0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #480 -: Февруари 12, 2013, 07:44:17 am »
теди сигурна ли си :)))
мидите полезни, а
а, че са филтъра на моретата- к'во от това
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #481 -: Февруари 12, 2013, 08:28:23 am »
Теди, те и в България едно време са захранвали... с храна. Всички сме захранвани така. Аз по принцип разбирам идеите, че сега се знае повече и затова да не правим като баба ни, която е била неука и в които по принцип вярвам за други неща,ако не беше една малка подробност - като цяло нашето поколение има по-малко астма и по-малко алергии, въпреки, че е захранвано по-„лошо“.  


Мини, миди и аз не ям, но те са филтър в смисъл, че филтрират малки организми, с които се хранят.  

Моите пък не искат да ядат риба,днес се опитах да пробутам на Ивана малко сьомга, но я лизна все едно отрова и давам и ми я върна. А е толкова полезна.
« Последна редакция: Февруари 12, 2013, 08:30:53 am от Bobbie »


  
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #482 -: Февруари 12, 2013, 09:13:15 am »
Мини,точно за това писах,че миди Не ядем,поста ми е конкретно за скариди и калмари,всеки би могъл да провери какво съдържат,ако се интересува.И разбира се няма да дам такава храна на Жаклин сега,но догодина,когато ще е на година и половина ще и предложа,ако няма реакция и и харесат ок,ако не здраве ще и готвя друго нещо.Скоро излез статия в нета,в която двама младежи работили в голяма хранителна верига разказваха как телешкото преди да дойде в БГ се суши в накакви центрофуги,за да тежи по малко и съответно да се заплащат по ниски мита,а след като вече е вкарано у нас се киснело в специални киселини,от които набъбвало пак и после айде на кайма...Всеки си има различни критерии за полезни и вредни неща,които да яде и съответно да дава на детето си.Въпроса беше от кога могат ад се дават морски дарове,аз ще дам да опита се след година и половина.Месо за щастие имам домашно,гледат ни теле,прасе и зайци,само домашно пиле нямам ама ще търся по селата наоколо.Когато сме в БГ и да искам няма пресни калмари и скариди,така че до следващата година няма да имам възможност да злоупотребявам с тях.А и между друго  наистина са голям афродизиак,поне на моя мъж му се отразяват чудесно:))))В комбинация със слънце и спокойствие,направо караме меден месец язък ,че не остана вече:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #483 -: Февруари 12, 2013, 09:15:39 am »
Аз не мисля, че някой може да каже на друг с какво да си храни детето, но да ги храните с калмари и тем подобни на 7-8-9м извинете ме, странно ми е.  
Боби дай някоя друга риба, те всички са с различен вкус все пак. Аз като цяло, скумрия и бяла риба ям, някой от другите риби чак на мухъл ми докарват.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #484 -: Февруари 12, 2013, 09:24:26 am »
Моето дете ядеше риба най-напред в мандижичките от детската кухня, с които пробвах да го храня известно време. После много хареса скумрията на скара. И до сега я обича. Друг вид риба опитва понякога, друг път - отказва. Според настроението.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #485 -: Февруари 12, 2013, 09:29:41 am »
М-и, а къде прочете,че някой си храни  децата на тази възраст с тази храна?Криси пита кога да даде,а не казва че е дала.АЗ два пъти писах,че ще дам след година и половина.Да си вкарваме реплики ей така за спора на мен пък ми е странно.Аз с много неща писани тук не съм била съгласна,ама си е мое мнение и не го и пиша даже точно,за да не изпадам в безмислени спорове.
Нито убеждавам някой да храни себе си децата си по някакъв начин,който аз намирам за правилен.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #486 -: Февруари 12, 2013, 09:44:12 am »
Аз не мисля, че някой може да каже на друг с какво да си храни детето, но да ги храните с калмари и тем подобни на 7-8-9м извинете ме, странно ми е.  
Боби дай някоя друга риба, те всички са с различен вкус все пак. Аз като цяло, скумрия и бяла риба ям, някой от другите риби чак на мухъл ми докарват.
Бяла риба хапват, ама зорлем. Аз също като теб обичам бяла риба ия правя или ш във фурната или на тиган. Обаче днес имах сьомга, а тя е по-полезна, та ми се искаше и от нея да ядат. То Ивана вече напълно отказва и манджи да яде - не е ли по-сухо, бута го и не иска. днес имаха и страхотна телешка супа, направена от мъжа ми. Аз дето супи не ям исъщо ядох, но нашата напълно отказа да я пробва. Обаче как плюска шкембе, не е иситна. И още си иска и името му е научила :-).  

Аз така и не разбрах какво по-конкретно ще му се случи на детето от тези калмари, ако хапне една-две хапки. Ще му стане тежко, това ли е?  Егати калмарите, вече 2 страници ги обсъждаме.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #487 -: Февруари 12, 2013, 10:12:51 am »
Теди така го разбирам аз това желание за даване, затова така му реагирам. Ако е парчинце да пробва, ок но пак възраст под 1г би ме спряла. Защо трябва да сме смели и безотговорни докато се случи нещо, малко предпазливост предварително би спестила много тревоги, а те относно децата ни винаги са много  :) Вярно че при някой нищо не става, но гаранция ли е това за всички.
Боби то това е всеобща болка с повечето деца, като попораснат и минават на сухи-сандвичи и пица. Имам един пример на такива, които като бяха оставени да поядат сухо(по стечение на обстоятелствата) и започна рев за "манджа"  :D
Моят син драстично беше намалил храната като цяло за 2-3 седмици. Мислех, че е зъб, е зъб няма, от вчера хапва добре(да смея ли да се похваля не знам)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #488 -: Февруари 12, 2013, 10:48:01 am »
И при нас се очертава тази тенденция толкова рано вече - палачинки (за мен са суха храна) може да изяде и две ако я оставя, но рибената яхния с картофи и моркови не искаше и да помирише...


*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #489 -: Февруари 12, 2013, 12:06:03 pm »
боби, а защо мислиш, че захранването с пюрета е "по-добро"? както ти самата казваш има повече проблеми откакто децата са започнали да бъдат захранвани по схеми на никому неизвестни лекари.
преди да скочите, само да припомня, че нито една професионална здравна организация не е излязла с препоръки за това кога да се дават чушки, кога домати (които между друтото съдържат доста повече желязо от живака, но са често срещан алерген) и кога нещо друго. има препоръка за ядки (след годинката на прах, след 3 цели, ако има алергии в семейството по-късно) и това е. ако има проблем в семейството се тогава се седя с лекар и се прави схема точно за това дете, или просто се задържа малко тази храна.

не разбирам защо трябва да се използват определения като "безотговорно" с такава лека ръка?

боби, знам, че е солена, но ади яде пушена сьомга та ушите й пукат и чак се притеснявам заради солта, но не е да ядем всеки ден, ако искаш можеш да пробваш

теди, много ми хареса разговора ти с тайландката. има един друг, подобен, описан от мисионерки, пишещи писма до вкъщи, в който се жалват как хората не познавали часовника и по-лошо, мисионерките не можели да им отговорят на въпроса какво общо има между часовника и храненето на бебетата и децата им  :D.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #490 -: Февруари 12, 2013, 15:42:21 pm »
м-и , аз съвсем сериозно не виждам нищо "странно" в морските храни, в смисъл нищо по-странно и различно няма в тях от всяка друга храна която даваме, различна от кърма/АМ. По-скоро за нас в България, морските дарове се явяват вид "екзотична храна", защото не ги добиваме/произвеждаме в мащабите на някоя "морска държава", не са ежедневно на масата ни и оттам някак ги водим..."друга категория храни". А те не са.
Помисли малко, ако живееш в държава където яденето на риба и други морски храни е ежедневие и е толкова нормално на трапезата да има това, както у нас е нормално да има картофи и салати, дали ще ти е странно, че някой яде морски дарове, или ги дава на децата си? Едва ли. Нашата национална кухня се представлява приоритетно от определен вид храни, националната кухня на друга държава се представлява приоритетно от друг вид храни, които у нас просто хапваме рядко, защото са скъпи например, не се продават масово, не ги отглеждаме/добиваме на своя територия и пр. Това, че масово у нас не се яде еи какво си - не го прави автоматично неподходящо, вредно, опасно и абсурдно за даване на деца. Или ако някой дава такава храна на детето си не може да се заключи, че този същия е неграмотен и безотговорен родител.

Аз за никъде не съм бързала захранвайки, но и нищо не съм бавила, без да имам и едно разумно основание да го правя. Боби като каза как Ивана ядяла шкембе се сетих, че и Дани му налита. За шкембе-чорба говоря. Аз на дърти години проядох и сега съм огромен фен на същата. Често готвя такава, Дани си хапва с кеф вкл. с чесън в нея /само люто не му слагам/. Не мога да кажа, че нещо полезно и жизнено важно за храненето му има в една такава супа, в нея няма и нищо което да е вредно обаче, вкусна му е, яде си я с кеф. Има държави, в които всички карантии заминават за приготвяне на храна за домашни любимци и за хората там е пълен абсурд, че това може да се готви и яде от хора. У нас има хиляди рецепти за карантии и субпродукти - то дробчета, черва, свински уши на скара, на тиган, биволски опашки в гърне, вратни жили, агнешка главичка, свински крачета...в редица заведения се предлагат в менюто и се водят деликатес при това. Уверявам те, че хората в чиито дъражви да има сьомга, калмари и скариди на масата е толкова нормално, колкото у нас да има пържени кюфтета, пиле на фурна и свински пържоли - биха се оцъклили, ако им предложиш да хапнат някоя карнатийка от горепосочените.  :lol: Което изобщо не прави въпросните неща опасни за ядене, а просто на хора които не са свикнали да ги ядат би им се видяло странно, като храна.

Та нека не бъркаме наистина понятията. Едно е дадена храна да ти се вижда странна на местна почва, съвсем друго е тя да е наистина неподходяща, опасна, вредна за дете. Ето, дори от това, което Боби е постанала е видно, че в списъка с най-често срещани алергени са "на един кантар" и морските храни и други, които ние тук масово даваме на децата си и ги намираме за съвсем подходящи. Към какво точно и дали ще има алергия някой - Божа работа дето се вика, ние като родители можем само да наблюдаваме внимателно и да си имаме едно наум, ако нашето отроче вземе, че се обрине от еди какво си, или нещо по-страшно да стане.
Както аз съм внимателна относно ядки, заради споделеното в предишния пост по повод даването на фъстъци и неясния обрив. Много съм внимателна даже, защото вече два пъти е ял фъстъци и при евентуален следващ прием, ако наистина Дани има алергия - мога да очаквам много по-тежка и остра реакция. Да не му давам редица храни до две, три, пет години от "предпазливост" - не виждам какво печели той, или аз честно казано. Нямало да знам, че вероятно не му понасят фъстъци на година и половина ,а ще го науча след още година и половина да кажем, но реакция все ще има, ако е склонен да прояви алергия към нещо си. Както Стефи сподели, нейният колега на 25 години се подул и тръгнал да се задушава от шам фъстък, та отлагането на приема на нещо не е като да се избегне риска от алергична реакция.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #491 -: Февруари 12, 2013, 16:42:22 pm »
само да припомня, че нито една професионална здравна организация не е излязла с препоръки за това кога да се дават чушки, кога домати
Аз това се опитвам да кажа от сума ти време. Не съществува сериозен източник, който ще си сложи името зад подобно твърдение.


  
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #492 -: Февруари 12, 2013, 17:14:29 pm »

виж риба- обожават, особено 'онази розовичката'



Това сьомгата ли е? :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #493 -: Февруари 12, 2013, 18:22:51 pm »

Криси, ти колко често ядеш храните, които даваш на детето
виж риба- обожават, особено 'онази розовичката'

Ако имаш в предвид морски дарове, които НЕ давам на детето си още, ядем доста защото тук това се яде като цяло. Риби, морски дарове, въпреки че и аз миди и охлюви не ям, а тук са на почит, особенно охлювите :D



*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #494 -: Февруари 12, 2013, 22:02:40 pm »
м-и , аз съвсем сериозно не виждам нищо "странно" в морските храни, в смисъл нищо по-странно и различно няма в тях от всяка друга храна която даваме, различна от кърма/АМ. По-скоро за нас в България, морските дарове се явяват вид "екзотична храна", защото не ги добиваме/произвеждаме в мащабите на някоя "морска държава", не са ежедневно на масата ни и оттам някак ги водим..."друга категория храни". А те не са.
Помисли малко, ако живееш в държава където яденето на риба и други морски храни е ежедневие и е толкова нормално на трапезата да има това, както у нас е нормално да има картофи и салати, дали ще ти е странно, че някой яде морски дарове, или ги дава на децата си? Едва ли. Нашата национална кухня се представлява приоритетно от определен вид храни, националната кухня на друга държава се представлява приоритетно от друг вид храни, които у нас просто хапваме рядко, защото са скъпи например, не се продават масово, не ги отглеждаме/добиваме на своя територия и пр. Това, че масово у нас не се яде еи какво си - не го прави автоматично неподходящо, вредно, опасно и абсурдно за даване на деца. Или ако някой дава такава храна на детето си не може да се заключи, че този същия е неграмотен и безотговорен родител.


По никакъв начин не твърдя, че някой е безотговорен родител. Всички носим последствията от постъпките си добри или лоши. Ако за там са нормални тези храни, за нас тук не са. Това дете не носи техните гени, а нашите, (много сложно ми е да го обясня май) значи тия храни не са му национални така да се каже. Даването на риба, не го отричам и не го оспорвам. Конкретно за калмари, бебето ми се вижда бебе  :D ако е по-голямо или пък се дава да пробва не да се наяде Ок. И не само за калмари, просто в случая за това говорим. Все пак тя е там и ако другите майки дават на толкова малки бебета?! Може би тя има нещо предвид като ни "застреля" с тоя въпрос, което не и е сигурно  :) Както е писала още не дава, аз не се мъча да и се скарам, а просто изразявам мнение, което тя да отмине или приеме(ако си намери решение по средата също е вариант  :D )
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #495 -: Февруари 12, 2013, 22:53:29 pm »
м-и, аз не казвам, че някой се опитва да й се кара, нито пък аз съм седнала да се карам на някого, най-малко на теб. :) Споделяме си мнения всички и съответните аргументи за тях. Толкова.

Просто аз считам, че за някои храни у нас има една излишна "предпазливост" и "предубеждения", на основа възприятие на този вид храни от родителите, а не защото има реално някакъв проблем и опасност да бъдат давани. Разбира се, съобразено с възрастта на детето се дава всичко, това - ясно.
Не съм специалист-генетик, но чак такива генетични различия да има "по местоживеене", че да можем да си ядем само националните кухни - не ми е известно на мен. Ако ги имаше - аз едва ли бих яла безгрижно суши, китайско, мексиканска кухня, екзотични плодове, които се внасят от другия край на света и пр. Както и Дани би трябвало да има адски проблем с консумацията на манго, папая, ананас, сьомга, калмари и...каквото там се сетиш и не е типично за нашия регион. А той - няма, както и много други деца. Дори бананите дето ги даваме масово, от самото начало и за "добър ден" - изобщо не са 'генетично местни" за децата ни и за нас, но не следва проблем от това за никого.
Разсъждавам си просто по изказаните от теб съображения, нищо не твърдя.

Относно поносимост към храни, бях чела преди време някакво проучване по раси обаче, не по региони и местообитание, но не помня детайли. В смисъл - хора от европеидната раса това и това не усвояват добре, от негроидната това и това, но това е друго нещо и няма връзка с факта къде живееш в даден момент. Отделно, че голяма част от населението на земята е толкова мобилно в днещно време, че ако емигрирам сега в Австралия да кажем - ще излезе, че за Дани половината храна би била неподходяща, защото и двамата не сме родени в онзи регион.

Иначе - разбирам те в посока, дали е належащо, важно, необходимо за бебе на 9 месеца да яде калмари - не, не е. Обаче, ако може да ги дъвче, харесват му, смила ги добре, няма алергия и родителите му си ги ядат редовно и се чудят дали могат и на него да дадат - ами могат при посочените по-горе условия. Няма да му навредят няколко шайби калмар. Което всъщност е и въпросът, не коя от нас какво би дала, или не би дала по "лични съображения". Аз по лични съображения не давам сок на Дани, което изобщо не значи, че сокът е вреден и опасен за едно двегодишно почти... Има си хас.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #496 -: Февруари 12, 2013, 22:57:42 pm »
Това дете не носи техните гени, а нашите, (много сложно ми е да го обясня май) значи тия храни не са му национални така да се каже.
Какво значение има това?Нашите национални храни са се сменили толкова в последните няколко века, че въобще не можем да говорим, че е имало време гените да се сменят . Вземи например чушките - една „национална“ бългаска храна. Колко е национална може да си правиш сметката като знаеш, че е пренесена от Америка. Та с какво сме си праивли миш-маша преди Колумб да я открие, не знам, но в България нито чушки, нито картофи е имало, понеже все от там идват.
Ти би ли дала картоф на японско бебе, ако те оставят да го гледаш или би му дала суши?

Жбрул, не само ти ако имигрираш, ами и за моите деца,които са родени тук, излиза, че нищо не е подходящо, понеже гените им са си пак 100% български.
« Последна редакция: Февруари 12, 2013, 22:59:31 pm от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #497 -: Февруари 12, 2013, 22:59:49 pm »

Ти би ли дала картоф на японско бебе, ако те оставят да го гледаш или би му дала суши?

Да не съм луда да готвя, суши ще е  :lol:
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #498 -: Февруари 12, 2013, 23:01:44 pm »
Ти би ли дала картоф на японско бебе, ако те оставят да го гледаш или би му дала суши?

Ако е много ревливо направо бих му дала попара със саке.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #499 -: Февруари 12, 2013, 23:14:13 pm »
Майтапът ми е любима част на мен, но ей сега ще ни обвинят в спам и аре пак 3 дни ваканция. :lol:

В крайна сметка - не се разбра защо "другарят калмар" би следвало да е такъв "вредител" за бебетата  :lol:, както и разни други морски храни, освен обичайната им позиция в "таблицата за алергени", в която има и други неща, с които безгрижно си храним децата тук. Теорията за гените звучи колоритно, но просто не е обоснована в случая.

Естествено - който се притеснява да дава такива храни и ги намира за "чужди" и неподходящи за детето му - не ги дава. Друг, който няма подобни "задръжки" спрямо тях, да си дава на детето щом иска, с нищо няма да му навреди по този начин. Мисля всички хранещи - следват общите препоръки, останалото са си баш субективни мнения за мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!