0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #220 -: Ноември 26, 2012, 18:40:37 pm »
В събота и аз показах разпечатано първото писмо на Рошко, като обясних, че едно врабче го е написало. Тя все още не прави много разлика между видовете птици, но, като разбра, че е като онези птички от музикалния храст, направи едно изражение на лицето, с което напоследък се опитва да ми опонира. Преводът е: "Сили мам"! Все едно не ставаме и лягаме с "Аз съм българче обичам...", та тези чужди думи да използва.
Обаче и аз съм тренирала едни погледи, които се превеждат ясно и еднозначно. Тя схвана и предложи снизходително: "Нека да се престорим, че тази птичка пише писма. Така става ли, мамо?". Сега е също и в етап, когато упражнява значението на глагола "преструвам се". Децата толкова бързо схващат уловката, измамата и въобще инфантилното желание на възрастните да изглеждат постоянно като някакъв вид вярващи във всичко деца е повече от смехотворно в детските очи.
 Баща и обаче каза миротворчески, че всичко, което мама каже, че е вярно, значи е вярно и е дълго за обяснение защо това е точно така, но мама знае по принцип всичко! И че на него му е отнело 16 мъчително-жизнерадостни години да разбере, че е излишно да се оспорва женското всезнайство и желанието на жените да се наложат, когато е по-благоразумно да отстъпят.
Вчера излизахме следобед и минахме покрай музикалния храст. Открихме го случайно това лято, намира се на края на една улица, на завоя, точно пред пешеходната пътека, където чакаме да пресечем и игрово упражняваме безопасно спиране и потегляне на пешеходеца. Музикалният храст се намира като цяло преди края на острова, всеки ще го намери. Всъщност това е една голяма глогина - около два разкрача дълга и много висока, клоните и са с бодли, много гъсто преплетени и през лятото от зелените листа не може да се види почти нищо вътре в храста, като плътна завеса е, която обаче ражда малки червени лакомства.
Когато минахме първия път покрай нея и спряхме да пресечем улицата, се чу едно силно чурулене, някакъв птичи хора пееше вътре, но можеше да се усети, че музикалната хармония не беше най-главната им цел. Те говорехе едно през друго и се надприказваха, изцяло обсебени от собственото си можене да чурулят и без много да ги е грижа колко досадно и шумно това можеше да се възприеме отстрани.
Често се случваше да стоим под храста и просто да слушаме. През есента листата пожълтяха, започнаха да окапват и плътната завеса, която представляваше глогината, започна да ни допуска до самата сцена на пернатите изпълнители. По клоните се виждаха малки  тъмни точици, които се въртяха немирно, подскачаха на клоните и изглежда не бяха много доволни, че червените плодчета бяха на привършване. Но нямаше съмнение, че това бяха врабчета - поотделно нито едно от тях не можеше да мине за съвършен в музикално отношение изпълнител, но, сгушени заедно на клоните, те превръщаха глогината в музикален храст, идеалната сцена, където всички могат повече от един.
Вчера пак се спряхме пред музикалния храст да послушаме от музиката им и, докато колите профучаваха пред нас, отзад се чу назидателният глас на една врабка да казва на някого: "Виж колко послушно е това момиче, винаги прави, каквото майка и и казва". "Това не е вярно, мамо! Виждала съм я да се дърпа, а майка и да и говори нещо сърдито", се чу как едно едно врабченце обясняваше в своя защита. "Врабчо, никога не спори с майка си, винаги я слушай и ако много се стараеш, някой ден ще приличаш на нея", намеси се дипломатично старият врабец.
Изплашен писък се разнесе от музикалния храст и можеше да се види как едно малко врабченце изхвърча от  родното гнездо, ужасено от перспективата.


(Музикалният храст наистина съществува!Не, това не е писмото! И, да, много съжалавям, че се получи дълго!! :D)

« Последна редакция: Ноември 26, 2012, 18:45:32 pm от DivaRoza »
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #221 -: Ноември 26, 2012, 20:42:44 pm »
Нямаме писмо от Лондон все още. В Русе сме.

Цитат
че е излишно да се оспорва женското всезнайство и желанието на жените да се наложат, когато е по-благоразумно да отстъпят.

Браво! Умен мъж! Поздравления!
« Последна редакция: Ноември 26, 2012, 20:47:59 pm от синьо кокиче »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #222 -: Ноември 26, 2012, 22:12:52 pm »
В Димитровград получихме писмото на Рошко от Лондон в събота /Благодаря ти Васи!/
Аз пък имам сега един сърдит племенник....след като разбра какви писма получава братовчеда и че няма как да получава същите и той :) Май ще трябва да се правя на пощальон в скоро време  :lol:


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #223 -: Ноември 26, 2012, 22:16:17 pm »
пък моичкото като че ли вярва, че Рошко пише писма... той не се впечатли особено от първото писмо, не е спал с него, нито е повтарял думи от писмото, обаче около 10 дни по-късно, когато изваждах от пошенската кутия пликове със сметки, той попита плахо - това да не е от оня врабец... забравих му името?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #225 -: Ноември 27, 2012, 08:52:15 am »
Ха ха ха Дива Роза няма да съжаляваш то ти идва от вътре,много ми хареса :)
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #226 -: Ноември 27, 2012, 10:21:09 am »
Дива Роза, много се радвам да те зърна и с огромно удоволствие чета всеки твой пост:)

Аз наистина си мислех, че моите деца са малки за да разберат, запомнят и да им са интересни писмата но явно съм се объркала:) Снощи съм седнала пред компютъра а под него съм скрила 2 бели листа със сметката за телефона и интернета. Дани идва, вижда, че се подава нещо отдоло, издърпва листа и с грейнали очи "мамо, мамо, иж Ошко додел":) Взе си "писмото" и отиде да покажел на Рошко детската си стая:))))))))
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #227 -: Ноември 27, 2012, 15:14:42 pm »
Дива Роза, голямо удоволствие е да те чета!
И нашето писмо от Лондон пристигна, обиколи и цялата ни градина!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Пътешествие с пощенски картички около св&
« Отговор #228 -: Ноември 28, 2012, 10:07:49 am »
И ние от "късно разбралите" за инициативата.
Това обаче не ни попречи да получаваме писмата от Рошко.
Преди писмото от САЩ обаче, получихме ето това :

ЗДРАВЕЙ, КОСТАНТИНЕ!
ПЪРВО ДА ТИ СЕ ПРЕДСТАВЯ: АЗ СЪМ ВРАБЧЕТО РОШКО...МАМА И ТАТЕ СА МЕ КРЪСТИЛИ ТАКА, ЗАЩОТО КАТО СЪМ СЕ РОДИЛ СЪМ БИЛ ЕДНО МНОООГО РОШАВО БЕБЕ ВРАБЧЕ.
СИГУРНО СЕ ЧУДИШ ОТ КЪДЕ ТЕ ПОЗНАВАМ... ТАКА ЛИ Е? АМИ АЗ СЪМ ЕДНО ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ВРАБЧЕТА,  КОИТО СРЕЩАШ, КОГАТО СЕ РАЗХОЖДАШ И ИГРАЕШ В ПАРКОВЕТЕ И ГРАДИНКИТЕ. СПОМНЯШ ЛИ СИ КОЛКО ПЪТИ СИ ВИЖДАЛ ГРУПИЧКИ С ПРЕЛИТАЩИ И ПОДСКАЧАЩИ ОКОЛО ТЕБ ВРАБЧЕТА? Е, АЗ СЪМ ЕДНО ОТ ТЯХ...
А СЕГА МОЖЕ БИ ТИ Е СТРАННО ЗАЩО ТИ ПИША?
ЩЕ ТИ КАЖА...ПРОСТО ОБИЧАМ ДА ИМАМ МНОГО ПРИЯТЕЛИ. НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ И ТИ СЪЩО.
МИСЛЯ, ЧЕ ТИ СИ ЕДНО МНОГО ДОБРО ДЕТЕ. ДЪРЖИШ СЕ ВЪЗПИТАНО, СЛУШАШ МАМА И ТАТЕ, ПОМАГАШ ИМ. ЗАТОВА ИСКАМ ДА СМЕ ПРИЯТЕЛИ. ТИ ИСКАШ ЛИ? АКО ОТГОВОРЪТ ТИ Е „ДА” – ПОГЛЕДНИ НАВЪН ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА И СИЛНО ИЗВИКАЙ – „ДАААААА”. АЗ ЩЕ ТЕ ЧУЯ.
НАЛИ ПОМНИШ, ЧЕ СЪМ ВРАБЧЕ? А ВРАБЧЕТАТА, КАКТО ЗНАЕШ ИМАТ КРИЛЦА...И ЛЕТЯТ. ЗАТОВА АЗ ОБИКАЛЯМ ПО СВЕТА, ПОСЕЩАВАМ РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ И ДЪРЖАВИ.
И ПОНЕЖЕ ВЕЧЕ СМЕ ПРИЯТЕЛИ, МИСЛЯ ДА ТИ ПИША ПИСМА ОТ ВСЯКО ИНТЕРЕСНО МЯСТО, КОЕТО ПОСЕТЯ. ХАРЕСВА ЛИ ТИ ИДЕЯТА МИ? ХАЙДЕ СЕГА ОТНОВО ПОГЛЕДНИ НАВЪН И МИ ОТГОВОРИ...
ТИ СЪЩО МОЖЕШ ДА МИ ИЗПРАЩАШ ПИСМА. КОГАТО ОТИДЕШ С МАМА И ТАТЕ НА НЯКОЕ ИНТЕРЕСНО МЯСТО – МОЖЕШ ДА МИ РАЗКАЖЕШ. ЗНАМ, ЧЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ, ЗАТОВА  ЩЕ ПОМОЛИШ МАМА ДА ГО НАПРАВИ. ТИ ЩЕ Й РАЗКАЗВАШ КАКВО ТЕ Е ВПЕЧАТЛИЛО, А ТЯ ЩЕ ГО ЗАПИСВА. СЪГЛАСЕН ЛИ СИ?
ТАКА...ВЕЧЕ СЕ УГОВОРИХМЕ, ЧЕ СМЕ ПРИЯТЕЛИ, НАЛИ?  СПОРЕД ТЕБ ТОВА ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ ЩЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЖЕЛАНИЯТА?
ДОБРЕ, ЕТО И МОЕТО ЖЕЛАНИЕ КЪМ ТЕБ...
НАЙ – НАПРЕД ИСКАМ ДА ОТИДЕШ И ДА ГУШНЕШ МАМА. И ДА Й КАЖЕШ КОЛКО МНОГО Я ОБИЧАШ.  НЕ БЕШЕ ТРУДНО, НАЛИ?
А СЕГА ИСКАМ ДА МИ ОБЕЩАЕШ, ЧЕ ЩЕ СЕ СТАРЕШ ДА НЕ Я ЯДОСВАШ МНОГО. САМО ПО МЪНИЧКО МОЖЕ....
И ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО НЕ СЕ ДЪРЖИШ ДОБРЕ, СИ СПОМНИ, ЧЕ АЗ ПОСТОЯННО ТЕ НАБЛЮДАВАМ... А ЗА ДА ОСТАНЕМ ПРИЯТЕЛИ, АЗ МНОГО ДЪРЖА ТИ ДА СИ ОСТАНЕШ ЕДНО МНОГО ДОБРО ДЕТЕ,  КОЕТО СЕ ДЪРЖИ ВЪЗПИТАНО. ОБЕЩАВАШ ЛИ МИ?
С ТОВА ПРИКЛЮЧВАМ ПЪРВОТО СИ ПИСМО ДО ТЕБ. ПОЖЕЛАВМ ТИ ДА СИ МНОГО ЗДРАВ.
ПОЗДРАВИ ОТ МЕН И ОЧАКВАЙ СКОРО СЛЕДВАЩОТО МИ ПИСМО.
 ТВОЙ ПРИЯТЕЛ – РОШКО.


В плика с писмото имаше и цветна снимка на Рошко. Стои в рамка на секцията и ни наблюдава постоянно...
« Последна редакция: Ноември 28, 2012, 10:12:06 am от Nedda »



*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #229 -: Ноември 28, 2012, 10:24:15 am »
Момичета моля, ви погледнете първия пост, направила съм рокади в изпращането на писмата.Тъй като интереса в децата е много голям, а изпращачите са много също така, ги събрах по две писма в месец, като едното ще бъде изпращано до 10-то число, другото до 25-то на съответния месец.Аз ще ви изпращам пак координати и ще ви подсещам, но имайте в предвид кога сте и ако има недоволни от разпределението да ми пишат едно ЛС.

*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #230 -: Ноември 28, 2012, 16:57:25 pm »
и ние нямаме от лондон още :(
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #231 -: Ноември 28, 2012, 17:00:38 pm »
Nedda, супер попадение, защо не ни светна по-рано...

вярно, че нямахме увод на Рошко, някак си... как да го втъкна във Фейсбука това писмо, много ми се иска...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #232 -: Ноември 28, 2012, 18:02:47 pm »
Аз не мисля, че има проблем сега да се представи Рошко на децата. Може би трябва просто да се вмъкнат едно две изречения още... нещо от сорта "Вече имаш две писма от мен и сигурно се чудиш от къде те познавам.... Мисля, че е време да ти се представя..."
П.С: Аз доста се чудя дали да поискам промяна в графика, защото края на Август е празника на Димитровград и тогава ще има по-интересни неща за писане, но пък ми се струва доста далече :) Ако прецените, може да ме размените с който е за тогава...


*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #233 -: Ноември 28, 2012, 20:05:11 pm »
Nedda, супер попадение, защо не ни светна по-рано...


Ами защо...щото, както винаги научих късно. И то от фейсбук.
Първоначално много ме хвана яд, че пак не успях да се включа, после ми дойде тази идея - просто да разпечатвам писмата.
Така е, който не влиза редовно тук, я за такива супер идейни инициативи няма да се включи, я за снимките за календара ще изпусне срока...
Ама нека ми за урок!



*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #234 -: Ноември 28, 2012, 21:09:33 pm »
Лелее, направо се паникьосах!  :D Изтипосали сте ме за януари! То няма много време!

Маги (и който има представа), имам няколко практически, конкретни въпроса, ще се радвам да ми отговориш, че да се организирам по-отрано.

Ето ги:

1. Понеже гледам, че съм само аз за януари, до коя дата трябва да ги изпратя писмата?
2. Трябва да се спази формата на писмото, нали? Имам предвид същите привествени думи, завършека, а вътре, каквото се получи.
3. Значи, доколкото разбрах, синьото врабче е нещо като лого, което задължително присъства, нали? Ще го копирам от тази тема, дано се получи.
4. Задължително ли трябва в самото писмо да има и някаква друга картинка, или това е по желание?
5. Освен писмо се слага и някаква картичка вътре в плика, нали?
6. За обема - има ли максимум, т.е. ако излезе малко от едната страница добре ли е? Не повече от 2 страници, нали? Защото не знам все още как ще тръгне, ми трябва някаква горна граница, пък може и да се получи под нея.
7. За съдържанието - нещо достъпно и смилаемно за детския мозък, нали? Не засукано като за възрастни.
8. Адресите - ще ми ги пратиш преди началото на януари, нали?


Извинявам се, ако на останалите им е ясно всичко това, но на мен ми се иска да ми се очертае картинката, за да не питам постоянно.


Благодаря ви, момичета за милите думи! Прегръщам ви!
*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #235 -: Ноември 28, 2012, 21:32:57 pm »
Упс, нещо зрението ми не е наред!  :D

За януари е още и Гери. Така или иначе съм почнала да питам, значи с Гери ли трябва да се разберем коя ще е първа и коя втора?

Пу, да съм втора, т.е. до 25 януари да го пратя, ако Гери няма нищо против, разбира се!!

А, мерси засега! :D
*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #236 -: Ноември 28, 2012, 22:32:58 pm »
Лелее, направо се паникьосах!  :D Изтипосали сте ме за януари! То няма много време!

Маги (и който има представа), имам няколко практически, конкретни въпроса, ще се радвам да ми отговориш, че да се организирам по-отрано.

Ето ги:

1. Понеже гледам, че съм само аз за януари, до коя дата трябва да ги изпратя писмата?
Ще ти пратя адерсите на децата както и подсещане до кога трябва да са пристигнали писмата, ти си правиш сметка колко горе-долу пътуват, тъй като от чужбина аз не мога да преценя.
2. Трябва да се спази формата на писмото, нали? Имам предвид същите привествени думи, завършека, а вътре, каквото се получи.
Общо взето Да.
3. Значи, доколкото разбрах, синьото врабче е нещо като лого, което задължително присъства, нали? Ще го копирам от тази тема, дано се получи.
Да синьото врабче е логото на тази инициатива, както и на първата страница в първия пост има едно друго подобно на синьото врабче, може и него.
4. Задължително ли трябва в самото писмо да има и някаква друга картинка, или това е по желание?
Картинките са по избор на изпращача и възможностите на принтера.
5. Освен писмо се слага и някаква картичка вътре в плика, нали?
Хубаво е да има картичка, всичко изглежда още по-истинско за децата.
6. За обема - има ли максимум, т.е. ако излезе малко от едната страница добре ли е? Не повече от 2 страници, нали? Защото не знам все още как ще тръгне, ми трябва някаква горна граница, пък може и да се получи под нея.
Няма граница за обема, сигурна съм, че с твоя интересен изказ и 10 страници да напишеш, ще са интересни за децата.
7. За съдържанието - нещо достъпно и смилаемно за детския мозък, нали? Не засукано като за възрастни.
Да за деца, написано на техния език, интересно, любопитно, да ги заинтересува.
8. Адресите - ще ми ги пратиш преди началото на януари, нали?
Да.


Извинявам се, ако на останалите им е ясно всичко това, но на мен ми се иска да ми се очертае картинката, за да не питам постоянно.


Благодаря ви, момичета за милите думи! Прегръщам ви!


*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #237 -: Ноември 28, 2012, 22:34:18 pm »
Направих опит Врабчето да лети логично, в смисъл минава през Англия, после в България, първо в южната и част, после към морето, омръзва му отива в чужбина и т.н.Не казвам, че съм успяла на 100% но се постарах да има последователност и да спазя няколко желания на изпращачи.

*
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #238 -: Ноември 28, 2012, 23:28:44 pm »
Пу, да съм втора, т.е. до 25 януари да го пратя, ако Гери няма нищо против, разбира се!!

Розичке, спокойно, аз ще съм в началото на януари и без това съм почти готова, остава художествено да оформя писмото, ама напоследък не ми остава време... Но пък днес пуснах да се извадят снимките с Рошко в Аржентина. И много се радвам, че се появи тук, ще ми е изключително приятно, Рошко да опише с твоето перо, своите прикключения :)

magi_st, сега ме разбихте с това синьото врабче, нали първите писма тръгнаха с врабчето от първа страница и аз него съм сложила на "картичките"  :?


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
Re: Пътешествие с пощенски картички около света
« Отговор #239 -: Ноември 29, 2012, 00:12:00 am »
И нашето от Лондон дойде. :) Благодаря ти, Васи! :)

И да, ако може, наистина да е по-достъпен език, той като лондонското писмо е на по-висок стил, като за доста по-големи деца.

само един пример: вместо думата "климат" да ползваме "времето".

Успех на всички! :)

Бъдете добри и не губете кураж! :)