www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Дългоочакваната бременност и раждане след стерилитет => Темата е започната от: Dolphin в Януари 06, 2011, 00:49:38 am

Титла: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Януари 06, 2011, 00:49:38 am
Здравейте момичета, обръщам се към вас с молба да споделите информацията, която имате, относно това какво точно показва и най-вече какво може да предотврати феталната морфология.
Сега съм в 14-та седмица, предполагам, че ще мога да си запазя час най-рано за след 4, което прави 18-та седмица. Бременна съм с близнаци и гинеколожката ми ме посъветва да проведа това изследване, но не можах да разбера с какво ще подпомогне то развитието на бебетата. Ако се открият малормации какво следва? Всички ли ходите на фетална морфология? Простете за невежеството ми, но не проумявам каква е идеята да се дават не малко пари за подобно изследване, ако нищо не може да се направи при откриване на аномалии на плода? 
Благодаря ви много предварително!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Inke Tinke в Януари 06, 2011, 01:02:39 am
Първо честито! Лека и безпроблемна бременност и здрави бебета около термин!
Сега на въпроса, добрите лекари всъщност правят фетална морфология при всеки преглед. По-детайлното изследване, което се извършва в 18-22г.с. обикновено се прави от специалисти по фетална морфология, които имат и добра техника. Могат да се видят редица неща- от брой на пръстчетата до сериозни проблеми. Те не могат да се излекуват чрез това изследване, но ако лекарите, които ще израждат бебетата знаят за проблем, биха могли да се подготвят. Понякога се налага операция веднага след раждането, при други случаи е необходима специална грижа. Има и редица неща, които видяни на ФМ, могат да бъдат коригирани- например кръвоток, състояние на маточните артерии- могат да се изпишат медикаменти. Други неща като дължина, положение, брой кръвоносни съдове на пъпната връв, състояние на плацентата, количество води помагат при грижата за майката и бебето и имат значение при самото раждане.
При близнаци това е и единственият начин за отхвърляне на синдрома на Даун, тъй като БХС не се прилага при многоплодна бременност.
Всички тези неща ме карат да твърдя, че ФМ е задължителна.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jbrul в Януари 06, 2011, 01:09:52 am
Всички ходим, дааа  :D Няма изследвания "подпомагащи развитието на бебето". Целта на всяко изследване е, първо и преди всичко информативна и с цел да се предприемат нужните мерки, ако се установи наличие на проблем, или потенциален риск от появата на проблем в хода на бремеността.

"Ултразвуковото изследване „фетална анатомия (морфология) е високоспециализирана дейност, която се провежда от специално подготвени за целта АГ специалисти. При това изследване се оглеждат всички органи и системи на бебето. Изследването продължава около 20 минути, а понякога и много повече.
Феталната анатомия за откриване на отклонения в развитието на бебето (малформации) е метод, особено ефективен за откриване на големи аномалии. Най-информативно е изследването за „фетална анатомия” в 19-23 седмица, когато могат да се открият над 80% от малформациите. Теоретично ултразвуковото изследване би трябвало да бъде една от най-ефективните форми за профилактика на генетичните болести.
"

В твоя случай, предполагам не си правила БХС, понеже при многоплодна бременност не може да се разчита на резултатите. В никакъв случай не пропускай феталната анатомия.

При откриване на тежки аномалии /недай Боже/ следва да вземеш някакво решение, заедно с лекаря си как да постъпите.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: ema2 в Януари 06, 2011, 01:21:53 am
Мила Делфин, феталната морфология е абсолютно задължителна.
Ти си пропуснала да направиш изследването за нухалната гънка, което се прави 11-13 седмица.То дава индикации за Синдромът На Даун.В Канада правят БХС при двуплодна бременност, както и едно друго изследване за някакви малформации.Не помня какво беше, тук са задължителни.
при двуплодна бременност се следи на Доплер кръвотока, при едното ми  бебе в 31 седмица откриха аномалия в кръвния поток, което навеждаше докторите на мисълта, че ще има преждевременно раждане.Поставиха ми инжекция за белите дробове на малките. И наистина настъпи преждевременно раждане в 33 седмица, благодарение на поставянето на тази инжекция, бебетата нямаха проблеми с дробчетата.
Информацията по време на бременността е много важна.За бебето, за теб.


Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: cygnus в Януари 06, 2011, 01:34:03 am
Точно такава тема днес обмисляхме да пуснем в този форум, която да отдели тези изключително важни мнения и дискусии, свързани с бременността и изследванията в специфични срокове от нея, които до момента се обсъждат в текущите теми на бременните.

На първо място искам да пусна линк към едно място в интернет, където проф. Кременски от Националната генетична лаборатория в Майчин дом дава онлайн консултации по темите за генетичното консулиране, феталната анатомия и биохимичния скрининг.

Консултации с проф. Кременски във връзка с генетичните изследвания и генетичните рискове >> (http://www.lmpbg.org/forum/viewforum.php?f=6&sid=732f45ccf7fde0a5c525dc003827f920)

Провеждат скрининги в първи триместър в периода от 11-14 гестационна седмица (http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=909&Itemid=36) и скрининг втори триместър в периода 15-20 гестационна седмица (http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=910&Itemid=36).

На база ултразвукови изследвания, които трябва задължително да бъдат направени с подходящата апаратура и квалифициран за това специалист акушер-гинеколог, на база на серумни бихимични показатели - хормоните човешки хорион-гонадотропин и алфафетопротеин в точно определен срок на бременността (според линковете по-горе) направени в рамките на 24 часа с ултразвкуковото изследване, както и на база възрастта на бременната - тези данни се подават към националната генетична лаборатория, която разполага със специализиран софтуер, който изчислява рискът от най-честите генетични заболявания на плода. Това изследване не е диагностично, а оценка на риска на база въведените данни. Единственото изследване, което дава сигурен отговор е амниоцентезата, която се извършва в срок 16-20 седмица и се назначава по препоръка на акушер-гинеколога и след генетична консултация за съответната двойка.


Конкретно в случая с близнаците е трудно да се вземат предвид биохимичните показатели, защото хормоните, които се изследват при биохимичния скрининг се отделят от плацентата на плода и при многоплодна бременност е трудна интерпретацията на получените резултати. Самата фетална морфология обаче е препоръчително да се направи, защото голяма част от маркерите за някои генетични заболявания се наблюдават чрез ултразвуков преглед и имат доста по-голяма тежест.

Запиши си час за фетална морфология при добър специалист за да си спокойна.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Януари 06, 2011, 01:41:58 am
Благодаря ви момичета, страхотни сте!
 Всъщност при всеки преглед ми правят един вид фетална морфология, още в 11-12 ми е правена ранна такава, изследване за нухалната гънка съответно също, тъй като се наложи редукция на другите два близнака. Гинеколожката ми обясни, че в клиниката не оглеждат абсолютно детайлно всички органи, тя не е специалист по фетална морфология, за това ме прати при такъв. След всички ваши разяснения разбирам, че изследването е задължително.
След като трябваше да пожертвам две бебчета, в името на това другите две да се родят живи и здрави, се ужасява при мисълта, че нещо може да не е наред с някое от тях.
Мисля още утре да се обадя на доц. Томова и да си запазя час, някакви други препоръки?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: cygnus в Януари 06, 2011, 01:44:56 am
Ти си в София нали?
д-р Томова е добър избор. Също и д-р Виолета Димитрова и д-р Димитър Марков. За съжаление обаче час се запазва доста от рано, дано те вместят в срок.
Успех! :) Всичко ще е наред :)
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jbrul в Януари 06, 2011, 01:46:13 am
Другите "препоръки" са спокойствие и силна храна ;) Всичко ще е наред с бебешорите, но не подценявай нито един възможен преглед и изследване, понякога дяволът е в детайлите.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: mishanta в Януари 06, 2011, 05:35:22 am
Dolphin , честити прекрасни трепети!

Ако избереш доц.Томова, за която аз гласувам с две ръце
още днес се обади за преглед, месец по-рано е най-добре!
Другото момичетата са го написали!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: !!! в Януари 06, 2011, 10:52:39 am
Аз ще ти препоръчам д-р Врагалева от МЦ Фемина!
Както знаеш аз родих 2 напълно нормални деца, но на първата си ФМ при д-р Марков, той ми каза че едното нямало ностни кости и имало голяма нухална гънка (тук говорим за хромозомна аномалия)
Д-р Врагалева беше тази, която ме следи на ФМ след този ужасен преглед при Марков и тя беше докторката, която следейки ме заключи: "За мен няма нищо претиснително и виждам 2 здрави деца)

Така че моят съвет е да отидеш при нея!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: beauty в Януари 06, 2011, 12:27:44 pm
Аз също препоръчвам Д-р Врагалева от МЦ Фемина, а също и Д-р Янкова от МЦ "Света Петка" и двете са много внимателни.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: papilio в Януари 06, 2011, 12:51:32 pm
аз също съм за доктор Янкова. При нея си следих цялата бременност +феталната морфология.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: cygnus в Януари 06, 2011, 13:25:44 pm
Д-р Васил Даскалов - "Медикус Алфа" Пловдив
Има много добра апаратура и е високо квалифициран във феталната морфология.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jbrul в Януари 06, 2011, 13:50:27 pm
Д-р Васил Даскалов - "Медикус Алфа" Пловдив
Има много добра апаратура и е високо квалифициран във феталната морфология.

Така е!  :D
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jam в Януари 06, 2011, 13:55:04 pm
Простете за невежеството ми, но не проумявам каква е идеята да се дават не малко пари за подобно изследване, ако нищо не може да се направи при откриване на аномалии на плода? 

може да се направи - аборт. ако откритите аномалии са несъвместими с живота или предполагат раждането на силно увредено дете, жената може да избере да направи аборт по медицински показания, вместо да износи и роди дете, което ще живее няколко години в мъки и страдания, а заедно с него ще страдат и родителите му.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Януари 06, 2011, 15:34:45 pm
jam, това го разбирам, имах предвид освен аборт. По принцип напълно съзнавам и подкрепям написаното от теб.
1. Мислех, че късните аборти са рискови; 2. А ако едното бебе е напълно здраво, а за другото има съмнения, тогава какво?; 3. И ако някой специалист ме стресира излишно, както се случи с kriska?. Заради тези въпроси и поради неизбежно емоционалното естество отворих темата.
 Както и да е, пожертвах твърде много, цели две вероятно напълно здрави бебета, моля се да е достатъчно, моля се и ранната диагностика, която са направили лекарите да е била възможно най-точна и предиктивна.
Запазих час за края на 20-та седмица при доц. Томова. Сестрата, с която се свързах обясни, че ФМ на близнаци се прави след 20-та седмица. Жената беше изключително мила, любезна, отзивчива и изчерпателна в обясненията си.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: mishanta в Януари 06, 2011, 15:49:09 pm
Dolphin, и аз подкрепям Джам!
Дъщеря ми бе с особенност на пъпната връв.
То бе изолиран маркер, ако имаше нещо допълнително,
би могло да се разглежда като аномалия!
След като доц.Томова установи това, по нейна препоръка
следяхме кръвопотока и пускахме доплер на 20 дни!

И още, много сложни и не само медицински въпроси съдържа поста ти!
Морално етичния момент и връщането на повече от три ембриона,
многоплодните бременности и редукцията,
могат да бъдат тема на една дълга дискусия!
Спокойни дни до прегледа при доц. Томова
и нека тя разсее всичките ти съмнения!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jasmin_veni в Януари 06, 2011, 16:00:17 pm
Делфинче, радвам се че си запазила час. За мен ФМ - и трите! - са напълно задължителни.
Първата се прави заедно с БХС, който при теб е нямало заради двоплодна бременност.
Втората е много по-обстоятелствена, дава възможност да се видят евентуални проблеми.
Третата е по-близо до термина и показва ясно как е плацентата, как е разположено бебето,.
Е, има много повече неща които се гледат, аз просто казвам с две думи.

Мисля, че ще е чудесно да се отвори специална тема за ФМ, с координати на лекари и какво трябва да питаме лекаря, когато отидем на преглед. Смятам, че информираността на пациента е също толкова важна, както и избора на лекар.


За протокола - правих си ФМ пр д-р Врагалева.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jbrul в Януари 06, 2011, 16:03:24 pm
Dolphin в крайна сметка, ако нещо с детето, или децата не е наред и не е възможно да се направи нещо, за подобряване на състоянието му/им - по-добре е да се знае от по-рано. И ти да си подготвена и екипът при раждане, да са налице нужните специалисти, ако се налагат по-особени грижи, ти да имаш технологичното време да се научиш какво и как ще трябва да правиш и пр.

Има ли наистина проблем - той няма да изчезне, ако не си направила ФМ, а в емоционален план - шокът да установиш, че проблем евентуално има чак при раждането ще е доста по-голям. Поне според мен. Всички сме се страхували от същите неща, които и ти изреждаш, лично аз въпреки идеалните изследвания и ФМ, докато не го видя родено живо и здраво това бебе - няма да съм сигурна 100%, че е ОК. Предпочитах да знам обаче, ако той има проблем и да имам правото на избор как да постъпя, ако се беше оказал тежко увреден плод, или пък при съвместимо с живота увреждане - до раждането му, да мога да се запозная със специализираните грижи от които би имал нужда...

Темата майчинство е много емоционална, но голяма част от отговорността ни като бъдещи майки е, да постъпваме рационално и да си следим бременността според съвременните медицински стандарти. Не е сега времето и момента, да си щадим собствените нерви и емоции. Сега приоритет е новият живот в нас, свиквай че оттук насетне - няма да имаш грам спокойствие в този живот ;) Това е да си майка в карйна сметка, едно от най-прекрасните и най-трудните неща.

И вложи повечко позитивизъм все пак, не се увличай в черни мисли и страхове.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jam в Януари 06, 2011, 16:31:17 pm
всъщност, тъй наречената "фетална морфология" представлява ултразвуков преглед на плода на бременната, като този преглед се извършва от опитен специалист по тази част. човек, който знае какво гледа и какво вижда. такива УЗ прегледи е добре да се направят поне няколко в периода на цялата бременност, дори и жената да няма никакви оплаквания. конкретно прегледът през 18-22 седмица се нарича "оценка на феталната морфология" - казано на български - преглед на органите на плода.

никоя бременна не е добре да пропуска ултразвуковите прегледи, още повече, ако бременността е рискова, а бременност с близнаци винаги е рискова, дори и да се чувствате отлично.

друго важно нещо, което се следи постоянно при всеки преглед, е кръвоснабдяването на плацентата, съответно - на плода. това дали плодът се кръвоснабдява (а това значи - храни) пълноценно или не, вие не можете да прецените по субективните си усещания. а такива проблеми могат да се коригират.

не бих посъветвала никоя бременна да залита в крайности - нито да се преглежда всяка четна дата от шубе, нито да не ходи изобщо на лекар, "за да не се разстройва".
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Cherry* в Януари 06, 2011, 16:31:54 pm
Dolphin, виждам, че вече си запазила час за доц. Томова, аз съм ходила при нея и съм доволна, но също бих ти препоръчала д-р Врагалева от Фемина. Понеже не успях да си запиша час по-рано за доц. Томова, отидох при д-р Врагалева за първата ФМ в 11 гс и 4 дни. Там единствено не се чакаше с месеци. Тогава тя видя аномалия на едното бебе, която беше несъвместима с живота, щеше да изкара до 5-6 месец и имаше риск да загине и здравото бебе. Както писах другото бебче беше здраво. Благодарение на това, че отидох толкова рано на ФМ и д-р Врагалева видя проблема при едното бебе, направихме редукция, макар и късно в 13 гс, но в крайна сметка сега се радвам на моята сладка бебка. Не ми се мисли какво щеше да стане ако бяха видели този проблем по-късно, когато вече нямаше какво да се направи.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Януари 06, 2011, 17:01:00 pm
Mishanta,
Върнаха ми 3 ембриона на трети ден с изключително тежки прогнози, така, че гореспоменатия етичен въпрос не засяга мен. Никой не е допускал, че въобще един ембрион ще се захване, а пък за еднояйчни + разнояйчни да не говорим, но това е отклонение от темата, държах да се знае просто, че го зачекнах несъзнателно в предишни постове!
Именно защото искам най-доброто за децата си не съм записала ЖК при гинеколожката в близката поликлиника. Избрала съм опитен гинеколог в добра клиника. При всеки преглед се прави подробен анализ на всеки от органите на бебетата / с изключение на сърцето/, прегледите ми са през 2 седмици именно заради рисковата бременност. Обадих се за въпросната професионална консултация казаха края на 20та седмица най-рано, тогава ми е и часът при доц. Томова /както вече написах/, преди това нямало смисъл да се ходи, слушам и изпълнявам!
Само да вметна, че след 21ва седмица за мен абортът си е раждане....
Явно някои от вас допускат, че съм емоционално лабилна страхливка и за тва видиш ли щото ме е страх от действителността не искам да се следи всичко, напротив! Просто исках да знам какво повече дава като информация този преглед от регулярните, на които ходя и с каква сигурност анализът е точен. Много от вас са ми дали изключително изчерпателна информация, за която, сигурна съм, всички, които са били незапознати като мен до момента, в който са я прочели са изключително признателни и благодарни.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: mishanta в Януари 06, 2011, 18:10:46 pm
Делфинче, не ме разбра, всеки случай е уникален,
и ние тук знаем много такива, за щастие повечето завършили с добър край!

Имам предвид многоплодна бременност, като уточнявам с повече от 2 бебета,
постигната с връщане над 3 ембриона и редукциите които последват
с всичките рискове и усложнения които това крие после!
Аз смятам, че би трябвало да е правило да се трансферират 2, в редки случаи 3!
Това е само мое мнение и аз не ангажирам никого с него.

Чувствата и съмненията, които описваш в поста си ме накараха да напиша за тези мои мисли!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: ivanita в Февруари 04, 2011, 16:53:54 pm
Момичета, не знам поста дали е за тук - ако нещо ще ме извините. След 2 седмици съм в Медикус Алфа за БХС. Тогава трябва да съм в 11 г.с.+ дни и естествено ще ме гледат на ехограф, - това може ли да се приеме за фетална морфология или тя се прави по по друг начин и си е отделно изследване. osi_10
Ако е така, може ли да ме ориентирате за цената на ФМ,- като си запазвах час се отнесох и забравих да попитам.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: dani_ j в Февруари 04, 2011, 18:37:56 pm
Ако ще те гледа д-р Даскалов, да, това е фетална морфология. След това ще ти вземат кръв и заедно със снимка и документи от прегледа ще ги изпратят в Националната генетична лаборатория.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Verdi в Февруари 05, 2011, 11:49:11 am
ivanita,
В долните линкове е описано много добре това, което ти предстои.
Комбиниран скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=59:2010-03-06-18-28-34&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63)
Фетална морфология през 11-14 г.с. (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=103:-11-14-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63)
Тук са и цените (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=63:2010-03-09-12-12-54&catid=39:2010-03-09-20-21-58&Itemid=56).

P.S. Момичета, просто е удоволствие, да чете човек тук! За кой ли път се възхищавам на факта, че пишете основно с желанието да информирате и помогнете!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jam в Февруари 05, 2011, 12:17:26 pm
изследване за фетална морфология се прави и в средата на втория триместър - към 22-ра седмица.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: ivanita в Февруари 05, 2011, 14:54:05 pm
благодаря ви момичета за информацията :D
ivanita,

P.S. Момичета, просто е удоволствие, да чете човек тук! За кой ли път се възхищавам на факта, че пишете основно с желанието да информирате и помогнете!

Верди, наистина е удоволствие да се чете тук. Аз лично толкова много неща научих.
Благодаря, че ви има   :D :kiss: :kiss: :youwoman:
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: azalea в Февруари 16, 2011, 11:22:08 am
0887 60 68 30 - това е телефонът, на който можете да си запишете час за фетална морфология при доц. Томова. Звъннах днес, искайки час за 13 април (моя 20 г.с.), но ми казаха, че е твърде рано и нямат още график. Щял да е готов към края на февруари.
По ваши препоръки следващата седмица съм на ФМ при д-р Врагалева. Ще споделя впечатления след това.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 24, 2011, 02:57:07 am
аз съм в 28 седмица, правила съм първите две ФМ, но си мислех да направя и третата, може ли някой да ми каже срокът в който се прави (кои седмици), че не мога да намеря линка към графика на изследванията (мели обикновено го пуска), благодаря предварително.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: dani_ j в Февруари 24, 2011, 09:33:15 am
Елена, прочети тук
http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105:-28-34-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63 (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105:-28-34-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63)
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Февруари 24, 2011, 13:41:18 pm
Във вторник бяхме на фетална морфология в края на 20 седмица. След пордробен анализ на всички органи и на двете бебчета излиза, че всичко им е наред.. Обаче едното бебче е с две седмици назад по размери на бедрена кост и главичка  :(. Въпреки, че доц. Томова ме увери, че бебето се храни чудесно, не е болно и няма никакви видими причини за забавяне на развитието, след като премери всичко около десет пъти, аз не спирам да се притеснявам.. До сега и двете се развиваха паралелно по големина и си отговаряха на седмиците..Не знам какво да си мисля, хем се поуспокоих, че не са установени индикации за хромозомни аномалии, хем не мога да спра да го мисля това мъничкото.  :?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: elis в Февруари 24, 2011, 15:32:14 pm
Dolphin, аз имах подобни премеждия след Фетална морфология, и според мен за да се успокоиш ако имаш възможност отиди при още един лекар. Аз ходих при Томова и Димитрова в 2 поредни дни, и добре че така се случи иначе щях да се побъркам, трябваше да правя амниоцентеза, а след визитата ми при тях се оказа че бебето си е ок, но Томова ми даде много добър съвет-никога не взимаш мнението само на един лекар, когато имаш и най-малък повод за притеснение. Много е човечна, и гледа всичко( при мен единственото разминаване между двете доц. е положението на плацентата-Томова казва че е предна, Димитрова-че е задна, но при консултация с трети лекар се оказа че май съм със задна). И при мен единия път каза, че бебето изостава, на следващия че е напред и т.н. За размерите , различния софтуер дава различни седмици, в това се убедих и вече не го мисля.Успех.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Февруари 24, 2011, 15:42:29 pm
elis, благодаря за успокоението! Тези неща ми ги следи и гинеколожката, та ще си чакам прегледа при нея или по-скоро няма да издържа, въпреки успокоението от нейна страна и ще го изтегля във времето напред. Знам, че апаратурата е различна, но при наличие на две бебета и различни показатели няма как да се хвана за тези евентуални отклонения. А относно плацентата въобще не сме коментирали разположението и на двете с доц. Томова. Важното е да храни бебето добре. Ти защо въобще си потърсила второ мнение, кое те е притеснявало?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: elis в Февруари 24, 2011, 15:57:36 pm
Ами при мен на един от прегледите в клиниката ми, се видяха т.нар.меки маркери за Даун и ми препоръчаха амниоцентеза, оттам аз се свързах с доц. Томова и тя ми препоръча още един преглед при друг лекар, за да имам няколко мнения-много съм и благодарна за това предложение. Така се случи, че аз направих този допълнителен преглед, а след това и от клиниката ми потвърдиха, че не се налага амнио, но само аз си знам какво ми беше 4 дни докато се видя с доцентката. и понеже знам през какво се минава в такъв момент, затова ти писах да потърсиш още едно мнение. А за плацентата, аз питах, но Томова си го казва при прегледа по коя стена е.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Dolphin в Февруари 24, 2011, 16:18:05 pm
elis, радвам се, че при теб притесненията са отминали, но съжалявам, че си имала излишни негативни емоции. Дано всичко с бебето ти да е наред до края и нямаше повече подобни тревоги!
Все пак някой с подобен случай на моя да сподели опит?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 25, 2011, 23:13:34 pm
Долфин, що не питаш в бременната или в близнашката теми, по мои спомени има момичета в бременната тема, които споменават за разлики в развитието, може би ще ти е от полза. стискам палци да се окаже просто нормалното за близнаци разлика в тегло и размер, която после се наваксва. моя приятелка роди и единия близнак беше значително по-малък от другия (над 500 гр) ако искаш мога да питам точно как беше, но и на височина беше видимо по-мъничък. за първия месец си догони сестра си и сега са с едно тегло. надявам се всъщност за това да става въпрос и при теб, особено след като са ти казали, че си се храни и е здраво бебето.

дани-джей, много ти благодаря за линка, ще се опитам да си запиша час при някой от тримата, за които си говорихме, аз ходих при Томова, но може би тя няма да може да ми запише час за следващите две седмици и половина. та ще пробвам и другите.

да ви се оплача и тук - оказа се, че след втората ФМ според английската здравна система, където ще раждам нямало нужда да ме гледат вече на УЗ, прегледа от акушерката бил достатъчен. това много ме притеснява, та ще гледам да направим поне късната морфология да съм спокойна. извинете за спама, ама не ми го побира главата. и благодаря за инфото
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 25, 2011, 23:16:30 pm
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jam в Февруари 26, 2011, 00:06:52 am
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж

за Виолета Димитрова - http://www.mcfemina.com/bg/contacts.html
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мели в Февруари 26, 2011, 00:22:56 am
извинете, бях останала с впечатление, че в темата има телефоните на Марков и Димитрова, но не мога да ги намеря, дали може някой да ми ги прати, може би на лични или направо тук, ако е позволено. мерси още веднъж

за Виолета Димитрова - http://www.mcfemina.com/bg/contacts.html

И д-р Марков - http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=116 (http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=116)
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Цецинка в Февруари 26, 2011, 09:31:18 am
Все пак някой с подобен случай на моя да сподели опит?
Сега попаднах на темата. При мен може би от 20 г.с. едната девойка започна да изостава в седмиците като в 36 г.с. имаше разминава с 4 седмици. Аз много се притеснявах, но гинеколога казваше, че органите се развиват добре. Беше прав!
Родих края на 37 г.с. Магдалина 2260 гр., Богдана 1570 гр. Оказа се, че в последния месец се е развила инфекция в едната плацента, която не позволила да наддаде на килограми. Освен това и бебчето беше под другата и леко затисната и то напречно в корема. Изследванията ми бяха в норма, вагинален секрет не съм си правила защото нямах никакво течение.
В момента година по-късно и двете се развиват напълно в нормите.
Аз имах доверие на гинеколога си и не съм искала второ мнение. Ако се притесняваш по-добре иди и на друг лекар. Ако имаш и други въпроси-насреща съм  :D.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Февруари 26, 2011, 09:54:42 am
Dolphin, и аз подкрепям Джам!
Дъщеря ми бе с особенност на пъпната връв.
То бе изолиран маркер, ако имаше нещо допълнително,
би могло да се разглежда като аномалия!
След като доц.Томова установи това, по нейна препоръка
следяхме кръвопотока и пускахме доплер на 20 дни!
mishanta, от коя седмица започнаха този доплер на 20 дни? Вчера ме диагностицираха с пъпна връв с 2 кръвоносни съда и сега не знам какво ще има да става. След 4 седмици на феталната морфология ще видим дали има някакви аномалии, защото още беше рано да се види добре всичко.


Боби
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: mishanta в Февруари 26, 2011, 15:40:02 pm
Bobbie, първо спокойно, нали!

Доц. Томова установи двуцевна пъпна връв при Калина
на Феталната в 19-20 седмица!
Ще проверя с точност когато се събуди, документите са там където тя спи!
От този момент натам съм се следяла на 20 максимум 25 дни.
Правих два прегледа при д-р Марков, един при д-р Димитрова в МЦ "София",
и в 29-30 отново при доц.Томова, след това до раждането се следях
при д-р Илиев който направи секциото в 37 седмица!
В доплълнение на цитата който си извадила мога да добавя още нещо
което д-р Марков ми сподели при първия преглед,
че всяко 1 на 200 бебета е с такава връв!
Обезпокоително би било, ако към нея има и допълнителни
фактори уголемени легенчета на бъбреците,
сърдечни проблеми или друго което лекаря провеждащ Феталната морфология види!
В нашия случай бе важно да следим хранене и кръвопоток,
за да няма дефицит вследствие на липсващия съд и оттам нещо притеснително!
Късмет от мен и стиснати палци всичко да е наред!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Февруари 26, 2011, 16:22:09 pm
Благодаря. Мен всъщност точно от това ме е страх - да не се установят някакви аномалии. Каза, че най-често ако има увреждания, те били с бъбреците и сърцето, но четох, че може да е с всеки главен орган. Сега чакам да минат тези 4 седмици и се надявам всичко да е наред.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 28, 2011, 01:57:15 am
много ви благодаря за инфото. боби и тук да кажа стискам палци.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: бина в Февруари 28, 2011, 08:14:26 am
Боби стиснати  :crossfingers:от нас и дано всичко е наред с бебо
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 28, 2011, 11:14:53 am
записах си час при д-р Павлова, център Маркови, някой има ли отзиви за нея. нямаше възможност при Томова, димитрова или марков. но се надявам да е надежден спеиалист.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Mary в Февруари 28, 2011, 13:43:55 pm
тя е сравнително млад специалист, в МД съм имала контакт с нея и при двете ми бремености, но пък се надяваме, че ще е по-старателна от другите светила
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Elena B в Февруари 28, 2011, 19:52:37 pm
аз нямам проблем с младите специалисти, щото май и аз попадам в тази категория, та затова, ако е читав доктор и човек, значи имам късмет.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: maika_zaika в Октомври 09, 2011, 11:52:14 am
Здравейте, виждам, че в темата не е писано отдавна, но все пак това си е точно темата за моя въпрос... Дано получа отговори тук.
Искам да направя ранна ФМ при един от "големите специалисти". Но следящата ме лекарка (лекар със супер репутация за следене и израждане в частна болница) много се учуди, каза, че всеки АГ в болницата (тя вкл.) може да измери нухалната гънка, и изобщо не било нужно да ходя за ранната ФМ на друго място (при положение, че тя не отчете проблем. Ако отчете, сама ще ме изпрати при специалист по ФМ). Беше много категорична, и аз не посмях да опонирам, но колкото повече чета, виждам, че ранната ФМ е добре да е при специализиран лекар със специализиран ехограф. Чудя се какво да направя, още повече, че изпитвам голямо неудобство да кажа на лекарката си, че нямам достатъчно доверие в "нейната ФМ"... Естествено, бебето е най-важно, а не неудобството или парите, но все пак, ще бъда благодарна за мнения от форума.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Октомври 09, 2011, 17:05:52 pm
Здравейте, виждам, че в темата не е писано отдавна, но все пак това си е точно темата за моя въпрос... Дано получа отговори тук.
Искам да направя ранна ФМ при един от "големите специалисти". Но следящата ме лекарка (лекар със супер репутация за следене и израждане в частна болница) много се учуди, каза, че всеки АГ в болницата (тя вкл.) може да измери нухалната гънка, и изобщо не било нужно да ходя за ранната ФМ на друго място (при положение, че тя не отчете проблем. Ако отчете, сама ще ме изпрати при специалист по ФМ). Беше много категорична, и аз не посмях да опонирам, но колкото повече чета, виждам, че ранната ФМ е добре да е при специализиран лекар със специализиран ехограф. Чудя се какво да направя, още повече, че изпитвам голямо неудобство да кажа на лекарката си, че нямам достатъчно доверие в "нейната ФМ"... Естествено, бебето е най-важно, а не неудобството или парите, но все пак, ще бъда благодарна за мнения от форума.
А защо трябва да и казваш къде си ходила и какво си правила? След като ти е неспокойно на теб, отиди си и си направи това, което ТЕБ ще те успокои, а на нея не и казвай нищо.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: maika_zaika в Октомври 09, 2011, 17:11:20 pm
Ами защото в същите седмици и мойта ще иска да ми прави измерване на нухалната гънка и да ми взема кръв за БХС... Няма как да избегна повторното взимане на кръв, ако не кажа, че на друго място ще правя...
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: tanj74 в Октомври 09, 2011, 17:49:40 pm
БХС и ФМ са две различни неща.За ФМ кръв не взимат.Във форума има доста писано по въпроса.Прочети.
Аз съм ходила ето тук за фм http://www.docenttomova.bg/ (http://www.docenttomova.bg/)
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Октомври 09, 2011, 18:03:11 pm
Ами защото в същите седмици и мойта ще иска да ми прави измерване на нухалната гънка и да ми взема кръв за БХС... Няма как да избегна повторното взимане на кръв, ако не кажа, че на друго място ще правя...
Е и? Ще ти вземат 2 пъти, какво толкова. Скъпо ли е това изследване?

tаnj74, тя ако направи ФМ и има рзлични резултати, как да си изчисли риска без да и каже?

maika_zaika, дойде ми друго на ума. Другият лекар, който ще прави ФМ няма да ти се обиди, така че на него може да му дадеш резултатите от БСХ, който твоята е направила, а няма нужда да му казваш, че си правила още една ФМ другаде. Така ще те боцнат само веднъж.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: tanj74 в Октомври 09, 2011, 19:03:31 pm
tаnj74, тя ако направи ФМ и има рзлични резултати, как да си изчисли риска без да и каже?
При фм риск не се изчислява.Гледа се на ултразвук.Гледат орган по орган за аномалии, кръвотоци и т.н.Така че нищо не и пречи да даде кръв за бхс при нейния лекар.Иначе независимо къде е дадена кръвта и направена снимка на уз за БХС  самото изследване и оценка на риска се прави в МД.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Октомври 09, 2011, 20:06:15 pm
tаnj74, тя ако направи ФМ и има рзлични резултати, как да си изчисли риска без да и каже?
При фм риск не се изчислява.Гледа се на ултразвук.Гледат орган по орган за аномалии, кръвотоци и т.н.Така че нищо не и пречи да даде кръв за бхс при нейния лекар.Иначе независимо къде е дадена кръвта и направена снимка на уз за БХС  самото изследване и оценка на риска се прави в МД.
Говорим за различни неща.  Тя ти говори за нухална гънка т.е. не по-късно от 13та седмица. ФМ за която ти говориш, че била орган по орган е след 18та седмица. 

Боби
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: maika_zaika в Октомври 09, 2011, 21:56:11 pm
Понеже всички ще толкова отзивчиви, ще си позволя да дообясня: ранната ФМ (11-13 с.) задължително се комбинира с БХС кръвен тест - даже, той трябва да е направен същия ден, или най-много на следващия. Има някаква връзка между ехографското изследване и БХС теста. Резултатите от двете неща се съпоставят, и така се измерва най-добре риска. Аз точно при Томова ще ходя, но пък следящата ми лекарка беше категорична, че не е нужно, и едва ли не всеки добър АГ може да ми измери най-важните неща за ранната ФМ  (костица на носа, и нухалната гънка). И кръв ще прати за БХС. А при Томова да ходя за втората ФМ, или ако има съмнения по първата. В крайна сметка, дилемата е, дали наистина ранната ФМ при специализиран ехографист е важна, или е поредното "преиграване", и е достатъчен един добър и опитен АГ, който си е широк специалист. От друга страна, давам си сметка, че бебето е миниатюрно, и е добре да е наистина някой с опит, за да разбере нещо от такова "копче"
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: tanj74 в Октомври 10, 2011, 00:34:26 am
Боби в грешка си.Но както и да е, не ми се спори.
Като гледам момичето е горе долу наясно какво и предстои и правилно се е ориентирала къде да отиде за фм.Лично аз мисля, че не всеки може да направи подобно изследване - трябва си специалист в тази област.
maika_zaika ето ти малко инфо за бхс
http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=103 (http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=103)
http://bglog.net/bebelog/8754 (http://bglog.net/bebelog/8754)
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Октомври 10, 2011, 05:28:25 am
Боби в грешка си.

За кое? Къде се прави оценката ли? Е аз това не знам, тук се прави при който ти  прави ФМ и размерът на нухалната гънка е част от формулата.. не са независими изследвания.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мама Еми в Октомври 10, 2011, 08:19:37 am
Аз също направих две ранни ФМ. Едната беше при проследяващият ме лекар, който ми пусна и поръчка за МД за БХС. Втората беше при доц. Томова, но беше само ФМ без направление за БХС, казах й че съм пуснала вече такова изследване и толкова.
Наистина можех да се огранича само с ФМ при моя док, защото той е достатъчно добър и с отлична техника, но за лично спокойствие проверих и второ мнение. Това беше в периода 11-13г.с. При втората ФМ през 20-23г.с. отново направих така, доц. Томова е страхотна, харесвам прегледите й. Скоро ми предстои и трети последен преглед при нея.
Така, че ако си по-спокойна провери и второ мнение и изобщо не се притеснявай кой какво и защо ще каже и ще си помисли, все пак нищо не е безплатно.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: maika_zaika в Октомври 10, 2011, 13:37:44 pm
Много ви благодаря на всички, момичета, страхотни сте! И много ми помогнахте да взема решение. Аз сигурно ще направя като КЪДИ, и няма да се притеснявам повече за това.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: jana_mone в Октомври 16, 2011, 19:53:46 pm
привет, важна е феталната морфология първото изследване съчетано с кръвен биохимичен скрининг е между 11-13 седмица, следващото важно такова е от 18 до 22 седмица и все още може дасе  реагира-следтова не, си износваш бременността без значение малоформации или не.Важно е защота ако има бебенцето недай си боже някоя незатворена клапа на сърцето като се роди е важно да се поеме и от кардиолог и ако товасе знае предварително ще е по-лесно.първият път раждах с едно момиче на което бебенцето имаше открито на такъв скрининг киста на бъбрека и го следяха много...Неевъпроса да се плашим а да сме спокойни.Аз лично съм ходила при д-р Марков и д-р Мазнейкова и от двамата съм доволна за тази морфология.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: bamboo в Декември 15, 2011, 09:30:41 am
Момичета моля за съвет - бременна съм с близнаци и имах записан час за ранна ФМ при доц.Томова за следващата седмица, когато ще бъда в 12 седмица. Сега ми се обади сестрата на доц.Томова и ми отмени часа, защото доцентката казала че с близнаци не може да направи ранна ФМ, правела се между 11-13 г.с. но само при едноплодна бременност.  Трябвало да отида в 20 г.с. 8O 8O 8O
Записала съм часа преди месец и бях спокойна, защото знам че доц. Томова е много добър специалист по ФМ. Но това ме изуми и много ме разочарова. Вярно ли е  това, какво мислите?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мели в Декември 15, 2011, 10:01:36 am
Предполагам се е получило някакво недоразумение. Вероятно този, който записва часовете /не самата доц. Томова, а човекът на регистратура/ е помислил, че става въпрос за скрининг, който у нас не се прави при многоплодна бременност. Но въпреки това в този срок на бременността се измерват и оценяват много важни показатели, копирам ти го от статията Дородов комбиниран /ултразвуков и биохимичен/ скрининг за хромозомни аномалии (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=59:2010-03-06-18-28-34&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63).

Измерват се:

- CRL /Crown-Rump Length/ – дължина на фетуса /глава-опашна кост/ в мм
- NT /nuchal translucency/ – нухална транслуценция, гънка в областта на врата в мм
- NB /nasal bone/ - носна кост в мм
- BPD /biparietal diameter/ – бипариетален диаметър, напречен размер на главата в мм
- HC /head circumference/ – обиколка на главата в мм
- Лицев ъгъл в градуси

Оценява се наличието или липсата на:

- Трикуспидална регургитация
- Абнормен кръвоток в ductus venosus
- Ехогенeн сърдечeн фокус
- Една пъпна артерия
- Aритмия
- Кисти на plexus chorioideus
- Exomphalos
- Мегацистис
 
Не бива да се пропуска този преглед, той е важен, има показатели, които са временни и не могат да се оценят в друг срок на бременността.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: z22 в Декември 15, 2011, 10:55:06 am
аз съм била бременна с близнаци и хем бяха еднояйчни,ми правиха фм в 13 г.с. - бях при д-р Димитрова.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: bamboo в Декември 15, 2011, 17:30:24 pm
Благодаря ви Мели, з22! По изричната ми молба часа остана, но така и не ми дадоха да говоря по телефона с доц.Томова. Отговора на сестрата беше - ами щом толкова държите - прегледайте се, ако доцентката види нещо, види..... Не ми се ще да мисля че наистина тя го е казала. След прегледа задължително ще пиша впечатленията си, но смятам че това е безотговорно отношение към пациента, да не говорим в случая бременна жена , а прегледа струва 200 лева.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мели в Декември 15, 2011, 18:00:22 pm
... а прегледа струва 200 лева.

Вероятно това е цялата цена заедно със скрининга, иначе не вярвам да е такава цената за самия ултразвуков преглед.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: ara в Декември 15, 2011, 21:15:54 pm
Такава е цената на доц. Томова, правилно е разбрало момичето, говорим за ФМ  на близнаци.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: ivanita в Декември 16, 2011, 10:56:09 am
 8O osi_12 osi_12 osi_12 osi_2

олеее
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: bamboo в Декември 27, 2011, 11:51:55 am
Както обещах давам отчет за прегледа ранна ФМ. За мой късмет една пациентка на мц марковс се е отказала от преглед и ми се обадиха да отида, така че преглед при доц.Томова не направих. Доволна съм от д-р Марков, въпреки че и той каза че близнаците в тези седмици са мънички и по-трудно се виждат нещата, но спокойно измери НГ и направи ехографски преглед.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Жабче в Декември 27, 2011, 12:21:37 pm
Нямам идея защо са ти отказали въобще преглед.  8O На мен ми правиха в 12 г.с. ФМ с близнаци при д-р Янкова, после д-р Сигридов пак ми направи в 14 г.с.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: klio в Декември 27, 2011, 13:28:24 pm
според мен , не че са и отказали ФМ , просто нали доц. Томова е специалист по ехокардиография , и нали в 19 - 20 се гледа и това .
мен ме гледа в 20 г. с., то всъщност при кой ли не съм ходила  :lol:
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Alike в Юли 21, 2013, 16:02:52 pm
Здравейте,
Съжалявам, че вдигам толкова стара тема, но питах другаде и никой не благоволи да ми даде разяснение. Аз съм от онези неподготвени бъдещи майки, които си нямат никаква идея за какви изследвания става въпрос. Изчетох сума ти материали по тази тема и продължавам да си задавам още въпроси.
До колкото разбирам БХС е главно за синдрома на Даун. По елементарна биология вероятността при мен да има някакви аномалии е уникално малка, все пак преди месец навърших 20 години. Това изследване толкова ли е важно и до колкото разбирам и знам няма лек за синдрома на Даун. При това положение задължително ли трябва да го направя или мога да го пропусна?
А за ФМ, там вероятността за грешка колко процента е и ако се открие аномалия каква е вероятността да бъде отстранена.
Вариантът за аборт е неприемлив. Не искам след време да се чудя защо съм го направила и дали лекарите не са сбъркали. Това ще ме измъчва цял живот.
Все пак ми е рано за такива изследвания и в началото на август съм пак на преглед. Имам пълно доверие на доктора ми, но до тогава не мога да спра да си задавам тези въпроси и няма да издържа да питам доктора.
Ако има някой запознат и бъде така любезен да ми проясни цялата ситуация, ще съм много благодарна.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Bobbie в Юли 21, 2013, 20:35:30 pm
Вариантът за аборт е неприемлив. Не искам след време да се чудя защо съм го направила и дали лекарите не са сбъркали. Това ще ме измъчва цял живот.
Не съм сигурна, че разбирам. Иска да кажеш,че независимо дали има Даун или каквато и да е аномалия не би направила аборт, така ли?
Имай предвид, че това изследване само ти дава риска, не ти казва 100% дали детето има или няма. Когато има висок риск, се прави амниоцентеза и там ти казват 100%, така че не мисля, че имаш основание да мислиш, че лекарите могат да сбъркат положителна диагноза.
Не знам какви са препоръките за товята възраст. Може би доктор Мели ще каже. Аз лично бих си го направила да ми е мирно на главата, въпреки наистина малкият шанс да има проблем.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мама Еми в Август 01, 2013, 15:52:21 pm
Някъде четох, че жени около 20-25г. са родили повече деца с аномалии от жени в рискова възраст.
Това се дължи именно на подценяване на изследването от гледна точка на възрастта на майката.
За мен БХС и Феталната морфология са задължителни изследвания.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: bamzi в Април 25, 2014, 20:10:03 pm
Здравейте, бременна съм в 10г.с. и ходих на преглед при проф. Николов в Майчин дом, и той ми каза че в 12 седмица се прави биохимичен скрининг, а когато го питах за ФМ той каза, че в болницата правят, но за да бъде достоверен резултата се правела 20-22 седмица. А това което ме притеснява е, че в сайта например на МЦ Марковс пише че трябва да се прави и една в 11 седмица. При вас как беше? Споделете мнение, моля ви, че вече се притеснявам, че няма да мога да си запиша час навреме, ако се наложи.
Благодаря предварително!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мама Еми в Април 25, 2014, 21:58:18 pm
Здравейте, бременна съм в 10г.с. и ходих на преглед при проф. Николов в Майчин дом, и той ми каза че в 12 седмица се прави биохимичен скрининг, а когато го питах за ФМ той каза, че в болницата правят, но за да бъде достоверен резултата се правела 20-22 седмица. А това което ме притеснява е, че в сайта например на МЦ Марковс пише че трябва да се прави и една в 11 седмица. При вас как беше? Споделете мнение, моля ви, че вече се притеснявам, че няма да мога да си запиша час навреме, ако се наложи.
Благодаря предварително!

Без снимки от ФМ няма да те допуснат за БХС, тогава се измерват за първи път назална костица и нухалната гънка.....май така се казваше, колко бързо се забравя само!
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: цигу в Април 26, 2014, 02:23:02 am
bamzi, правилна информация си получила. Феталната морфология се прави в по-напреднала бременност.

"Био"-частта в биохимичния скрининг е детайлен ехографски преглед за измерване на нухална гънка, носна кост и други работи, а "химията" е кръвното изследване на нивата на няколко хормона и протеина. Комбинираните резултати представляват оценка на риска.

А че този първи подробен ехографски преглед битува под името първа фетална морфология, е семантика.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: bamzi в Април 28, 2014, 23:50:12 pm
Благодаря ви много за отговорите! Малко по спокойна съм сега, оставям се в ръцете на доктора, ще се опитам да не се подвеждам по приказките на познати и разни писаници.  :balk_5:
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jerita в Май 14, 2014, 10:42:48 am
Здравейте, от Варна съм и се чудех дали можете да ми препоръчате добър специалист за ФМ?
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Ники в Май 14, 2014, 16:10:42 pm
Здравейте, от Варна съм и се чудех дали можете да ми препоръчате добър специалист за ФМ?
Момичетата от Варна ходят при доц. Балев.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Jerita в Май 15, 2014, 08:36:04 am
Здравейте, от Варна съм и се чудех дали можете да ми препоръчате добър специалист за ФМ?
Момичетата от Варна ходят при доц. Балев.

Мерси Ники, и аз с предната бременност ходих при него, нямам забележки. Сега ЖК ми е в Майчин дом, а там се плаща пакет за цялото следене, просто се чудих дали няма да стане много ако отида при двама специалиста в рамките на седмица.
Титла: Re: Фетална морфология, кога и защо?
Публикувано от: Мацинка 33 в Януари 26, 2022, 09:54:34 am
Dolphin,[/b)   

Понеже не успях да си запиша час по-рано за доц. Томова, отидох при д-р Врагалева за първата ФМ в 11 гс и 4 дни. Там единствено не се чакаше с месеци. Тогава тя видя аномалия на едното бебе, която беше несъвместима с живота, щеше да изкара до 5-6 месец и имаше риск да загине и здравото бебе. Както писах другото бебче беше здраво. Благодарение на това, че отидох толкова рано на ФМ и д-р Врагалева видя проблема при едното бебе, направихме редукция, макар и късно в 13 гс, но в крайна сметка сега се радвам на моята сладка бебка. Не ми се мисли какво щеше да стане ако бяха видели този проблем по-късно, когато вече нямаше какво да се направи.

Здравейте! Виждам, че сте писали отдавна, но можете ли да споделите каква аномалия е видяла докторката?
Бременна съм с близнаци и пропуснах първата морфология, понеже доктора ми нищо не каза само за пренатален  тест и аз малко се обърках БХС и ФМ, защото на всякъде се пише почти заедно се пускат двете изследвания и гледат резултата и от двете. Сега съм малко в шашната да не стане нещо почти 18-та седмицата съм и ми е много притеснено.