0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Скъпи момичета,
Пускам темата тук, защото шанса да се прочете от повече жени, които реално могат да помогнат, е по-голям. Такава тема вече има във форума, но това, което пускам в момента не е точно тема, а по-скоро призив и молба за помощ. Ще помоля модераторите да не я местят и да не ги обединяват, ако е възможно.
След филма на М.Б. (но да не навлизаме в темата отново - няма смисъл) момичета, желаещи да дарят яйцеклетки няма. В списъка съм на една от водещите клиники (тази на д-р Владимиров) от есента на миналата година. Всеки месец се чувам с координаторката на клиниката и всеки месец отговора е един и същ - няма нито една донорка, надявам се следващия месец. Днес получих поредния отрезвяващ отговор - ела най-рано семтември, просто донори няма - нито един.
Не знам какво повече бих могла да напиша, освен да изложа фактите, а всеки сам да прецени.
Едно момиче от форума, вече станало майка ми предложи помощта си да стане донор, за което безкрайно и благодаря и тук, но по закон, ако някой рецепиент заведе в клиниката донор, то той няма право да стане негов донор..
И тъй като проблема не е само мой личен и персонален си позволих да пусна тази тема.
Всяка една от вас за добро или зло, за кратко или за по-дълго се е сблъскала с проблема стерилитет и е имала щастието да го преодолее.
Много от вас знаят, а други само са чували какво означава стимулация и пункция, няма нужда дълго да им се обяснява, но това не е и напълно безобидна манипулация.
Но най-големия въпрос, предполагам, че може би не е толкова в самата манипулация и процедура, а по-скоро в неизвестността - "къде точно биха отишли мойте яйцеклетки"?
Дали поредната побъркана застаряваща дама с болни и неосъществени майчински амбиции няма в зенита на живота си да "се сети" да става майка, благодарение на дарените от мен яйцеклетки?
Със сигурност това е един напълно нормален страх на фона на случилото се в Русе.
Но и в тази тема не бих искала да навлизам, безпредметно е, а и доста се изписа във форума по нея. Това все пак беше едно изключение, правилото е, че от донорски яйцеклетки се нуждаят здрави, нормални жени, които са с изчерпан яйчников резерв.
Единственото, което мога да припомня по случая е, че нито една водеща софийска клиника не се беше съгласила да направи тази безумна процедура, което е достатъчна гаранция за морала на водещите ни репродуктивни специалисти.
Малко дълго стана, дано не съм ви отегчила..
Ще съм щастлива, ако в резултат на този призив повече жени решат да дарят част от себе си, за да направят друга жена майка.
Всеки ден по медиите ни призовават да дарим пари за една или друга кауза, но пари по-лесно се даряват, много по-трудно е да се дари живот...
Аз ви призовавам да дарите живот, да дарите част от себе си, за да направите някой друг истински щастлив, за да направите някой друг родител.
И този някой ще ви бъде благодарен цял живот, защото всеки път когато чуе вълшебната думичка "мамо", той ще се оглежда в част от вашите очи, които за него ще бъдат целия свят!

« Последна редакция: Май 28, 2011, 19:26:11 pm от Tanitа »
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #1 -: Юни 01, 2011, 18:38:04 pm »
Tanita,здравей.Аз искам да стана донор,но аз имам замръзени яйцеклетки и незнам дали може 4 на брой,ако става с удоволсвие ще помогна :).Поздрави!
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #2 -: Юни 14, 2011, 09:23:53 am »
Здравей Ива,
Благодаря ти от сърце за желанието да станеш донор.
Ти замразени яйцеклетки ли имаш или ембриони?
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2012, 13:33:02 pm »
Здравейте  момичета
Много бих искала да стана донор на яйцеклетки и да помогна на бездетни двойки да прегърнат своите рожби
Сериозно съм го обмислила и в най-скоро време ще отида при моя гинеколог за преглед и да се посъветвам с него за съответните процедури.Ако някоя мама иска да се свърже с мен да ми пише на лични
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #4 -: Октомври 10, 2013, 12:30:01 pm »
Здравейте,

В момента съм в процедура ... и се сблъсках с много неприятни неща откъм финансови и законови проблеми.
И понеже доста мисля по въпроса напоследък, искам да попитам - работи ли се по промяна на закона за донорство на Я в БГ ?
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2013, 13:12:45 pm »
Какви промени по-точно имаш в предвид?Кое е неприятното според теб?

Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2013, 13:21:44 pm »
Финансовия въпрос - да е ясен и еднакъв за всички.
Не аз да знам, че донорството е безвъзмездно, а после да разбера, че клиниките карат рецепиентите да плащат за донор...В някои клиники им искат по 3000 лв ! Че и с касов бон...

Законово - да го няма ограничението за родено дете .

Аз съм на 27,
имам 2 познати с деца - едното заченато случайно, другото не е от София.
Нямам никакви други познати/приятелки с деца. Не съм чула нито някой от класа ми, нито някой от университета ми да има дете. Сестра ми е на 29 и чак сега започва да се замисля за дете...Да се замисля ! Не да правят опити. От тяхната компания ( около 35 човека ) само 1 двойка има дете.
Мисълта ми е, в момента повечето жени раждат около 30 годишни първото си дете.
При условие, че горната граница е 34 години...кой ще стане донор те първа? И няма ли да помисли на първо място за второ дете...

И още подобни причини.
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #7 -: Октомври 10, 2013, 14:31:50 pm »
За всичко което описваш ти има разумно и аргументирано обяснение.

В Наредба 28 е записано, че даряването е безвъзмездно и то трябва да бъде такова.Клиниката покрива минимални разходи на дарителя за загубено време, пътни и т.н.

Да има го възрастовия момент.След 35г. яйцеклетките на една жена вече започват да се променят.Тяхното качество намалява много бързо.

Задължително трябва да има живо родено дете жената решила да дари яйцеклетки. Никой не иска да си мислим, че в следствие на едно даряване на по-ранна възраст, може да се стигне до репродуктивни проблеми.

Колкото до това кой, кога мисли да има дете, всичко е строго индивидуално.Ние решихме да ставаме родители на 27г. много от познатите ми също станаха родители на тази възраст.Според мен, лично мнение, много от приоритетите ни са сбъркани.

ПП. Извинявай но

Аз съм на 27,
имам 2 познати с деца - едното заченато случайно, другото не е от София.

това мен леко ме обиди, като не сме от София и какво?

*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #8 -: Октомври 10, 2013, 15:10:13 pm »
Raissa, ти в момента правиш процедура, т.е. лекарствата ти се поемат от държавата, предполагам. Обаче, нека да излезем от твоя частен случай.

Отива донор в клиниката:
- ползва отпуск
- пътува
- спи на хотел
- търпи физически дискомфорт / меко казано - стимулацията не е като да пийнеш аспиринче/
- за стимулацията му се ползват лекарства - ти знаеш колко отиват за една процедура
- пунктират се яйцеклетки
- правят се изследвания и т.н.

Та, кой се предполага, според теб, че трябва да ги плати тези разходи?
И още един въпрос - ако не правеше процедура, щеше ли да дариш? Ей така, от добро сърце и безвъздмездно. Аз познавам само една такава донорка.
« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 15:13:17 pm от Елфи »
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #9 -: Октомври 10, 2013, 15:33:54 pm »
Raissa, клиниките (по закон и ако държат на репутацията си) не карат реципиентите да плащат за донор. Криниката компенсира донора за неудобствата, свързани с процедурата (както е посочила Елфи), а реципиентът плаща лекарствата, изследванията и процедурата на донорката. И това е известно на реципиента предварително, а плащането е регламентирано.
Финансовия въпрос - да е ясен и еднакъв за всички.
Не аз да знам, че донорството е безвъзмездно, а после да разбера, че клиниките карат рецепиентите да плащат за донор...В някои клиники им искат по 3000 лв ! Че и с касов бон...

Законово - да го няма ограничението за родено дете .
Няма как финансовият въпрос да е еднакъв за всички, така както не се плаща еднакво за процедури в различните клиники. Но трябва да е уреден ясно и това да се контролира.

Скоро тук една жена сподели че, по твоя израз, й искали 13000 лв. за донорска процедура. Това вече изисква сериозна обосновка. Пред съответните контролни органи - дали ще е МЗ или друг овластен орган, но трябва да има разумни граници на цените.

Колкото до възрастта, magi_st ти е отговорила. След 35 години качестовото на яйцеклетките драстично спада. И това е валидно за всички жени, дори и за тези без репродуктивни проблеми. Така че не е лошо и те да знаят, че не е добре да отлагат дълго раждането на първото си дете. Може да напредваме много в социалното си развитие, но природата е неумолима.

И да, донорката трябва да има поне едно родено дете, за да не се окаже, че процедурата й е отнела тази възможност.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #10 -: Октомври 10, 2013, 17:09:10 pm »
не, при донорство не плаща държавата, а клиниката :)
стимулацията на един донор може да излезе повече като сума, от колкото на самия реципиент
т.е реципиента след това заплаща лекарствата на донора плюс сумата за процедурата в зависимост от медикаментите
донора се овъзмяздява от една фондация, защитаваща правата на пациентите нуждаещи се от донорство
сумата е някъде около 1500 лева- за покриване на транспортни разходи, престой, нощувки и причинени всякакъв вид неудобства, свързани с процедурата
Раиса- всички друго идва от сърцето
все ми е тая на мен защо реципиента е ИЯР и на колко години е решил да има дете, ако аз искам да даря ще го направя заради мисълта, че така осмислям живота на някой :)
« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 17:11:08 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #11 -: Октомври 10, 2013, 17:33:37 pm »
Извинявам се, в момента пиша от телефона и нямам време...по-късно ще отговоря.
Но понеже има някакво недоразумение...

Аз съм донор, в момента ми тече процедурата.
Искам да съм безвъзмезден донор, но не желая никоя клиника да изкарва пари от мен.
Това е в най-кратък текст.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #12 -: Октомври 10, 2013, 17:39:05 pm »
Мини аз много добре знам и ти ми разказа...

Аз реших да стана донор още преди да забременея, благодарение на този форум .
Ако го нямаше форума изобщо нямаше да съм наясно колко сериозна и проблемна е ситуацията.
Пари изкарвам доволно, даже минстана неудобно като искаха да ми дадът 7 лв за противозачатъчни... Как да е.
Но после такива неща прочетох из нета... Че се хвърлих в големи размисли.
Не може в Крим например, да взимат 3 бона на рецепиента и да плащат 500 1000 на донора и клиниката да печели И от това... Все едно не оскубват достатъчно хората...
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2013, 17:41:10 pm »
Раиса, не зная защо си мислиш, че ще изкарват пари на твой гръб, аз въобще не съм с такова усещане

Не исках да излизам на "сцената", предполагам доста вече са се досетили, но самата аз станах донор тази година :)
моята стимулация цифром и словом излезе малко под 5000 лева, без да слагам въобще сумите за изследвания по време на процедурата
не зная коя е клиниката, но ако имаш съмнения, просто си задай въпросите
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2013, 17:42:00 pm »
И конкретно аз разходи нямам... Единствено евентуален транспорт, но при условие че навъртам по 100 км на ден, да отида до клиниката ми е най-малкия проблем...
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2013, 17:57:05 pm »
Съмненията ми са породени от следното,
аз за пари нито съм питала  нито ме е интересувало а и знам че е безвъзмездно. На един от прегледите ми  споменаха за някакво покриване на разходите... Но аз казах, че не ме интересува и приключихме въпроса. То аз разходи реално нямам...
После се запознах с една девойка докато чакахме... И тя ми разказа че плащат нещо като "такса донор" абсолютно извън стимулация изследвания и т.н. И сумата не беше никак малка...
Но все пак да, не съм сигурна... Да видим живи и здрави да приключи успешно и ще ми стане ясно.
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #16 -: Октомври 10, 2013, 19:39:45 pm »
Аз нали съм прагматик, те съветвам да си вземеш парите за покриване на разходите от клиниката и тогава да ги дариш за каквото намериш за добре :wink:
Дълбоко се съмнявам, че ще намалят на реципиента цената.  :wink:
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2013, 20:12:44 pm »
Така, седнах удобно :)

Маги ,

Относно безвъзмездното - на мен ми е все тая как ще е...но според мен е добре законово да е уредено, ясно и навсякъде да е едно и също. Например : на донора се заплащат доказани разходи ( за транспорт, нощувки и каквото има..) + 500 лв (да речем) за причинените неприятности и загубено време. Така хем ще има някакъв стимул за хората, които не взимат въпроса присърце, хем няма да "дерът" рецепиента с каквато сума им скимне.

Четох коментари на пациентки от КРИМ, по техни думи там се чака най-малко за донор, понеже на последните им се заплаща добре ( коментираха около 1000 лв. Също така бяха изнесли интервю с някакъв лекар от там, в който той казва че има случаи, в които са плащали 2000 лв на донор ).
В същото време пациентка на болницата каза, че има касов бон за "такса донор" - 3000 лв.
Ок, аз като цяло съм съгласна да се плаща нещо на донора, но първо да е в някакви нормални граници и второ, не болницата да вземе 3 и да даде хиляда... Нали някак грозно е.

За репродуктивни проблеми след донорска процедура...не съм чувала никога. Не го отричам, просто не съм чувала.
Има държави, в които ограничението за дете го няма - те не се страхуват от проблеми ? Или не живеят в средновековието..
Заплащането е уредено по някакъв начин и много студентки даряват и се помагат в обучението в това време. Там недостигът на донори не е като у нас :)

Относпо ПП...
Всеки си избира за какво да се обижда...
Имах предвид, че в по-малките градове хората могат да си позволят по-рано да имат деца. Факторите са много. Най-вече жилище, време и пари. Аз съм си позволила да имам дете "рано" ( слагам го в кавички понеже по времето когато аз родих, майка ми вече е била с 2 деца..) понеже тези фактори са ми стабилни. При повечето от познатите ми не е така и все нещо чакат.
Това е мое мнение и наблюдение, не обвързвам никого с него и не смятам да споря.

Елфи,

:) аз понеже малко се ядосах на клиниката сега чакам да видя какво ще стане.
Разбрала съм се с девойката с която се започнах, да ми каже каква сума и искат за донора.
После в клиниката ще им кажа или да ми дадът същото, или да не ми дават нищо, но и конкретно на тази девойка да не и взимат нищо. Та да видим кое ще им е по-изгодно.
Аз вече съм решила ако взема нещо къде ще отиде :) само нейната процедура да е успешна.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #18 -: Октомври 10, 2013, 20:52:28 pm »
Съжалявам за отклонението !!!

Без да искам съм писала Не от моя си профил, стана някаква грешка, която не ми е много ясна но няма значение. :)



*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #19 -: Октомври 10, 2013, 20:56:06 pm »
Ок, аз като цяло съм съгласна да се плаща нещо на донора, но първо да е в някакви нормални граници и второ, не болницата да вземе 3 и да даде хиляда... Нали някак грозно е.


Мисля, че в сметките пропускаш най-същественото: разходите, които клиниката има под следната форма:
- труд/време на репродуктивни ендокринолози, ембриолози, медицински сестри, ехографски техници, административен персонал преди, след и по време на стимулацията, пункцията, трансфера
- амортизация/време на апаратура/техника

Докато се занимават с донора и реципиента, за да се осъществи процедурата, този специализиран персонал и техниката НЕ са достъпни/свободни за други пациенти и процедури, тоест клиниката трябва да бъде овъзмездена.

Ако клиниката не бъде овъзмездена за тези разходи, какъв изобщо е стимулът да предприема донорски процедури? Не твърдя, че разбирам всичко, но не можем да гледаме само в собствената си паничка.