0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Скъпи момичета,
Пускам темата тук, защото шанса да се прочете от повече жени, които реално могат да помогнат, е по-голям. Такава тема вече има във форума, но това, което пускам в момента не е точно тема, а по-скоро призив и молба за помощ. Ще помоля модераторите да не я местят и да не ги обединяват, ако е възможно.
След филма на М.Б. (но да не навлизаме в темата отново - няма смисъл) момичета, желаещи да дарят яйцеклетки няма. В списъка съм на една от водещите клиники (тази на д-р Владимиров) от есента на миналата година. Всеки месец се чувам с координаторката на клиниката и всеки месец отговора е един и същ - няма нито една донорка, надявам се следващия месец. Днес получих поредния отрезвяващ отговор - ела най-рано семтември, просто донори няма - нито един.
Не знам какво повече бих могла да напиша, освен да изложа фактите, а всеки сам да прецени.
Едно момиче от форума, вече станало майка ми предложи помощта си да стане донор, за което безкрайно и благодаря и тук, но по закон, ако някой рецепиент заведе в клиниката донор, то той няма право да стане негов донор..
И тъй като проблема не е само мой личен и персонален си позволих да пусна тази тема.
Всяка една от вас за добро или зло, за кратко или за по-дълго се е сблъскала с проблема стерилитет и е имала щастието да го преодолее.
Много от вас знаят, а други само са чували какво означава стимулация и пункция, няма нужда дълго да им се обяснява, но това не е и напълно безобидна манипулация.
Но най-големия въпрос, предполагам, че може би не е толкова в самата манипулация и процедура, а по-скоро в неизвестността - "къде точно биха отишли мойте яйцеклетки"?
Дали поредната побъркана застаряваща дама с болни и неосъществени майчински амбиции няма в зенита на живота си да "се сети" да става майка, благодарение на дарените от мен яйцеклетки?
Със сигурност това е един напълно нормален страх на фона на случилото се в Русе.
Но и в тази тема не бих искала да навлизам, безпредметно е, а и доста се изписа във форума по нея. Това все пак беше едно изключение, правилото е, че от донорски яйцеклетки се нуждаят здрави, нормални жени, които са с изчерпан яйчников резерв.
Единственото, което мога да припомня по случая е, че нито една водеща софийска клиника не се беше съгласила да направи тази безумна процедура, което е достатъчна гаранция за морала на водещите ни репродуктивни специалисти.
Малко дълго стана, дано не съм ви отегчила..
Ще съм щастлива, ако в резултат на този призив повече жени решат да дарят част от себе си, за да направят друга жена майка.
Всеки ден по медиите ни призовават да дарим пари за една или друга кауза, но пари по-лесно се даряват, много по-трудно е да се дари живот...
Аз ви призовавам да дарите живот, да дарите част от себе си, за да направите някой друг истински щастлив, за да направите някой друг родител.
И този някой ще ви бъде благодарен цял живот, защото всеки път когато чуе вълшебната думичка "мамо", той ще се оглежда в част от вашите очи, които за него ще бъдат целия свят!

« Последна редакция: Май 28, 2011, 19:26:11 pm от Tanitа »
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #1 -: Юни 01, 2011, 18:38:04 pm »
Tanita,здравей.Аз искам да стана донор,но аз имам замръзени яйцеклетки и незнам дали може 4 на брой,ако става с удоволсвие ще помогна :).Поздрави!
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #2 -: Юни 14, 2011, 09:23:53 am »
Здравей Ива,
Благодаря ти от сърце за желанието да станеш донор.
Ти замразени яйцеклетки ли имаш или ембриони?
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2012, 13:33:02 pm »
Здравейте  момичета
Много бих искала да стана донор на яйцеклетки и да помогна на бездетни двойки да прегърнат своите рожби
Сериозно съм го обмислила и в най-скоро време ще отида при моя гинеколог за преглед и да се посъветвам с него за съответните процедури.Ако някоя мама иска да се свърже с мен да ми пише на лични
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #4 -: Октомври 10, 2013, 12:30:01 pm »
Здравейте,

В момента съм в процедура ... и се сблъсках с много неприятни неща откъм финансови и законови проблеми.
И понеже доста мисля по въпроса напоследък, искам да попитам - работи ли се по промяна на закона за донорство на Я в БГ ?
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2013, 13:12:45 pm »
Какви промени по-точно имаш в предвид?Кое е неприятното според теб?

Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2013, 13:21:44 pm »
Финансовия въпрос - да е ясен и еднакъв за всички.
Не аз да знам, че донорството е безвъзмездно, а после да разбера, че клиниките карат рецепиентите да плащат за донор...В някои клиники им искат по 3000 лв ! Че и с касов бон...

Законово - да го няма ограничението за родено дете .

Аз съм на 27,
имам 2 познати с деца - едното заченато случайно, другото не е от София.
Нямам никакви други познати/приятелки с деца. Не съм чула нито някой от класа ми, нито някой от университета ми да има дете. Сестра ми е на 29 и чак сега започва да се замисля за дете...Да се замисля ! Не да правят опити. От тяхната компания ( около 35 човека ) само 1 двойка има дете.
Мисълта ми е, в момента повечето жени раждат около 30 годишни първото си дете.
При условие, че горната граница е 34 години...кой ще стане донор те първа? И няма ли да помисли на първо място за второ дете...

И още подобни причини.
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #7 -: Октомври 10, 2013, 14:31:50 pm »
За всичко което описваш ти има разумно и аргументирано обяснение.

В Наредба 28 е записано, че даряването е безвъзмездно и то трябва да бъде такова.Клиниката покрива минимални разходи на дарителя за загубено време, пътни и т.н.

Да има го възрастовия момент.След 35г. яйцеклетките на една жена вече започват да се променят.Тяхното качество намалява много бързо.

Задължително трябва да има живо родено дете жената решила да дари яйцеклетки. Никой не иска да си мислим, че в следствие на едно даряване на по-ранна възраст, може да се стигне до репродуктивни проблеми.

Колкото до това кой, кога мисли да има дете, всичко е строго индивидуално.Ние решихме да ставаме родители на 27г. много от познатите ми също станаха родители на тази възраст.Според мен, лично мнение, много от приоритетите ни са сбъркани.

ПП. Извинявай но

Аз съм на 27,
имам 2 познати с деца - едното заченато случайно, другото не е от София.

това мен леко ме обиди, като не сме от София и какво?

*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #8 -: Октомври 10, 2013, 15:10:13 pm »
Raissa, ти в момента правиш процедура, т.е. лекарствата ти се поемат от държавата, предполагам. Обаче, нека да излезем от твоя частен случай.

Отива донор в клиниката:
- ползва отпуск
- пътува
- спи на хотел
- търпи физически дискомфорт / меко казано - стимулацията не е като да пийнеш аспиринче/
- за стимулацията му се ползват лекарства - ти знаеш колко отиват за една процедура
- пунктират се яйцеклетки
- правят се изследвания и т.н.

Та, кой се предполага, според теб, че трябва да ги плати тези разходи?
И още един въпрос - ако не правеше процедура, щеше ли да дариш? Ей така, от добро сърце и безвъздмездно. Аз познавам само една такава донорка.
« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 15:13:17 pm от Елфи »
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #9 -: Октомври 10, 2013, 15:33:54 pm »
Raissa, клиниките (по закон и ако държат на репутацията си) не карат реципиентите да плащат за донор. Криниката компенсира донора за неудобствата, свързани с процедурата (както е посочила Елфи), а реципиентът плаща лекарствата, изследванията и процедурата на донорката. И това е известно на реципиента предварително, а плащането е регламентирано.
Финансовия въпрос - да е ясен и еднакъв за всички.
Не аз да знам, че донорството е безвъзмездно, а после да разбера, че клиниките карат рецепиентите да плащат за донор...В някои клиники им искат по 3000 лв ! Че и с касов бон...

Законово - да го няма ограничението за родено дете .
Няма как финансовият въпрос да е еднакъв за всички, така както не се плаща еднакво за процедури в различните клиники. Но трябва да е уреден ясно и това да се контролира.

Скоро тук една жена сподели че, по твоя израз, й искали 13000 лв. за донорска процедура. Това вече изисква сериозна обосновка. Пред съответните контролни органи - дали ще е МЗ или друг овластен орган, но трябва да има разумни граници на цените.

Колкото до възрастта, magi_st ти е отговорила. След 35 години качестовото на яйцеклетките драстично спада. И това е валидно за всички жени, дори и за тези без репродуктивни проблеми. Така че не е лошо и те да знаят, че не е добре да отлагат дълго раждането на първото си дете. Може да напредваме много в социалното си развитие, но природата е неумолима.

И да, донорката трябва да има поне едно родено дете, за да не се окаже, че процедурата й е отнела тази възможност.
*

  mini

 • *
 • 8160
 • purple addicted
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #10 -: Октомври 10, 2013, 17:09:10 pm »
не, при донорство не плаща държавата, а клиниката :)
стимулацията на един донор може да излезе повече като сума, от колкото на самия реципиент
т.е реципиента след това заплаща лекарствата на донора плюс сумата за процедурата в зависимост от медикаментите
донора се овъзмяздява от една фондация, защитаваща правата на пациентите нуждаещи се от донорство
сумата е някъде около 1500 лева- за покриване на транспортни разходи, престой, нощувки и причинени всякакъв вид неудобства, свързани с процедурата
Раиса- всички друго идва от сърцето
все ми е тая на мен защо реципиента е ИЯР и на колко години е решил да има дете, ако аз искам да даря ще го направя заради мисълта, че така осмислям живота на някой :)
« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 17:11:08 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #11 -: Октомври 10, 2013, 17:33:37 pm »
Извинявам се, в момента пиша от телефона и нямам време...по-късно ще отговоря.
Но понеже има някакво недоразумение...

Аз съм донор, в момента ми тече процедурата.
Искам да съм безвъзмезден донор, но не желая никоя клиника да изкарва пари от мен.
Това е в най-кратък текст.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #12 -: Октомври 10, 2013, 17:39:05 pm »
Мини аз много добре знам и ти ми разказа...

Аз реших да стана донор още преди да забременея, благодарение на този форум .
Ако го нямаше форума изобщо нямаше да съм наясно колко сериозна и проблемна е ситуацията.
Пари изкарвам доволно, даже минстана неудобно като искаха да ми дадът 7 лв за противозачатъчни... Как да е.
Но после такива неща прочетох из нета... Че се хвърлих в големи размисли.
Не може в Крим например, да взимат 3 бона на рецепиента и да плащат 500 1000 на донора и клиниката да печели И от това... Все едно не оскубват достатъчно хората...
*

  mini

 • *
 • 8160
 • purple addicted
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2013, 17:41:10 pm »
Раиса, не зная защо си мислиш, че ще изкарват пари на твой гръб, аз въобще не съм с такова усещане

Не исках да излизам на "сцената", предполагам доста вече са се досетили, но самата аз станах донор тази година :)
моята стимулация цифром и словом излезе малко под 5000 лева, без да слагам въобще сумите за изследвания по време на процедурата
не зная коя е клиниката, но ако имаш съмнения, просто си задай въпросите
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2013, 17:42:00 pm »
И конкретно аз разходи нямам... Единствено евентуален транспорт, но при условие че навъртам по 100 км на ден, да отида до клиниката ми е най-малкия проблем...
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2013, 17:57:05 pm »
Съмненията ми са породени от следното,
аз за пари нито съм питала  нито ме е интересувало а и знам че е безвъзмездно. На един от прегледите ми  споменаха за някакво покриване на разходите... Но аз казах, че не ме интересува и приключихме въпроса. То аз разходи реално нямам...
После се запознах с една девойка докато чакахме... И тя ми разказа че плащат нещо като "такса донор" абсолютно извън стимулация изследвания и т.н. И сумата не беше никак малка...
Но все пак да, не съм сигурна... Да видим живи и здрави да приключи успешно и ще ми стане ясно.
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #16 -: Октомври 10, 2013, 19:39:45 pm »
Аз нали съм прагматик, те съветвам да си вземеш парите за покриване на разходите от клиниката и тогава да ги дариш за каквото намериш за добре :wink:
Дълбоко се съмнявам, че ще намалят на реципиента цената.  :wink:
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2013, 20:12:44 pm »
Така, седнах удобно :)

Маги ,

Относно безвъзмездното - на мен ми е все тая как ще е...но според мен е добре законово да е уредено, ясно и навсякъде да е едно и също. Например : на донора се заплащат доказани разходи ( за транспорт, нощувки и каквото има..) + 500 лв (да речем) за причинените неприятности и загубено време. Така хем ще има някакъв стимул за хората, които не взимат въпроса присърце, хем няма да "дерът" рецепиента с каквато сума им скимне.

Четох коментари на пациентки от КРИМ, по техни думи там се чака най-малко за донор, понеже на последните им се заплаща добре ( коментираха около 1000 лв. Също така бяха изнесли интервю с някакъв лекар от там, в който той казва че има случаи, в които са плащали 2000 лв на донор ).
В същото време пациентка на болницата каза, че има касов бон за "такса донор" - 3000 лв.
Ок, аз като цяло съм съгласна да се плаща нещо на донора, но първо да е в някакви нормални граници и второ, не болницата да вземе 3 и да даде хиляда... Нали някак грозно е.

За репродуктивни проблеми след донорска процедура...не съм чувала никога. Не го отричам, просто не съм чувала.
Има държави, в които ограничението за дете го няма - те не се страхуват от проблеми ? Или не живеят в средновековието..
Заплащането е уредено по някакъв начин и много студентки даряват и се помагат в обучението в това време. Там недостигът на донори не е като у нас :)

Относпо ПП...
Всеки си избира за какво да се обижда...
Имах предвид, че в по-малките градове хората могат да си позволят по-рано да имат деца. Факторите са много. Най-вече жилище, време и пари. Аз съм си позволила да имам дете "рано" ( слагам го в кавички понеже по времето когато аз родих, майка ми вече е била с 2 деца..) понеже тези фактори са ми стабилни. При повечето от познатите ми не е така и все нещо чакат.
Това е мое мнение и наблюдение, не обвързвам никого с него и не смятам да споря.

Елфи,

:) аз понеже малко се ядосах на клиниката сега чакам да видя какво ще стане.
Разбрала съм се с девойката с която се започнах, да ми каже каква сума и искат за донора.
После в клиниката ще им кажа или да ми дадът същото, или да не ми дават нищо, но и конкретно на тази девойка да не и взимат нищо. Та да видим кое ще им е по-изгодно.
Аз вече съм решила ако взема нещо къде ще отиде :) само нейната процедура да е успешна.
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #18 -: Октомври 10, 2013, 20:52:28 pm »
Съжалявам за отклонението !!!

Без да искам съм писала Не от моя си профил, стана някаква грешка, която не ми е много ясна но няма значение. :)*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #19 -: Октомври 10, 2013, 20:56:06 pm »
Ок, аз като цяло съм съгласна да се плаща нещо на донора, но първо да е в някакви нормални граници и второ, не болницата да вземе 3 и да даде хиляда... Нали някак грозно е.


Мисля, че в сметките пропускаш най-същественото: разходите, които клиниката има под следната форма:
- труд/време на репродуктивни ендокринолози, ембриолози, медицински сестри, ехографски техници, административен персонал преди, след и по време на стимулацията, пункцията, трансфера
- амортизация/време на апаратура/техника

Докато се занимават с донора и реципиента, за да се осъществи процедурата, този специализиран персонал и техниката НЕ са достъпни/свободни за други пациенти и процедури, тоест клиниката трябва да бъде овъзмездена.

Ако клиниката не бъде овъзмездена за тези разходи, какъв изобщо е стимулът да предприема донорски процедури? Не твърдя, че разбирам всичко, но не можем да гледаме само в собствената си паничка.
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #20 -: Октомври 10, 2013, 21:09:21 pm »
Цигу,
аз не гледам в моята паничка, понеже такава нямам :) аз не плащам нищо.
Мислех от гледна точка на рецепиента че е много неуредено и има възможности за спекулации.

Сега съм в една от големите Софийски клиники и от разговора ми с пациентка, разбрах че те изобщо не им дават подробен отчет еди коя си сума за какво точно отива...

Но да, съгласна съм. Не се сетих за това което казваш...
Но от друга страна, аз говоря чисто за "такса донор". а не поемане на разходите му в клиниката...

Сега като ходя на прегледи и изследвания рецепиента ми плаща всичко това, нали ?
Тоест труд и техника са си овъзмездени...
или нещо бъркам ?
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #21 -: Октомври 10, 2013, 21:19:35 pm »
Здравей Раиса. От много време не си се мяркала насам. :)

Аз не виждам проблем клиниките да имат печалба, били процедурите с лични или дарени яйцеклетки, финансирани от пациента или от фонда. Те са частни фирми и съществуват, за да реализират печалба. Не само че не е нередно, ами е единствената логична причина да ги има и пациентите изобщо да имат достъп до репродуктивна медицина.

Ако започнеш с тази презумпция, може би разликата в сумите няма да ти се стори така голяма или неприемлива. Законовите и регулаторни разпоредби се грижат печалбата да не е дране на кожи, а да се вмества в разумни и приемливи за всички страни граници. Вече кой как се отчита и дали има злоупотреби, не се наемам да обсъждам.
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14920
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #22 -: Октомври 10, 2013, 23:37:34 pm »
1. внесли сме предложение при министъра с искания за промяна на наредба №28 в частта за донорство, които да разширят донорската база. чакаме отговор.

2. има клиники, където печелят здраво от донорски процедури. още повече клиники има, където законите се спазват доста хлабаво и фриволно. ако държиш стриктно на законността и порядъчността, изборът ти на клиника доста се ограничава.

3. нека грубо сметнем какви разходи има клиниката по донора:

- разходи за неговото обезщетяване - предвидените в закона
- разходи за неговите изследвания - които са доста и скъпи
- разходи за неговите прегледи - вкл. от комисия (както е по закон, при теб спазиха ли го?)
- разходи за неговата стимулация
- разходи за медицински манипулации, пункция, анестезия и прочие
средно статистически, общата сума може спокойно да надхвърли 3-4 хиляди лева

всички тези пари трябва да ги покрие РЕЦИПИЕНТЪТ и никой друг. клиниката не е благотворителна организация. абсолютно нормално е реципиентът да плаща по-скъпо, когато прави процедура с чужди яйцеклетки и не разбирам как това може да те учудва.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #23 -: Октомври 11, 2013, 02:35:24 am »
:) Здравей Jam ,

този въпрос не го разбрах :
- разходи за неговите прегледи - вкл. от комисия (както е по закон, при теб спазиха ли го?)

Относно другия въпрос,
многократно повторих, че не говоря за суми свързани с процедурата... от рода на изследвания, прегледи, манипулации и т.н.
Точно това казах и на Цигу, че реално клиниката не остава ощетена...понеже всичко което ми "правят" се заплаща от рецепиента. Но освен това, той плаща и една друга "такса".
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #24 -: Октомври 11, 2013, 02:39:23 am »
Да и също,
какво значи разходи по обезщетяване на донора ?
това е доста общо казано...
Както казах аз реални разходи нямам, което ще е различно за човек от друг град и т.н.
Но до сега никой изобщо не ме е питал аз на работа ли съм, в отпуск ли съм, как пътувам и т.н....
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14920
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #25 -: Октомври 11, 2013, 12:16:47 pm »
здравей, Раиса!

1. Наредба №28 на МЗ постановява, че донорът може да бъде обезщетен в разумни размери (не се посочва конкретна цифра) за възстановяване на направени разходи, свързани с акта на даряване:
 - ползване на транспорт
 - причиняване на временна неработоспособност, болка или дискомфорт;
 - специфични пропуснати ползи (загуба на време, на дневни приходи и др.);

Клиниката следва да те пита за това, а и ти самата, ако прецениш, можеш да поискаш това. Ако не го искаш - твоя воля.

2. Не знам за каква "друга такса", плащана от реципиента, говориш. Това е твоя информация от конкретната клиника, която посещаваш. Не бихме могли да я коментираме, без да сме наясно. Нито може да се обобщава за всички клиники.

3. Питах те дали в клиниката, която си избрала, са те представили пред комисия за окончателното ти одобряване като донор. Ето тук е описано какво представлява:
http://www.ivf.bg/dom/index.php/donori-na-yaicekletki?start=1"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #26 -: Октомври 11, 2013, 14:06:44 pm »
3. нека грубо сметнем какви разходи има клиниката по донора:

- разходи за неговото обезщетяване - предвидените в закона
- разходи за неговите изследвания - които са доста и скъпи
- разходи за неговите прегледи - вкл. от комисия (както е по закон, при теб спазиха ли го?)
- разходи за неговата стимулация
- разходи за медицински манипулации, пункция, анестезия и прочие
средно статистически, общата сума може спокойно да надхвърли 3-4 хиляди лева

всички тези пари трябва да ги покрие РЕЦИПИЕНТЪТ и никой друг. клиниката не е благотворителна организация. абсолютно нормално е реципиентът да плаща по-скъпо, когато прави процедура с чужди яйцеклетки и не разбирам как това може да те учудва.
jam, не скъм убедена, че абсолютно всички разходи на клиниката за донора се поемат от реципиента, като например тези за обезщетяване. Аз получих разпечатка с процедурите, за които трябва да платя, и не открих нещо, което да прилича на такова обезщетяване. В момента не мога да проверя, но по спомен е така.
Иначе е напълно естествено една частна клиника да печели в рамките на закона от своята дейност. И там работят за заплати, имат разходи от всякакъв вид.

Раиса, на мен такова нещо като "такса донор" не са ми искали. Както казах, точно бяха описали за какво дължа пари и то не включваше такава точка. Самото даряване е безвъзмездно, не се плаща за яйцеклетките на донорката. Просто й се компенсират разходи и неудобства, свързани със самата процедура, и те трябва да са регламентирани в клиниката, така че да могат да бъдат проверени при нужда.

Колкото до изискването за родено поне едно дете, в различните страни е уредено различно, но според мен за нашите условия е необходимо. От една страна, е рискът при процедурата, който, макар и минимален, съществува. При тази ниска раждаемост у нас е по-добре да се избягват всякакви рискове от безплодие. От друга страна, вероятно е по-добре и от морална гледна точка - да не се окаже, че на по-късен етап донорката е размислила и има някакви претенции към реципиентката. Не знам дали донорката получава информация за резултата от процедурата. Най-вероятно не. Струва ми се обаче логично жена, която вече е родила, да е по-склонна да дари.

Успех с процедурата, Раиса!
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14920
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #27 -: Октомври 11, 2013, 15:12:51 pm »
beata,

аз изобщо не твърдя какво поема реципиентът, еле пък в различните клиники, защото НЕ ЗНАМ, а и едва ли някой реципиент знае.

аз просто изброявам какви видове РАЗХОДИ има клиниката около набирането на един донор и осигуряването на материал за една процедура на реципиента. кой и как поема разходите, не знам и не ме интересува, но ми се струва логично донорската процедура да е по-скъпа от тази със собствен биологичен материал и така е по цял свят. най-малкото - заради изброените разходи.

донорът не получава никаква информация за реципиента, нито за изхода от процедурата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #28 -: Октомври 11, 2013, 18:27:54 pm »
Jam,

Никой от клиниката не ме е питал за нищо...дори дали съм от София изобщо.

Относно тази комисия - не. Попълвах доста обемист формуляр ( въпросник ) за същите неща.
Наследствени болести и т.н.
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #29 -: Ноември 11, 2013, 10:37:07 am »
Здравейте момичета :)

Аз за сега с нищо не мога да се похваля...явно има проблем с рецепиентките ( доколкото разбрах са повече от една ) и аз съм в очакване...3ти месец на противозачатъчни.

Имам едно питане,
четох тази статия :
http://www.webcafe.bg/id_427670195?fb_action_ids=689749201035677&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

И цитирам част от нея :

"Етапите на една ин витро процедура са много, някои от тях - непоносимо болезнени. Като се започне от горещите вълни, причинени от прилива на хормони и се стигне до един от последните етапи - инжекциите в корема. При тях болката трае около три часа след поставянето, говорим за зверска болка, която блокира мозъка до такава степен, че започва всякакви безумни прояви, от свиване, плакане, стенене, та чак до молитва към Бог болката да спре. Спира, но след три часа."

Въпроса ми е - чак толкова драматично ли е ?
Знам че са болезнени, но това звучи малко прекалено и стряскащо..
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #30 -: Ноември 11, 2013, 10:42:08 am »
Въпроса ми е - чак толкова драматично ли е ?
Знам че са болезнени, но това звучи малко прекалено и стряскащо..
Не е драматично, не е болезнено поставянето на инжекцията, както не боли и само лекарство, когато се разнася. Минала съм през две процедури. Физическа болка не съм изпитала.

Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #31 -: Ноември 11, 2013, 10:57:31 am »
  Здравей, Raissa777 ! Всеки лекар, който е имал допир до мен твърди, че съм с много нисък праг на болка-зъболекари, уролози(имам камъни в бъбреците) и т.н. Аз също бях доста наплашена от стимулацията-чак мислех отпуска да си взимам, че да се свивам в нас, ако много боли. Но се оказа, че болка няма-нито при поставянето на инжекциите, нито след това. Единственото, което изпитах при моята стимулация(доста големи дози лекарства) беше сутрин след Декапептила ми беше много студено за около 30мин. След това около 10-ти ден от стимулацията си чувствах корема подут, но е това е лек дискомфорт и в никакъв случай болка. Това, което си решила да направиш е наистина значимо и може да осмисли живота на някое семейтво, затова не се подлъгвай по статии(особено в този сайт). Тук във форума има много теми, в които се коментират страничните ефекти от стимулацията и никъде не съм чела да има зверски болки, камо ли те да продължават 3 часа. За статията- и аз я четох, но не съм убедена, че я е писал реален човек, все пак там се търси скандалното, за да се чете повече(това е само мое мнение). Не се притеснявай-сигурна съм, че всичко мине леко. Успех на теб и хората, на които помагаш  :)
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #32 -: Ноември 11, 2013, 11:39:08 am »
И аз така мислех, но да питам :)
Моя праг на болка не е нисък и нямам проблем да търпя, но винаги искам да съм подготвена...
Стана ми странно прочетеното, защото тук съм чела за много стимулации и никога не съм засичала чаак толкова драматично описание.

Благодаря за отговорите, стана ми доста по-спокойно ! :)
Живи и здрави да стигна до там - ще пиша и при мен как минава.

ПП: Зарадвах се че има повече от 1 рецепиентка, дано да се получи !
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14920
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #33 -: Ноември 11, 2013, 11:42:35 am »
Раиса, привет!

Коментирахме я тая тъпотия в другия подфорум - "На кафе". Пълни измислици са това, цялата статия е долна измислица. Абсолютно неверно е това за нечовешките болки от инжекциите и грях му на душата на тоя, който е решил да лъже хората по този грозен начин!

Инжекциите са подкожни или мускулни (според медикамента), болката варира от никаква до много слаба, в момента на убождането. В редки случаи се получават твърди топчета или синини локално на мястото на убождането. За никакви дори малко по-съществени болки не става дума, камо ли за такива ужасии, като описваните.

п.п. говоря от личен опит - имам 4 стимулации, плюс това цялата си бременност съм била на инжекции фраксипарин и знам какво говоря.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #34 -: Ноември 11, 2013, 12:12:37 pm »
Raissa777, точно извадения абзац ме кара да мисля, че дамата, писала статията, никога не е правила процедура. Няма такъв филм избощо :) Аз съм с три стимулирани опита (с различни медикаменти), както и фраксипарин 3-4 месеца всеки ден. Единствения проблем за мен бяха мускулните инжекции, които са 2 бр - 1 бр. ношпа преди трансфера и 1бр. прегнил, но аз съм брутално шубе и пролема ми е в главата, а не в дупето, където ми ги биха:)

Успех ти желая!!!
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #35 -: Ноември 11, 2013, 12:40:35 pm »
Аз имам само една процедура. Дали съм от късметлийките или съм с висок праг на чувствителност, но болка не съм изпитвала на нито един етап. Дори при поставянето на инжекциите - нашите сестри имаха много лека ръка и бяха много мили.

Статията я коментирахме - за мен е огромна групост.
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #36 -: Ноември 11, 2013, 15:49:28 pm »
Лошото е..че ето например аз, не съм минавала точно през такава процедура и не съм съвсем наясно.
Усъмних се в достоверността, понеже съм чела доста тук и подобно нещо не съм засичала.

Но за една нормална жена, която не е достатъчно информирана и не чете в подобни форуми, едно такова изказване като цитираното...е меко казано плашещо.

Което пак зависи де, понеже и толкова драматично да беше пак нямаше да ме откаже, но поне исках да съм подготвена .
*

  sixsens

 • *****
 • 4138
 • Благодаря ти, докторе!
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #37 -: Ноември 11, 2013, 15:57:02 pm »
Да се включа и аз с информация от първа ръка. Имам 3 стимулации, страх от инжекции и нисък праг на болка :lol: Слагах си сама инжекциите без проблем, при все, че като видя игла и тръгвам в обратна посока :lol: Болка много лека има само при самото убождане, но не винаги, но такива 3-часови ексцесии - не е имало, преувеличено е. Така че, бъди спокойна, всичко ще мине добре.
Поздравявам те за невероятния жест, както и всички други момичета, които споделиха, че са направили същото! Дано има положителни резултати!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #38 -: Ноември 11, 2013, 15:58:27 pm »
едно такова изказване като цитираното...е меко казано плашещо.
За съжаление, това е вярно.
*

  mishanta

 • *
 • 7232
 • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #39 -: Ноември 11, 2013, 16:31:03 pm »
Раиса  :flower: безкрайна благодарност за жеста и човечността!

Заставам зад всяка дума на момичетата преди мен,
тази статия носи вреда за популяризирането на донорството.
Тя е неграмотна относно процеса на стимулацията и безкрайно неетична относно проблема!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #40 -: Декември 05, 2013, 08:27:46 am »
Здравейте искам да стана донор на  яйцеклетки имам 1 дете от български произход съм но не съм запозната с процедурата на 38г съм за връзка beee_75@abv.bg
*

  mini

 • *
 • 8160
 • purple addicted
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #41 -: Декември 05, 2013, 08:40:05 am »
не можеш,има ограничение за възрастта- до 34 години
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #42 -: Март 19, 2014, 22:39:53 pm »
Здравейте момичета :)
Да се похваля :) процедурата ми най-после започна !
Сега четейки цитата от статията леко ми се вдига кръвното...
Не знам как може някой да пише подобни глупости, които не стига че нямат нищо общо, но е са плашещи.
На първата инжекция ми беше нервно, абсолютно излишно.
Боцването не го усетих, само разтвора - леко ми пареше, но не и болка.
Но това беше само на "12 часа" , на другите места усещах само леко боцкане и това е :)
Много съм доволна.... И така, дано всичко е наред.
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #43 -: Март 19, 2014, 23:59:35 pm »
Браво, Раиса, желая ти лека и успешна процедура! И още веднъж те поздравявам от сърце за  решението ти да станеш донор! Успех  :)!

*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #44 -: Април 07, 2014, 15:37:44 pm »
 Здравейте !

Много съм щастлива да споделя, че финиширам с моята процедура.
Мина много леко, стимулацията ми беше с половин доза и отгледах 20 Я за Великден :)

Надявам се да има повече донори и много щастливи майки !

Ще се радвам да бъда полезна, ако някой се интересува по-подробно как протича една такава процедура.

Поздрави ! :)
*
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #45 -: Април 07, 2014, 15:45:43 pm »
Браво, Раиса!

*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14920
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #46 -: Април 07, 2014, 16:01:13 pm »
поздравления, Раиса!

Би ли искала да опишеш преживяванията на един донор на яйцеклетки и да ги качим на сайта?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

  mishanta

 • *
 • 7232
 • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #47 -: Април 07, 2014, 16:14:30 pm »
:flower: Райса, нека доброто което си сторила бъде заразително!
Прегръщам те!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

  Raissa777

 • *****
 • 1672
 • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Призив за помощ - донорство на яйцеклетки
« Отговор #48 -: Април 07, 2014, 18:17:26 pm »
Jam,
ще се радвам да бъда полезна с каквото и да било !
така и така аз станах донор заради този сайт...
Тук разбрах колко е голям проблема и бях взела това решение далеч преди да имам дете... Бях се зарекла, живот и здраве да родя ( за да вляза в законовите норми ) и всичко да е наред...ще стана донор .
Танита :)  :bighug:

Та така...