0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #600 -: Юни 18, 2012, 21:21:46 pm »

Какво е поведението на бебе, което не е гладно, а се опитваш да го накърмиш?
И как разбирате, че вече се е нахранило?

Да не би позата да не и е удобна, как кърмите по-големите бебета.
... ама и от шише не иска да се храни детето


Когато бебето не е гладно, няма вариант да го принудиш да суче. :wink:
Ще яде само, ако е гладно. Ако се дърпа, или се е нахранило, или изобщо не е огладнявало и избързваш с кърменето.

Аз кърмя или в поза люлка, седнала с облегнат гръб, 8-те и половина кила на бебето разпределени на ръцете, бедрата и корема ми, или легнала на една страна с бебето легнало успоредно на мен, с лице към мен.

Не е зле да продължаваш опитите да храниш Рая от бутилка веднъж на ден, въпреки че кърмиш. Ако има кой да го прави вместо теб (майка ти или мъжът ти), най-добре. Не се знае докога ще суче, а колкото по-голяма става, толкова по-вероятно е да откаже да пие от бутилка, ако се наложи (според прочетеното в кърмачески форуми и по мои наблюдения).

Но за твое успокоение, най-вече следи как наддава - ако теглото се променя, както трябва, нещата са наред.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #601 -: Юни 18, 2012, 22:09:14 pm »
Здравейте момичета, пробвах и със зърна - но уви още по-зле. Той все още търси гърдата и суче, но вече само за по 5-6 мин на гърда или по малко (зависи кога изчезне зърното) и  това е. После на шишето. Говорих с консултант по телефона, но понеже няма в населеното място където живия, те искат да отида, а това ще стане най-рано когато Калоян стане поне на един месец. Въпро са ми е, ако се цедя след всяко негово ядене може ли да ми спре кърмата щом не суче, или няма такава опасност?
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #602 -: Юни 18, 2012, 22:21:50 pm »
Съчувствам ти за зърната, моите също никакви ги няма. Не се отчайвай, синът ми не успя да засуче през първите месец и половина, после вероятно позаякна и кърменето стана лесно. През това време цедях и давах от бутилка, нямах проблем с намаляне на кърмата.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #603 -: Юни 18, 2012, 23:08:34 pm »
Съмнението ми е точно, че избързвам с кърменията и затова в повечето случаи се лигави на гърдата вместо да суче. Даже понякога й давам и по-рано да суче, интерпретирайки мрънкането й като глад, но въобще не засуква с охота. Днес се опитам цял ден да разреждам храненията с по 15 минути, сякаш имаше ефект, утре ще продължа.

Иначе не съм се отказала от храненето с биберон, просто ще ми се наложи - започнах работа макар и от къщи, но един път в седмицата ми се налага да ходя до офиса и просто за краткото време между две кърмения нищо не мога да свърша. Нито млякото, нито кърма, нито вода пие от шише  :?, утре ще ходя на село при майка ми и ще пробвам да изцедя малко кърма и да й дам тя да храни Рая, че в къщи мъжа ми може да го прави само на вечерното хранене, а аз не искам точно тогава да я изнервям. Давам по един два пъти почти всеки ден, но без успех, сега ще сменям биберона пък да видим, а залъгалката е изплюва с парабула направо :lol: и лапа палеца :wink:

Относно наддаването проблеми няма, отново сме с 1,300 отгоре.
Мисти това с лигавенето на гърдата и при нас го има, и двете сме вечно омацани с кърма или повръщано... ще пробвам с подсушаването, не се бях сещала.[

Елена, аз съм привърженик на режима, макар и не стриктно по часовник, но ориентировачно, да кърмя през час хич не ми допада. Но явно трябва да обърна повече внимание какво точно иска детето, май понякога избързвам с храненията, а тя може да си изкара още без да хапва.
« Последна редакция: Юни 18, 2012, 23:10:46 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #604 -: Юни 18, 2012, 23:22:13 pm »
Здравейте момичета, пробвах и със зърна - но уви още по-зле. Той все още търси гърдата и суче, но вече само за по 5-6 мин на гърда или по малко (зависи кога изчезне зърното) и  това е. После на шишето. Говорих с консултант по телефона, но понеже няма в населеното място където живия, те искат да отида, а това ще стане най-рано когато Калоян стане поне на един месец. Въпро са ми е, ако се цедя след всяко негово ядене може ли да ми спре кърмата щом не суче, или няма такава опасност?
Я
Яна аз цедих с баткото близо 6 месеца , около 4 месеца беше само на кърма и просто започнах да разреждам цеденето после и затова ми спря , знам за случаи за цедене повече от година ти не се отказвай да я приучиш на гърда , защото като си помисля какво беше преди с Емо а сега Дени си суче от гърда просто няма сравнение с улеснението за мен .Успех !






























Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #605 -: Юни 19, 2012, 00:09:44 am »
Яна, на всички жени зърната са им различни - на едни са по-изпъкнали, на други са по-плоски или хлътнали, но това си е напълно нормално. Това, че зърната са по-малки, плоски или хлътнали изобщо не е предпоставка за неуспех при кърменето. С времето бебето успява да изтегли зърната.
При вас си мисля, че щом зърното "изчезва", проблема е със засукването. Пробвай да поставиш зърното между показалеца и средния пръст. Както са ти така пръстите едновременно ги разтваряш леко и натискаш гърдата, за да изскочи зърното и после пак леко стискаш пръстите. И така както е изпъкнало вече зърното го подаваш на бебето. Но гледаш дали бебето засуква правилно - трябва да е с широко отворена уста и се опитваш максимално навътре в устата да вкараш зърното заедно с част от ареолата. Не забравяй, че сукането е от гърдата, а не от зърното. "Дразнителите", които подават сигнал, за да потече кърмата, се намират на ареолата, не на зърното, така че спокойно ще можеш да си кърмиш успешно.
Не знам дали разбра какво се опитвах да обясня. Ако не ти е станало ясно, пиши.

Радостинка, бебето, за да покаже, че знае че "мама командва парада", на всяко подаване на гърдата ще я засуква, макар и за съвсем кратко. По този начин то ти казва: "Мамо, ти знаеш най-добре. Аз сега не съм гладно, но щом ми предлагаш гърдата, ще те уважа" По този начин бебето демонстрира подчинение. Така че, ако се опитваш да накърмиш бебето, когато не е гладно, такова поведение е напълно нормално. Не се притеснявай от липсата на режим, бебето само си създава такъв. И разбира се, този режим с времето се мени.
Сега се сетих и друго - а дали не му е много горещо на бебето? Ако е така, можеш да пробваш да кърмиш легнала.
Пиши как сте.
А що се отнася до акробатичните изпълнения - то при нас вече е чудо, ама не знам още какво ме чака като проходи :) Сега като се изкъпем лягаме и така си я кърмя и приспивам. Ама маймунката цокне малко, направи една обиколка на спалнята хилейки се и пак дойде да цока. И така докато се умори и заспи. Да не говорим, че вече й е интересно да ме напада, както ме завари - седнала, легнала, както ме завари, така иска да суче, не ми дава да си сменям позата и да се намистам :lol:
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #606 -: Юни 19, 2012, 00:11:29 am »
радостинка това е проблемът на храненето по режим, наложен отвън. не се притеснявай, ако си оставиш детето да яде когато иска за точно два дена ще видиш, че е като часовник, но просто си е неговия ритъм. а дали ще даваш гърда през час, зависи от теб - за мен няма нищо лошо в това, най-лесния начин да успокоиш едно бебе е да му предложиш гърда, но ако не искаш, твоя си работа. мисля, за сега е важно да го оставиш да покаже как му се е променил ритъма.
моята девойка категорично отказа биберон (шише и залъгалка), но ако това стане с теб, не се притеснявай, дори и новородени могат да бъдат хранени с чаша, има достатъчно инфо в нета, ако те интересува.

яна, няма да ти спре кърмата, макар, че цеденето не е толкова ефективно колкото бебето. искаш ли да ти пратя на лични скайпа на една консултантка по кърмене?
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #607 -: Юни 19, 2012, 13:32:53 pm »
Krasi, аз рака давам гърдата. В смисъл така я държа, и чакам да зийне широко, за да "натикам" всичко в устата. Той уж суче, но до един момент. После нервничи, реве, бута и дума не може да стане да му "натикам" гърдата пак. Елена- бих искала,ако е удобно. Благодаря ви момичета, може и в мен да е проблема, все пак там където родих, никой не ми показа как да кърмя.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #608 -: Юни 19, 2012, 23:16:06 pm »
iana_86,изцеди малко от гърдата,за да поумекне.И мойта се тръшкаше като изпусне зърното и не искаше да засучи отново,докато не ми казаха,че били много пълни и твърди гърдите ми.А и така ще може да засучи и от задното мляко...пробвай.Каналите отворени ли са ти добре?Може и да не пуска много и да се изнервя човека))) :D


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #609 -: Юни 20, 2012, 17:36:36 pm »
Отворени са и то много :) направо като дръпна с помпата един път и излиза под налягане от 5-6 места и върви стрия по 1-2мин :)
нещо мисля, че имаме напредък. Сега проблема е, че заспива и неиска да се събуди да го дохраня, а после се съдира от рев, че е гладен и нервен :) ще видим до къде ще я докараме. Иначе вчера седа по 15мин на гърда без никакви драми, но после не искаше да заспи, все мрънкаше и ревеше. Не искаше гърдата, а като накрая му дадох шишето изяде 20мл и заспа :)
Кога да спра да давам и двете гърди, а само едната? А като тече от другата да я цедя ли пак, или да я оставя за другото хранене когато ще давам нея?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #610 -: Юни 20, 2012, 18:23:47 pm »
Аз съм цедила само при втвърдяване, а втора гърда предложих около 6м преди това не ми се е налагало, но ако е гладно бебето и си суче какъв е проблема да даваш и двете  :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #611 -: Юни 21, 2012, 09:25:17 am »
Яна, ето малко материали
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14870
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0

Цедене се препоръчва, ако са ти много напрегнати гърдите, но не до пълно изпразване на гърдата, а до облекчение.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #612 -: Юни 21, 2012, 22:18:30 pm »
Сега проблема е, че заспива и неиска да се събуди да го дохраня, а после се съдира от рев, че е гладен и нервен
Можеш да опитваш да го държиш буден докато кърмиш - галене по гръбчето, по вратлето, крачетата, или да поемаш дълбоко дъх - има различни техники.


Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #613 -: Юни 21, 2012, 23:01:15 pm »
мерси vaci, ще пробвам. Щипането по рамото и крачетата и пипането по ухото не вършат работа. Поне има напредък, все повече суче, вече яде от шишето само по 10-20мл и то не всеки път :) ако се преборя със заспиването ще е вупер :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #614 -: Юни 21, 2012, 23:13:21 pm »
Можеш да опиташ да го поразсъблечеш (макар в тези жеги сега, едва ли има какво още да разсъблечеш), да му смениш памперса като видиш че се успива, да го уригнеш, да му масажираш отзад главичката (темето), да го галиш по косичката, срещу "течението" - от вратлето нагоре към темето. Говори му.
Не знам в каква обстановка кърмиш - по-затъмнена стая може би ще е по-добре. Звучи нелогично, но ярката светлина и шума карат новороденото да затваря очи и да се успива - все пак е било в утробата 9 месеца :) Също можеш да редуваш гърдите когато видиш че се успива - така хем ще се разбужда, хем ще намаляш напрежението в гърдите. Успех :)


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #615 -: Юни 22, 2012, 00:44:07 am »
Туко що се връщам от спешното заради инфекция на шевовете от секциото  :( изписаха ми аугументин за 6 дни и ми казаха да спря да кърмя докато взимам АБ. Сега много се притеснявам бебето да не се отбие за 6 дни? ?:( :( :(
П.С. Толкова ме е яд, след толкова мъки най-накрая се нагодихме и влязохме в ритъм...
« Последна редакция: Юни 22, 2012, 00:47:50 am от Krisi88 »


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #616 -: Юни 22, 2012, 01:17:34 am »
Криси, каква доза аугментин са ти изписали? Аз бях направила мастит и взимах аугментин, а не съм спирала да кърмя.
Не се ядосвай предварително! Ако няма друг начин, можеш да се цедиш и да хвърляш кърмата, а след няколко дена пак да се кърмите. Но все пак си мисля, че няма да е нужно. Много съм учудена, че така са ти казали. Или просто дозата ти е много висока.  :ask:

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #617 -: Юни 22, 2012, 01:20:35 am »
Криси, тук има списък с позволените лекарства (степенувани по безопасност). Амоксицилин е активната съставка (доколкото разбирам) на аугментина, според списъка е едно от по-безопасните лекарства, но пък самият аугментин не е включен...
http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/aap-approved-meds/

Мисля, че също аугментинът се препоръчва и при лечение на мастит. Ако някое от момичетата има опит нека се включи.

Аз лично бих препотвърдила дали аугментинът е опасен, и ако да, бих настояла за антибиотик, който не би ти нарушил процеса на кърмене...

пп. сега видях че с blue_sky смe писали по същото време
« Последна редакция: Юни 22, 2012, 01:23:02 am от vaci »


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #618 -: Юни 22, 2012, 06:54:59 am »
Амоксицилина е първият антибиотик, който се предписва при нужда на бебета, точно понеже за тяхната възраст няма много много какво друго да им дадат. Така че  следвайки тази логика,аугментина ( който си е амоксициклин но с „усилвател“) е възможно най-безопасното лекарство, в сравнение с други, които могат да ти дадат. Обаче може да ги е страх да не му нарушат флората на бебето и да хване растройство и сигурно заради това са ти казали.


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #619 -: Юни 22, 2012, 09:25:43 am »
Аз също не бих спряла кърменето при прием на Аугментин.
Можеш да го пиеш веднага след кърмене, за да намалиш концентрацията.
Това е антибиотик, който, както казва Боби, се дава на бебета.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери