0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #20 -: Януари 06, 2011, 16:31:54 pm »
Dolphin, виждам, че вече си запазила час за доц. Томова, аз съм ходила при нея и съм доволна, но също бих ти препоръчала д-р Врагалева от Фемина. Понеже не успях да си запиша час по-рано за доц. Томова, отидох при д-р Врагалева за първата ФМ в 11 гс и 4 дни. Там единствено не се чакаше с месеци. Тогава тя видя аномалия на едното бебе, която беше несъвместима с живота, щеше да изкара до 5-6 месец и имаше риск да загине и здравото бебе. Както писах другото бебче беше здраво. Благодарение на това, че отидох толкова рано на ФМ и д-р Врагалева видя проблема при едното бебе, направихме редукция, макар и късно в 13 гс, но в крайна сметка сега се радвам на моята сладка бебка. Не ми се мисли какво щеше да стане ако бяха видели този проблем по-късно, когато вече нямаше какво да се направи.
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #21 -: Януари 06, 2011, 17:01:00 pm »
Mishanta,
Върнаха ми 3 ембриона на трети ден с изключително тежки прогнози, така, че гореспоменатия етичен въпрос не засяга мен. Никой не е допускал, че въобще един ембрион ще се захване, а пък за еднояйчни + разнояйчни да не говорим, но това е отклонение от темата, държах да се знае просто, че го зачекнах несъзнателно в предишни постове!
Именно защото искам най-доброто за децата си не съм записала ЖК при гинеколожката в близката поликлиника. Избрала съм опитен гинеколог в добра клиника. При всеки преглед се прави подробен анализ на всеки от органите на бебетата / с изключение на сърцето/, прегледите ми са през 2 седмици именно заради рисковата бременност. Обадих се за въпросната професионална консултация казаха края на 20та седмица най-рано, тогава ми е и часът при доц. Томова /както вече написах/, преди това нямало смисъл да се ходи, слушам и изпълнявам!
Само да вметна, че след 21ва седмица за мен абортът си е раждане....
Явно някои от вас допускат, че съм емоционално лабилна страхливка и за тва видиш ли щото ме е страх от действителността не искам да се следи всичко, напротив! Просто исках да знам какво повече дава като информация този преглед от регулярните, на които ходя и с каква сигурност анализът е точен. Много от вас са ми дали изключително изчерпателна информация, за която, сигурна съм, всички, които са били незапознати като мен до момента, в който са я прочели са изключително признателни и благодарни.
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #22 -: Януари 06, 2011, 18:10:46 pm »
Делфинче, не ме разбра, всеки случай е уникален,
и ние тук знаем много такива, за щастие повечето завършили с добър край!

Имам предвид многоплодна бременност, като уточнявам с повече от 2 бебета,
постигната с връщане над 3 ембриона и редукциите които последват
с всичките рискове и усложнения които това крие после!
Аз смятам, че би трябвало да е правило да се трансферират 2, в редки случаи 3!
Това е само мое мнение и аз не ангажирам никого с него.

Чувствата и съмненията, които описваш в поста си ме накараха да напиша за тези мои мисли!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #23 -: Февруари 04, 2011, 16:53:54 pm »
Момичета, не знам поста дали е за тук - ако нещо ще ме извините. След 2 седмици съм в Медикус Алфа за БХС. Тогава трябва да съм в 11 г.с.+ дни и естествено ще ме гледат на ехограф, - това може ли да се приеме за фетална морфология или тя се прави по по друг начин и си е отделно изследване. osi_10
Ако е така, може ли да ме ориентирате за цената на ФМ,- като си запазвах час се отнесох и забравих да попитам.


*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #24 -: Февруари 04, 2011, 18:37:56 pm »
Ако ще те гледа д-р Даскалов, да, това е фетална морфология. След това ще ти вземат кръв и заедно със снимка и документи от прегледа ще ги изпратят в Националната генетична лаборатория.
     
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #25 -: Февруари 05, 2011, 11:49:11 am »
ivanita,
В долните линкове е описано много добре това, което ти предстои.
Комбиниран скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър
Фетална морфология през 11-14 г.с.
Тук са и цените.

P.S. Момичета, просто е удоволствие, да чете човек тук! За кой ли път се възхищавам на факта, че пишете основно с желанието да информирате и помогнете!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #26 -: Февруари 05, 2011, 12:17:26 pm »
изследване за фетална морфология се прави и в средата на втория триместър - към 22-ра седмица.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #27 -: Февруари 05, 2011, 14:54:05 pm »
благодаря ви момичета за информацията :D
ivanita,

P.S. Момичета, просто е удоволствие, да чете човек тук! За кой ли път се възхищавам на факта, че пишете основно с желанието да информирате и помогнете!

Верди, наистина е удоволствие да се чете тук. Аз лично толкова много неща научих.
Благодаря, че ви има   :D :kiss: :kiss: :youwoman:


Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #28 -: Февруари 16, 2011, 11:22:08 am »
0887 60 68 30 - това е телефонът, на който можете да си запишете час за фетална морфология при доц. Томова. Звъннах днес, искайки час за 13 април (моя 20 г.с.), но ми казаха, че е твърде рано и нямат още график. Щял да е готов към края на февруари.
По ваши препоръки следващата седмица съм на ФМ при д-р Врагалева. Ще споделя впечатления след това.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #29 -: Февруари 24, 2011, 02:57:07 am »
аз съм в 28 седмица, правила съм първите две ФМ, но си мислех да направя и третата, може ли някой да ми каже срокът в който се прави (кои седмици), че не мога да намеря линка към графика на изследванията (мели обикновено го пуска), благодаря предварително.
*
     
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #31 -: Февруари 24, 2011, 13:41:18 pm »
Във вторник бяхме на фетална морфология в края на 20 седмица. След пордробен анализ на всички органи и на двете бебчета излиза, че всичко им е наред.. Обаче едното бебче е с две седмици назад по размери на бедрена кост и главичка  :(. Въпреки, че доц. Томова ме увери, че бебето се храни чудесно, не е болно и няма никакви видими причини за забавяне на развитието, след като премери всичко около десет пъти, аз не спирам да се притеснявам.. До сега и двете се развиваха паралелно по големина и си отговаряха на седмиците..Не знам какво да си мисля, хем се поуспокоих, че не са установени индикации за хромозомни аномалии, хем не мога да спра да го мисля това мъничкото.  :?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #32 -: Февруари 24, 2011, 15:32:14 pm »
Dolphin, аз имах подобни премеждия след Фетална морфология, и според мен за да се успокоиш ако имаш възможност отиди при още един лекар. Аз ходих при Томова и Димитрова в 2 поредни дни, и добре че така се случи иначе щях да се побъркам, трябваше да правя амниоцентеза, а след визитата ми при тях се оказа че бебето си е ок, но Томова ми даде много добър съвет-никога не взимаш мнението само на един лекар, когато имаш и най-малък повод за притеснение. Много е човечна, и гледа всичко( при мен единственото разминаване между двете доц. е положението на плацентата-Томова казва че е предна, Димитрова-че е задна, но при консултация с трети лекар се оказа че май съм със задна). И при мен единия път каза, че бебето изостава, на следващия че е напред и т.н. За размерите , различния софтуер дава различни седмици, в това се убедих и вече не го мисля.Успех.
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #33 -: Февруари 24, 2011, 15:42:29 pm »
elis, благодаря за успокоението! Тези неща ми ги следи и гинеколожката, та ще си чакам прегледа при нея или по-скоро няма да издържа, въпреки успокоението от нейна страна и ще го изтегля във времето напред. Знам, че апаратурата е различна, но при наличие на две бебета и различни показатели няма как да се хвана за тези евентуални отклонения. А относно плацентата въобще не сме коментирали разположението и на двете с доц. Томова. Важното е да храни бебето добре. Ти защо въобще си потърсила второ мнение, кое те е притеснявало?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #34 -: Февруари 24, 2011, 15:57:36 pm »
Ами при мен на един от прегледите в клиниката ми, се видяха т.нар.меки маркери за Даун и ми препоръчаха амниоцентеза, оттам аз се свързах с доц. Томова и тя ми препоръча още един преглед при друг лекар, за да имам няколко мнения-много съм и благодарна за това предложение. Така се случи, че аз направих този допълнителен преглед, а след това и от клиниката ми потвърдиха, че не се налага амнио, но само аз си знам какво ми беше 4 дни докато се видя с доцентката. и понеже знам през какво се минава в такъв момент, затова ти писах да потърсиш още едно мнение. А за плацентата, аз питах, но Томова си го казва при прегледа по коя стена е.
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #35 -: Февруари 24, 2011, 16:18:05 pm »
elis, радвам се, че при теб притесненията са отминали, но съжалявам, че си имала излишни негативни емоции. Дано всичко с бебето ти да е наред до края и нямаше повече подобни тревоги!
Все пак някой с подобен случай на моя да сподели опит?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #36 -: Февруари 25, 2011, 23:13:34 pm »
Долфин, що не питаш в бременната или в близнашката теми, по мои спомени има момичета в бременната тема, които споменават за разлики в развитието, може би ще ти е от полза. стискам палци да се окаже просто нормалното за близнаци разлика в тегло и размер, която после се наваксва. моя приятелка роди и единия близнак беше значително по-малък от другия (над 500 гр) ако искаш мога да питам точно как беше, но и на височина беше видимо по-мъничък. за първия месец си догони сестра си и сега са с едно тегло. надявам се всъщност за това да става въпрос и при теб, особено след като са ти казали, че си се храни и е здраво бебето.

дани-джей, много ти благодаря за линка, ще се опитам да си запиша час при някой от тримата, за които си говорихме, аз ходих при Томова, но може би тя няма да може да ми запише час за следващите две седмици и половина. та ще пробвам и другите.

да ви се оплача и тук - оказа се, че след втората ФМ според английската здравна система, където ще раждам нямало нужда да ме гледат вече на УЗ, прегледа от акушерката бил достатъчен. това много ме притеснява, та ще гледам да направим поне късната морфология да съм спокойна. извинете за спама, ама не ми го побира главата. и благодаря за инфото
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #37 -: Февруари 25, 2011, 23:16:30 pm »
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #38 -: Февруари 26, 2011, 00:06:52 am »
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж

за Виолета Димитрова - http://www.mcfemina.com/bg/contacts.html
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #39 -: Февруари 26, 2011, 00:22:56 am »
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж

за Виолета Димитрова - http://www.mcfemina.com/bg/contacts.html

И д-р Марков - http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=116


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу