0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кодова таблица на изследвания, поемани от НЗОК
« Отговор #60 -: Април 07, 2013, 12:51:27 pm »
Здравейте , темата е стара, но мисля , че може да ни е много полезна.
Искам да попитам: 10.58   Хистеросалпингография- това Цветна снимка ли означава. Аз съм от малък град и тук нямаме много специалисти . Говорих с единствения  лекар, който прави ЦС и го питах колко ще ми струва и дали минава по здравна каса. Той ми каза, че може да мине  по ЗК, но пак ще ми струва 150 лв, тъй като касата поемала рентгеновата снимка , а отделно специализираното гинекологично изследване не го поема или нещо подобно  osi_10
Така че ако съм без направление ще ми е над 200лв.
Някой от вас правил ли е снимка с направление и наистина ли струва толкова?
<br />
*
Re: Кодова таблица на изследвания, поемани от НЗОК
« Отговор #61 -: Април 07, 2013, 16:04:36 pm »
Да, хистеросалпингография означава цветна снимка.
Не знам дали ЦС може да мине по ЗК, по скоро не.

Последната ЦС, която правих (преди 2,5г) беше с цена 150 лв(без упойка). ЦС ми бе направена в клиника по стерилитет и изследването не е минавало по ЗК, тъй като клиниката нямаше сключен договор с нея.

Правила съм снимка с направление и си закупих само контрастното вещество.Обаче беше в МД-София,при проф. Налбански,и беше без упойка.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
И колко ти излезе? Защото моята също беше с направление, но платих 150лв. общо - за изследването предмедикаментацията и контрастното вещество, всъщност само рентгеновата снимка мина по здр. каса.  А всъщност и ако добавим и профилактичния преглед няколко дни преди снимката -още 40 лв - то пак стана около 200 :)
<br />
Трябва да изследвам половите хормони, лекарката ми ме прати в Кандиларов. Виждам, че повечето се поемат от касата, но за да се възползвам от гинеколог ли ми трябва направление? Т. е щом като си плащам прегледите и доктора ми не ме приема по НЗОК няма как да стане, правилно ли съм разбрала? А за щитовидната жлеза предполагам е същото?
*
И аз не съм много запозната, но мисля, че за да се възползваш от изследванията на половите хормони по ЗК, ти трябва направление от гинеколог. За изследвания на щитовидната жлеза ти трябва направление от ендокринолог. За всеки случай попитай твоя личен лекар как стоят нещата с въпросните изследвания по ЗК  :wink:
Благодаря ти Мецани!  То май ще е по-бързо да си платя за половите хормони,а пък за ендокринолога ще си поиграя с направления   :)
*
От няколко години, аз поне вече трета ползвам, личният лекар може да даде направление за ТСХ и ФТ4. Мисля, че тези изследвания са включени към профилактичните прегледи. Даже сестрата  ми каза, че можело на 6 месеца да ги ползвам, аз досега мислих, че е за година. Случайно прочетох съобщение в една лаборатория във Варна, че мога да ги ползвам от личният. Също така има и за мъжете, нещо за простатата, но не помня точно как се казваше изследването. Искайте си от GP-тата, момичета.
*

    maggi4ka

  • ***
  • 440
  • Няма невъзможни мечти....
Здравей Гея :) Вто ти нужната информация. Във форума има тема, в която можеш да видиш доста кодове на изследвания, за които принципно ЛЛ казват, че нямат здравна пътека :)
Надявам се да съм ти полезна.
Момичета, преди малко с мъжа ми взехме направления за изследване по НЗОК на СПИН, Васерман, Хепатит В и С.
Тъй като знам, че много лични лекари твърдят, че касата не ги поема, преписвам кодовете им дословно от самите направления.
Надявам се да се окажат полезни на някого:

02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С


*

    maggi4ka

  • ***
  • 440
  • Няма невъзможни мечти....
Re: Кодова таблица на изследвания, поемани от НЗОК
« Отговор #69 -: Март 21, 2014, 14:36:40 pm »
Ами незнам как стана това - трябваше предният ми пост да иде в друга тема  :oops:

*
Да споделя, че в ХЕИ/поне в нашия град/ имали безплатни програми, незнам точно за какво, но изследват безплатно спин, васерман, хепатит Б и Ц и хламидия. Вчера го разбрах, но тъй като ми трябват за понеделник, ще могат само част от тях да ми направят, защото поне при нас, чакали да съберат повече проби и да ги пуснат. Но ще го имам предвид за следващия път, защото сега ще започвам да събирам няколко месеца яйцеклетки, а изследванията важат само 3 месеца. Който му е нужно да се възползва, но питайте, защото се оказа, че доста хора не знаят.