитам - дават ми опция за предлагане на пилешко, под друга, лесна за консумация от детето, форма.

elle, и при нас се очертава готвене за две групи, защото таткото не яде една маса храни, а не искам да лишавам бебето от тях.


*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #528 -: Февруари 14, 2013, 10:11:38 am »
Силванче, първо да уточня, че моето дете не е от злоядите, та малко теоретизирам. При приятелка от напъване да яде полезни храни в определени часове се докараха до там, че от петък вечер до понеделник сутрин (когато е само с мама и тати) просто НЕ ЯДЕШЕ НИЩО, при бавачката ядеше същата храна добре. Съвета ми е да не насилваш, за другото подкрепям да се предлага редовно, без забави, песни, гонене с чинията, а ако не иска да не се насилва.

Явно всички деца могат да карат само на кренвирши  :D любимо е и при нас. Аз взимам на Тандем, Стара планина, но какво е вътре си е загадка. Най-любимата храна е пица с кренвирш и кисели краставици.
« Последна редакция: Февруари 14, 2013, 10:20:17 am от midge »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #529 -: Февруари 14, 2013, 10:39:52 am »
Бях купила кренвирши от тия с по-малко мазнини и сол. Излязоха супер гадни, моя мйж ги занесе на едно куче и каза, че с повече "ищаф" яде хляб  :D Не сме повторили, иначе и аз много обичах като дете да ги ям и ми е мъка, че няма едни сносни.
 midge ще ги пробвам тия.

силванче аз забравих да питам. Ака ли? Ако си ако нормално, значи всичко е ок. Моя син от 2 пъти дневно беше минал на веднъж, докато взе да прескача, сега се върна в ритъм  :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #530 -: Февруари 14, 2013, 14:26:53 pm »
За едно съм сигурна: майките на ящните деца няма зор, но тези на злоядите или ненаддаващите се нуждаят от съвети и подкрепа. Ако не за да проядат децата им, то поне за да са спокойни, че са направили каквото зависи от тях.

Така че за някои общуването в тази тема е важно. Уважавам тази потребност и призовавам към разбиране.

Подкрепям!
Благодарение на съветите и мненията тук, често се ми се случва да се самоуспокоявам, че съм направила всичко по силите си за доброто на детето - неядящото!
И когато започна да се храни /пу-пу да чукна на дърво, няколко пъти/ започнах да се притеснявам дали не го прехранвам  :oops:
За мен общуването в тази тема е ВАЖНО!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #531 -: Февруари 17, 2013, 21:32:12 pm »
Момичета моя син имаше 2 кърмения едно вечер 19-20ч и едно към 4 сутринта. Тази вечер пропусна, ако пропусне и през нощта мисля да му давам по 200мл АМ сутрин. Давам толкова и след обяд. Така добре ли ще му е млякото? На 1.8м е.
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #532 -: Февруари 17, 2013, 22:18:41 pm »
И аз давам по толкова.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #533 -: Февруари 17, 2013, 22:26:04 pm »
Моите точно на година и 8м отказаха вечерното мляко и нощните хранения. Остана само сутрешното по 200млл, пият го и досега  :D Събота и неделя си удрят по 300 дори (преди закуската).
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #534 -: Февруари 17, 2013, 23:21:20 pm »
Благодаря ви! Сега в движение го измислям и се чудя така ли да е. Мими разстояние от закуската и млякото има ли? Аз ще го наблюдавам, ама така ми е по-спокойно и сигурно.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #535 -: Февруари 17, 2013, 23:23:47 pm »
Има разстояние около час. През седмицата пият в 7 млякото, а закусват в градината, събота и неделя пият с отварянето на очите и закусват след около час.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #536 -: Февруари 17, 2013, 23:38:45 pm »
м-и, а защо на тази възраст ще даваш АМ? Страх те е дали яде добре ли? Моите пият сутрин и вечер по 1 голяма чаша мляко от по 250мл. та им се събира половн литър на ден. Тук толкова казват, че е добре да е максимума на ден и аз давам максимума.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #537 -: Февруари 18, 2013, 00:51:02 am »
Ами той винаги е качвал малко, но пък е много жизнен и енергичен. Просто АМ е обогатено и бих предпочела, колкото и разнообразно да го храня то до 2г да е АМ. Давам и обикновено мляко, но то от баща му няма ред  :D
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #538 -: Февруари 18, 2013, 08:29:52 am »
Като ви чета за млякото,да се оплача нашите около годината като отказаха да пият АМ да то ден днешен постоянно правя опити да им давам мляко всякакво и под всякаква форма,но са много редки случаите да пийнат,поне хапват крем с прясно мляко и много обичат сирене и кашкавал.Много ми е съвестно,че нещо може би не правя както трябва и  ми се ще да си пийват млекце,но не искат и това е.Дано организма им си набавя необходимото от другите млечни продукти.
Приемам съвети всякакви
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #539 -: Февруари 18, 2013, 08:36:35 am »
Ами бина освен да опитваш, друг вариант не знам  :) Моят син доста след годината пропи прясно мляко и то случайно, дадох на бабите за кафето и той "ам, ам", налях му в една чашка и глътка по глътка наливах , то и АМ от около 2м пие де. Преди все правех и изхвърлях, но не съм се притеснявала заради кърменето.