0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Пожелавам ви здрави и усмихнати деца:)

Линк към старата тема
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=47638.msg934883#msg934883
*
мерси, лиско, да ти се връща:)

аз да се оплача днес моята девойка е ужасна и ми идва не знам какво да направя. с риск да ми скочите в купом, ама й пуснах да гледа немски бози по телевизията да почина малко
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
И аз да се оплача(как започваме новата тема)Марти трети ден кашля от време на време,през деня се случва веднъж най много два,но вечер и сутрин се засилва,няма Т,няма хрема.
Вчера се обадих на педиатърката за час,а тя "давай сироп(имам Хустагил),ако до 2-3 дни не мине ела" 8O
Мине не мине утре отивам,че не мога да си намеря място така,аз още днес ходих,ама я нямаше
*
бина, от моята сага с кашлящо бебе да ти кажа резултатите - сиропи не се дават, защото не помагат, но правят алергии. ако искаш симптоматично облекчение - аз й правих чайче от босилек и мащерка, но отново с уговорката, че моята е почти на година и вероятността от алергия е по-малка. а иначе правят алергия към ксилометазолин и др от съставките на сиропите, които ги има и в други медикаменти, които ще ти трябват по-късно. ужасно е да ти кашля детето, но аз се примирих, че седмица-две няма какво да направиш. чайчетата й помагаха.
*
Ми освен и аз да се оплача. Благовест не мога да го разбера какво му е- сутрин си ака полутвърдо, а надвечер течно  :?  Има ли му нещо, няма ли му


*
Нищо му няма на Благовест от захранването и моето диване е така.
И аз да се оплача днес се наложи да запалим парното, но само да върти водата т.е. 100градуса и той взел, че се хванал на радиатора да вика на баща си. Цялата ръчичка стана на мехури докато разбера защо пищи. Нищо не съм купувала за такива случаи и го намазах с една камара неща първо с един гел алое, после с паста за зъби, накрая един спрей за рани и пише, че става за изгаряне. Писъците не спряха, звъннах на педиатъра той ми каза да дам Панадол, та го приспах и сега не го боли уж, но ме заведе до радиатора и ми обясни милото  :(
Арника, веднага Арника или Дефламол спрей! Дефламол, Неумицинум спрей за открити рани и Арника мехлем трябва да са ти в аптечката задължително.

Милата душичка, утре повече ще боли, намажи с Дефламол.
А защо паста за зъби?
[/url][/url]
*
м-и , направо ме втрещи с тази паста за зъби, заклевам се!  8O С паста за зъби си моря херпесите и те се гърчат от нея...ти ще намажеш с нея изгорена кожа?! За бой си момиче, въпреки че съчувствам - на теб за паниката, на него за болката.

И за да не изпадаме в полемики с други потребители от вида: "според мен", ще цитирам лекарят водил ми курса за първа помощ в БЧК /човек с 11 години в спешното в СЗ/
При изгаряния над 1-а и 2-ра степен, особено при дете /а ако има мехури, значи е над/ - консултация с лекар е задължителна. Ако ще и с един "дефламол" да мине и да не рискуваш инфекция - нека специалист да види, ние нямаме такива компетенции. Ако не знаеш с какво да мажеш на момента /преди да си стигнала до специалист/ - не мажеш с нищо, ако се налага - слагаш суха, стерилна превръзка и никаква художествена самодейност. Лице и шия при изгаряне - не се превързват, независимо от тежестта на изгарянето /дано никого не спохожда/, защото остават трайни белези.

Та утре викам аз - идете на лекар, а за в бъдеще да си имаш каквото ти е писала Вени. Лично аз съм фен на "дефламол"-а за такива случки... И дано не ви се повтаря. :)
« Последна редакция: Май 17, 2012, 01:46:35 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

От детските си години знам, че при изгаряне майка слагаше олио или зехтин. При липса на дефламол /на който и аз съм фен/ трябва да сложиш нещо мазно.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
м-и, ако няма нужния медикамент при изгаряне
и докато се отиде на лекар, веднага се слага картоф.
Слага се едно кръгче, ако изгореното заема голяма площ
се настъргват няколко и се слагат като компрес!
Проверено е... да не се налага никому!

Къди е споменала олиото и зехтина, аз на себе си слагам и мед!

 
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Ох, благодаря ви. Ами паста за зъби върши работа(или едно време вършеше една приятелка си плисна сама вряща вода в лицето и нямаше никакви поражения след пастата само едно зачервено петънце остана), бабите слагат хлебна сода, за мазнината знам, но в бързината да реагирам забравих. Днес не го боли, останало е едно мехурче, изглежда спрея е свършил работа, въпреки че бяха излезли мехури като го сложих. Педиатъра нищо няма да направи, не ни и иска, каза ми да спукам мехура с игла  8O така ли се прави?!
Имам някакъв гел с висок процент арника, но не пише за изгаряне. Ще купя и дефламол, дано не ми трябва.
*
Веднага след изгаряне първо поливам с оцет - веднага отнема температурата, а след това наръсвам с хлябна сода, за да не се появят мехури. Иначе в шкава имам Пантенол, много бързо минава от него и не остават белези. Последно изпробвах техниката отново преди месец, когато си полях ръката с врящо олио.
м-и - Божидара миналата година се хвана за фурната, имаше само един мехур на показалеца, когато се обадих на педиатъра, веднага ме прати в Пирогов, а от там ми казаха, че задължително трябва да се изрежат мехурите, аз тогава се консултирах с още един доктор- пластичен хирург и той ми каза същото, че е хубаво при малки деца да се изрежат мехурите.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #13 -: Май 17, 2012, 09:51:14 am »
Благодаря Йоана. Не бил един, отстрани не съм ги видяла, ама то сигурно ще боли след пробиването? Е сега вече  ще я вапцаме  :(
« Последна редакция: Май 17, 2012, 09:52:57 am от м-и »
Всякакви мехури пълни с течност по себе си пукам със стерилна игла, не боли. После кожата изсъхва и пада. Няма да боли, споко. Само превържи след това така, че да нарани мястото допълнително докато играе.
[/url][/url]
*
За сега няма да пипам нищо. Ще говоря с хирург и ако каже да се пипа, ще го заведа. Те са на пръстите, няма как да му овържа 4 пръста или цялата ръка, а и то като се прави превръзка ще трябва да я сменяме, не може така да го превържа и край. Ще настане ад, а и къпането ще е трудно. Сякаш малко са ми притесненията ми и това, а колко такива бели ще има за напред не ми се мисли.
Извинявайте, че напълних темата с моите мехури, дано всички други да са здрави!
*
Като ви чета така...при изгаряне най-добре една салатка да се направи и да се наложи с нея изгореното място /в случай, че не ви се намира туршия, или кисело зеле/. :lol:

Смея се, но хич не е за смях, щом образовани и интелигентни жени като вас смело раздават подобни съвети. Да, знам че всичко което сте писали - сте го пробвали лично, неведнъж, то има страхотен ефект при вас, децата и близките ви и каквото и да казва официалната медицина по въпроса - вие лично сте се убедили, че "може и иначе" и всичко си е ОК. А дали пък просто не са били толкова сериозни изгарянията, че затова посочените методи /домашни/ за справяне с тях - не са нанесли вреда?  :? Някоя от вас видя ли ръката на детето на м-и? И ако я види - има ли компетенциите да определи степента на изгарянето, както и риска от последваща инфекция на същото, ако то не бъде третирано правилно поне оттук насетне? /за в началото - ясно, че е сгрешила/.

Да взема да се повторя тогава, какво се прави при изгаряне. Когато изгарянето е леко /без образуване на мехури, или направо открита рана/ и не засяга голям участък от кожата - в домашни условия засегнатата зона се облива единствено с хладка /не ледена/ вода за 10-15мин. Когато изгарянето е на място допускащо това /примерно крайник/, засегнатата зона се повдига, с цел да се намали отока. Ако се маже с нещо - маже се нещо купено от аптеката и предназначено за третиране на изгорена кожа, не с нещо предназначено за супа и салата.
Ако изгарянето е тежко, има мехури, или е направо открита рана - се отива при специалист възможно най-бързо. Ако се налага превръзка на изгорената зона - тя е суха, стерилна и хлабава. Когато третирате сериозно изгаряне с някакъв препарат - той реагира с увредената кожа, променя вида й и в последствие - затруднявате специалистът да определи точното състояние на увредената зона. Рискувате да вкарате инфекция и да се получат усложнения.

И това което пиша - не е "просто според мен", а според българския, че и Хамериканския Червен кръст.
http://otgovori.info/greshki-pri-okazvane-na-parva-pomosht/
Ето и сайта на БЧК: http://www.redcross.bg/first_help.html Има посочени "контакти" как да изкарате и курс за оказване на първа долекарска помощ. Заповядайте: http://www.redcross.bg/firstaid6.html
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Записвам се да следя съветите ви.
То да не се налага, че си представям всяка майка как се панира в такива моменти.

*
жбрул, веднъж и ние да сме на едно мнение - дядо ми беше републикански консултант по термална травма (демек изгаряния и измръзвания) и като чуеше за картофи на изгорено и кисело мляко при слънчево изгаряне лошо му ставаше.

единствено има логика да се слага мазнина, защото кожата от това се храни, но пък в този салатен вариант се рискува инфекция.

м-и намери си читав човек - хирург, моя приятелка имаше проблем с детето си и беше намерила добър лекар, идваше на домашни посещения и не взимаше много пари. та неко го види лекар, защото понякога е по-добре да не се пипат мехурите.

дано не се случва често да се налага да се сещаме какво да правим

пп жбрул - дай ги тези линкове в темата за първа помощ