0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Според мен неасистираното раждане е деяние, при което в случай на смърт на бебето, жената трябва да носи някаква отговорност.Може би криминална не е правилно, но гражданска със сигурност.За каква свобода може да се говори, когато неаст.ражадне носи голям риск, дори и при безпроблемна бременност.Ще поразследвам как е в Канада по отношение на правото на неасистирано раждане.Защото досега, каквото прочетох, беше за асистирано, с акушерка, завършила специализирано учебно заведение.
Присъствах лично на две раждания на мои приятелки, по тяхна изрична молба.В болница.При една всичко мина нормално.При втората уж всичко беше наред, но малката не поиска да излезе, имаше напъни и всичко, заклещи се някъде долу ниско...беше кошмар.Извадиха я с форцепс.Така че нормална бременност, не винаги означава безпроблемно раждане.Големият ми син, пак при абсолютно нормална бременност, тръгна да излиза с ръката напред, за момент само си представям домашно, неасистирано раждане :(
Боби, твоето мнение също е доста крайно...
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Категорично отказвам да приема риска за нещо нормално...
Боби, не сравнявай България с другите държави. твоя шеф Холандец, да не дава господ, но ако му се наложи да чака бърза помощ и да се надява на оборудването и, ще си смени мнението със сигурност...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, права си, на различни езици говорим и това е видно от факта, че отказваш да разбереш какво казваме. Очевидно е и че четеш май малко отгоре-отгоре, понеже продължаваш да твърдиш, че искаме да се инкриминира домашното раждане, а ние такова нещо не сме твърдяли. Jbrul достатъчно ясно вече няколко пъти обясни какво, защо и как, който е поискал е разбрал, който не - мисли, че си говорим на различни езици.
А, да кажа само, че свободата на словото и свободата на действията са две различни неща и крачката към слободия при прекомерното им експлоатиране е твърде малка.
Мешай си се където искаш, това е твое право и никой не те ограничава със закон. Ние всички чудесно разбираме какво казваш, споделяме по-голямата част от опасенията ти, както и някои от принципните ти възгледи. Все пак, ти живееш в държава, където има голяма свобода на словото, знаеш ги тия неща, разбираш ги. Ние не ги знаем, само сме чували и мислим да откриваме топлата вода.
Това, че в някои държави одобряват безумно поведение на индивидите, щото били имали права /пък задължения явно - йок/, не значи, че и ние със стадото да блеем, все пак. Защо трябва да взимаме все кофти практиките от "Запада"? Защото за мен това е кофти практика. Както и узаконяването на проституцията и дрогата, както направиха холандците, пък ти тука ми ги даваш за пример. След като живеем в организирани общества и имаме претенции да сме цивилизовани, то трябва да живеем по този начин, а не по законите на джунглата - който оживее -оживее. Както каза Джам - естествен подбор.
И понеже се опасявам, че може пак да не ме разбереш, ще поентя - не искам да забраним със закон домашното раждане. Искам законите да се променят така, че новородените бебета да имат повече права и защита, да имат право на медицинска помощ /която логично родителите трябва да осигурят/, да имат право да живеят. И съответно, тези, които не спазват тези права, да си носят наказателна отговорност. Безпредметно е да обяснявам и аз за милионен път, че тия, които коментираме тук не са хора, които биха родили вкъщи по начин безопасен за тях и децта им. Безсмислено е да казвам, че макар в миналото всички да са раждали вкъщи, смъртността сред родилките и новородените е била доста голяма. При все че все пак е присъствала акушерка. Надали трябва да влизам в подробности относно причините хората да търсят лекари и да се стремят към усъвършенстване на медицината. Природата не винаги си знае работата, затова пък е създала човека с разум, за да се развива и да допълва там, където тя се е скатала.
Ако ние хората не се стремим да опазим децата, бъдещето на това човечество, кой да го направи и защо изобщо живеем? Ми давайте да се върнем всички в пещерите, всеки да си има негови си закони, да се трепем един-друг и това е. Като животните.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Цяла седмица ви чета без да мога да пиша
много емоции минаха през мен, но каквото и да напишем/кажем/
едно малко същество се роди без право на избор да живее!

Може и аз да съм крайна, но съм абсолютно против
да се ражда у дома със / или без квалифицирана помощ.
Моя собствен опит е показал в действие как нещата
се променят за минути и изобщо шанса да имаме деца
е въпрос на помощ, да са живи и здрави лекарите които ни дават този шанс!

Ще се хвана за последното изречение на Сикс "Като животните!"

Грешиш обаче, някога когато бях много малка и имахме животни,
Дядо ми, светла му памет, с дни обикаляше около родилките за да не изпусне
момента и да асистира, така че и преди 30 години се е помагало на животните!
Живеем във време в което неоантологичната грижа е достигнала ниво
да спасява бебета в 24 седмица с тегло под 900 грама и да се случват неща
като това което обсъждаме е престъпление!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
До къде стигат правата на майката, когато взема решения, които може да носят риск за живота на детето й при раждане, и до къде и как обществото да налага правила и санкции?

Как да се гарантира минимизиране на риска при раждане у дома?

Това са въпросите, на които аз за себе си търся отговор.

Като начало:
според мен всяка жена има право да роди където иска и както иска, но обществото трябва да изисква от нея да е информирана за рисковете, които поема с решението си. За санкции при трагичен изход от ситуацията ... не съм сигурна ... може би е редно да има някакви. И как да я принудим да се информира?  Може би женската консултация трябва да стане задължителна. И как да санкционераме жени, които не отиват на консултация?
 
Може би да се губи (изцяло или частично) правото на получаване на пари за майчинство, ако не се посещава определен минимум от женските консултации....
*
Да вметна, че е правилно да се пише естествен отбор  :D.

Доколкото знам родилите у дома са посещавали ЖК.
Няма как ЖК да е задължителна, защото трябва да си здравно осигурен, за да ти се полага. Ако една жена няма осигуровки, ще й искат пари за посещенията и съответно не може да бъде принудена да посещава такава.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Тогава, може би задължителния минимум да е безплатен.
Много жалко за това детенце... Дано сега е на по-добро място...
Не знам как тази майка ще продължи да живее от тук нататък... Аз лично не бих могла, но пък и никога не бих рискувала живота на детето си по този начин. Просто не ми го побира ума, как е възможно- хора с медицинско образование, които би трябвало да са напълно наясно с рисковете... За мен това е някакво безумие.

Въпреки всичко, не съм сигурна че е редно да се задължават хората да раждат по определен начин. Темата е много сложна и пълна с много въпросителни....

Аз например имах огромно желание да родя естествено /но в никакъв случай не у дома разбира се/, защото изпитвам ужас от коремни операции. Преживях една извънматочна бременност и сега страдам от параноята, че ако не си опазя вътрешните органи от страстване, ще се повтори същото след време   :? Моята бременност протече безпроблемно и спокойно. Една седмица преди термин ми изтекоха водите- отново нищо притеснително, в последния момент се оказа обаче, че бебето е застанало с челото напред и е много опасно да родя дори с епидурална упойка и се наложи спешно секцио с пълна упойка. Това беше най-лошият сценарий който можех да си представя... Когато доктора ми обясни какво се случва, дори не се замислих, исках единствено по-скоро всичко да свърши и да видя детето си живо и здраво. Понякога ми е мъчно, че не можах дори да присъствам на появата на бял свят на момчето ми, но никога не съм съжалявала, че се доверих на лекарите.

Дано тази нелепа случка да бъде за урок на други майки, на които им е минало през ума да раждат по този примитивен начин. Дълбоко се съмнявам обаче този случай да бъде последен... Дори да се търси съдебна отговорност на такива родители и на хората, които са ги подтикнали, едва ли по този начин могат да се "излекуват" болните им мозъци.


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Да вметна, че е правилно да се пише естествен отбор  :D.

да вметна и аз, че "отбор" е старият термин, дошъл от руския език. отбор и подбор значат едно и също, но първото е русизъм. няма правилно и грешно в случая.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Доколкото знам, ако не ходиш на ЖК после има някакви удръжки от майчинството. Това ми казаха на ЖК де, не съм проверявала.
[/url][/url]
*
Поразлистих някой и друг учебник и все естествен отбор пише. Авторите сигурно са русофили и затова.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Поразлистих някой и друг учебник и все естествен отбор пише. Авторите сигурно са русофили и затова.
:offtopic: Защо се дерете за такива дреболии?
*
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80
Ето използването на отбор и подбор, на едно място.

Смарайди, не мога да ти разбера закачката в случая :?
Или просто си почесваш клавиатурата.
.
« Последна редакция: Май 16, 2011, 21:45:48 pm от Fifa »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Доколкото знам, ако не ходиш на ЖК после има някакви удръжки от майчинството. Това ми казаха на ЖК де, не съм проверявала.

не знам да има такава връзка. медицинската помощ все още не е задължителна.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Да, Мише, права си, мила! Обидих животните, без да искам. Дори те получават помощ. Аз имах предвид именно дивия свят, в праисторическо време, затова намесих горките животни :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Смарайди, не мога да ти разбера закачката в случая :?
Или просто си почесваш клавиатурата.


аз я разбирам и мога да обясня - смарайди отколе не може да диша "госпожи модераторките" и решила сега, че й паднал поредният удобен случай да захапе.  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
И един голЕм оффф от мен..
Да ви предупредя, че в сряда между 22 и 23 часа, може и да ви посипе дъжд от розово златист облак.
Щото тогава ще се проведе крионско медитиране по скайп- медитация и визуализация, на тема щастие, масово изцеление, богати пенсионери и всеобщо доволство от политици и власт.
За справка и желаещи:/и невярващи/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=461284.525

Става с предварително записване!
*
"отбор", "подбор" - все тая. Идеше реч за това, има ли място същия при хората живеещи в уж модерни и "бели" държави в 21-и век, или не? ;) Поне аз в някаква такава насока мислех, че говорим.

Досега разбрахме, че по принцип нямал място, ама пък държавите са толкова "бели", че щом някой го влече неолита - трябва да му се поклоним и да изръкопляскаме. Сакън да не нарушим правата на някой кретен /извинете за израза/ и да не му попречим на правото на избор. Кой евентуално може да пострада от някои права - няма никакво значение...

Аз понеже съм тъпачка - имам изкривената логика, че щом след еди коя си ГС - не можеш да направиш законно аборт, се счита че вече в утробата ти има човек - не само сбор от клетки. Та щом вече е чвоек - следва той да се ползва поне от някакви права и защита, според мен.

И не мога да се начудя тези дни, как много хора освирепяха по случая в Горна Оряховица, когато се подозираше, че лица в бели престилки не са направили нужното, за да дадат шанс за живот на ембрион на такава възраст, на която той е съмнително че би оцелял и в най-добрата клиника на света. Но гневът беше, защото не е направен дори опит да му се осигури най-доброто възможно, пък - каквото стане после.
Същите хора сега ми опяват, че доносено здраво дете можело да си умре, понеже на майка му й били такива личните разбирания и тя си имала право да постъпи така и...нЕма проблем бе.


Фифа, а входната такса колко е? Или само с жълта книжка допускат... :lol:
« Последна редакция: Май 17, 2011, 01:17:41 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Това, което вчера ме втрещи е отричането на права на детето, докато не се отдели от майката. Дотогава тя можела да прави каквото си поиска с него 8O
Ако това е вярно, значи те биха били подсъдими за подстрекателство към нанасяне на вреда, в случаите, в които знаят, че майката има физи. проблем (фистула, херпес, седалиюно придлежание): 18 декември 2010 година - Европейският съд признава Правото на Нероденото дете като лигитимно и законно /това не касае случаи, когато е застрашен живота на майката, в такъв случай се разрешава прекъсване на бременността или казано аборт.
[/url][/url]