0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #500 -: Май 24, 2011, 00:12:09 am »
lidia и tinkito,  не разбирате ли, че не спорите с мен, а със статистиката? 

Боби,не споря с теб,а казвам че прословутата статистика за която говориш може много успешно да подхлъзне колебаещи се бъдещи мами.За малко да изгубя момченцето си при раждане.Имаше усложнение което никой не очакваше и трябваше да го извадят буквално за минути.Живея в страна в която асистираното домашно раждане е факт.Ако бях избрала да родя вкъщи ,момченцето ми нямаше да го има.Мислиш ли че статистиките щяха да ме утешат???
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #501 -: Май 24, 2011, 00:39:52 am »
Не е имало сигнали, къде го чететеш това? Те нали след като на записа се появява брадикардия я пращат на доплер и доплера показва, че всичко е наред. Тя не е толкова луда, че да се прибере в къщи след такова нещо и да не отида да го провери. Обаче като го провярява и показва нормално, така че няма причина да се притеснява. Така беше с мен, когато бебето ми имаше тахикардия - показа пулс 180 и ме пратиха за още проверки, оказа се че явно е било нещо моментно и не обърнаха внимание повече. Пъпната връв около врата наиситна е често срещано - аз също съм се родила така. Да не говорим, че почти никога не я виждат докато не се заражда бебето. 
Преди няколко страници те питах дали си наясно какво значи Брадикардия и защо се прави доплер. Схематирано, неща, върху които да помислиш:
  • Брадикардия означава, че сърдечния ритъм е забавен, това може да се дълижи на недостиг на кислород
  • доплера изследва кръвния поток от и към сърцето, той може да е добър и при състояние на брадикардия
  • увита пъпна връв се вижда в напреднала бременост при добър ехограф и лекар-професионалист
  • от всичко горно става ясно, че е възможно раждането да не протече нормално.
  • незнам какви "проверки" са ти правили за тахекардията на детето ти, но явно не си наясно с въпроса много и  не ти се налага да поставяш всяко мнение под съмнение, особено когато става въпрос за раждането на детето ти и да искаш най- добрия екип за раждането си. Е някои от нас тук весе сме се изучили, а ти си стой в чужбината и от там назидателно ни размахвай пръст.
*
За предаването на Марта.

Първо, съветвам Боби да го изгледа, за да види какво аджеба означава „липса на свобода на словото”, по националната телевизия апропо, която е издържана и от...как беше? -  „твърде емоционалната Венцислава.” :lol:

На Марта, очевидно са й „свили перките” предварително със заплахи за съд, ако допусне това и онова да се излъчи. Отделно, че Марта явно е фен на домашните раждания по принцип, което си е нейно право, но като водещ – не е професионално да й личи толкова.

Темата на предаването УЖ беше заради случая на Цвети, в следващия момент се оказа, че предаването е заради случая, да, ама не можело същия да се обсъжда. Адски „логично”, дума да няма. Ми нали всеки трябва да говори каквото иска и да прави каквото иска...пък после, като си „стъпил накриво” ааааа сакън и викаш адвоката, да накара другите да замлъкнат. Що така бе?!

Адвокатът, ако не беше тъжна гледка, можеше и да е смешна. Аз за първи път в живота си виждам адвокат, с такава ниска говорна култура от вида на: ШЕ,МОЕ,МОА... Изключително ми е интересено как са го приели изобщо да учи право и как го е завършил и не на последно място - кой идиот му плаща хонорара?! Трябва да си идиот, за да плащаш на такъв адвокат според мен. 8O Жив клоун /със сини чорапки и кафеви обувчици/, ама да не задълбавам в „стайлинг”, той и Марковски изглежда зле, ама поне е истински юрист, може да убеди и мен, че някой е убил майка ми с право...

Подразни ме предаването, защото имаше какво да се каже и Жаси и момичетата в публиката и акушерката, направиха чудеса от храброст, за да успеят да вземат думата и да говорят ПО СЪЩЕСТВО! Да, ама водещата направи чудеса от храброст, за да ги затрудни на макс. :? То слушахме Роси, слушахме фъфлещия адвокат-клоун, слушахме 100 пъти уточненията на Марта каква била целта на това предаване... Не съм й гледала предаването преди и определено няма да го гледам и занапред.

Още веднъж поздравления за Жаси, за другите майки, за акушерката.../като я гледах тази жена, чак ми се дощя да раждам естествено и да разчитам на нея в родилна зала/, евала на такива професионалисти!

Иначе от „госпожа Роси”, в комбинация с адвоката - видяхме точно това, което си се уговаряха в техния форум да лансират след случката. Да разправят, че целта им е да се узакони АСИСТИРАНОТО домшано раждане и да ЛЪЖАТ какво и защо се било случило с Цвети и бебето. Адвокатът изцепи, че тя искала да ходи в болница, ама ей на така набързо взела да ражда, че не сколасала... Та щяла да съди държавата сега, не само че не й осигурила профи-акушерка за домашно раждане, ами че и не и ГАРАНТИРАЛА?! качествена реанимация в случай на нужда, у тях си... 8O Това вече е фарс, без извинение. И като му викнаха 5 жени на адвоката, че лъже/за намерението на Цвети да ражда в болница все пак/ -  смотльото се заоглежда като подплашена мишка и Марта го спаси с финал на предаването.

Интересно нещо са „правата и свободите на гражданите в България” ейййй.  Имаш право да говориш, пропагандираш и твориш всякакви глупости, за което не носиш никаква отговорност и ако някой посмее да ти възрази – дискриминира те. Минимум. Ако други граждани, желаят просто да коментират сътворените от теб глупости и да подкрепят твърденията си с факти – ааааа те нямат право да го правят това, защото? Защото пак ти нарушават твоите права, някак си. Е как бе джанъм само гражданите вършещи всевъзможни дивотии имат права, пък другите които не ги аплодират за деянията им – нямат правото дори да ги коментират?

Въпросната Цвети, как преди известно време е отишла доброволно, съзнателно, заснета е с нейно разрешение в БНТ, в подкрепа на идеите, които костваха живота на бебето й...и след случката – да не се излъчвало това предаване т.е. откъси от него. Ма не било морално? Брех! Морално е да подведеш незнайно колко зрителки с първото предаване, а след като има мъртво бебе, не е морално да напомниш на същите зрителки „преди” и „след”, че да си опичат акъла тези, на които им предстои... :x

Надявам се, много жени да запомнят примера на акушерката „с двата пръста”. Надявам се, заради доброто на бъдещите майки и техните бебета. Надявам се, защото 0,1% /примерно/ в статистика на 500 000 раждания, изглежда нещо безобидно на монитора ти. Но когато ти и детето ти, сте именно този 0,1% в статистиката...сигурно ти се ще да не си чувал какво е статистика. Сигурно и на Цвети й се ще сега, да не е в тази статистика, точно от тази й страна и да не е вярвала как: „това на мен няма да ми се случи”. Не го казвам с грам злорадство, защото бебето ми спи на 50 см от мен и ако той беше в „онази статистика” и аз имах и нотка подозрение, че имам принос към това да не е оцелял – не знам как бих живяла със себе си занапред. Такава мъка не пожелавам на никого, а това е голяма мъка за една майка.

Правта ни, всичките, за каквото и да се отнасят - са еманация на отговрните избори и решения, когато ги упражмяваме. Това никой, никога и по никакъв повод не бива да забравя, позовавайки се на правото си за каквото и да било. Преследването „до дупка” на дадено право, без оглед на последствията, ако упражниш същото е вредно нещо за теб самия, често и за околните и това е добре да се осъзнава! И не бива да се забравя също така, че да си упражняваш правото на нещо е приемливо дотогава, докогато не нарушаваш нечие друго право.  Като правото на нероденото ти дете на живот и на сигурност за същия, ако и то да е в зависимост от теб към момента. Ако си нормална, отговорна жена, ще претеглиш нещата и правата си, ще отчетеш и тези на бебето, нищо че не са ти нормативно вменени, та тогава ще решаваш кое и как...

И за да няма пак „неясноти” за казаното дотук от мен и как било в чужбина и какви били статистиките при асистираните домашни раждания в страни, където същите са практика не от онзи ден...
В тази ситуация, при този резултат, бих приела избора и риска поет от Цвети да си ражда у тях си АКО: Асистираното домашно раждане в България беше не само законово /на хартия/, но и практически подсигурено със съответните кадри, ако тя беше пристъпила към такова с лекарска "благословия", че е в състояние и абсолютно годна да роди на дивана си, ако здравната ни система беше в състояние да осигури спешна помощ адекватно бързо, при риск и възникнал проблем в хода на раждането... Ако беше така и пак беше същият резултат – да кажа ОК, понякога и да се счупиш от старание и подготовка – нещата се осират /извинете за израза/. В този форум поне, всички знаят че старанията и добрата подготовка - не винаги гарантират успех, но все пак дават доста по-добър шанс за него.

Не съм юрист, нямам сини чорапки и не си помислям да „съдя” тази майка за решението й, защото никой съд не може да я накаже повече, отколкото тя се наказа сама. Но ако нещо ми изпълва със съдържание правния термин „престъпна небрежност” – нейното поведение го покрива отвсякъде, въпреки че като жена и майка й съчувствам за случилото се.

Пожелавам си едно. Това детенце да не си замина от този свят без време, само за да пълни исторята му форумите и жълтата преса. Пожелавам си, тази трагедия да отрезви някои жени, да отрезви и болничните администрации най-после, за да спрат последните да подтикват жените към подобни рискови действия. Друга, отделна тема са БГ болниците и затова не я захващам, но техните практики и липса на отношение към родилките - имат съществен принос,”каузите” на всякакви откачалки да набират главоломна популярност у нас. Защото, ако "естественичките" имат твърдо ядро поддръжнички по други причини, има доста голям процент техни фенки, случайно гравитиращи, които ще рискуват тъпо и излишно, само защото болниците ни не са "както трЕБЕ". Факт. :?
« Последна редакция: Май 24, 2011, 02:56:26 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #503 -: Май 24, 2011, 05:29:29 am »
Преди няколко страници те питах дали си наясно какво значи Брадикардия и защо се прави доплер. Схематирано, неща, върху които да помислиш:
  • Брадикардия означава, че сърдечния ритъм е забавен, това може да се дълижи на недостиг на кислород
  • доплера изследва кръвния поток от и към сърцето, той може да е добър и при състояние на брадикардия
  • увита пъпна връв се вижда в напреднала бременост при добър ехограф и лекар-професионалист
  • от всичко горно става ясно, че е възможно раждането да не протече нормално.
  • незнам какви "проверки" са ти правили за тахекардията на детето ти, но явно не си наясно с въпроса много и  не ти се налага да поставяш всяко мнение под съмнение, особено когато става въпрос за раждането на детето ти и да искаш най- добрия екип за раждането си. Е някои от нас тук весе сме се изучили, а ти си стой в чужбината и от там назидателно ни размахвай пръст.
Абе стига и ти. Нали като отива на доплер са видяли и пулса отново. 
Абсолютно всяко мнение поставям под въпрос и това беше тема на коментарите в една друга тема, когато пък всички бяха възмутени от този факт.
Не четеш - казвам, че бебето имаше тахикардия. Пратиха ме на биофизичен анализ ( или профил се казваше), но докато стигна до там - отсрещната страна на улицата - тахикардия вече нямаше и пулса си беше слезнал на около 140. Стоях за наблюдение няколко часа и ме пуснаха да си ходя по живо по здраво. Мисълта ми беше че пулса се мени и може в един момент да има отклонения, а след това да не се повтори и ако не продължава, не се притесняват. Нядявам се сега съм изяснила какво имам предвид като казвам, че няма индикации.

 Не виждам нужда да си меря знанията или ученето, с който и да е.


Жбрул, дай линк ако го има това на интернета.
И пак повтарям - не съм фен на домашните раждания. Мнението ми против забраната е на съвсем друга основа и съм я разграничила от емоциите, които ме изпълват като се сетя за тъпотията на тези от Родилница. Но... всеки има право да избира, ако този избор е информиран.

tinkito, наистина не знам какъв е точно товят случай. Тя статистикатя вярно няма значение, като ти е на теб на главата, защото за теб си е 100%, така е. Аз предполагам, че тази статистика е такава, не защото няма случаи на проблеми по време на домашно раждане ( през ум не ми е минало да твърдя подобно нещо), а защото сигурно се изравняват със случаите на грешки в болниците и в крайна сметка се получава същата смъртност. И тогава пък има другият парадокс, че сигурно има и някакъв много малък прецент жени, за които пък обратното би бил по-правилният избор. Затова това си е решение, което всеки трябва сам да си взима.   

Боби

« Последна редакция: Май 24, 2011, 05:45:32 am от Bobbie »


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Боби

Предаването на Марта на 23 май

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/14533/jenite_23_maj_2011

Много тъга остави у мен това предаване...

"Правото на жената да роди достойно" и от мен "живо и здраво дете",
защото иначе, то няма никакви права бивайки обречено!
Марта ми е анти, но винаги може да се поправи, е и този път не успя,
толкова страхливо примигвайки, че чак се разтреперих!
За съжаление акушерката вече не работи в МД и това е показателно.
Част от кадърните си отиват, защото не издържат на пресата на системата,
а тези които остават, ако от оскотяването на бита оцелеят
остават професионалисти в работата си, и са човечни, мили и отзивчиви!

В случая освен акушерката, адекватни бяха само Вени  :balk_63: и компания,
твърда и подплатена с факти позиция и бога ми никой не е краен,
когато иска една изкривена и побългарена практика да стане законна,
та поне да има статистика, така и Боби ще се успокой!

п.п апропо в студиото не видях адвокат,
а бездарен клоун, (с лек махмурлук от снощи)
забравил да си сложи червения нос и костюма

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #505 -: Май 24, 2011, 10:19:16 am »
Мерси mishanta . Изгледах го. Абе Вени, тази Роси как издържа да не я хванеш за гушата, не знам. Че тя за всеки описан проблем само повтаряше как да се съсредоточим над хубавите случаи.  То над тях какво да се съсредоточаваме - повечето са такива, ама не това е темата на предаването.  Темата е да се разясни риска.Ми дай да си заровим главите в пясъка като щраусите и да не виждаме което не желаем. Офффф, побърквам се от нерви от такива. И при все, че тя все пак има някаква титла зад името си ( психолог и не знам каъв инструктор, нали?) така че хората като я чуят и я взимат за капацитет и я слушат, което пък означава, че трябва по-отговорно да говори по въпроса.
 Вени те на теб не ти дадоха много думата като гледам. Хареса ми това, че им го каза, че е лъжа, че е търсила помощ. То адвоката няма какво да каже друго, аз лично не виждам нещо, кето друг адвокат да не би казал. Говори наизуст - лични данни, тинтири-минтири.  Той може да си съди който си иска- въпросът е дали може да го осъди и в случая не може. Като си изнасяш сам информация в медиите, няма какво после да искаш да е скрита.
Като им каза, че е лъжа и веднага скачат, че ги съдиш.  Може би трябваше да се игнорира това и да се съсредоточи темата върху това, че търсила, не търсила като не е намерила защо е останала в къщи. В крайна сметка до там се е стигнало.  Да не говорим,че не мисля, че въпросът да роди асистирано в къщи е стоял пред нея, тъй като е била запозната, че няма как да стане.
Акушерката ми хареса - сама каза, че е трябвало да излезне от системата, за да и види проблемите на мисленето на тези, които са вътре. 100% подкрепям. Аз трябваше да родя, че да ги видя. Тя очевидно подкрепя идеята да се легалириза асистираното домашно раждане. Затова и даде примера с провисналата връв, да обясни защо е необходимо някой да присъства. Акъла не ми го побира  това тази Цвети и мъжът и как не са го знаели. Това е известна практика, когато се получи нещо такова и я пише във всеки учебник. Бутат пръст, вдигат бебето и ако трябва и със съсед ще я пренесат до колата и закарат до болницата и без линейка и пак ще го спасят. Ако това е станало е баси тъпотията да си загубиш така детето. Макар че ние все още не знаем как е станло точно.
Човешката тъпотия граници няма! Трябваше да ги гледам че да си изпусна нервите, Въпреки всичко не искам наказателна отговорност - знаете ми мнението. Но и не искам да мислите,че подкрепям подобна малоумщина.

mishanta  за какво имаш предвид, че ще се успокоя? На мен ми е все тая кой къде ще ражда, но мисля, че всеки трябва да има това право да избере. Аз лично никога няма да се кюпна във ваната, без болкоуспокояващи, без питосин, без клизма и да тръгна да раждам. Въобще съм много далеч от мисълта, че за себе си бих искала раждане близо до природата. Но искам всеки да има право да си избира. Има едни много готини изрази тук - „не съм съгласен с мениетo ти, но ще защитавам до край правото ти да си го изразиш“  и „нека да се съгласим да имаме разногласия“. Та и аз гледам да следвам тези принципи в живота си.


Б.
« Последна редакция: Май 24, 2011, 10:53:50 am от Bobbie »


  
Благодаря ная всички, които ме подкрепят :bighug:

Факт е, че този беше забавен и за мен, до момента в който не заскача като скакауец :)
Боби, преди да седнем на столчетата Роси и Елена стояха от двете ми страни. И Роси изглеждаше и говореше много нормално, в сравнение с това което показа в студиото.

Не ми дадоха думата, защото някой нещо им беше казал, защото съвсем различни неща говориме по телефона една седмица преди това.Не говориха и за правата на нероденото дете, не цитираха случаите от Канада за майката, която е принудена от закона да роди второто си дете в болница, след като първото си отива след домашно раждане. Казах им за конвенцията на ООН за правата на детето, цитирах им нашите закони...всичко по време на паузите. Разбирате ли, дори и да не се беше подготвила водещата й изтрелях информация, з а която да се захване.

Предполагам, че заради адвоката и наистина от уважение към Цвети се е променило всичко.

Говорихме си с Елена, че няма как да има такъв закон, ако няма обучени акушерки. А сегашните, които са в системата не искат да се обучават и оставят да се тъпчат. Не съм в системата, не знам, но й вярвам. Предложих й да въздейства на тези акушерки, които още не работят в системата и Елена обмисля да прави семинари сред акушерки в мед. университети, за да им разясни техните права, да им покаже практики от света и кой знае, може след няколко години и в Бг да има родилен дом, какъвто искат естественичките, а за тези, които подстрекават и причинят смърт на бебе да бъдат наказвани. Мисля, че двете неща вървят ръка за ръка - да се приеме закон за домашно раждане, но и наказателен закон.
« Последна редакция: Май 24, 2011, 10:43:35 am от jasmin_veni »
[/url][/url]
*
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #507 -: Май 24, 2011, 12:23:06 pm »
Абе Вени, тази Роси как издържа да не я хванеш за гушата, не знам. Че тя за всеки описан проблем само повтаряше как да се съсредоточим над хубавите случаи.  То над тях какво да се съсредоточаваме - повечето са такива, ама не това е темата на предаването.  Темата е да се разясни риска.Ми дай да си заровим главите в пясъка като щраусите и да не виждаме което не желаем. Офффф, побърквам се от нерви от такива. И при все, че тя все пак има някаква титла зад името си ( психолог и не знам каъв инструктор, нали?) така че хората като я чуят и я взимат за капацитет и я слушат, което пък означава, че трябва по-отговорно да говори по въпроса.
 

Ако си спомням правилно, в предаването се каза, че в САЩ в 27 щата е наказуемо да извършваш дейност, за която нямаш нужната квалификация /цитирам по смисъл/. Отнесено към коментираната тук ситуация, едни хора, нямащи медицинско образование и грам ценз в акушерството си позволяват лукса, да "асистират" домашни раждания...по скайп.  8O И понеже то това било в интернет, пък те имали правото да си говорят каквото им скимне, пък раждащите имали правото да ги слушат, или не - нЕма проблем. Както правилно забеляза за Роси - цялостното й поведение създава впечатлението, че тя има хабер за какво говори, а всъщност - няма. И не само тя няма, ами и другите от тази групичка, които "дават акъли" на домашно раждащите жени в България. За "ситуацията с двата пръста", Роси и Мег, или не бяха чували, или ако са чували, не биха могли да определят кога е настъпила такава, нито знаят как точно да ги бутнат тези два пръста, че да подпират главата на бебето. Поради простата причина, че нито са го учили това, нито са го работили и е нормално да не знаят кога и как точно се прави. Това обаче изобщо не пречи на въпросните дами да се изживяват и саморекламират като компетентни в областта и същите - не носят никаква отговорност, когато навредят на някого със своята некомпетентност.

И понеже не съществува демократичен начин тези жени да бъдат заставени нормативно да спрат да вредят с некомпетентността си на други жени... Начинът за "справяне с тях" е този, който и те ползват, за да зарибяват лековерните по лудостите си. Публичност и контраинформация. И не "ама да пазим сега личния живот на Цвети, понеже й е тежко, че изгуби бебе". Ами кандидат-последователките на Цвети, като седнат пред компютъра да търсят инфо как да си родят неасистирано у тях си - да попадат и на тази история, да се запознаят с причините тя да се случи и да разберат кои са хората имащи голям принос Цвети да реши да ражда така и финалът да е такъв. Като ще е свобода на словото - нека е истинска. Не като при Марта ;)
Пък като разберат мераклийките да си раждат на дивана коя е Роси, коя е Мег...да идат да си четат в "Родилница" и да си правят сметката може ли да имат вяра на въпросните и методите им, или рискуват да са "следващата Цвети", ако се водят по некомпетентни хора, за нещо толкова важно като раждането на дете.

И като си на вълна изрази Боби, аз слушайки Роси, която повтаряше за всичко "мантрата" - "да се съсредоточим върху хубавите случаи и да сме позитивни", се сетих за една друга популярна фраза. "Всички щастливи семейства си приличат, а нещастните са толкова сами и различни в страданието си". Понеже Роси след предаването, се прибира при трите си живи и здрави деца и не "изгоря нейната черга", явно не й е трудно да вижда "хубавите случаи". Ама Цвети, която сега гледа празна бебешка кошарка и сигурно не смее да излезе от жилището си, заради укорителния поглед на бабките пред входа, вероятно трудно се "съсредоточова върху хубавите случаи". Понеже лошият случай е на нейната глава, в нейния дом и едва ли сега й се струва толкова значимо дали е "раждала с достойнство", или все още счита раждането за безопасно, понеже си било физиологичен процес  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Поздравления, Вени, за куража да наречеш нещата с истинските им имена!
Много съм възмутена от поведението на Марта Вачкова- то бива да вземаш страна, ама чак толкова!
Стори ми се, че Росица много е свалила гарда в сравнение с участието си в "Референдум"- дано да започват да разбират какви ги вършат.
А този "адвокат"- нямам думи- егати неадекватния тип!Не мога да проумея как на тази майка след такъв удар изобщо й е до адвокати, особено такъв ...ами...идиот.
Боби, разбирам и споделям виждането ти за забраната- полза от забрани няма.
Това, което не споделям и което ме вбесява е криминалният характер на "борбата" на тези жени- законът не забранява домашното раждане, но не позволява на квалифициран персонал да участва в него. И какво правят тези, които не са съгласни с това? Вместо да започнат кампания в полза на разрешаване на асистираното домашно раждане, те започват тайно да се събират в някакви комуни със силно шамански уклони и ала-бала учения(ужасно модерни през последните 20-тина години)и да си раждат като улични кучета.Даже е чудно как чак сега се случи такъв трагичен обрат. Чудя се дали няма и други такива случаи, които да са покрити?!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Боби, много пъти се каза, в България е рисковано да се роди в къщи
със или без акушерска помощ, защото просто възможността да се отиде бързо
в болнично заведение при сложност е равно на 0, освен ако не си на 3 крачки от такова!

Иначе в едно съм съгласна с теб, трябва да имаме избор,
съгласуван с квалифициран специалист, който да бъде разумен и анти рисков!

Чудя им се на тези жени и никога няма да ги разбера...
И нали съм емоционална, днес спасихме едно пиле...
Поставили сме на сливата в двора къщичка и семейство врабци мътят там
всяка година, паднало едно долу, но крилцата неукрепнали и не може да лети.
Майчицата седи на едно клонче до нас и само го вика ...
Взех го в шепи и мъжа ми със една стълба го върна в къщичката
и те продължиха да носят храна на всеки 5 минути,
за да укрепне и другия път полета да бъде успешен!
Животинката приема риска и се бори за да опази рожбите си,
а криворазбраната свобода в България взе своята поредна жертва!Жалко...
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул, то в САЩ това е много относителн. Никъде не се наказва неасистираното раждане. Нямаш право да се представиш за акушерка, ама ако аз реша да си те повикам да държиш ръката, няма да имаш проблем и няма да те съдят щом не ти плащам за това.

 Нарочно не се впускам в емоционалната страна на въпроса, защото е умряло бебе и няма човек, който да не се разчувства от това. Както и да е - в крайна сметка аз мисля, че няма да има закон да носиш наказателно отговорност независимо колко си говорим тук,защото като гледам мнозонството от европейските законодатеслва нямат и нашите трудно биха тръгнали да правят нещо коренно различно от примерите, които имат наоколо.


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
В предаването на Мартина госпожа психоложката - йоги наистина много издишаше... Но си представям, че след подобна трагедия е много трудно да се намери някой от групичката, който да се изправи пред цялата аудитория и да апелира за концентриране върху случаите, протичащи без усложнения... Разминава се някак с трезвия поглед върху реалността...

Съчувствам много на майката (Цвети) и наистина смятам, че трябва да се помисли за законодателни промени и повече просвета от СПЕЦИАЛИСТИ...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Оф топик - така явно са убедили и таткото, че се дискутираше по-рано:
http://dox.bg/files/dw?a=d3f74a7045

[/url][/url]
*
Боби, пределно ми е ясно, че който иска да заобиколи някакъв закон - все ще намери начин да го направи ;) Особено пък разни "Лабави" текстове, подлежащи на трактовка и увъртанки. Аз именно за това и не бих настояла да се инкриминира нещо в обсъждания тук случай, понеже и да се спретне някакъв закон, той ще е толкова хмммм пробит отвсякъде, че ще съществува само на хартия. И нарушители по него - никога не биха могли да бъдат осъждани т.е. идеята за превенция на дадено поведение, под заплаха от носене на негативни последствия за нарушителя - няма да я бъде.

Единственият реален и евентуално работещ начин за противодействие на групички като тези е - "антикампания" на провежданата от тях. Поне към момента - други начини не виждам да има. И разбира се - подобряване на условията за болнично раждане във всякакъв смисъл, но това последното е бавен и скъп процес...няма да стане скоро. :(


Да ти кажа обаче, не съм убедена, че е толкова непосилно и невъзможно да се инкриминира нещо друго. Като например лицето Х да ОРГАНИЗИРА семинар по йога /уж/, на който да агитира и да дава конкретни наставления за домашно раждане, без да притежава никакъв ценз да дава подобни наставления. Понеже в такава ситуация, не говорим вече за "личен разговор и обмен на мисли по дадена тема между двама", ами за нещо организирано и целенасочено, криещо потенциален риск за "слушателите".
В тази връзка, последният линк на Жаси никак не е оф...
В крайна сметка, ако дадени практики - няма как да се пресекат директно, има начини да бъдат редуцирани по косвен път. Като ти се създадат редица спънки, да злоупотребяваш с дадени права да кажем ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #514 -: Май 25, 2011, 00:37:16 am »
Всъщност така и не разбирам на теб какво ти пречи, ако е доказано,че няма да има повече смъртни случаи.....
Bobbie, ти наистина ли си медицинско лице? Ако е така, моля те, да не го кажеш това горното пред някой, който знае, че имаш мед. образование, че бая ще се изложиш. Обясни ми, моля те, как точно по медицински някой ще докаже предварително, че нещо няма да се случи в бъдеще 8O Да не би някакви кристални топки и боб да са намесени тука или аз пак нещо не съм разбрала? Може пък в Хюстън да могат предварително да докажат, че нито едно бебе няма да умре при раждане, все пак това е най-големия медицински център в света. Може да са спеиализирали и пророчество хората. Прости ми невежеството, аз съм един прост икономист, все пак, от ония дето ги коментираше по-назад....
« Последна редакция: Май 25, 2011, 00:44:26 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #515 -: Май 25, 2011, 02:59:28 am »
Всъщност така и не разбирам на теб какво ти пречи, ако е доказано,че няма да има повече смъртни случаи.....
Bobbie, ти наистина ли си медицинско лице? Ако е така, моля те, да не го кажеш това горното пред някой, който знае, че имаш мед. образование, че бая ще се изложиш. Обясни ми, моля те, как точно по медицински някой ще докаже предварително, че нещо няма да се случи в бъдеще 8O Да не би някакви кристални топки и боб да са намесени тука или аз пак нещо не съм разбрала?
Ха ха ха ха. Ти сериозно ли..?
 Опитвам се да ти игнорирам заядливия тон от доста време, но ти просто нямаш спирка. В стремежа си да се заядеш отново, ръсиш егати смехориите. Нека ти отговоря тогава така както ти ми отговаряш до сега. Да, отговорът е, че ти пак нещо не си разбрала. Вие икономистите за статистика не сте ли чували? Кой е казал, че нито едно бебе няма да умре? Ако беше прочела за какво говорим преди така яростно да ми се нахвърлиш, щеше поне да знаеш за какво става дума. При асистирано раждане няма да умрат повече, от колкото умират в болница. Сега по-ясно ли е или има нужда от още разяснения? Дала съм линк към изследване, там си я има статистиката. Погледни,прочети, опитай се да го разбереш, ако не можеш попитай следващият път преди да те засърбят ръчичките да напишеш поредната смехория.

Жбрул, с теб сме на едно мнение. Аз също смятам, че това е начина. Не знам за събирането как стоят нещата законно. Ако не е платено, предполагам, чеможеш да си се събираш и говориш с колкото си искаш комшийки ( примерно). Нямам представа как законно се разграничават тези неща.





П.П. Нямам медицинско образование. За мен медицинско образование значи медицина т.е. да си лекар. Аз не съм лекар.
« Последна редакция: Май 25, 2011, 04:56:09 am от Bobbie »


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Асистирано домашно раждане за БГ е невъзможно, поне на този етап. То за София не може да се организира, пък какво да говорим за по-малките градове. Хората инфаркт получават и линейка идва след 2-3 часа ( евентуално ! ) а за родилка да стигне спешно до болница...
А на фона на онкоболните и инвалидите, и тяхното положение у нас, подобни искания за мен са нелепи. Има много дупки, които трябва да се запълнят в здравната ни система и има доста други с приоритет.
Аз лично не вярвам на подобна статистика, или поне за БГ тя няма да е толкова оптимистична. Но дори малкия процент разлика, който се получава - за мен не си заслужава риска.
Но, всеки има тиква на раменете и си решава ! Както се каза по-назад - естествен подбор.

Стана ми много мъчно за бащата...Дано успеят да си запазят отношенията, че след една такава трагедия може да има много обвинения и упреци.
А каква е тази Клер ? Която окончателно го е спечелила за каузата...?

Все повече си мисля че нещо не е наред в цялата схема...за каква кауза става въпрос ?!?
Каузата е идея, чрез която се поставя значима цел в едно направление - политическо, социално или от друг характер, за решаването на сериозен проблем или на някакво важно дело. Реализирането на една кауза е свързана с мобилизиране на голяма група хора, изисква организация, пълно посвещаване на проблема и много труд и всеотдайност до постигане на определените цели.



*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Bobbie, на въпроса ти " Ти сериозно ли?", веднага отговарям - не, не съм сериозна. Няма как да коментирам сериозно това, което написа. И именно понеже съм икономист, чудесно знам какво точно представлява статистиката :wink: Видно е, че ти не знаеш, обаче. Сега се мъчиш да ми се измъкнеш по йезуитски, че аджеба, друго си имала предвид. Аз четох, много добре четох, та затова пиша. В постнатия от мен цитат от твой постинг ясно пише какво имашп предвид. Че щяло да се докаже, че няма да има повече смъртни случаи, а не че нямало да бъдат повече спрямо болничното раждане. Опитваш се да извъртиш дори собствените си думи!
Сега аз те питам - Ти сериозно ли смяташ, че някой е в състояние да даде такава гаранция и да докаже, че няма да има повече смъртни случаи, дори при АСИСТИРАНО домашно раждане?
Не се стремя да се заяждам, просто не мога да се стърпя, когато за пореден път  продължаваш неистово да си стоиш на мнението, въпреки, че хората хиляда пъти те опровергават. И Лидия много точно го каза - подкрепяш и защитаваш нещо, което дори ти не би направила? Защо? Защо се пишеш за такъв радетел на безкрайните човшки права? Ти ли ще носиш после последствията и отговорността?

Редактирано от модератор - т.9 от Правилата на форума.
« Последна редакция: Май 25, 2011, 13:18:15 pm от Елфи »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Сутринта около 6 рекламираха предаването на Марта, относно темите за седмицата. И в близък план показаха въпросната майка. Адвокатчето да вземе да съди сценаристите.

Райса, въпросната Клер Лопринци е гуруто на групичката.   Американка, традиционна акушерка(каквото и да значи),  идвала е и тук на семинари.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #519 -: Май 25, 2011, 13:10:01 pm »
Жбрул, с теб сме на едно мнение. Аз също смятам, че това е начина. Не знам за събирането как стоят нещата законно. Ако не е платено, предполагам, чеможеш да си се събираш и говориш с колкото си искаш комшийки ( примерно). Нямам представа как законно се разграничават тези неща.

Ами аз не съм юрист и не мога да кажа законово как точно би могло да се получи, но ще уточня какво имах предвид.
В България правото на "свободна икономическа инициатива" е гарантирано на всички граждани, знаеш. Така, ама аз ако си направя едно магазинче за алкохол, захарни изделия и цигари и този обект се намира на по-малко от еди колко си метра от входа на училище - законово ми е забранено в това магазинче да продавам цигари. Аз като собственик на този обект, бих търпяла загуби от това, че не мога да продавам цигари и губя клиентите-пушачи. Отделно, че и на лица под 18 години - нямам право да продавам цигари по принцип, но допълнително нямам право да ги продавам и защото учениците като влизат да си купят дъвки и сок, да не виждат цигарите /един вид да не им ги рекламирам пасивно/, някаква подобна логика има тази разпоредба.
В този случай, в една пазарна икономика, моето право на свободна икономическа инициатива, бива ограничавано и нормативно ми се вменява отговорност да се грижа за здравето на "хорските деца", вместо да си гоня печалбата.

Относно темата тук - имах предвид нещо сходно на гореописания пример. Лицето Роси, или лицето Мег, които нямат медицинско образование, но имат право да говорят каквито си искат глупости на когото пожелаят в един частен разговор, да нямат право да говорят същите глупости на едно организирано и официално рекламирано събитие, което за капак е официално обявено като събиране със съвсем друга цел.
Иначе казано - щом нямаш призната от държавата медицинска квалификация и същата държава - не те е "лицензирала" да "даваш наклони" по медицински въпроси - да е наказуемо, ако го правиш все пак. И то не при разговор с комшийката, ами в зала, на нарочно организиран "семинар", който пък уж е със съвсем друга цел...Като се изхожда от презумпцията, че лица нямащи квалификация в дадена област - могат да нанесат вреди на други лица и да поставят живота им в риск.
Въпросната Роси, като дипломиран психолог, да си организира каквито ще семинари и да си говори каквото иска в областта психология - ОК. Но тази жена /примерно/ да отнася едно 10 000лв. глоба, всеки път, когато на подобен семинар, вместо за психология, вземе да обяснява как се премята пъпна връв при новородено на дивана, как се гори същата със свещ и в този ред неща, за които тя НЯМА официално призната от държавата квалификация.
Пък когато завърши медицина и държавата я лицензира да си отвори "училище за родители" - моля, да обяснява каквото си ще.
Това имах предвид, под "предотвратяване на злоупотреба с разни права" /все едно какви/. Роси и компания, също така имат право на подобни събирачки, да повикат за "лектор" някоя акушерка, която да се изказва на тема раждане и процедури по същото понеже тя това е учила и работила. Да видим, дали ще успеят да убедят някоя като акушерката от предаването на Марта, да ръси пред публика дивотии от вида "как се размотава увита пъпна връв от врата на бебе с рейки". Лично аз, дълбоко се съмнявам, че лицата учили и работили в тази област ще бъдат склонни да пропагандират подобни неща, а законово - само те биха имали правото да говорят на такива "лекции" по подобни въпроси, без да рискуват санкции /в моята хипотеза де/ ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!