0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #660 -: Февруари 21, 2013, 13:01:54 pm »
в началото Никола стоеше с часове по гърдите ми особено след 19ч.,но с времето се оправиха нещата.
<br />
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #661 -: Февруари 21, 2013, 13:44:32 pm »
мешко, съвсем добре си е детето. моята дъщеря правеше подобни паузи. опитвах да я будя, беше ад, като спрях - всички си отдъхнахме. наддаваше над кг на месец, така че бебето гладно няма да остане. половин час кърмене е съвсем нормално за такова малко бебе.

трябва да се види защо те боли така зърното. най-често срещаната причина е не-добро захващане на бебето, напълно е възможно да е само (или по-лошо) на едната страна. как се кърмите, в каква поза? на мен ми е много удобна позата на така нареченото "биологично хранене" - ти си полягаш на канапето или в леглото така сякаш ще четеш книга. слагаш бебето на корема си, близо до гърдите и то само се захваща. така и ръцете си почиват.

само последно - като казваш кърмите се по половин час и от двете страни - бебето само ли пуска първата гърда или ти го местиш? добре е да го оставяш само да пусне гърдата и ако има нужда (иска още) тогава да дадеш другата. следващия път започваш от втората гърда. така то само контролира количеството и състава на млякото, а и изпразва добре гърдата ти, така че да нямаш проблеми. сигурно знаеш това, но реших да го напиша за всеки случай :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #662 -: Февруари 21, 2013, 15:07:26 pm »
Благодаря за съветите. Кърмя в класическа поза -седнала, опряна на възглавници и бебето към мен. С моите проблемни зърна мисля, че всяка друга поза ще е супер неудобна и трудна за бебето. В болницата на гърдата, за която използвам силиконо зърно, го държах странично, само главичката на гърдата, а тялото му отстрани, вкъщи обаче тази поза не е удобна. Аз сменям гърдите, защото ако го оставя само на едната, той заспива, но след 20 минути пак се буди, за да си досуче. Ако си хапне и от двете и заспи, вече си спи нормално.
<br />[link=http:
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #663 -: Февруари 21, 2013, 21:02:01 pm »
Жаклин и досега суче по около 20 минути,а последното кърмене може и 40 минути да откара.От самото начало предлагам само едната гърда.Мешко болката само в зърното ли е или се стрелка и по гърдата?Аз имах такъв проблем васкулит някакъв,сякаш нажежени иглички  ме пробождаха.По съвет на консултант по кърмене правех слънчеви бани на гърдите и ги държах максимално дълго открити,мажех с б пенатен,синя тубичка.Беше лято и можех да спазвам препоръките,ина за около 3 седмици,но и сега като се сетя за болката ме втриса.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #664 -: Февруари 22, 2013, 00:04:28 am »
Моите стоят на гърда средни 20-30 мин. на хранене. Ние се опитахме да наложим режим, защото иначе с две бебета си е лудване.
Мешко, добре си наддава детето.
Моите втория месец са наддали също добре. Кристиан е вече 5560 гр., а Никол - 4500 гр.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #665 -: Февруари 22, 2013, 08:29:05 am »
Bogi, браво на децата и най-вече на теб :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #666 -: Февруари 22, 2013, 11:46:11 am »
   Мешко и аз имах подобен проблем с вдлъбнато зърно. Още в болницата опитах с 3 различни видове силиконови зърна, но не се получи. Калина отказваше да захапе силиконовия протектор. По съвет на една от акушерките, преди кърмене използвах помпа. Моята е механична, но и ръчна предполагам би свършила работа. С помощта на помпата издърпвах зърното напред. Лично при мен беше необходимо не повече от 10-ина дръпвания, за да изпъкне зърното. Веднага след това поставях бебка на гърдата и тя захапваше без проблем вече изпъкналото зърно. С течение на времето зърното ми все по-малко стоеше вдлъбнато. А и посредством сученето, Калина сама го издърпа напред. Към днешна дата нямам такъв проблем. Изцяло изпъкнало е, не ползвам помпата  за да го издърпвам.
   Моята щерка е "бързия Джо" относно времето на кърмене.
   През първите 2 седмици след раждането се хранеше по около 15 минути от всяка гърда. В края на месеца намали времето на по 10 минути. Към оня момент при нас липсваше опцията "сама да пусне зърното". Демек да показва, че се е нахранила. Не - тя винаги заспиваше на гърдата. При нас работеше схемата, след като суче от едната гърда и заспи, аз да стана и да се поразходя с детето на ръце за около 5 минути. През това време я галя по главичката, пощипвам ушенцето. Тя се разбужда и тогава я слагам на другата гърда. През цялото време си мислех, че това дете нищо не изсуква и не наддава. За първия месец обаче качи 1 100 кг.  :)
   Днес вече се кърмим само от една гърда на хранене. На следващото предлагам другата. Като време яде за около 7-8 минути и пуска сама гърдата. Ще видим какво ще покаже кантара на педиатърката следващата седмица на контролния преглед, но моя кантар вкъщи показва, че за този месец до момента е качила 850 гр.  :)
   Аз също имах болезнени гърди. Нямах разранявания, но точно като при теб изпитвах силна болка в началото на кърменето. В момента, в който дръпнеше от зърното бебка и сякаш ме пронизваха с нож. И усещах болка и отзад на гърба, все едно си скован, схванат. Преди всяко кърмене леко масажирах гърдите си, в посока отгоре-надолу към зърното. Въпреки липсата на рагади по зърната, в продължение на 2 седмици мажех гърдите с Гармастан. Профилактично. За 2 седмици с масажи и мазане и болката изчезна.
   Успех с кърменето!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #667 -: Февруари 22, 2013, 12:25:18 pm »
Мешко, справяш се отлично! Щом виждаш, че бебо е по-спокоен след като суче от двете гърди, продължавайте така. Много добре усещаш бебето. Макар и толкова малко, виж как си показва само :)

За проблемното зърно, ако нямаш помпа можеш да пробваш с пръсти да го издърпаш, преди да предложиш тази гърда. Можеш да пробваш и със спринцовка - от по-големите. Изрязваш я отпред (където се поставя иглата) и обръщаш буталото - слагаш го от към изрязаната страна. Така вече поставяш спринцовката с ушичките на зърното и така издърпваш. Дано ме разбираш какво се опитвам да обясня. Марморанка от личен опит ти казва, че след време зърното си остава изпъкнало.
По принцип силиконовите зърна действат объркващо за бебетата, а и с тях по-трудно се стимулира гърдата, защото бебето не може да я изпразни както трябва. Но ти си преценяш най-добре как се чувствате с бебето. Така или иначе след време ще го махнеш и това зърно.

Относно болката, може и да е от неправилно поставяне. Ето това може да ти е полезно http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=403 и още http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0

Надявам се да съм била полезна.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #668 -: Февруари 22, 2013, 14:19:07 pm »
Мешко, само ще добавя, че болката може да е и от отпушването на каналчетата. Пиенето на Лецитин (от 1200 мг) би помогнало в този случай. 3х1 т.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #669 -: Февруари 27, 2013, 15:30:27 pm »
Два въпроса. Май са глупави, но се чудя
- има ли пречка да си слагам печен лак, докато кърмя?
- кога според вас може да си правиш коламаска интим след секцио?
Че се чудя  :ask: :ask:

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #670 -: Февруари 27, 2013, 15:58:42 pm »
Ще ти дам 2 глупави отговора  :D
Лака нали с УВ лампа се суши?
За кола маската мисля, че щом не те боли и разреза си е зараснал....
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #671 -: Февруари 27, 2013, 16:29:10 pm »
За кола маската, на мен една козметичка ми беше казала 6м. ама не знам колко е меродавно мнението. Е аз и досега не стигнах до нея, та не знам :-D


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #672 -: Февруари 27, 2013, 18:48:29 pm »
Ще ти дам 2 глупави отговора  :D
Лака нали с УВ лампа се суши?
За кола маската мисля, че щом не те боли и разреза си е зараснал....
УВто не седи там, не излъчва нищо след като си махнеш ръцете. Надявам се тя няма да слага детето под лампата :-). Аз лично и ръцете не бих си слагала, но това вече си е личен избор.


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #673 -: Март 01, 2013, 07:29:28 am »
Боги, лак не слагам и не знам, но кола маска си направих месец след секциото. Просто тогава поникнаха космите достатъчно :lol:. Козметичката се притесняваше, но нямаше никакъв проблем.
     
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #674 -: Март 01, 2013, 07:52:59 am »
Благодаря за коментарите! Мен ме е яд, че не питах д-р Велев, който ме оперира, като бях на контролен преглед.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #675 -: Март 01, 2013, 11:17:49 am »
Благодаря за коментарите! Мен ме е яд, че не питах д-р Велев, който ме оперира, като бях на контролен преглед.
Не се обезкосмявам по този метод аз, но щом е зарастнал разреза - няма проблем. При теб минаха над 2 месеца от секциото все пак, нямаш грижи ;)
За лак - все съм била с лак, дори на секциото. И с нормален и с гел-лак понастоящем - няма никакви проблеми.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #676 -: Март 07, 2013, 11:19:44 am »
от два дни имам проблем с кърменето. През нощта си яде нормално, но през деня - започва да яде и после се извива на дъга и не иска повече. Като я махна от гърдата е спокойна, като я върна пак на гърда - същото - извива се и не иска. Вчера успях да я излъжа единствено като й се доспи и първо й давам биберон и после тайно го сменям с гърда. Освен това странното е, че отказва повече от едната гърда. Аз по принцип я кърмя и от двете, защото нямам много кърма. Днес сутринта яде само от едната гърда, а като я преместих на другата и пак отказа. Не мога да разбера какво става и защо така не иска да яде. Тава кърмаческа стачка ли е? Но пък от друга страна започва да яде и после се отказва. Досега притеснението ми беше, че имам малко кърма, а сега, че и малкото отказва. Да я мъча ли или да я чакам да огладнее? или пък ще прегладнее?

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #677 -: Март 07, 2013, 11:34:44 am »
Кърмаческа стачка е според мен - при нас се беше случило след ваксини, но после отшумя проблема.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #678 -: Март 07, 2013, 16:04:55 pm »
рийвс, колко време стои на гърдата преди да започне да се огъва?
как храниш - на час или когато бебето поиска?

питам защото е възможно просто да си сменя ритъма - да започва да се нахранва за по-малко време отколкото ти си свикнала (това става горе-долу на вашата възраст) и когато ти я сложиш отново да отказва, защото вече се е нахранила.
според мен си я храни, когато покаже че иска, а не на час и няма да имаш грижи, защото ще знаеш, че яде колко иска.

само на кърмене ли сте или на смесено хранене? защо мислиш, че нямаш много кърма? не ти трябва много, а толкова, колкото на бебето му е нужно.  :) но, сериозно, кое те кара да мислиш, че ти е малко кърмата?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #679 -: Март 07, 2013, 18:20:40 pm »
Рийвс, аз твоят проблем с дъгата :) си го имам отдавна отвреме навреме с Никол. И аз си мислех, че нищо не е изцицала, ама не. И днес имахме такъв епизод - дъга и рев, като спра да й пъхам цицата - усмивки и тактиката със смяната на гърдата. Като я претеглих, въпреки гърченето и рева, си беше изяла 110 гр., което на нея по принцип й стига горе-долу. Иначе и ние имаме моменти, в които все едно отрова й навирам в устата, а не цица :) Просто не бързам, търпелива съм и тя накрая засуква.
Да споделя какво правя тази седмица. Ние се храним 5 пъти - около 7.30 ч., 11.30 ч., 15.30 ч., 20.00 ч. и към 1.00 ч. Тъй като за тях е уморително постоянното теглене, сега веднъж единият е на цица, а другият на АМ, към 3.00 ч. се изцеждам и вечерното хранене след банята давам на Кристиан да цица, а на Никол изцедената кърма в шише, тъй като няма сили да цоца и заспива.
Да се оплача. Кристиан пак е на диета. За две седмици пак качи 750 гр., хем му давам предимно кърма. Но не е дебел, той стана и доста дълъг милия - вече е 62 см. Никол пък е качила около 500 гр.  Педиатърката каза да гледам преди обяд въобще да не му давам добавка. Така и правихме днес. Той добре, че изцоква от мен към 140 гр., та не остава гладен. Никол толкова редовно ака, че малко усвоява явно. И двамата много се плюнчат и си пъхат ръцете в устата. Малката направо си налапва цялото юмруче. А на Кристиан май му излиза зъб. Горе при първи горен вдясно се белее едно ръбче. Чудя се не е ли доста рано. Утре сме при педиатърката да му залепи пак пъпчето и ще я помоля да го погледне, да съм сигурна.
« Последна редакция: Март 07, 2013, 18:25:30 pm от Bogi »