0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #40 -: Юни 07, 2011, 01:42:21 am »
Ех, едно време майка ми беше "лош родител", защото съм ядяла когато ми се яде и не ме гонеше с разни филии и бисквитки край блока, като другите майки. Като гледам - не съм умряла от глад, че и готвя добре, ама покрай бебето си припомних великия "БГ идеал" - детето да е с бузи, шкембе, и няколко ката гънки по крайниците - иначе явно не го гледаме добре.  :lol: Най-възмутително за околните беше, че отказвах да ям сладки неща и даже семейни приятели тайно от майка ми са ми предлагали шоколад, дълбоко убедени, че аз не искам защото не ми дават да го ям... Пък аз просто не обичам сладко и до днес.

Откакто родих, повечето майки с които се срещам първо питат колко яде Дани , дали яде според нормите, ако плаче - веднага питат "да не би да е гладен?" Аз нали съм малоумна и го гледам 24/7 - не бих се сетила, че може да е гладен, а и едно бебе реве само от глад, ако не знаете... :?

И накрая се получава някакъв абсурд - докато са бебета, родителите се чудят как и с какво да ги "гъчат" буквално децата. Като им виснат шкембета на по 3-4 години - започва обратната драма, как да го ограничат. А малко мисъл да се изгради поне някаква култура на хранене в рамките на възможното - цъ

Откакто се затопли времето, може и грозно да звучи, но виждам такива деца по улиците, че чак неприятно за гледане. :( Не е до генче, защото то детето върви с родителите, които изглеждат ОК. Днес видях едно такова момиченце, което беше на 5-6 годинки, с коремче на 3 ката, кълките се търкат, бузите аха, аха да му затворят очите и дъвче един хамбургер по-голям от главата му, а мама мъкне пакет чипс /явно за десерт/. Ами да ме прощават тези хора, ама и ген да беше, особено ако е ген всъщност - бива да ограничаваш такива храни си мисля.

Все ми казват някои хора, като обсъждаме подобни ситуации - е, лесно ти е на теб, имаш си ген. Ми имам си факт, ама пък ям задушено и печено основно, телешко, пилешко, заешко, много салати, плодове...то и на генът трябва да се помага. Мога да си позволя лукса да ям каквото ми щукне някой път, все едно колко е вредно и мазно, но пък рядко ми се прияжда. Защото като дете са ми създали навик какво да ям, свикнала съм и си го търся и до днес, другото - не ме влече някак.

"Било искало детето" - главен "аргумент". Ами като го нямате в къщи - как да се сети да го иска? По парковете - другите ядяли и то искало. Еми не може да извади кредитната карта и да иде да си го купи все пак - ще го изтрая Дани да реве 3 пъти за чипс и да получи банан, пък като види че с рев не става - ще клекне на банана. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #41 -: Юни 07, 2011, 07:14:21 am »
Аз приготвям сладкиши и тестени, често. Децата почти не ядат- опитват. Единственото тестяно със сладко, което ядат са домашните палачинки. Ако има купено нещо вкъщи, проявяват интерес, ако не купим- не се тръшкат. Стефания например може да има един щанд със захарни изделия и ще си поиска едно шоколадче Своге от 25 грама- не го отказвам. Ако ще е сладко- предпочитам такъв шоколад. От време на време сладолед, яла е не повече от 3 пъти годишно. Много често си иска нещо, просто защото е гледала реклама. А Преслава естествено копира от нея. Наскоро й обяснявах как не трябва да се ядат такива храни, защото от лошите храни я боли коремчето и после се разболява, отиде и заяви на баба си да не й купува боклуци, а само плодове.
Стефания е 19 кг, като четох наскоро дебати, излиза че ми е дебело детето, ама аз не забелявам спрямо връстниците й да е така- точно по средата е като ръст и кг, спрямо децата от групата в детската градина, предвид че е една от най-големите там. Миналата година имаше скокообразно нарастване и за година качи около 3,5 кг. Сега обаче не е качила повече от килограм за година, за сметка на това порастна на височина, крака й се издължи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #42 -: Юни 07, 2011, 07:27:05 am »
Много хубава тема и много полезна!
Добрия личнен пример на родителите и тук е от първостепенно значение!

Внимавам много когато готвя- избягвам пържено, задушавам
и готвя разнообразна храна, която да е подходяща и за децата и за нас.
Относно сладкишите, аз правя, но в интерес на истината не обичам особено.
Децата също, но сме голяма фамилия и не остават.
На децата преценявам кое да дам, а и те си предпочитат плодове,
когато имам разнообразие правя плодова салата!
Крем правя домашен, когато имам домашни мляко и яйца,
случвало се е и с купени, но по-рядко,
а данониното е мляко с мед или мляко с плод!
Торти също с домашен крем и не много сладки бисквити!
Още не съм се научила да правя сладолед, но Митака много обича
и ще се науча вероятно, ако Цветенце направи курс!
Блокче шоколад също давам, много обича!
Сега като се замисля, може би се стремя да приличам на баба
която успяваше с една тава тутманик да събере около масата
на сладка приказка цялата къща, умение което сплотява!
И разбира се не тутманика тук е важен.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #43 -: Юни 07, 2011, 08:57:48 am »
Аз все още съм дълеч от изготвяне на детско меню, но ще следя темата, защото ей сега ще дойде време :D
Да кажа и аз като дърта клюкарка една история.
На братовчед ми дещеря му беше злояда до втората си година(за справка братовчед ми също. Бил е голямо изпитание за гледащата го баба). На около две годинки детето на братовчед ми прояде и те започнаха да го тъпчат, като за последно. Имах чувството, че ги беше страх след всяко ядене, че ще спре да яде. И така времето си минаваше, детето се тъпчеше непрекъснато. Сега е 8 годишна и е доста над нормите. Когато седнем на масата, това дете го е страх, че другите ще изядат храната и за нея няма да има. Като количество изяжда повече от мен. Явно стомаха вече и е разширен.Майка и и баща и са доста слаби. Та не е и ген това. Зорлем си прецакаха детето. Вече са започнали да го усещат, ама е късно. Като и казват да не яде, тя още повече се тъпче...... Тъжна история

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #44 -: Юни 07, 2011, 09:31:15 am »
Ох, кофти история. Лошото е, че здравето на това детенце се влошава с времето.

Аз вчера проведох лекция на мъжа  :lol: че трябва малко да се ограничи откъм колбаси и сладки неща . Веднага попита - ми сандвичи няма ли да ям сутрин ( обича на скара запечени с колбас и кашкавал )...казах да, с филе става. За сладкото се съгласи, само за кафето да има бисквитки - ок.
А и него облъчвах. Трябва да свали 5 кг...мисля че след 35 год хората трябва да внимават повече с теглото си, защото много по-трудно се свалят кг.

Изключително много мразя да гледам как някой гони дете да яде ! Много ми е противно...то детето като огладнее само ще дойде, защо ги гонят с някакви филии и подобни ! Мъжа ми като малък е бил много злояд и баба му го е гонила за всяка хапка. Да не би като си го вземе майка му, да каже че лошо е гледан и е отслабнал ! Ужасно ми се струва, слава Богу мен никога не са ме юркали да ям.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #45 -: Юни 07, 2011, 12:28:24 pm »
И филето не ти е работа- тъпкано е с вода и сол, и поне 5 вида Е-та.
Вместо колбас може да се направи следното- да се смели килограм кайма от чисто месо- свинско, телешко, смес- по избор, да се забърка с подправки и 2-3 яйца, да се запече във фурната без допълнителна мазнина- нещо като руло "Стефани", после да се охлади в хладилника и от него се режат филийки за сандвичи вместо салам. Същото може да се направи и с пилешко филе- нещо като руло от филе.
Така поне знаеш какво има в "салама" ,защото готовите колбаси са отвратителни- всичко друго има в тях, но не и месо.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #46 -: Юни 07, 2011, 12:33:36 pm »
Благодаря за идеите Тинке !  :)
Ужасни са колбасите. Но и сега това с месото, дето е тъпкано с вода и разни екстри...Страхотни неща ядем.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #47 -: Юни 07, 2011, 13:15:26 pm »
И вкъщи процедираме по начин подобен на Inke Tinke - почти всичко се приготвя от сурови пресни продукти. Категорично избягваме 3-те бели отрови:
- бяло брашно - замествам с пълнозърнесто, царевично, овесено, ако ми се наложи
- бяла захар - ползвам кафява т.е. нерафинирана захар, вредата от която е ограничена именно поради по-малката и обработка в сравнение с бялата.
- сол - най-евтината и необработена морска сол, на колкото по-големи кристали е, толкова по-добре
И съм категорично съгласна, че семейството като начин на хранене е определящо за хранителните навици на децата, въпреки изкушенията в по-късни етапи. Ако навремето ме бяха научили на тези и някои други прости правила за храненето, щяха да ми спестят или поне да ми отложат във времето много тежък здравословен проблем, с който трябваше да се справям в крехка възраст. Така че, майки, здравето пред удобството и удоволствието.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #48 -: Юни 07, 2011, 15:24:17 pm »
... Наскоро й обяснявах как не трябва да се ядат такива храни, защото от лошите храни я боли коремчето и после се разболява, отиде и заяви на баба си да не й купува боклуци, а само плодове.
[/color]
Точно миналата седмица имахме такъв разговор, минавайки на 1 ви юни през Макдоналдс и имахме следния диалог:
- Мамо, а другите човекове не знаят ли, че боли корема като ядаш в тоя Мадоналд?
- Не знаят мамо, а може и да знаят, но да не могат да спрат да ядат мазни храни.
... пауза... въздишка
- И аз не знам, мамо.

Много е трудно да си в позицията на родител както на злоядо дете, така и на дете, склонно към затлъстяване. Атаките са огромни, отвсякъде дебнат реклами. Особено трудно е когато не разчиташ на подкрепата от всички около теб, баби и т.н.
Нашите баби няма начин да се възпитат. Сега сме на нож, но предпочитам така. Няма начин да обясня, че да даваш храна /лакомства/ не е проява на любов. Но като не става с обяснения, в моята сила е да го забраня и сега действаме така.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #49 -: Юни 07, 2011, 15:56:46 pm »
относно "злоядите" деца, да припомня едно бележито изказване на д-р Мели:

"В България, здраво дете, което да е умряло от глад, няма!"

преведено, това значи, че ако детето е здраво и не иска да яде, това е ОК.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #50 -: Юни 07, 2011, 20:48:39 pm »
Мен пък най-редовно ме гледат странно по парковете, като откажа да дам на сина ми поредната "почерпка" зрънчо, пържен картоф и каквото още се сетите подобно.... Добре, че повечето майки или баби се сещат поне да попитат дали да му дадат, но има и случаи в които докато се усетя и са му набутали в устата нещо  :x
Познавам майки, които се оплакват че децата им са злояди, но им купуват всякакви пакетирани боклуци и после се чудят как така няма да искат супичка  :lol: Ако се опиташ да им кажеш нещо, отговорът е: "Така поне знам че слага нещо в устата, иначе и това няма да яде"  8O
Преди няколко месеца една позната тръгна да "черпи" с пържен картоф 8 месечното ми дете и аз и се опулих :) Нейният син тогава беше на 11 и с това обядваше  :? Попита ме с недоумение: "Не му ли даваш картофи", казах: "Давам, но не пържени" и тя явно за да излезе от положение каза: "Е, вие бяхте по-малки..." :lol:


*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #51 -: Юни 07, 2011, 22:14:26 pm »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #52 -: Юни 07, 2011, 22:21:35 pm »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.

напоследък чета, че това е поредният недоказан мит за храненето.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #53 -: Юни 07, 2011, 22:26:51 pm »
По принцип е най-добре плодовете да са си отделно ядене- казват, че е най-полезно преди и след друга храна да има 2 часа пауза.От около 6-7 месеца по случайност синът ми взе да хапва по 1/2 ябълка или круша точно по тази схема- да видим как ще му се отрази- засега го спасява от непрекъснато търсене на храна и замества солети и други такива, но той е малък и лесно се лъже. Другите деца дъвчат солети, аз му подавам ябълка и той е доволен, че и той похапва. Да видим докога ще връзва!
Иначе е вярно,че човек не знае и в месото какво има, но поне контролира солта, консервантите и другите "пълнежи" в колбасите като соя и т.н.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #54 -: Юни 07, 2011, 22:28:46 pm »
Цвети, най-малко съм искала да карам теб или някой друг да се чувства неудобно, че обича сладко :wink:

шегувах се, разбира се :) и друг път сме говорили на тази тема - знам те, че хич не обичаш сладко :)
Категорично не се тъпчем у дома с желатинови сладкиши, още повече ежедневно - моите в нас, включително и мъжът ми и без това са от хората дето ядат колкото пиле и чиния празна никога не съм видяла от тях, пък била и с най-любимия десерт. Единствено сладоледа се изяжда винаги и до дъно :lol: Затова и от много време купешки не ядем.
Да обичаш десерти не означава да обичаш да се тъпчеш и изобщо да имаш подобно отношение към храненето, не знам защо така се асоциира :) У дома други неща не са обичани и се правят изключително рядко, като банички, тутманици, козунаци, соленки. Хляб обичаме и ядем, но пак в съвсем нормални количества. Т.е. това, че обичам ябълковия пай, съвсем не означава, че тъпчем само въглехидрати вкъщи.

При Симона имаше следния период - нон стоп искаше шоколад -след закуска, обяд, вечеря. Аз давах по парченце след обяда, през останалото време имаше недоволство и разправии. Един ден й дадох всеки път, щом поискаше - може да не е възпитателно, но така реших. И веднага отмина това непрестанно искане на шоколад, след това със седмици не се беше сещала изобщо за сладко. От известно време започнахме да купуваме само тъмни шоколади с разни плодове вътре, харесва ги, а и от тях едно малко парченце е съвсем достатъчно.
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol: И при нас Антон копира всичко от кака си, включително и по отношение на яденето.
« Последна редакция: Юни 07, 2011, 22:37:10 pm от tzvetenze »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #55 -: Юни 07, 2011, 22:34:07 pm »
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol:

така, така- и аз деца храня  :P
каквото и да си говорим, можем да ги ограничаваме, докато са в нас
на градина също основната им храна е силно въглехидратна, двете им закуски са тестяни винаги /дали макарони, или попара, или филии, или пък някакъв кекс- все тая/
нашата градина е единствената в която плодовете се делят от храненето, в 10 и в 16 им се дава плод, а обедното хранене е само основно и супа /десерта е плода, който са изяли в 10/
аз лично не мога да се сетя за по-разнообразна от тази храна, която им предлагат така или иначе на градина
Стеф категорично отказва да яде кремчета, грисчета и т.н- госпожата й казала, че ще ме научи да им правя  :x
« Последна редакция: Юни 07, 2011, 22:35:42 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #56 -: Юни 07, 2011, 22:37:56 pm »
десертът си има своето място и роля в храненето. който се интересува - може да прочете, има писано доста по книгите за хранене.
десерт се дава и в детската градина на обяд - не случайно. млечният крем и млякото с грис не са лоша храна за малко дете - който мисли така, се заблуждава изключително дълбоко.

всичко опира до вида и количеството. от висококачествен и нискоколичествен десерт никой не е затлъстял все още. а затлъстяват и хора, които не близват сладко.

апропо, кво им е лошо на желатиновите десерти, моля? те пък са изключително нискокалорични и не се правят от химия. желатинът е натурален продукт - получава се от кости на животни или от водорасли. аз като бях на Дюкан, това ми беше единственото спасение.

а Орео са най-гадните бисквити, които съм яла - а аз съм яла доста :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #57 -: Юни 07, 2011, 23:04:37 pm »
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol:

така, така- и аз деца храня  :P

Ъъъъм, ти си маркетинг мениджър на Орео?
Или в РА изпълняваща техен проект?

Сериозно питам.
[/url][/url]
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #58 -: Юни 07, 2011, 23:17:03 pm »
каквото и да си говорим, можем да ги ограничаваме, докато са в нас

така е. аз затова искам да насоча от сега някакво мислене в посока кои неща са вредни, безмислени да се ядат и като вижда след време щандовете с рекламираните сникърси и мури, и ако й се прияде нещо сладко, да знае, че у дома има други варианти. колко е приложимо, не знам.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #59 -: Юни 08, 2011, 00:18:40 am »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.

напоследък чета, че това е поредният недоказан мит за храненето.

Знаеш ли кое ме смущава, точно това, че непрекъснато се появяват теории, след което се опровергават, а повечето в началото звучат логични.
Последно се замислих след историите с бебешките пюрета.
В тази връзка, може налудничаво да звучи, но аз много често се допитвам до интуицията си и да чукам на дърво почти не бъркам. Е, разбира се не съвсем на гола интуиция, тук там прочетено.
Да ви споделя, аз на моето дете никога не предлагам първо, второ и трето.  Понякога с яденето давам салата. Например ако хапва кюфте давам салата. Ако яде супа - давам добра порция супа, може с малко хляб и толкоз.
Не давам супа, основно и десерт, например.