0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #740 -: Октомври 23, 2012, 01:06:58 am »
Джиджи - здравият човешки организъм е съвършено балансирана система, която работи перфектно и няма нужда от никакви външни "намеси" в работата й. Та това, че "тялото е глупаво" по принцип -  е най-голямата глупост по въпроса която аз съм чувала лично.

Тялото на пушач, алкохолик, наркоман - е отклонение от "формулата" за здрав организъм, а публикациите които аз съм чела относно прием на течности и тяхната полезност в определени количества /и цитирах тук в общ вид/ - определено не обхващат хора от тези категории. Та изводите в тях са коректни - отнесени към хора водещи се "клинично здрави".

Това, което ти споделяш за себе си и детето си във връзка с прием на течности - е "частен случай" за вашето си семейство. Не може по вас да се обобщава, не може и по мен и Дани да се обобщава. Затова Годпод ни е дал и мозък - да се поогледаме, да видим кое как ни работи и да видим дали са нужни намеси някакви, или не са нужни.

Поради което пак ти казвам - аз не споря. Изнасям някакви факти, които ти не оспорваш, или ако имаш несъгласия с тях - те са на база "аз". Естествено, че като имаш проблеми и си ги знаеш какви са - ще се контролираш за разни неща. Ако нямаш проблеми - няма да се замислиш дори по темата "вода".
Да наливаш непрекъснато и да висиш в тоалетната...  :lol: Ами аз наливам непрекъснато, не вися в тоалетната, нямам бъбречни проблеми. Така ми се е случило просто и сега какво трябва да кажа според теб? Еми да, добре се чувствам, здрава съм, ама я да пия 1,5 л. вода по-малко на ден, че някак си не е нормално това мое пиене чак толкова?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #741 -: Октомври 23, 2012, 06:47:47 am »
В крайна сметка важен е баланса. Всеки пие различно количетво, но крайности като да не пиеш въобще или да пиеш по 4 литра на ден е за което говорим. Най-често проблемите с бебетата са в жегите, понеже се обезводняват, организма им казва да пият повече течности и родителите ако дадат чиста вода, те ще изпият много повече от нормалното и от там объркването на електролитите. Та той организма не е тъп и знае да си поиска водата, ама не е и толква умен да си поиска айрян със сол.... примерно :-) - поне не бебешкия организъм.

Жбрул, аз не съм напълно съгласна, че организмът работи перфектно. Ако работеше перфектно нямаше да има еволюция, нямаше да остаряваме, нямаше да получаваме рак и въобше доста неща, които се случват от грешктие на организма ни нямаше да ни се случат. Но в общият случай, за който говориш,че нещата са синхронизирани съм съгласна. Отдавна отрекоха това за определеното количество вода, хората си иамт индивидуални нужди понеже и други неща са им различни - по различен начин преработват веществата, различно се потят и т.н..  То е същото както и с вешествата в организма ни - затова има допустими стойности на лабораторни изследвания, а не точни цифри.


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #742 -: Октомври 23, 2012, 14:32:15 pm »
Джиджи - здравият човешки организъм е съвършено балансирана система, която работи перфектно и няма нужда от никакви външни "намеси" в работата й. Та това, че "тялото е глупаво" по принцип -  е най-голямата глупост по въпроса която аз съм чувала лично.

Замисли се малко... По тая логика, ще трябва да наречем и хората, които пият кафе или пък не могат да устоят на шоколада "НЕздрави". Моят син също сигурно е болен, щото като види бонбон и очите му стават на понички... Болен ли е, или тялото му е глупаво, че ако го оставя ще изяде всичките бонбони дето ги има пред очите му пък всички знаем "ползата" от това да се яде сладко? Как мислиш ти?

П.С: Сега ме накара да се замисля- да не би пък аз нещо да не съм у ред, щом тялото ми не ще да ми казва кога да пия, че нали ако съм здрава ще работя съвършено :) Каква ли ще е тая болест моята???


*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #743 -: Октомври 23, 2012, 14:45:41 pm »
както обикновено не можем да се разберем, защото говорим в крайности - аз също си мисля, че да се остави човек на мира е по-добрият вариант, стига да няма установена нужда от намеса. по същата причина винаги когато някоя от нас каже, ау детето ми яде много малко само 120 грама, а не 135 както би трябвало, обикновено всички тук, не само аз дето явно съм сбъркана, й казваме, остави си детето на спокойствие, то знае колко е гладно.

бонбони не даваме на децата, защото сме си решили, че захарта ги подлудява (макар доколкото зная последните изследвания да казват, че няма разлика), но основно защото за момента можем да контролираме какво ядат и навсякъде пише, контролирайте докато можете, щото този период е кратък. но бонбоните не са вода, тук не говорим за потребности на организма, а за лакомия.  :) като сте започнали да давате примери със себе си, имам определени моменти, когато ми е зле и знам, че като изям някакво количество шоколад ще се почувствам по-добре, това е така, защото ми е паднала кръвната захар, проявленията са - яде ми се нещо сладко тутакси и веднага и се чувствам като парцал.

джиджи, ти самата казваш, че имаш проблеми с не-пиенето на вода,  и затова трябва да следиш, но например, не ти пада кръвното, за да трябва да пиеш по две кафета на ден, затова на това не му обръщаш внимание и пиеш (не пиеш) колкото си искаш.

всички педиатри казват, че ако детето е здраво трябва да се остави да яде колкото и когато иска, но да му се предлага от родителите смислена храна. преди да наскочите върху мен, това е така, защото не живеем в онези времена, коагто са ни били достъпни основно корени, тук-таме плодове и от време на време месо. тогава грижа на родителите е било детето да не изяде нещо отровно.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #744 -: Октомври 23, 2012, 14:50:44 pm »
Боби, за едно и също говорим пак. Здравият човешки организъм много добре знае кога и от какво има нужда. "Нормите" за едно, или друго ги има точно защото невинаги организмът ни работи перфектно във всички направления. Но пък и изпадането в крайности и постоянни намеси в работата на тялото ни "по книга" - не е най-доброто. Трябва да се гони някакво средно положение за тези неща. Да сме информирани в какъв диапазон нещо се води, че е ОК и да се намесваме само при много сериозни "отклонения".

джиджи , замисляла съм се явно, щом съм си направила труда да се запозная с "нормите" за едно, или друго. ;) Това, че за теб пиенето на кафе и яденето на сладки неща са по принцип вредни - не превръща това в някакъв неоспорим факт. За моя организъм - кафето е полезно например, защото съм с ниско кръвно и доза кофеин ми е необходима. И захарта и солта си имат своята функция и полезност, въпросът е в дозата на същите, а не в това дали "по принцип" трябва да се консумират. Става малко безсмислено да коментираме оттук нататък, защото ти изопачаваш смисъла на казаното от мен, или вероятно аз не се изразявам добре та "криво" ме разбираш. Приемам, че е моя грешка. Мир да има.  :D

П.П. Не искам да ти поставям диагнози, нито ми е работа. Ако ти считаш, че нещо при теб не работи съвсем "правилно" - вероятно е така. Забелязала си го както виждам, взимаш нужните мерки, за да го регулираш и толкова. Проблем не виждам, но не може по теб, или мен да обобщаваме кое е вярното в "общия случай".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #745 -: Октомври 23, 2012, 15:02:29 pm »
хе хе хе така ще трябва да е... одеве едно младо момче си изпуши тревата зад мен на кафето и видимо се почувства по-добре, та и за неговия организъм ще да е добре една цигарка... разбира се стига да не прекалява ;)

спирам вече че здраво оспамих темата  :oops: Останете си със здраве :)


*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #746 -: Октомври 23, 2012, 15:44:21 pm »
хе хе хе така ще трябва да е... одеве едно младо момче си изпуши тревата зад мен на кафето и видимо се почувства по-добре, та и за неговия организъм ще да е добре една цигарка... разбира се стига да не прекалява ;)

За полезно - едва ли е полезно. Ако е само една наистина - едва ли и с нещо ще й навреди обаче. Вероятно автомобилните газове, които е издишала само днес са я задънили повече от въпросната цигарка. ;) Пък ако е била напрегната и стресирана и пушенето на цигарка й е свалило нивото на нервно напрежение, защото тя така реагира на ритуала с цигарката - направо си е направила услуга на нервната система за сметка на белия дроб. Някоя друга би хапнала шоколад със същата цел, ама няма да ти направи впечатление, просто защото считаме шоколада за по-малко вреден от цигарките и така.

Всичко с мярка - не е проблем за мен лично. Ама аз отговарям само за себе си, не съм тази, която да определя генерално кое и колко вреди и кога. :)

Хубав ден! :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #747 -: Октомври 23, 2012, 21:41:50 pm »
И докато сте още на темата с водата... :) Да знаете, че много ви завиждам на водопиещите - майки и деца. Ние сме от другата крайност (аз и малката). Бях питала за дребното в друга тема и майките ме успокоиха, че не е такъв проблем непиенето на вода. Да, ама не. Вечно ми е запецнато милото. Вече е на годинка и три, но няма оправия с това :(. Та по този повод, съвети приемам всякакви, как да я накарам да пие вода. Вкъщи е като музей на шишета и чаши - това не помага. Игри от типа "до кое деление ще изпием" и "да покажем на еди кой си как се пие" или "да последваме примера на мама/съседчето/мечо и пр." - също. Опитах даже сокчета и чай - пак нищо. Това течностите са враг № 1. Омръзна ми вече все да внимавам с храните да не са запичащи (пък то картофи и моркови навсякъде!) и да бутам насила круши и сливи всеки божи ден :(
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #748 -: Октомври 23, 2012, 21:44:48 pm »
ванюш на АМ ли сте или на кърма?
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #749 -: Октомври 23, 2012, 21:55:52 pm »
vanyush моят син много иска да пие от обикновена чаша, сламка и с лъжичка е интересно. При нас е имало твърди изхождания, но истински запек не. Крушите, тиквата, сини сливи, спанак са разхлабващи или регулиращи храни. Хляба запича. С разнообразно хранене и комбиниране на храните трябва да се оправят нещата. Не се отчайвай, ще стане, но не от първия ден. При нас ако има нещо, което нарушава режима-било то болест или зъбоникнене, после му трябва поне седмица да възстанови изхожданията.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #750 -: Октомври 23, 2012, 22:18:17 pm »
И докато сте още на темата с водата... :) Да знаете, че много ви завиждам на водопиещите - майки и деца. Ние сме от другата крайност (аз и малката). Бях питала за дребното в друга тема и майките ме успокоиха, че не е такъв проблем непиенето на вода. Да, ама не. Вечно ми е запецнато милото. Вече е на годинка и три, но няма оправия с това :(. Та по този повод, съвети приемам всякакви, как да я накарам да пие вода. Вкъщи е като музей на шишета и чаши - това не помага. Игри от типа "до кое деление ще изпием" и "да покажем на еди кой си как се пие" или "да последваме примера на мама/съседчето/мечо и пр." - също. Опитах даже сокчета и чай - пак нищо. Това течностите са враг № 1. Омръзна ми вече все да внимавам с храните да не са запичащи (пък то картофи и моркови навсякъде!) и да бутам насила круши и сливи всеки божи ден :(

Ние откакто отрихме студения чай, нямаме проблеми с пиенето. Колкото и да ми се искаше да не пие друго освен вода обаче, това е положението при нас. Примирих се. Поне пие нещо. Друго, което държа е поне веднъж дневно да яде плодове. Това е другата ми драма. Не яде нищо друго освен ябълка и банан, ама пак е нещо :) Редувам ги :) И едното твърдо хранене поне да е по-течничко...супичка е добре :) Иначе и ние започваме да се запичаме.


*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #751 -: Октомври 24, 2012, 00:09:07 am »
ако това ще те успокои точно в моментите когато аз си мисля, че тя пие много вода е била запечена. фибри (плодове с корите, пълнозърнести неща) и колкото течности толкова. някой ми беше казал мазнини (олио, или филийка с масло). сега в момента ади живее основно на хляб и сирена, пък не е запечена, иди ги разбери
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #752 -: Октомври 24, 2012, 01:45:55 am »
Джиджи, и банана и ябълката запичат.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #753 -: Октомври 24, 2012, 05:48:54 am »
Ивана понякога се запича, но общо взето го контролираме вече от както гледам всеки ден да нося в градината кисело мляко за следобедна закуска. Мисля, че от това се регулира.


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #754 -: Октомври 24, 2012, 09:42:09 am »
Много ви благодаря за отговорите! Позамислих се, че и при нас може би не е истински запек. Ходи си всеки ден, даже по няколко пъти, но са си твърдички (топчета или в най-добрия случай оформени), често изаква по малко само :(. Плодове и аз давам всеки божи ден, къде доброволно, къде на сила, до 250 гр. пасиран плод сме стигали. Чак се зачудих дали пък не е прекалено, че много пръцка  :?. То като не яде по друг начин, аз пасирам и много въздух вкарвам така, освен че плодовете по принцип май произвеждат газове...
Разхлабващите храни също са постоянно на дневен ред, ама то пък не може все така. Година ще стане скоро от захранването, а аз не мога да се отпусна един банан да й дам :(! Вземам от различни частни кухни, по-разнообразно от това няма как да стане :(
От чаша пи известно време по 20-30 мл., докато й беше интересно и до там. Така е с всяко ново шише или чаша. Ама то вече се изчерпаха възможностите за новости! :)
Студен чай само не съм опитала, но и на мен някак не ми се щеше от сега да започваме с подобни течности :(... Май нямам избор.
Елена, на кърма е още, но гледам само нощем да кърмя. Странно, че Ади пие и се запича. Нашата педиатърка твърди, че е заради водата, понеже всеки път й досаждам с този запек.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #755 -: Октомври 24, 2012, 10:32:03 am »
При нас откакто спрях да се чудя кое запича и кое не, нямаме проблем с изхожданията.(пу пу) Някой път стига и до три пъти. Вярно някой път са малко по-твърдички, но не мисля, че е запек. Аз също гледам да давам плод всеки ден. Вода пие малко, но колкото толкова.
Но според мен и това, че е свикнал с твърдата храна също оказва влияние. В началото на захранването имахме проблеми с акането.


*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #756 -: Октомври 24, 2012, 10:34:28 am »
Качвам антибиограмата на София, на вниманието на д-р Бърди  :D

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #757 -: Октомври 24, 2012, 11:16:13 am »
Да вметна нещо за запека, тъй като ние от самото раждане си го влачим този проблем и чак сега (3г. и 3мес.) май вече го израстнахме. В началото се запече от адаптираното мляко. После вече като поотрасна започна да стиска и си го направи почти хроничен от страх да не го заболи милото. Та Дуфалака и глицериновите свещички дълго присъстваха в ежедневието ни за съжаление. Имало е дни в които съм успявала да му дам толкова много разхлабващи плодове, че съм си мислела ако е някое дете без запек кой знае как биха го разхлабили тези плодове. Ходили сме на гастроентеролог. От нея знам, че ябълковият сок (само сока) запича. Нашето дете до около 2,5год. чиста вода не поглеждаше. Аз разреждах сок на дъното на шишето (колкото да има някакъв аромат) и доливах с вода. Когато беше по-малък давах сокове Хип, Ганчев. Сега за да избегна соковете откакто захладня времето давам чай с мед(хубав, домашен). Сутрин на гладно топло чайче с мед, мисля има слабителен ефект, но то пак си е до дете. Другото, което помня от посещението при специалист беше, да давам плодове преди всяко хранене. Голяма мъка е този запек. Успех с борбата! :D
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #758 -: Октомври 24, 2012, 13:01:16 pm »
ванюш, ние имахме сериозен проблем - тя искаше да ака, но не излизаше и беше много неприятно. случило се е 3-4-5 пъти, през другото време се напъваше много сериозно (но не е плакала). по същия начин както иванита казва - спрях да го мисля и започнах да й давам всякаква храна, да не й ограничавам хляба и сега, да чукна на дърво нямаме проблем, може да пропусне ден, но на следващият всичко си е наред.

след като ядете твърда храна оформените изпражнения не са запек, само тези които са "борбонки" те се броят. не съм сигурна дали при пасирането не се унищожават фибрите в плодовете. логиката ми е, че препоръчват да се яде цял плод, а не да се пият сокове и нектари, точно заради фибрите. дано някой знае точно, за да каже.

пп, може би ако кърмиш нощем на поискване човекът си поема нужните течности?
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #759 -: Октомври 24, 2012, 14:16:27 pm »
аз искам само да попитам кой и от къде измисли твърдението, че хляба запича?
за мен е абсолютен нонсенс това, както казва доктора :wink: