0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #220 -: Април 26, 2012, 17:11:47 pm »
Ще купя буркани да пробвам. Благодаря.
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #221 -: Април 26, 2012, 17:13:51 pm »
Ще купя буркани да пробвам. Благодаря.
Ако имаш гювечета не ти трябват буркани, а и млякото в керамиката става... по-вкусно. В моята МВ се събират 3х400 мл. и не съм имала проблеми при квасене.

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #222 -: Април 26, 2012, 17:46:48 pm »
Мерсиии! Не ми беше минавало през ум. Още утре ще пробвам!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #223 -: Април 26, 2012, 22:22:21 pm »
Аз вече съм стигнала до извода, че млякото като ме види мен и не става. И само българското не ми става, а от разните гръцки и американски нямам проблем да заквася. А на теория много добре знам как се прави,меря с термометър точната темпетаура, но на практика нищо не става. Онзи ден дори правих в гюведжета и пак не ми стана, а друг път е ставало. Имам познат прави от същото прясно и кисело мляко и му става страхотно. Дори от един магазин ги купуваме, питах го как, на каква температура, всичко повторих - няма братче, седи си полутечно, най-много айран да направя :-). Вече ми иде да си купя уред, ама като знам, че би трбявало да е просто и само излишна вещ в къщи не ми се подмята.


  
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #224 -: Април 30, 2012, 23:08:29 pm »
Аз ходих в Технополис в Надежда и видях удредите за кисело мляко от линка на Джам. Ми то не става. МВ ще свърши по добра работа. Момчетата от магазина откровено казаха, че Ариетето и Тефал-а са си откровен боклук и не може да се получи кисело мляко в тях.
Замислила съм млякото да ми е в дебелостетен съд и да го бухна в Стерилизатор на Чико (предварително загрят) и изключен. Да видим какво ще стане.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #225 -: Май 08, 2012, 20:33:28 pm »
Свекърва ми, си взе машината за кисело мляко на Тефал от Технополиса, млякото става прекрасно и вкусно, само дето на мен ми е доста солена като цена :? и се оглеждам за по-изгодни, откъм цена, модели и машини :P


*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #226 -: Май 08, 2012, 21:41:46 pm »
А сега и ако някой даде изпитана рецепта за сладоледено кисело мляко  :lol:...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #227 -: Май 08, 2012, 23:14:45 pm »
krasavicata, те машинките са тия трите вида, дето съм дала линкове в първия си постинг. аз поне други не съм срещала.

аз вече 5 пъти поред успешно квася мляко - само с домашно прясно. хванах му цаката. но вълнено одеало няма да ползвам никога. ;)

засега ми е най-лесно така - пускам за 5 минути фурната да грее на 35 градуса. после изключвам, пъхам вътре топлите буркани и ги забравям за през нощта. на сутринта - в хладилника.

и друго - това с "да търпи пръстчето на топлото" е много разтегливо и неточно. аз имам термометър за вино и меря с него. когато пръстът ми търпи на топло, температурата на млякото е 43 градуса - което е прекалено много за заквасване. може и в това да е била част от проблема.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #228 -: Май 15, 2012, 22:00:12 pm »
Така, четох, четох и идващия уикенд, като се сдобия с домашно мляко от сигурен източник - и аз ще правя опит с квасенето...
Решила съм да ползвам за съд малка чугунена тенджерка - нали би трябвало да задържа топлината по-дълго.
Да видим какво ще стане.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #229 -: Май 16, 2012, 09:50:51 am »
Джам -да мерси много за линковете :D Аз чакам, да ми се появат на хубава цена (някоя промоцийка, намаление :wink: най-ще ме зарадват) :P


*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #230 -: Май 25, 2012, 19:47:54 pm »
Така, четох, четох и идващия уикенд, като се сдобия с домашно мляко от сигурен източник - и аз ще правя опит с квасенето...
Решила съм да ползвам за съд малка чугунена тенджерка - нали би трябвало да задържа топлината по-дълго.
Да видим какво ще стане.

Да се отчета с моя първи опит - стана, много хубаво стана :D
Малко настана хаос, защото бях планирала да ползвам метода с тенджерата под налягане, а в последния момент се оказа, че съдът с млякото не влиза в нея (изобщо не се сетих да го проверя предварително :oops:), нямаше време да затоплям фурни, микровълнова нямам, но якета и одеала поне имаме, та спасихме положението :)

Какво ползвах - домашно краве мляко от Рибарица - много маслено, с 1 пръст каймак отгоре, който не съм махала. Закваската ми беше Био млякото на Хармоника - в кварталното Пикадили нямаше особен избор вчера, наличните нещо не ми вдъхнаха доверие и затова взех биото.
Млякото  ми беше предварително сварено, затова само затоплих, не съм кипвала.
Изчаках да се охлади, колкото да ми трае курето - термометър нямам.
На 750мл прясно сложих 2 супени лъжици.
Завих добре (пуловер, яке, пухена завивка :lol: понеже си е направо студено у нас тези дни...)
Оставих цялата нощ, после няколко часа в хладилника.
Стана с идеална консистенция - достатъчно гъсто, макар и не чак с нож да се реже.
Вкусът страхотен - хем аз не съм от най-големите любители на кисело мляко.
« Последна редакция: Май 25, 2012, 20:01:52 pm от tzvetenze »
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #231 -: Юни 01, 2012, 19:11:51 pm »
Ох, и аз да се отчета с поредния неуспешен опит  :(
Мляко- домашно козе... от близки познати.
Закваска- краве мляко.. пак от познати с мандра на село :)
Млякото е издоено сутринта :) Почти веднага го сварих, кипна и варих така още известно време на бавен огън. Оставих го да изстине и излезнах /все пак Ден на детето е :)/ След като се прибрах го затоплих до температура, която сметнах за правилна /с пръста/ :) На литър и половина мляко сложих 3 с.л. закваска. Тия лъжици в една купичка ги разбих добре заедно с малко от топлото мляко. Излях всичко това в тенджерката и после в два буркана. Завих добре в домашно плетена вълнена жилетка и така в микровълновата. Тоя вързоп стоя точно 4 часа така. Извадих бурканите още топлички, но няма и помен от кисело мляко :( Стои си течно като прясно мляко, а иначе на вкус си е доста киселко. Все пак го бутнах в хладилника, че ме дожаля да го хвърлям, но нямам надежда че ще стане по-добре  :x
Най-много ме е яд, че като живях преди години в щатите си заквасвах мляко без проблем- с тамошно купено от магазина /някакъв боклук/ с незнайно колко пъти ползвана закваска от България /обаче ;)/. Никога не съм се старала, нито с температури, нито с увиване и завиване под 100 юргана. Не знам защо така  :? Сигурно не ми е писано....както с отглеждането на цветя  :lol:


*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #232 -: Юни 01, 2012, 21:07:50 pm »
Не знам защо така  :? Сигурно не ми е писано...
Писано ти е, и още как  :bighug:! Според мен закваската е малко, или пък е добре, но времето е малко. Остави го спокойно в хладилника за през нощта, или до утре вечер, а може и да продължиш процедурата откъдето си я спряла - затопляш, увиваш, оставяш. Трябва да стане!
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #233 -: Юни 01, 2012, 22:06:52 pm »
джиджи, аз го държа по-дълго време.

Аз от три седмици започнах да квася /не съм квасила от 10 години, тая тема ми припомни/, също козе мляко ми носят.
Първия път ми донесоха два литра мляко + закваска от тях. Варих и го насипах в три буркана с винт - 600-700 гр, на всеки буркан сложих по 1  голяма лъжица закваска - така ми казаха.
Квасих по технологията на джам, с печката загрявам фурната на 35*, само че тия дни времето като е студено, го покривам вътре с дебела хавлиена плажна кърпа.
Загрявам бурканите във фурната преди да сипя млякото, после като го сложа пак оставям фурната включена известно време, да навакса загубената температура при отваряне.

Вечер като го пъхна към 12 часа, сутрин го махам в 7.00

Първия път стана чудно, чак се учудих на мурафета си, втория път пак добре /със закваска от първия път/, третия - не. Явно подквасата иска смяна.

А един дядка ни носи пак козе, подквасено от него, е, бетон е. Каза, че го правел със закваска от купено мляко, слагал на буркан по 3-4 лъжици  + онова нещо дето се прави сиренето, капвал по няколко капки.

Сега в неделя като взема пак, ще видя на какво ще го докарам.

Аз от мляко в кутии, съм забравила вкуса на домашното, та пълних устата няколко дни докато му свикна, мъжа ми ме бъзика - " ти, гледай, аз ще ям,  щом е отровно".  
« Последна редакция: Юни 01, 2012, 22:37:18 pm от Тара »
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #234 -: Юни 01, 2012, 23:41:27 pm »
Благодаря за съветите!
Няма да се откажа :) Ще пробвам пак....пък да видим ;)

Лили, а според теб мога да повторя всичко дори след като е престояло една нощ в хладилника ? Правилно ли съм разбрала???
« Последна редакция: Юни 01, 2012, 23:43:20 pm от джиджи »


*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #235 -: Юни 03, 2012, 09:40:13 am »
Лили, а според теб мога да повторя всичко дори след като е престояло една нощ в хладилника ? Правилно ли съм разбрала???
Не, според мен след една нощ в хладилника вече не би трябвало да е (толкова) течно. Температурата е доста по-ниска в хладилника, но заквасването продължава, макар и с по-малка скорост.
Докато (и ако) е още течно може леко да го загрееш или просто да го сложиш някъде на топло, за да си работят бактериите. Само не вдигай температурата така, че да ги убиеш.
Като цяло имаш бактерии в прясно мляко, целта е да им създадеш условия да си свършат работата. За съжаление понякога бактериите или млякото са некачествени, тогава може да има и неуспех, но по принцип си става почти винаги.
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #236 -: Юни 03, 2012, 22:31:07 pm »
Хм, още си е като прясно мляко.... ще пробвам да го оставя тази вечер отвън, да видим какво ще се получи, пък така или иначе ще замине за кучето накрая :) Сега са ми обещали едно краве домашно, да видим какви ще ги свърша пак....


Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #237 -: Юни 19, 2012, 17:24:06 pm »
бях обещала да се отчета :)
След последния по ред неуспех, за който бяха предните ми постове, последваха няколко успешни опита....най-после :)
Всички те /на брой 3 или 4, вече не помня/ са с домашно краве мляко от сигурен източник :)
Първият опит с него направих в три буркана с три различни закваски /за всеки случай/. И трите се "хванаха" почти по един и същи начин.
Технологията:
Варя млякото на ел.котлона за да не загори като след като кипне варя още около 3-4-5 мин. Чакам да изстине, като при всеки опит температурата беше различна / с всеки опит все по-малко започна да ми пука, а то продължава да си става  :lol:/ После разсипвам в компотени буркани, разбърквам в една купичка закваската с малко от топлото мляко и добавям. Разбърквам всичко и похлупвам. Слагам в МВ увити с една вълнена бохча :) Държа там 6-7-8 часа и после в хладилника. Чудно се получва всеки път :)


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #238 -: Юни 19, 2012, 23:07:33 pm »
е, джиджи, браво! явно, най-добре си е със сигурно мляко.
и аз вече работя на око, а киселото мляко си става всеки път.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!