0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #700 -: Март 12, 2013, 09:47:22 am »
Рийвс, поставих си за цел да измеря колко точно яде нашето паяче :) за 6-7 минути успя да се нагълта с 140 мл мляко, засичах и теглих на везна...и така плачеше и се дърпаше и тя накрая...явно наистина успяват за кратко време да си хапнат добре. И аз пробвам - сменям гърдите, позите и т.н., но като се е нахранила, нищо не помага, просто не иска повече и това е.
Колкото до таблици и графики - то и за възрасните имаше едно време - уж теглото минус 100, ама колко от нас са в тези граници? Дори да има, не смятам да се втелявам на тази тема :)
« Последна редакция: Март 12, 2013, 09:48:56 am от Dragony :) »
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #701 -: Март 12, 2013, 09:58:07 am »
Нормално е като са по-големи да се нахранват по-бързо и после да не искат да лежат и сучат - има толкова по-интересни неща  :D
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #702 -: Март 12, 2013, 12:21:12 pm »
вижте, ако е гладно детето ще ви съблича, защото иска още, не се притеснявайте, ще си покаже, ако не му стига. след като кърмите на поискване няма начин да останат децата гладни, вярвайте им и си живейте живота спокойно.  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #703 -: Март 12, 2013, 12:24:19 pm »
вижте, ако е гладно детето ще ви съблича

Елена техните деца не са на 2г  :wink:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #704 -: Март 12, 2013, 12:39:41 pm »
м-и това беше майтап :), но не на майтап новородено бебе като е гладно реве, бебе на 4 месеца посяга към деколтето на майка си, бебе на две години ви вади гърдата и се оправя само. въпросът е, че си казват/показват, само трябва да им се доверим, но това е много трудно защото те са много малки в нашите очи и защото лекари, познати, роднини и всякакви специалисти ни бомбандират с "то ти трябва", "бебето трябва" и тн.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #705 -: Март 12, 2013, 13:35:25 pm »
Абе те и след 20год. си вадят сами гърдите, ама не са гладни  :lol:

Все пак не отхвърляйте напълно таблиците и графиките, защото то и 200-300гр са качване по принцип, но за бебе на 2-3 месеца са малко. Няма също така закономерност, че щом едно бебе е само на кърма, то трябва да качва по-малко от бебе на АМ. Ако има такава, моите явно не са я чули ;)
Извиването на дъга и плач по време на кърмене може да е симптом и за рефлукс, а не само за нахранване. Доволно нахранено бебе заспива на гърда или я пуска и се усмихва, но може и да заспи и от умора (при по-малките). Един от най-сигурните знаци дали се е нахранило е разстоянието между кърменията.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #706 -: Март 12, 2013, 13:49:27 pm »
мими, тук говорим за бебе на три месеца, което е качило 600 грама, ама лекарката му иска да са 800. това е много различно от бебе на 2 месеца, което качва 200 на месец, просто защото се знае, че след 3тия, 4тия месец бебетата спират да растат (наддават) по толкова много, колкото преди това. верно е, че това се знае благодарение на изследвания (наблюдения) на теглото при много бебета, за това няма разногласия.

пак от изследвания върху големи извадки се знае, че има разлики в модела на наддаване на изключително кърмените деца и децата, които са само на ам. и при тях има "дребнички деца", но те обикновено наддават по повече и то значително повече от кърмените. има елементарно обяснение, за това, протеините в кърмата и в кравето мляко са различни.

затова се казва, че трябва да се направят отделни таблици и графики за кърмените и за тези на ам (това го казвам не аз, а сзо). сега има нови таблици, в които са застъпени и двете групи деца. отново това означава, че кърмените изглежда, че "изостават" в наддаването си, защото се изместват средните стойности. много доктори препоръчват дохранване, което е напълно ненужно и дори вреди и на детето и на майката

времето между храненията не може да е "един от най-сигурните знаци", защото всяко дете си има различен ритъм, да не говорим, че има периоди от деня, в които се хранят повечето деца по-често, да не говорим, че съдържанието на кърмата в различните часове е различно (тоест засища по различен начин), освен това с възрастта се променя ритъма на хранене. затова се гледа комплексно - детето наддава, спокойно е, има достатъчно мокри и мръсни памперси, значи всичко е ок. дали се храни на час и половина (за колкото се разгражда кърмата, между другото) или на два и половина или понякога прави по 4 часови паузи, показва просто какъв му е ритъмът, а не че "вечер не му стига/кърмата ми е малко/не е хранителна" :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #707 -: Март 12, 2013, 16:07:03 pm »
Моят син с рефлукс също качваше по-малко, за 3-ти месец около 600 и на мен винаги са ми били малко  :oops: на лекаря му бяха Ок, но пък той не спираше да реве и аз затова съм се притеснявала. През нощта никога не е имало извивания на дъга и рев след хранене, повръщания единични. Нямам идея обаче ако е рефлукс какви мерки трябва да се вземат, след като няма повръщане(нашия педиатър и с повръщане не искаше да чува за мерки де).
Елена таблиците са си таблици и са ориентировъчни. Никой не казва, че бебетата трябва да са на горна граница, но поне в нормата, която е доста (дава поне килограм около средното) но пък не може бебе да трябва да е около 5кг, а то да е 3, пък и самите педиатри следят и други неща.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #708 -: Март 12, 2013, 16:36:35 pm »
Елена, хайде пак ми прочети поста, ама вникни този път в текста, а не пиши това което знаеш наизуст. Отново ще напиша - няма закономерност, че щом едно бебе е само на кърма, то трябва да качва по-малко от бебе на АМ.
А дали бебето е на 2 или 3 месеца, няма голяма разлика. Има разлика между 2 и 6 месеца.
Писах по повод отричането на графиките и таблиците, също и за рева и дърпането, а не точно за бебето на Рийвс.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 18:24:06 pm от mimi26 »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #709 -: Март 12, 2013, 16:54:26 pm »
мими 26 ето да прочетеш за закономерността между кърма и ам и наддаване
http://pediatrics.aappublications.org/content/89/6/1035.abstract

за тези, които не четат английски - Тези резултати показват, че моделите на наддаване на кърмените деца, дори в популация с висок социо-икономически сатут са различни от настоящата референтна информация и от моделите на хранените с ам бебета. ето защо са необходими нови таблици на ратежа, базирани на кърмени деца.

These results indicate that weight patterns of breast-fed infants, even in a population of high socioeconomic status, differ from current reference data and from those of formula-fed infants. Thus, new growth charts based on breast-fed infants are needed.

м-и аз не казвам, да не се ползват таблици, а, че ако детето си е в таблицата (тоест в нормата), няма значение дали е на 70тия и на 52 персентил или дори на 3тия, защото все е в нормата. в този смисъл дали ще наддаде 600 или 800 грама не е индикация за дохранване с ам или въобще за проблеми с кърменето. само това.

а иначе, тук също се казва, че ако детето не страда от рефлукса (тоест наддава) нищо не се предприема и си се продължава кърменето.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #710 -: Март 12, 2013, 17:01:32 pm »
Цитат
няма закономерност, че щом едно бебе е само на кърма, то трябва да качва по-малко от бебе на АМ
отново да го напиша. Никъде не пише, че трябва да качват по-малко. Пише, че на АМ може да качват повече, но не и това, което трети път пиша.
Елена, моля те, дай думата и на другите, твоето мнение го чух и го знам. Не е необходимо да ми отговаряш на всеки пост :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #711 -: Март 12, 2013, 18:38:22 pm »
всъщност мими "има закономерност" ето пак: cumulative weight gain in the first 12 months was 0.65 kg less in the breast-fed group.

не можеш ли да приемеш, че понякога и аз съм права и, че в средния случай децата на кърма наддават по-малко от тези на ам и да спреш да спориш? тогава няма да има нужда и аз да отговарям на всеки твой пост.  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #712 -: Март 12, 2013, 18:54:35 pm »
Елена, ами не мога да приема че си права, просто защото не си. По твоята логика моите деца, ако бяха на АМ щяха да качат вместо по 1500гр, по 2килограма...
Отново - 4ти път: бебетата на кърма не е задължително да качват по-малко от бебетата на АМ.
А това което си постнала сметна ли го колко идва на месец? 50гр разлика за месец между кърмени и на АМ, което на фона на общото качване за първите месеци е пренебрежимо малка т.е. няма разлика. Същата разлика правят и 2 кърмени на еднакъв режим деца, в зависимост от това преди меренето кой е акал или пишал. С тези 50гр разлика на месец спокойно кърмените бебета си се отнасят перфектно по графиките на СЗО.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #713 -: Март 12, 2013, 19:30:44 pm »
Bogi, относно лепенето на пъпчето - моя син се оправи след като сменихме две лепенки. С първата стоя около 20 дни, с втората малко по-малко. При него се получаваше, че постоянно пъшка и сякаш се напъва, доктора предположи, че това е причината да се появи пъпната херния. Четох, че по мнението на педиатри това се оправя от само себе си след като детето проходи и не е нужно да се лепи, но за мое успокоение предпочетох да му залепим пъпчето.
Ние сме изцяло на кърма, в началото (първи, втори месец) се е случвало инцидентно да дам АМ когато се налага да изляза и не съм сигурна колко ще се забавя. Давах му просто за да съм спокойна, че няма да реве от глад и големия ми син да се чуди какво да го прави. В един момент категорично отказа да пие АМ и оттогава като се налагаше да излизам излизахме заедно, носех го в кенгуру, ако вали или е много студено се придвижвахме с такси до където е нужно. Сега като се стопли сме вече с количката и за мен е по-леко.
Първия месец наддаде 1,5кг, а следващите два по 800гр. На килограми сме в нормата, но нещо на см не го докарваме. Иначе си е едно спокойно и усмихнато бебе. Залъгалка употребяваме само в количката - в къщи не я търпи и веднага я изплюва. Давам му я, защото в последно време се е научил да си смуче пръста и ме притеснява дали няма да му остане навик и по-нататък, а съм на мнение, че по-лесно се отказва залъгалката, отколкото смукането на пръста. С другите ми две деца не съм имала такива проблеми - дъщеря ми не искаше залъгалка и не си лапаше ръцете, а на големия ми син изобщо не съм предлагала залъгалка(просто не ми е идвало наум). :)
Иначе досега съм имала само две нощи, когато спахме без да се будим от 23,30 до 6-7 часа сутринта. Обикновено се буди към 3-3,30 и след това към 6(а от скоро и към 7,30-8). Има нощи, когато е по-неспокоен и тях обикновено ги изкарваме спейки двамата на фотьойла. Неудобно ми е да кърмя легнала, а също и детето да спи до мен.
Двете големи деца съм ги гледала по времето, когато се препоръчваше хранене на определен час и това беше направо кошмар. Дъщеря ми е най-голямата, в началото имах много кърма, даже давах на една съседка за нейното бебе. След един скандал от страна на свекър ми и нервна криза от моя страна кърмата ми намаля и детето започна да реве от глад, принудих се да дохранвам, а тогава нямаше АМ и дохранвах с кисело мляко - от това имаше страхотни колики. Издържахме да се кърмим около 5 месеца. За отбиването на големия ми син сама съм си виновна, защото много често замествах храненията му с АМ. Тъй като почти постоянно бяхме навън и тогава беше немислимо да го накърмя на обществено място се принуждавах да го храня с АМ. След третия месец се отби съвсем и минахме изцяло на домашно квасено кисело мляко. Не ме питайте колко са ми се карали докторите, че детето наддава по много.На 10 месеца беше 10кг, а аз го носех в кенгуруто докато стана 15.
Сега се храним на поискване, като излизаме се стремя горе-долу след около два часа максимум да бъда близо до в къщи, за да мога да се прибера и да го нахраня ако поиска(на мен не ми е удобно да го кърмя навън, достатъчно скандализирах ограничените душички от нашия малък град като родих дете на 44години и то при положение, че имам и две внучки :) ). Притеснява ме единствено, че от около седмица спи по много малко през деня. Заспива на гърдата и ако го оставя на леглото или го сложа в неговото креватче се събужда максимум след 10-15минути. Преди спеше в количката като се разхождаме, но сега и там не спи - задремва за около 15-20минути и след това край. Някой имал ли е такъв проблем? Иначе не е кисел, не плаче, но просто не спи наведнъж повече от 15-20минути.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 19:36:23 pm от tanita68 »

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #714 -: Март 12, 2013, 19:59:13 pm »
всъщност мими "има закономерност" ето пак: cumulative weight gain in the first 12 months was 0.65 kg less in the breast-fed group.

не можеш ли да приемеш, че понякога и аз съм права и, че в средния случай децата на кърма наддават по-малко от тези на ам и да спреш да спориш? тогава няма да има нужда и аз да отговарям на всеки твой пост.  :)

Елена не съм погледнала статията, но може би това е старо от времето когато АМ изглежда не е била с толкова добра формула и бебетата наистина бяха пухкави от него. И аз ще те помоля да не спорим повече, пак ще затворят темата, на кого помагаме така?!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #715 -: Март 12, 2013, 20:40:36 pm »
Да, М-и, статията е от 1991год. :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #716 -: Март 12, 2013, 20:44:09 pm »
Елена, няма значение вида на протеините за това колко качваш, организма това не го разбира, той всички ги ги разгражда на аминокиселини. Всички протеини са направени от 20 аминокислини подредени в редичка в различен ред. Представи си , че два различни протеина са следният низ от аминокиселини А-Б-В-Г или Б-Г-А-В. Еднакви аминокиселини, ама различни протеини. Тази подредба им прави различна формата, но не хранителната стойност.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 20:51:28 pm от Bobbie »


  
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #717 -: Март 12, 2013, 20:53:05 pm »
Да, М-и, статията е от 1991год. :)
Дъщеря ми е родена през 1991г. и тогава в България беше много трудно да се намери АМ. По аптеките имаше само Лактан и то не винаги. Когато кърмата ми намаля бях принудена да дохранвам с кисело мляко, въпреки че от него имаше страхотни колики, просто нямаше какво друго да се даде на бебето.
Нямам наблюдение за разликата между храненето с АМ и кърменето. Но определено мога да кажа, че от киселото мляко бебето наддава много. Сега се отрича даването на кисело мляко на бебетата, но тогава ако една майка нямаше достатъчно кърма или пък изобщо нямаше това беше единствената алтернатива.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #718 -: Март 12, 2013, 21:37:10 pm »
танита, аз също съм захранена на 2 месеца с кисело мляко. удивително е какво понасят децата  :), да са живи и здраве. между другото - поздрави за статута ти на обществен скандал  :youwoman:. пробвала ли си да кърмиш с шал навън. има такива, които изглеждат малко като престилките, дето ти ги слагат фризьорите и нищо не се вижда, та ако ти и бебето го понасяте, може да ти даде малко повече свобода. ако те интересува ще потърся линк.

за спането - само мога да ти кажа, че и при нас беше почти така, ако не е на мен или не сме си легнали заедно не спи повече от 30тина минути. аз или я носех в кенгурото и тя спеше навън или се гушкахме заедно. ясно е, че не винаги е възможно, но друго не мога да ти кажа. по колко пъти дремва през деня?

значи няма разлика в протеините, но има разлика в ам-то? не виждам защо да заключват темата, но след като ви е толкова важно да не сте съгласни, ок. каквото имах го казах, няма да губя повече време да намирам "достатъчно нови" изследвания, ако някоя от вас намери такова, което казва, че няма разлика в тенденциите за наддаване при двете групи деца, моля да го постне тук и на сзо, че да не се морят да правят нови графики.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 21:55:28 pm от Elena B »
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #719 -: Март 12, 2013, 21:58:51 pm »
При всяко хранене задремва, понякога даже си заспива по-дълбоко(усеща се като се отпусне), но като го оставя и спи най-много 15-20 минути, понякога се събужда и в момента, в който го оставям в леглото. Иначе ако го държа на ръце си спи, но все нещо трябва да се свърши и из къщи, не мога постоянно да   го държа. Няма кой да ми свърши домакинската работа, татко ни го няма, така че се налага с всичко да се оправям сама. :)
Не съм броила по колко хранения имаме през деня, нито пък засичам на колко време яде. В началото се мъчех да засека по колко време суче, но се отказах. Батко му само мърмори, че когато и да ме потърси малкия все яде. Е, сега вече не е така, но първите два месеца беше наистина така. :)