0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
затлъстяване при децата
« -: Юни 06, 2011, 00:53:31 am »
Здравейте момичета,
мислех да задам въпроса си в седмичната тема, но е заключена...
А всъщност, въпроса ми е по-скоро за тук.

Това е тема, която ме вълнува, а ако има вече такава - прощавайте !

Как да ограничим хранането на детето?
Как да го научим/накараме какво да си купува?

Случай 1,
детето на 6-7 год, тартор на кварталната групичка. В един момент спирам да го виждам в квартала, питам майката защо - подигравали му се...че е дебел. Как дебел ? аз го помня даже слаб ...Е, за година и нещо така е качил, че трудно го познах. Сега е на около 8 години. Не ми е толкова близка майката че да я разпитвам ...не знам какво правят, знам че малкия ходи на плуване - явно без резултат.

2.
Детето доста пълно. Бащата го хваща да ходи с него на фитнес и здраво го юрка. Майката - диета и за година две в детето има коренна промяна.
Не знам как точно са се справили с нежеланието на детето обаче...Може би защото е малко по-голям ( сега на 14 ) .

3.
Детето доста пълно. Бащата същият. Опитват се нещо да правят родителите - без резултат. Момчето не иска да ходи на никакъв спорт, вече е голям ( 12 г ), не могат насила да го накарат да спортува, само иска да яде, крие се...лъже ...
На морето - дайте ми пари за царевица и се връща с дюнер ! При все че това е "десерт"...току що сме обядвали.

Имам доста познати с пълни деца. И малцина са тези, които успяват да направят нещо по въпроса...Даже като се замисля, преобладават пълните.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #1 -: Юни 06, 2011, 10:03:23 am »
Имам доста познати с пълни деца. И малцина са тези, които успяват да направят нещо по въпроса...Даже като се замисля, преобладават пълните.

Превенцията е най-добрата мярка. Вината е на родителите, че са тъпкали с глупости и сега олелел майко. Наистина има и ген, но вкус се възпитава. Като възпиташ вкус към плодовете и обясниш колко е гадно дюнер няма да яде.
Виж, в случай едно може да става дума за проблем с ендрокринната система, детски диабет и ако не търсят причината е лошо. Щом ходи на плуване, но не слабее според мен е нещо хормонално.
НАй-добре се изгаря със силов спорт - волейбол, баскетбол, според мен са удачни в случая - хем и на дължина ще дръпне.

Само го чакам Ники да се поосъзнае като възраст и го записвам на волейбол или плуване.
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #2 -: Юни 06, 2011, 10:07:17 am »
Ами то на приказки добре звучи...да му възпиташ вкус, да не го тъпчеш...но не винаги всичко е изцяло в твои ръце, особено когато детето порасне и започне да ходи на училище, да речем.
И аз така съм си мислела, но ето сега - изобщо не си представям как мога да огранича Дара от хранене. Тя всеки път реве след като си изпие млякото ! Просто иска още...А недай си боже да закъснеея с храненето - разбира целия вход !
Знам че е малка и не се опитвам да я ограничавам - просто наблюдения.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #3 -: Юни 06, 2011, 10:30:00 am »
напълно подкрепям jasmin_veni.

три са за мен нещата:

1.балансирано, здравословно и режимно хранене.

става дума за възпитаване на вкус към храна и навици за хранене. ако 7-8 години детето е възпитавано да яде плодове и зеленчуци, да не познава празните въглехидрати (под формата на захарни и тестени готови изделия), да има изграден режим на хранене, който изключва както гладуването, така и тъпкането с храна, така и междинните похапвания - то нивата е добре засята. след това, и да тръгне на училище, вероятността да посегне само към боклуците е по-малка. а и там има начини за контрол и въздействие.

2. двигателна активност

изграждане на навици у детето за двигателна активност и нужда от такава. малките деца я имат естествено - тичат, скачат, катерят се. но и родителите трябва да възпитават нуждата от редовно излизане на чист въздух, от движение, от излети сред природата, после да включат подходящи спортове - силовите не са подходящи за малки деца! (с волейбола, Вени, ще изчакаш поне до 4-5 клас) ограничаване на телевизията и компютъра! по-добре един час ходене навън, отколкото 1 час пред компютъра с най-увлекателната игра. защото както като малки са едни живаци, изведнъж на 7-8 години стават плужеци, които ги мързи да се мръднат, защото пред компа е най-лесно и интересно. А ако мама и тате се чувстват по същия начин – каузата е загубена. Трябва личен пример.

3. навременно посещение при лекар
Има случаи, в които не се касае за затлъстяване от лоши хранителни или двигателни навици, а от ендокринен проблем. Отговорност на родителя е да заведе детето си при специалист и да се обсъди тази възможност. ако се установи проблем – да се вземат навременни мерки.

Да дам пример от моя живот. Имам приятелка, чието дете още от началните класове беше много пълно. Започнаха да обръщат внимание на това, когато детето влезе в пубертета и взе да става все по-обемно. Започнаха се диети, ходене по диетолози... обърнах внимание, че е твърде вероятно да има ендокринен проблем. Отидоха при ендокринолог, установи се пред-диабетно състояние (говорим за 14-15 годишно дете!), предписаха им медикаменти, но майката отсече, че това ходене по лекари травмира детето, че тия медикаменти са много опасни и с много странични ефекти, и повече не повториха. За сметка на това, потрошиха пари за половин апартамент да ходят по диетолози, да купуват скъпи храни за поредната чудодейна диета, която изобщо не работи, а момичето, вече на 21 години, е направо огромно. Отдавна се отказах да им говоря – интелигентни хора са, умни, грижовни, прекрасни във всяко отношение, но ето тук, за мен се провалиха много лошо. Това е съсипано здраве, а вероятно и съсипан живот, защото момичето е прекрасно иначе – красиво, умно и добро. Другото, което беше за отбелязване, е че майката като момиче е спортувала много и постоянно. Все ми хвалеше своите учители по физическо, които активно подтиквали децата да спортуват какво ли не. А тя не заведе собствените си деца дори веднъж на Витоша...

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #4 -: Юни 06, 2011, 10:36:56 am »
Раиска, 7-8 г. е възраст в която ако детето има изградени навици на хранене вече трудно ще се променят. Аз знам, че минимум до 3г. възраст трябва да се внимава много какво, кога и колко яде детето.
И на мен това ми е болна тема, признавам си и не правя компромис с храненето. Лишавам се от час-два сън или лично време, но децата ми ядат готвена и балансирана храна всеки ден.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #5 -: Юни 06, 2011, 10:53:00 am »
Хранителните навици в семейството са много важни. Децата свикват да ядат това, което им поднасят на масата в семейството. Раиса, и аз мога да ти дам пример от моята кухня. У нас не се купува сол и захар. Повечето храни ядем без сол и захар, а когато се налага, употребявам много малко сол и много малко захар, а овкусявам с други неща - ароматни подправки или плодова захар например. Сигурно на човек, който не е свикнал с този подход, храната ще му се стори безвкусна, но на нас ни е добре така и дори смятам, че храната е по-вкусна, когато е със собствения си вкус, а не еднакво солена или сладка. А и без това готовите храни, от които няма как да избягаш, са достатъчно солени и сладки.

При нас не се ядат колбаси и децата ми не са страдали от този факт никак.

Освен качеството на храната много важно е децата /възрастните също/ да се хранят с малки порции храна, няколко пъти през деня и да дъвчат добре. Това се постига също в семейството и в първите години на детето.

Ограничаването на "храните-боклуци" става насилствено, докато детето е малко, просто няма друг начин. А когато порасне, то само определя какво да яде, но ако вече има изграден правилен подход към храната и храненето, яденето на глупави храни ще е по-рядко и няма да му се отрази на теглото и на здравето.

А, също така и не пушим.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #6 -: Юни 06, 2011, 11:15:11 am »
И аз мисля като изказалите по-горе мнение!
Създаването на вкус към храненето и храната е много важно.

Симона ходи на плуване от няколко месеца и когато започнахме бях изненадана от картинката в съблекалнята - Мона е най-малката там (на 4), останалите са от 6 до 14 годишни. Като изключим две момиченца, които са болезнено слабички - от онези, дето каквото и да хапнат, нищо не се лепи, всички останали дечица са с наднормено тегло. Забелязвала съм родителите им, когато ги вземат и определено не е от ген.

У нас има категорични забрани за купуването на най-големите боклуци (близалки и прочие), но и тя е някак си разумна или просто на тази възраст й харесва да покаже, че е разбрала, когато й се обяснява нещо, и няма големи драми. Но когато трябва да й предложа някаква алтернатива - иска да й купя нещо, което аз не одобрявам, казвам че няма и тя пита "а тогава кое може?" и се затруднявам какво да избера. Обикновено купуваме някакъв тъмен плодов шоколад. Или едни гръцки бисквитки с форма на животни. Данонито го правим у дома с кис. мляко, заквасена сметана и плодове.
Старая се да обсъждаме заедно  менюто, заедно да пазаруваме, обяснявам кое е полезно и след това я включвам в приготвянето на яденето, слагането на масата - иска ми се да усети и емоцията на домашно сготвеното ястие.

Мели, какво имаш предвид под плодова захар? Видях по магазините "фруктова захар", за нещо такова ли говориш или имаш предвид плодове?
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 11:18:17 am от tzvetenze »
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #7 -: Юни 06, 2011, 11:35:50 am »
Влязох да пиша за хранителните навици в семейството, които за мен са най-важни, но Мели ме е изпреварила  :D
Ако родителите имат навика да похапват и да внасят вкъщи храни, които аз наричам "боклуци", няма как да накарат детето си да разбере, че са вредни.

У дома е не се внасят:

- чипсове и подобни - за това съм безкомпромисна - никой не яде.
- консерви - месо и зеленчуци се консумират само пресни - има откъде да се купят целогодишно.
- полуфабрикати
- рядко похапваме купени сладкиши - обикновено аз ги правя - с домашни продукти и маминото сладко  :)
- подсладени напитки - газирани и натурални сокове - нищо натурално няма в тях, колкото и производителите да се пънат да обясняват колко кг плодове има в тях - ами, не им вярвам. Натурален сок не съм пила от години. Най-хубавото питие е... водата.
- пърженото - единственото пържено ястие, което опитваме не повече от 4-5 пъти в годината е пържени тиквички - от тях не мога да се откажа  :lol:


Дъщеря ми (16г) има склонност към пълнеене и я наблюдавам постоянно. Тук идва тънкия момент при контрола - трябва да става с много разговори и не по насилствен начин, защото децата на тази възраст (особено момичетата) са много чувствителни и могат да отидат в другата крайност - булимия, анорексия и модерната напоследък орторексия. Не й позволявам да гладува, а само да намаля определени храни, но държа непременно да се храни поне три пъти на ден и  да приключва с храненето в ранните вечерни часове. Категорично съм против всякакви диети, свързани с неистов глад и консумиране само на плодове и течности - няма да ми омръзне да повтарям, че това е вредно, ако ще и д-р Емилова лично да ми кацне вкъщи да ми изнася лекции - ще ме прощава, но този тип диети са първа крачка към анорексията.

И като стана въпрос за това - никой не трябва да подценява този проблем, защото живеем във време, в което се толерира  стандарт за красота кльощавата структура - погледнете списанията, филмите и всякакви риалитита - направо избеснявам, че внушават на момичетата, че да си красива означава да изглеждаш като ходещ скелет и да тежиш не повече от 50 кг. Часове разговори съм провела с дъщеря ми, за да я убедя, че това не е правилно от страх да не залитне в тази посока. Извинете, че се отплеснах в малко различна посока, но в последните години (тийнейджърските на дъщеря ми) това е нещото което ми е ангажирало постоянно вниманието като майка и съм положила много усилия да възпитам у дъщеря си разбирането, че за да изглежда и да се чувства добре човек (по отношение на външността) е необходимо да се храни нормално, здравословно и да не подценява физическата активност.



*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #8 -: Юни 06, 2011, 11:55:15 am »
Мели, какво имаш предвид под плодова захар? Видях по магазините "фруктова захар", за нещо такова ли говориш или имаш предвид плодове?

Цвете, имам предвид плодове. Аз съм малко крайна, готвя и манджи с плодове, примерно в киселото зеле с месо слагам мандарини, печеното на скара месо поливам с портокалов сок, пилето ми е овкусено с ябълки ... става много приятно на вкус.

Ако човек излезе от трдиционната кухня, ще открие неподозирани възможности!

Разбира се, не ви подтиквам да ядете това. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #9 -: Юни 06, 2011, 12:02:31 pm »
Мели, твоят режим не ми е по силите  :lol: Шапка ти свалям за дисциплината.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #10 -: Юни 06, 2011, 12:05:19 pm »
Разбира се, не ви подтиквам да ядете това. :)

ти специално, можеш да тургаш и нещо повече в уста :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #11 -: Юни 06, 2011, 12:18:07 pm »
Много моля драгите модератори да не отклоняват така важната тема за децата!
Да не се налага да се наказваме! :witch:

Сериозно, за децата трябва здрава ръка, те самите не знаят какво е правилно и какво не е, а и заобикалящата ни среда предразполага с много сериозни злоупотреби с вредни храни. Но не е задължително здравословната храна да е невкусна и обратно. По-скоро вредната храна е направена така, че да изглежда привлекателна, тя е в хубави опаковки, придружена е с играчка, има мощна реклама ... а знаете, че децата много се влияят от такива неща, като цвят, музика, закачка. А простата, здравословна храна, е сбутана някъде в периферията на тяхното полезрение и интерес.

Между другото, темата е тъжна, народът ни е масово затлъстял, ерго потенциално болен.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #12 -: Юни 06, 2011, 12:20:12 pm »
И като стана въпрос за това - никой не трябва да подценява този проблем, защото живеем във време, в което се толерира  стандарт за красота кльощавата структура - погледнете списанията, филмите и всякакви риалитита - направо избеснявам, че внушават на момичетата, че да си красива означава да изглеждаш като ходещ скелет и да тежиш не повече от 50 кг. Часове разговори съм провела с дъщеря ми, за да я убедя, че това не е правилно от страх да не залитне в тази посока. Извинете, че се отплеснах в малко различна посока, но в последните години (тийнейджърските на дъщеря ми) това е нещото което ми е ангажирало постоянно вниманието като майка и съм положила много усилия да възпитам у дъщеря си разбирането, че за да изглежда и да се чувства добре човек (по отношение на външността) е необходимо да се храни нормално, здравословно и да не подценява физическата активност.

Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но няма да успееш :( Трябва сама да се почувства добре в кожата си.
Много ни е набито в главата култът към слабото тяло. Моя съученичка живя две години само на марули и ябълки, резултата беше трагичен. Да, ама какво стана - тя започна да обяснява на всички ни колко сме дебели, аз прибягнах до драстично разделно хранене и след един МЦ просто не спрях да кървя два месеца. Липса на желязо и много витами заради неядене на месо и непиене на мляко (щото от млякото се дебелее. Завърших, влязох в университета, видях, че всички се усещат добре в кожата си и спря да ми пука. Тогава точно отслабнах много заради нон стоп учене и купони.
Да, обаче култът към слабото тяло ми е толкова заседнал, че в момента ме тормозят едни 3 килограма, които просто не мога да сваля след раждането. Не че съм дебела, никак даже, но ме дразнят много. И така ще остане до заветните 57 кг.
[/url][/url]
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #13 -: Юни 06, 2011, 12:25:12 pm »
Вени, по отношение на дъщеря ми, мисля че съм направила каквото трябва, а какво ще стане на практика - не се знае, за съжаление. Но не я изтървам от поглед, както се казва. Няма начин да яде три марули на ден и аз да не реагирам, камо ли две години.

Моя съученичка живя две години само на марули и ябълки, резултата беше трагичен.
Не знам какви са обстоятелствата в това семейство, но къде е била майката в този период, не е ли забелязала това?
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #14 -: Юни 06, 2011, 12:40:28 pm »
Моя съученичка живя две години само на марули и ябълки, резултата беше трагичен.
Не знам какви са обстоятелствата в това семейство, но къде е била майката в този период, не е ли забелязала това?


Ами като майка ме е срам да кажа, защо не се намесиха, защо толерираха среднощни посещения на фризьорски салон, скъсване от тренировки и тук-таме учене.
Момичето има прекрасни зелени очи и много бяла и чиста кожа, изруси се и натам е ясно, нали?

[/url][/url]
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #15 -: Юни 06, 2011, 13:32:19 pm »
Елфи, много си права да следиш стриктно нещата при вас! И едва ли наистина става със забрани, сигурно е много трудно да се намери правилния начин, но  ние като родители сме длъжни да го търсим!
Пример е моята най-добра и обичана приятелка, на 34, много душевна и физическа красота, но и огромен комплекс от юношеските години по отношение на теглото. Резултатът е около 20 години безумен хранителен режим - ябълка, морков, зеле, солети, може малко сладкиш, сладолед - гладния организъм явно сладкото го влече, НО никога нещо сготвено! И разбира се от известно време започнаха различни здравословни проблеми. Преди няколко месеца забременя, много се чудих как да я накарам да разбере, че сега трябва да направи  нужните промени в менюто, бременността приключи в много ранен срок, но съм сигурна, че ако беше продължила, пак нямаше да си промени храненето :( Просто нищо не може да я убеди, проблемът е в главата й, дори не е дебела, просто с по-едра структура и иска от тялото си невъзможни неща.

Тези от вас, които правят домашни сладкиши - Мели, тебе няма смисъл да питам :wink:  :lol: , с какво може да се замести захарта? Черната наистина ли е по-полезна? Имам познати, които слагат мед, обаче не всичко става с мед. Направих сладолед с мед, обаче беше отврат за моя вкус.
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 13:34:41 pm от tzvetenze »
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #16 -: Юни 06, 2011, 13:34:53 pm »
Тези от вас, които правят домашни сладкиши - Мели, тебе няма смисъл да питам :wink:, с какво може да се замести захарта? Черната наистина ли е по-полезна? Имам познати, които слагат мед, обаче не всичко става с мед. Направих сладолед с мед, обаче беше отврат за моя вкус.
Аз съм объркана, защото скоро четох някъде, не помня къде, че кафявата захар е всъщност боядисана бяла. И спрях да купувам.
Сега не знам какво да купувам.
[/url][/url]
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #17 -: Юни 06, 2011, 13:53:25 pm »
Момичета много сте прави.Аз нямам деца, но имам спомен как беше при мен и сестра ми.И двете сме с широка костна структура, аз злояда, тя ядеше всичко, ама всичко.При нея ограничение от към хляб и сладки неща както и количествата храна.При мен имаше това и това трябва да се изяде.Лошото при мен в пубертета напълнях, сестра ми отслабна.Сега и до ден днешен внимавам какво ям, но свикнах да се приемам такава каквато съм.За моя радост си намерих мъж обожаващ плодовете и в къщи винаги имаме та и аз да хапна, и само да вметна в детството ми след обедната закуска винаги беше или с плод или компот, ама на аз с плодовете не се разбирам.

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #18 -: Юни 06, 2011, 14:02:09 pm »
Писах, писах - къде ми е поста... сигурно съм забравила да публикувам  :lol:
Нямам време да пиша наново, но да кажа - кафявата захар не е диетична!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #19 -: Юни 06, 2011, 14:04:56 pm »
Цвете, аз ползвам кафява захар. Не знам дали е боядисана бяла, тази, която ползвам, като се разтваря във вода, не се отмива цвета, а си остава кафява, но не съм сигурна дали това е критерий, че е истинска. Мед също, където е възможно. Но като цяло сладкишите се избягват у нас.

Да отбележа само, че захарта в сладка, конфитюри и т.н. в присъствие на киселина хидролизира до съставните си монозахари глюкоза и фруктоза, затова не забравяйте да сварите сладкото си с добавкя на винена киселина.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #20 -: Юни 06, 2011, 14:40:05 pm »
Добре, наистина на малките очите им стават на понички като видят разни реклами на забранени неща! Тогава как процедирате?
Налагало се е да купя и като се прибера да скрия въпросното нещо /кремвирш например - и да го изяде таткото/. Тя после даже не се сеща за него.
На моменти категорично отказва да яде готвено - може да изкара седмици само на пица и кебапчета, особено като е болна.  :oops: Това естествено се позволява в краен случай! Ми ще стане след месец и нещо на 4 г. едва заформихме 13 кг. :oops:
Нали се сещате какво ми се сипе на главата? :( - не му давам на това дете да яде каквото иска и затова е все болно и слабичччкоооо! :( 
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #21 -: Юни 06, 2011, 14:43:04 pm »
По отношение на захарта,в нас също не се яде много сладко,а когато правя някакви сладкиши слагам фруктоза или плодова захар.Не става вкусно като с нормалната захар,но пак е вкусно.Аз съм с диабет и мъжа ми също свикна да ограничава сладкото и да се храни с по-леки храни.
За Милен в бъдеще хич не знам как ще стане работата с ограниченията.Той е с ендокринен проблем(хиперинсулинизъм) и иска не иска не трябва да яде сладко,но това ми се струва малко мисията невъзможна....все пак ще ходи на ДГ,на училище и ще ги гледа какво ядат там децата.Но ще направя всичко по силите си да се храни здравословно.
07.10.2009
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #22 -: Юни 06, 2011, 14:54:23 pm »
С риск да разбуня духовете - смятам лишаването на детето от сладко за неправилно. До ранна възраст (когато детето  ви е 24 ч. в полезрението) храната може да се контролира, но тръгне ли на училище, това ще е първото нещо, което ще си купи, бъдете сигурни.

п.п. Както каза Мели по-горе, изкушенията дебнат отвсякъде  :wink:
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 14:57:03 pm от Елфи »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #23 -: Юни 06, 2011, 15:03:28 pm »
С риск да разбуня духовете - смятам лишаването на детето от сладко за неправилно. До ранна възраст храната може да се контролира, но тръгне ли на училище, това ще е първото нещо, което ще си купи, бъдете сигурни.

Въпрос на вкус е, Елфи, моите и двамата не обичат сладки неща, никой от тях не яде торти примерно. Разбира се, могат да изядат една кутия шоколадови бонбони, но не са зависими от захарта и не им е нужно всеки ден да изяждат по 2 банички /порция въглехидрати/ или по 2 пици. Не става въпрос за лишаване от сладко, а за правилно отношение към сладките неща - не като към единствен източник на радост, ако ме разбираш. Втори момент е, че има значение в кой перид от развитието си приемат сладки неща. Също така има различни видове, например плодовете са сладки. И накрая деца, които имат здравословни проблеми, ще се научат да не ядат сладко, просто няма как.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #24 -: Юни 06, 2011, 15:09:05 pm »
Не става въпрос за лишаване от сладко, а за правилно отношение към сладките неща - не като към единствен източник на радост, ако ме разбираш.
Разбирам те добре, защото мисля точно по същия начин.
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 15:10:57 pm от Елфи »
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #25 -: Юни 06, 2011, 16:35:07 pm »
А аз да питам нещо друго.
Знам, че си имаме кулинарен форум, форум за здравословно хранене, не може ли в някой от тях да забодем една тема само за здравословни ястия, подходящи и за децата ни?
Например вчера правих бисквити с овесени ядки, Инке Тинке ми даде рецепта за френски соленки подходящи и за деца. Хем са аналог на тъпите бисквити от магазините, хем са вкусни и за деца и за мами. Да не говорим, че някои рецепти стават бързичко.
Защото в кулинарния са много общи темите.
[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #26 -: Юни 06, 2011, 16:38:59 pm »
пусни тема, ще я заковем.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #27 -: Юни 06, 2011, 16:41:06 pm »
Аз имам едно питане, не се заяждам, напротив, наистина ми е интересно, защо правите сладкиши, кексове, торти, мъфини и прочие сладкарии на децата. Моите деца никога не са искали, а аз пък никога от своя страна не съм им предлагала, защото не мога да правя сладки неща :lol:
Не обичам сладко, не ям сладко и не мисля че съм загубила нещо, нито пък децата ми. Ядат достатъчно плодове и ако си поискат парченце шоколад давам. Аз имам едно правило - не предлагам нищо без да си поискат (говоря за шоколад, бонбони и прочие.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #28 -: Юни 06, 2011, 16:57:36 pm »
мда, традиционната бг закуска е тестянко със сладичко отгоре. :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #29 -: Юни 06, 2011, 17:23:04 pm »
Ами не знам дали е така, но спомените от моето детство са други. Баба ми бог да я прости, много държеше на закуската, всяка сутрин ни приготвяше - филия с домашна лютеница и сирене, баница, трахана (това го обожавах, но няма от къде да се купи истинска такава вече), попара, домашна ювка, запечени в парти грила сандвичи и т.н., наистина нямам спомен да ми е предлагала сладко за закуска.
На мен ми е голям проблем кафето, което пия от 2г., но с по 3-4 л. захар :( успокоявам се че това е единственото сладко което приемам, все пак :lol:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #30 -: Юни 06, 2011, 17:24:45 pm »
ама пак само тестяно изброяваш, Стефке. сутрешната закуска е тестено със солено, а следобедната - тестено със сладко.

то дали ще е мекица със сирене или мекица със сладко, разликата не е съществена, да ти кажа пък аз...

ключовата дума е тестено (въглехидрат).
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #31 -: Юни 06, 2011, 17:48:17 pm »
пусни тема, ще я заковем.

В този форум или Дом и хоби?
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #32 -: Юни 06, 2011, 19:42:32 pm »
Момичета вие много правилно говорите...но на практика не знам как се случват нещата.
Семейството с момченцето което напълня много за около 2 години са отговорни хора. Спомням си че преди 2 год го гледах как лети с колелото - беше слаб !
Какво стана сега - не знам. Как преди беше слаб, а сега изведнъж...и не е в пубертета, сега е под 10 год. Не са ми толкова близки, че да задавам такива въпроси, но е странно как така изведнъж. Надали цялото семейство са си променили начина на хранене .

Хранителните разтройства са в своя апогей. 99% от жените които познавам имат леко или силно изразено ХР. Имам познати булимички, анорексички, страдащи от хиперфагия, а и такива "чистещи" се с разни чайове и разхлабителни ( това последното не знам дали има име )...страшна работа. И според мен положението се влошава най-много покрай филми/списания и ужасния период - около 15 годишма възраст.
Много ме е страх и не знам дали пък няма да залитна в другата плоскост, което също не намирам за добро.

Вкъщи при мен проблем е мъжа ми. Ако съм сама - в хладилника ще има плодове, зеленчуци, сирене и бяло вино  :) Аз сладко не обичам и не готвя ( само по поръчка ) , брашно избягвам под всякакви форми, защото съм му голям любител.
Купих си фритюрника, който готви без мазнина, на Тефал и съм страшно доволна.
Сега остава да купя и уред за готвене на пара ( ако открия къде точно да го сложа ) и съм екипирана.Но не знам как ще се справя с мъжа...Май трябва да мисля как него да ограничавам в бъдеще, а не детето  :lol:
 
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #33 -: Юни 06, 2011, 19:55:18 pm »
ама пак само тестяно изброяваш, Стефке. сутрешната закуска е тестено със солено, а следобедната - тестено със сладко.

то дали ще е мекица със сирене или мекица със сладко, разликата не е съществена, да ти кажа пък аз...

ключовата дума е тестено (въглехидрат).

епа аз да ти кажа не виждам някъде да оспорвам тестянкото, напротив. Говорех за сладичкото. :wink:
Абе всеки си има някакво виждане по въпроса, за мен сладките са абсолютно празни калории от които нямаме никаква нужда пък било то и домашно приготвени.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #34 -: Юни 06, 2011, 20:19:52 pm »
защо правите сладкиши, кексове, торти, мъфини и прочие сладкарии

Правя, защото обичам и са ми вкусни :oops: Не за първи път ме караш да се червя виновно на тази тема, да знаеш :lol: :lol: :lol:
Не ги правя заради децата, разбира се - като част от задължителното им меню, но ги подбирам и правя така сладкариите, че ако поискат нещо сладко - да са максимално подходящи и за тях.
Аз, например, не близвам кафе и кола, не обичам, не изпитвам необходимост и не пия, но които от вас пият, предполагам си ги позволяват в разумните граници, защото обичат. Аз съм така с десертите. Да, вярно, че примерът не е съвсем подходящ по отношение на децата, защото те кафе и кола не консумират. Но все пак и вие им давате някакъв сладък продукт - бонбон, шоколад. Има ли чак такава голяма разлика в полза на шоколада, в чийто състав влизат едно 10тина продукта и един ябълков пай (яйце, брашно, масло, захар, ябълки - продукти, които се консумират под една или друга форма от тях)? Или чийзкейк с пресни къпини? Или тиквен мус  (моите умират за тиква) - тиква, мляко, яйце, желатин? Или домашен сладолед - мляко, захар (като в шоколада и бонбона), пресни плодове?  
Аз също давам сладко нещо само, ако ми се поиска - не предлагам ежедневно, нито имам сладкото като задължителен елемент в детското меню! Един ден се сещат да потърсят, друг не. Един ден ще дам блокче шоколад, друг ден ще дам чийзкейк с плодове - не намирам съществена разлика, но ако има - приемам да чуя доводите.
Когато приготвям сладки неща, подхождам с мярка, мисъл и качествени продукти и съм с вътрешното усещане, че се вписвам в балансираното хранене...
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 20:23:20 pm от tzvetenze »
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #35 -: Юни 06, 2011, 20:29:53 pm »
Цвети, най-малко съм искала да карам теб или някой друг да се чувства неудобно, че обича сладко :wink: :D напротив, казах че всеки има виждане по въпроса и то предполагам е вярно. Това което описваш ти звучи съвсем разумно и е нормално, разбира се, като не се тъпчете всеки ден със сладкиши с желатин, например :lol: Шегувам се, да не вземеш да ми се обидиш. :)
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #36 -: Юни 06, 2011, 23:36:16 pm »
Аз имам едно питане, не се заяждам, напротив, наистина ми е интересно, защо правите сладкиши, кексове, торти, мъфини и прочие сладкарии на децата.
Аз не приготвям сладкиш специално за детето - правя го за всички. А и да не правя или да забранявам, то винаги може я да отиде да си купи, я баба да му даде тайно  :wink:
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #37 -: Юни 06, 2011, 23:38:55 pm »
Ето точно това е един от най-страшните ми кошмари!
Изправям се на главата си с надеждата да спася детето от гена ми! Пък и баща му го носи- дано на малкия му се размине!
Цял живот се боря със затлъстяването. Има много фактори- психологически, поведенчески, хормонални. Мисля,че схващанията на семейството ми,че децата трябва да ядат непременно по три ястия на сядане плюс сладкиши, плюс какво ли не- държали са ме с часове на масата докато не изям 3/!!!/ пържени кюфтета- са основната причина за проблемите ми. Също и липсата на движение.
Що се отнася до захарта- фруктовата не е безобидна, кафявата дори и боядисана си е най-полезна, защото се боядисва с меласа. Четох една много хубава статия за видовете захар и влиянието им върху организма- ще се опитам да я намеря.
Голямото табу за мен е солта. Детето ми досега добавена сол не е яло и мисля така да си остане- покрай него и ние я ограничихме до минимум.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #38 -: Юни 06, 2011, 23:47:09 pm »
Ето точно това е един от най-страшните ми кошмари!
Изправям се на главата си с надеждата да спася детето от гена ми! Пък и баща му го носи- дано на малкия му се размине!
Цял живот се боря със затлъстяването. Има много фактори- психологически, поведенчески, хормонални. Мисля,че схващанията на семейството ми,че децата трябва да ядат непременно по три ястия на сядане плюс сладкиши, плюс какво ли не- държали са ме с часове на масата докато не изям 3/!!!/ пържени кюфтета- са основната причина за проблемите ми.

 :lol:Рекорда ми е 3 часа пред чиния с дроб сармаи заешко бутче. Дядо стои от едната страна и ми се кара, аз тъпо и упорито не ям. Ми не ми се ядеше, какво да направя. Накрая на дядо му писна, тегли ми една "Кат майка си клощава ще станеш" (не е така) и излезе от стаята :lol:
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #39 -: Юни 07, 2011, 00:53:11 am »
Сестра ми яде много сол...често се шегувам с нея, че обича "криспи", да и хрупа направо . Чак си има и теория - не обича солени ястия, а тя да си ги посоли, т.е. - прясна сол.

Ние не ядем много солено, но все пак...безвкусно ми е без сол  :( Но ме накарахте да се замисля и ще опитам да я огранича. А и много лесно задържам вода и винаги на сутринта мога да разбера дали съм прекалила със солта.
Поне удържах на всички съвети да слагам щипка сол в пюрето на Дара като й готвя.

А от солта , която продават по магазините ( диетична, кафява, морска и т.н. ) коя се води най-безвредна ? И има ли разлика изобщо ?
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #40 -: Юни 07, 2011, 01:42:21 am »
Ех, едно време майка ми беше "лош родител", защото съм ядяла когато ми се яде и не ме гонеше с разни филии и бисквитки край блока, като другите майки. Като гледам - не съм умряла от глад, че и готвя добре, ама покрай бебето си припомних великия "БГ идеал" - детето да е с бузи, шкембе, и няколко ката гънки по крайниците - иначе явно не го гледаме добре.  :lol: Най-възмутително за околните беше, че отказвах да ям сладки неща и даже семейни приятели тайно от майка ми са ми предлагали шоколад, дълбоко убедени, че аз не искам защото не ми дават да го ям... Пък аз просто не обичам сладко и до днес.

Откакто родих, повечето майки с които се срещам първо питат колко яде Дани , дали яде според нормите, ако плаче - веднага питат "да не би да е гладен?" Аз нали съм малоумна и го гледам 24/7 - не бих се сетила, че може да е гладен, а и едно бебе реве само от глад, ако не знаете... :?

И накрая се получава някакъв абсурд - докато са бебета, родителите се чудят как и с какво да ги "гъчат" буквално децата. Като им виснат шкембета на по 3-4 години - започва обратната драма, как да го ограничат. А малко мисъл да се изгради поне някаква култура на хранене в рамките на възможното - цъ

Откакто се затопли времето, може и грозно да звучи, но виждам такива деца по улиците, че чак неприятно за гледане. :( Не е до генче, защото то детето върви с родителите, които изглеждат ОК. Днес видях едно такова момиченце, което беше на 5-6 годинки, с коремче на 3 ката, кълките се търкат, бузите аха, аха да му затворят очите и дъвче един хамбургер по-голям от главата му, а мама мъкне пакет чипс /явно за десерт/. Ами да ме прощават тези хора, ама и ген да беше, особено ако е ген всъщност - бива да ограничаваш такива храни си мисля.

Все ми казват някои хора, като обсъждаме подобни ситуации - е, лесно ти е на теб, имаш си ген. Ми имам си факт, ама пък ям задушено и печено основно, телешко, пилешко, заешко, много салати, плодове...то и на генът трябва да се помага. Мога да си позволя лукса да ям каквото ми щукне някой път, все едно колко е вредно и мазно, но пък рядко ми се прияжда. Защото като дете са ми създали навик какво да ям, свикнала съм и си го търся и до днес, другото - не ме влече някак.

"Било искало детето" - главен "аргумент". Ами като го нямате в къщи - как да се сети да го иска? По парковете - другите ядяли и то искало. Еми не може да извади кредитната карта и да иде да си го купи все пак - ще го изтрая Дани да реве 3 пъти за чипс и да получи банан, пък като види че с рев не става - ще клекне на банана. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #41 -: Юни 07, 2011, 07:14:21 am »
Аз приготвям сладкиши и тестени, често. Децата почти не ядат- опитват. Единственото тестяно със сладко, което ядат са домашните палачинки. Ако има купено нещо вкъщи, проявяват интерес, ако не купим- не се тръшкат. Стефания например може да има един щанд със захарни изделия и ще си поиска едно шоколадче Своге от 25 грама- не го отказвам. Ако ще е сладко- предпочитам такъв шоколад. От време на време сладолед, яла е не повече от 3 пъти годишно. Много често си иска нещо, просто защото е гледала реклама. А Преслава естествено копира от нея. Наскоро й обяснявах как не трябва да се ядат такива храни, защото от лошите храни я боли коремчето и после се разболява, отиде и заяви на баба си да не й купува боклуци, а само плодове.
Стефания е 19 кг, като четох наскоро дебати, излиза че ми е дебело детето, ама аз не забелявам спрямо връстниците й да е така- точно по средата е като ръст и кг, спрямо децата от групата в детската градина, предвид че е една от най-големите там. Миналата година имаше скокообразно нарастване и за година качи около 3,5 кг. Сега обаче не е качила повече от килограм за година, за сметка на това порастна на височина, крака й се издължи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #42 -: Юни 07, 2011, 07:27:05 am »
Много хубава тема и много полезна!
Добрия личнен пример на родителите и тук е от първостепенно значение!

Внимавам много когато готвя- избягвам пържено, задушавам
и готвя разнообразна храна, която да е подходяща и за децата и за нас.
Относно сладкишите, аз правя, но в интерес на истината не обичам особено.
Децата също, но сме голяма фамилия и не остават.
На децата преценявам кое да дам, а и те си предпочитат плодове,
когато имам разнообразие правя плодова салата!
Крем правя домашен, когато имам домашни мляко и яйца,
случвало се е и с купени, но по-рядко,
а данониното е мляко с мед или мляко с плод!
Торти също с домашен крем и не много сладки бисквити!
Още не съм се научила да правя сладолед, но Митака много обича
и ще се науча вероятно, ако Цветенце направи курс!
Блокче шоколад също давам, много обича!
Сега като се замисля, може би се стремя да приличам на баба
която успяваше с една тава тутманик да събере около масата
на сладка приказка цялата къща, умение което сплотява!
И разбира се не тутманика тук е важен.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #43 -: Юни 07, 2011, 08:57:48 am »
Аз все още съм дълеч от изготвяне на детско меню, но ще следя темата, защото ей сега ще дойде време :D
Да кажа и аз като дърта клюкарка една история.
На братовчед ми дещеря му беше злояда до втората си година(за справка братовчед ми също. Бил е голямо изпитание за гледащата го баба). На около две годинки детето на братовчед ми прояде и те започнаха да го тъпчат, като за последно. Имах чувството, че ги беше страх след всяко ядене, че ще спре да яде. И така времето си минаваше, детето се тъпчеше непрекъснато. Сега е 8 годишна и е доста над нормите. Когато седнем на масата, това дете го е страх, че другите ще изядат храната и за нея няма да има. Като количество изяжда повече от мен. Явно стомаха вече и е разширен.Майка и и баща и са доста слаби. Та не е и ген това. Зорлем си прецакаха детето. Вече са започнали да го усещат, ама е късно. Като и казват да не яде, тя още повече се тъпче...... Тъжна история

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #44 -: Юни 07, 2011, 09:31:15 am »
Ох, кофти история. Лошото е, че здравето на това детенце се влошава с времето.

Аз вчера проведох лекция на мъжа  :lol: че трябва малко да се ограничи откъм колбаси и сладки неща . Веднага попита - ми сандвичи няма ли да ям сутрин ( обича на скара запечени с колбас и кашкавал )...казах да, с филе става. За сладкото се съгласи, само за кафето да има бисквитки - ок.
А и него облъчвах. Трябва да свали 5 кг...мисля че след 35 год хората трябва да внимават повече с теглото си, защото много по-трудно се свалят кг.

Изключително много мразя да гледам как някой гони дете да яде ! Много ми е противно...то детето като огладнее само ще дойде, защо ги гонят с някакви филии и подобни ! Мъжа ми като малък е бил много злояд и баба му го е гонила за всяка хапка. Да не би като си го вземе майка му, да каже че лошо е гледан и е отслабнал ! Ужасно ми се струва, слава Богу мен никога не са ме юркали да ям.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #45 -: Юни 07, 2011, 12:28:24 pm »
И филето не ти е работа- тъпкано е с вода и сол, и поне 5 вида Е-та.
Вместо колбас може да се направи следното- да се смели килограм кайма от чисто месо- свинско, телешко, смес- по избор, да се забърка с подправки и 2-3 яйца, да се запече във фурната без допълнителна мазнина- нещо като руло "Стефани", после да се охлади в хладилника и от него се режат филийки за сандвичи вместо салам. Същото може да се направи и с пилешко филе- нещо като руло от филе.
Така поне знаеш какво има в "салама" ,защото готовите колбаси са отвратителни- всичко друго има в тях, но не и месо.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #46 -: Юни 07, 2011, 12:33:36 pm »
Благодаря за идеите Тинке !  :)
Ужасни са колбасите. Но и сега това с месото, дето е тъпкано с вода и разни екстри...Страхотни неща ядем.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #47 -: Юни 07, 2011, 13:15:26 pm »
И вкъщи процедираме по начин подобен на Inke Tinke - почти всичко се приготвя от сурови пресни продукти. Категорично избягваме 3-те бели отрови:
- бяло брашно - замествам с пълнозърнесто, царевично, овесено, ако ми се наложи
- бяла захар - ползвам кафява т.е. нерафинирана захар, вредата от която е ограничена именно поради по-малката и обработка в сравнение с бялата.
- сол - най-евтината и необработена морска сол, на колкото по-големи кристали е, толкова по-добре
И съм категорично съгласна, че семейството като начин на хранене е определящо за хранителните навици на децата, въпреки изкушенията в по-късни етапи. Ако навремето ме бяха научили на тези и някои други прости правила за храненето, щяха да ми спестят или поне да ми отложат във времето много тежък здравословен проблем, с който трябваше да се справям в крехка възраст. Така че, майки, здравето пред удобството и удоволствието.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #48 -: Юни 07, 2011, 15:24:17 pm »
... Наскоро й обяснявах как не трябва да се ядат такива храни, защото от лошите храни я боли коремчето и после се разболява, отиде и заяви на баба си да не й купува боклуци, а само плодове.
[/color]
Точно миналата седмица имахме такъв разговор, минавайки на 1 ви юни през Макдоналдс и имахме следния диалог:
- Мамо, а другите човекове не знаят ли, че боли корема като ядаш в тоя Мадоналд?
- Не знаят мамо, а може и да знаят, но да не могат да спрат да ядат мазни храни.
... пауза... въздишка
- И аз не знам, мамо.

Много е трудно да си в позицията на родител както на злоядо дете, така и на дете, склонно към затлъстяване. Атаките са огромни, отвсякъде дебнат реклами. Особено трудно е когато не разчиташ на подкрепата от всички около теб, баби и т.н.
Нашите баби няма начин да се възпитат. Сега сме на нож, но предпочитам така. Няма начин да обясня, че да даваш храна /лакомства/ не е проява на любов. Но като не става с обяснения, в моята сила е да го забраня и сега действаме така.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #49 -: Юни 07, 2011, 15:56:46 pm »
относно "злоядите" деца, да припомня едно бележито изказване на д-р Мели:

"В България, здраво дете, което да е умряло от глад, няма!"

преведено, това значи, че ако детето е здраво и не иска да яде, това е ОК.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #50 -: Юни 07, 2011, 20:48:39 pm »
Мен пък най-редовно ме гледат странно по парковете, като откажа да дам на сина ми поредната "почерпка" зрънчо, пържен картоф и каквото още се сетите подобно.... Добре, че повечето майки или баби се сещат поне да попитат дали да му дадат, но има и случаи в които докато се усетя и са му набутали в устата нещо  :x
Познавам майки, които се оплакват че децата им са злояди, но им купуват всякакви пакетирани боклуци и после се чудят как така няма да искат супичка  :lol: Ако се опиташ да им кажеш нещо, отговорът е: "Така поне знам че слага нещо в устата, иначе и това няма да яде"  8O
Преди няколко месеца една позната тръгна да "черпи" с пържен картоф 8 месечното ми дете и аз и се опулих :) Нейният син тогава беше на 11 и с това обядваше  :? Попита ме с недоумение: "Не му ли даваш картофи", казах: "Давам, но не пържени" и тя явно за да излезе от положение каза: "Е, вие бяхте по-малки..." :lol:


*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #51 -: Юни 07, 2011, 22:14:26 pm »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #52 -: Юни 07, 2011, 22:21:35 pm »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.

напоследък чета, че това е поредният недоказан мит за храненето.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #53 -: Юни 07, 2011, 22:26:51 pm »
По принцип е най-добре плодовете да са си отделно ядене- казват, че е най-полезно преди и след друга храна да има 2 часа пауза.От около 6-7 месеца по случайност синът ми взе да хапва по 1/2 ябълка или круша точно по тази схема- да видим как ще му се отрази- засега го спасява от непрекъснато търсене на храна и замества солети и други такива, но той е малък и лесно се лъже. Другите деца дъвчат солети, аз му подавам ябълка и той е доволен, че и той похапва. Да видим докога ще връзва!
Иначе е вярно,че човек не знае и в месото какво има, но поне контролира солта, консервантите и другите "пълнежи" в колбасите като соя и т.н.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #54 -: Юни 07, 2011, 22:28:46 pm »
Цвети, най-малко съм искала да карам теб или някой друг да се чувства неудобно, че обича сладко :wink:

шегувах се, разбира се :) и друг път сме говорили на тази тема - знам те, че хич не обичаш сладко :)
Категорично не се тъпчем у дома с желатинови сладкиши, още повече ежедневно - моите в нас, включително и мъжът ми и без това са от хората дето ядат колкото пиле и чиния празна никога не съм видяла от тях, пък била и с най-любимия десерт. Единствено сладоледа се изяжда винаги и до дъно :lol: Затова и от много време купешки не ядем.
Да обичаш десерти не означава да обичаш да се тъпчеш и изобщо да имаш подобно отношение към храненето, не знам защо така се асоциира :) У дома други неща не са обичани и се правят изключително рядко, като банички, тутманици, козунаци, соленки. Хляб обичаме и ядем, но пак в съвсем нормални количества. Т.е. това, че обичам ябълковия пай, съвсем не означава, че тъпчем само въглехидрати вкъщи.

При Симона имаше следния период - нон стоп искаше шоколад -след закуска, обяд, вечеря. Аз давах по парченце след обяда, през останалото време имаше недоволство и разправии. Един ден й дадох всеки път, щом поискаше - може да не е възпитателно, но така реших. И веднага отмина това непрестанно искане на шоколад, след това със седмици не се беше сещала изобщо за сладко. От известно време започнахме да купуваме само тъмни шоколади с разни плодове вътре, харесва ги, а и от тях едно малко парченце е съвсем достатъчно.
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol: И при нас Антон копира всичко от кака си, включително и по отношение на яденето.
« Последна редакция: Юни 07, 2011, 22:37:10 pm от tzvetenze »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #55 -: Юни 07, 2011, 22:34:07 pm »
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol:

така, така- и аз деца храня  :P
каквото и да си говорим, можем да ги ограничаваме, докато са в нас
на градина също основната им храна е силно въглехидратна, двете им закуски са тестяни винаги /дали макарони, или попара, или филии, или пък някакъв кекс- все тая/
нашата градина е единствената в която плодовете се делят от храненето, в 10 и в 16 им се дава плод, а обедното хранене е само основно и супа /десерта е плода, който са изяли в 10/
аз лично не мога да се сетя за по-разнообразна от тази храна, която им предлагат така или иначе на градина
Стеф категорично отказва да яде кремчета, грисчета и т.н- госпожата й казала, че ще ме научи да им правя  :x
« Последна редакция: Юни 07, 2011, 22:35:42 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #56 -: Юни 07, 2011, 22:37:56 pm »
десертът си има своето място и роля в храненето. който се интересува - може да прочете, има писано доста по книгите за хранене.
десерт се дава и в детската градина на обяд - не случайно. млечният крем и млякото с грис не са лоша храна за малко дете - който мисли така, се заблуждава изключително дълбоко.

всичко опира до вида и количеството. от висококачествен и нискоколичествен десерт никой не е затлъстял все още. а затлъстяват и хора, които не близват сладко.

апропо, кво им е лошо на желатиновите десерти, моля? те пък са изключително нискокалорични и не се правят от химия. желатинът е натурален продукт - получава се от кости на животни или от водорасли. аз като бях на Дюкан, това ми беше единственото спасение.

а Орео са най-гадните бисквити, които съм яла - а аз съм яла доста :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #57 -: Юни 07, 2011, 23:04:37 pm »
Също много се впечатлява от рекламите - прословутата бисквитка Орео :lol:

така, така- и аз деца храня  :P

Ъъъъм, ти си маркетинг мениджър на Орео?
Или в РА изпълняваща техен проект?

Сериозно питам.
[/url][/url]
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #58 -: Юни 07, 2011, 23:17:03 pm »
каквото и да си говорим, можем да ги ограничаваме, докато са в нас

така е. аз затова искам да насоча от сега някакво мислене в посока кои неща са вредни, безмислени да се ядат и като вижда след време щандовете с рекламираните сникърси и мури, и ако й се прияде нещо сладко, да знае, че у дома има други варианти. колко е приложимо, не знам.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #59 -: Юни 08, 2011, 00:18:40 am »
Между другото, гледам че масово хората ядът плодове за десерт...
А аз знам, че се хапват преди основното, а не след.

напоследък чета, че това е поредният недоказан мит за храненето.

Знаеш ли кое ме смущава, точно това, че непрекъснато се появяват теории, след което се опровергават, а повечето в началото звучат логични.
Последно се замислих след историите с бебешките пюрета.
В тази връзка, може налудничаво да звучи, но аз много често се допитвам до интуицията си и да чукам на дърво почти не бъркам. Е, разбира се не съвсем на гола интуиция, тук там прочетено.
Да ви споделя, аз на моето дете никога не предлагам първо, второ и трето.  Понякога с яденето давам салата. Например ако хапва кюфте давам салата. Ако яде супа - давам добра порция супа, може с малко хляб и толкоз.
Не давам супа, основно и десерт, например.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #60 -: Юни 08, 2011, 00:27:21 am »
и аз правя така, ако е ядене си ядат само него, ако е нещо печено- със зеленчук
едната яде домати, другата краставици  8)
Жаси, цъ- прост мърчандайзер съм :) поръчвам и нареждам стоката на фирмата
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #61 -: Юни 08, 2011, 00:34:38 am »
Да, аз съдя по себе си например. Нахранила съм се с една чиния супа и с филия да речем. Съвсем прилично. Не, че не мога да изям още една порция - второ, после тортичка, но в крайна сметка след това едва дишам и насладата от вкусотиите е кратка, трае само докато ги набивам. А една добра гозба, умерено - доста ми държи и като наслада, а се оказва и като количество.
Какво остава за малко детско стомахче.
Ако не се е нахранила, разбира се, че давам - допълнително от манджата, която е сготвена.

п.п. и ние сме предимно на краставици  8)




« Последна редакция: Юни 08, 2011, 00:36:22 am от Nina »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #62 -: Юни 08, 2011, 00:49:52 am »
Не давам супа, основно и десерт, например.

а, 3-course meal и мойто яде само в детската градина. но там количествата са малки.

къде ще ти приготвям аз салата, първо, второ "и компот", както казват руснаците  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #63 -: Юни 08, 2011, 08:27:27 am »
Не давам супа, основно и десерт, например.

Май са и малко децата, които могат или искат да изядат първо, второ и трето - изключваме градината, щото там са наистина малки порции.
Попадала съм на тем в мамата, където се намира някой, който прави на пух и прах майките, които разпределят яденето от кухнята - примерно основно за обяд, десерта следобяд и супата с хляб вечер, защото не било това идеята на кухнята. Но моето дете също абсурд да изяде три неща по 220гр на едно ядене, та аз едва едно цяло успявам да го накарам да изяде.
Но дори и за дечица, които търсят по-голямо количество - не виждам да са лишени от разнообразие, ако ядат по един вид ястие на хранене. Още повече, че за българина салатата си е традиция, ние лично без салата никога не сядаме, така че децата на практика ядат ястие + салата.
За плодовете - аз не го спазвам това да се ядат задължително преди ядене. Когато ми се поиска плод - давам.
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #64 -: Юни 08, 2011, 08:42:37 am »
относно "злоядите" деца, да припомня едно бележито изказване на д-р Мели:

"В България, здраво дете, което да е умряло от глад, няма!"

преведено, това значи, че ако детето е здраво и не иска да яде, това е ОК.

Да, да Джаме, и другото което все звучи в ушите ми от същата авторка - "1ви клас бях 14 кг" :wink: Има шанс като гледам да постигнем нейния рекорд! :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #65 -: Юни 08, 2011, 11:22:03 am »
Като говорим за затлъстяване при децата се сещам за моята баба, лека ѝ пръст. Тя горката в чудо се беше видяла с децата на вуйчо ми. Все казваше - "божееее, как се гледат такива деца? На едното му се караш да яде, на другото да не яде ....". Братовчед ми от малък си тръгна с наднормено тегло и сега на 20 и кусур е огромен. Сестра му пък е като клечка. А уж еднакво са гледани и хранени като малки. И все от същата баба, която е гледала и нас с брат ми. Но тук виждам освен всичко друго и движението като фактор. Братовчедка ми нямаше търпение да се прибере от училище и да се качи на колелото или ролерите и да драсне по махалата, да играе с топката и коша, който им беше направил баща им. Ако вали или просто е студено се качваше на високия таван с топката и кучето. А брат ѝ ако му скриеха дистанционното, в една купа с вода си правеше корабчета и си играеше, но не излизаше да скача или играе нещо уморително.
А относно примера на родителите - май ще трябва да си припомня как се закусваше, че аз изобщо не съм пример за подражание в храненето. По-скоро съм пример как не трябва да се храни човек. Та сега на дърти години ще се уча на правилно хранене.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #66 -: Юни 08, 2011, 11:29:58 am »
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2000625/Malissa-Joness-gastric-band-op-caused-new-nightmare.html

интересна история. разгледайте снимките, вкл. детската и надписът под нея
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #67 -: Юни 08, 2011, 12:15:11 pm »
Снимките са ужасни. За себе си съм убедена, че неконтролируемото ядене в ранна възраст води до тези проблеми после. Не съм сигурна дали има анорексичка / булимичка, която да е била с нормално тегло, преди да залитне в другата крайност.

Като цяло смятам, че няма нищо лошо в обичането и яденето на сладко, дори от малки деца (не бебета, а деца). Никога не съм била ограничавана в това отношение, баба ми правеше много вкусни и различни сладкиши, шоколади и бонбони също са внасяни вкъщи. Не помня някога да съм искала и, съответно, да ми е било забранявано да изям нещо. Но ми се даваше порция, определено количество и точка - яде се това, което ти е сложено в чинията, не си дослагаш, не се взима допълнително. Проблеми имаше с яденето на хляб - не обичах и само ме тормозеха с тоя хляб. Иначе съм си склонна към определена пухкавост, но не е драма да поддържам приличен вид, като не прекалявам с въглехидратите.

Когато нещата се консумират с мярка, не мисля, че има нужда от забрани и строги правила. Говоря обаче за нормалната храна, не за чипс, зрънчо, че дори и някои бисквити. По отношение на сладките неща - ако не е шоколад и сладолед, предпочитам да са домашно приготвени.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #68 -: Юни 08, 2011, 13:00:03 pm »
...
Когато нещата се консумират с мярка, не мисля, че има нужда от забрани и строги правила. Говоря обаче за нормалната храна, не за чипс, зрънчо, че дори и някои бисквити. По отношение на сладките неща - ако не е шоколад и сладолед, предпочитам да са домашно приготвени.

Е, то кой говори за други, всички говорим за тези-вредни храни :wink:

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #69 -: Юни 08, 2011, 13:11:44 pm »
аз все си мисля, че ще давам от всичко да опита, но ще обяснявам вредите и ползите от всеки продукт. ЗА МакДоналдс о КФС ще има голяма лекция. Обаче мисля, че ако иска, трябва да му се даде да опита дори и от вредните храни, защото като тръгне на училище първо на тях ще налети и то в големи количества.
Аз съм единствената, която не дава нищо между храненията, освен плод или четвърт овесена бисквита или оризонка. И то когато не е ял на обяд.
А по повод темата в мамата, започнах да давам по малко супа и по малко второ и така хапваме. Ако супата не става за нас, нарязвам краставичка.
Така съм доволна, защото хем има някаква баласта в корема, която предпазва от запек, хем е ял и основно.Като може да включа домат ще му правя мини шопска салата :)
[/url][/url]
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #70 -: Юни 08, 2011, 13:40:24 pm »
...
Когато нещата се консумират с мярка, не мисля, че има нужда от забрани и строги правила. Говоря обаче за нормалната храна, не за чипс, зрънчо, че дори и някои бисквити. По отношение на сладките неща - ако не е шоколад и сладолед, предпочитам да са домашно приготвени.

Е, то кой говори за други, всички говорим за тези-вредни храни :wink:


Уточнявам, защото всеки си има дефиниция за вредна храна. За някои това са чипсовете и сие. За други - всичко, което съдържа бяло брашно, бяла захар и млечен шоколад. За мен сладките неща не са толкова вредни, ако не се прекалява с тях.  Това имах предвид.  :wink:
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #71 -: Юни 08, 2011, 15:57:59 pm »
Сладкото по принцип не е толкова вредно ако съдържа захар.За съжаление вече във всичко блъскат глюкозо-фруктозен сироп,защото е по евтин,а пък той прецаква здраво черният дроб.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #72 -: Юни 08, 2011, 21:13:52 pm »
Не съм сигурна дали има анорексичка / булимичка, която да е била с нормално тегло, преди да залитне в другата крайност.

Всъщност не е съвсем така...В повечето случаи момичетата са в границата на нормалното тегло ( гледайки индекса за телесна маса ИТМ ) . Решават, че искат да отслабнат малко, 2-3-5 кг и се заиграват лошо.
И аз в пубертета се подхлъзнах, но се усетих кажи речи на време. Бях 55-56 кг, 15-16 год, 168 см. Спортувах много - скално катерене и пещернячество и теа-бо 3-4 пъти седмично.
Реших че трябва да сваля 2-3 кг...В резултат за една година станах 45 кг. Нямах цикъл година и половина. В този период се запознах с доста момичета със сериозни проблеми, стреснах се и се хванах в ръце.
От момичетата, с които се запознах, само 1 е било пълно преди да се подхлъзне.
*
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #73 -: Юни 08, 2011, 21:42:08 pm »
Ами как няма да си мислят момичетата, че са пълнички?! Я си пуснете един филм или отворете списание, а защо не и фешън канала - навсякъде тапицирани скелети - това се налага като стандарт за красота. И момичетата си внушават, че са дебели.

Кристина Агилера (примерно) сложила някой килограм отгоре, следват коментари - ауу, тази колко е надебеляла. Ми то човек да го е страх да тури 3-5 кг отгоре, бе!
Re: затлъстяване при децата
« Отговор #74 -: Юни 09, 2011, 09:42:00 am »
Не съм сигурна дали има анорексичка / булимичка, която да е била с нормално тегло, преди да залитне в другата крайност.

Всъщност не е съвсем така...В повечето случаи момичетата са в границата на нормалното тегло ( гледайки индекса за телесна маса ИТМ ) . Решават, че искат да отслабнат малко, 2-3-5 кг и се заиграват лошо.
И аз в пубертета се подхлъзнах, но се усетих кажи речи на време. Бях 55-56 кг, 15-16 год, 168 см. Спортувах много - скално катерене и пещернячество и теа-бо 3-4 пъти седмично.
Реших че трябва да сваля 2-3 кг...В резултат за една година станах 45 кг. Нямах цикъл година и половина. В този период се запознах с доста момичета със сериозни проблеми, стреснах се и се хванах в ръце.
От момичетата, с които се запознах, само 1 е било пълно преди да се подхлъзне.
Ами, не съм много запозната, просто това са ми наблюденията от случаите, за които съм гледала предавания или чела статии. Общо взето всеки път съм била съгласна, че момичето е имало нужда от отслабване (говоря за килограми над 70 примерно, не за това, че 55-56 кг не се харесват на 15-годишните и всички мечтаят да са 50-51).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: затлъстяване при децата
« Отговор #75 -: Декември 02, 2011, 21:43:13 pm »
Затлъстяването става все по-често срещан проблем при децата. Много родители внимават за това как се храни тяхното дете и за целта се консултират с диетолог или използват специален  електронен калкулатор.
« Последна редакция: Декември 12, 2011, 18:21:32 pm от Елфи »